Author Topic: Археологически разкопки край с. Барутин  (Read 66631 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
Няколко пъти вече задавам едни и същи въпроси във връзка с тази или аналогични дискусии и не получавам конкретни отговори,  нито срещам някъде във форума изказано категорично и недвусмислено мнение по тях.

Навсякъде в този форум се дискутира все едно и също и се набляга на доказването на тезите, че помаците не са българи и нямат нищо общо с тях от една страна, а от друга - точно обратното.  Срещам и коментари, че помаците нямат нищо общо и с турците, въпреки че официално голяма част се самоопределят именно като такива. 

В тази връзка ви моля да ми посочите кратки, ясни, логични и еднозначни отговори на следните въпроси:

1.  Какви са определенията за народ, етнос и език?
2.  Как искат реално да се самоопределят помаците? 
3.  Какви конкретни действия искат държавата да предприеме спрямо тях за да са доволни?
4.  Може ли някой да ми даде определение за помаците?

Благодаря!

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
На Балканите няма чисти народи. Нито всички българи са генетично еднакви, нито гърците, нито сърбите, нито турците, в това число и между самите помаци има различия. Въпросът не е какво искат помаците държавата а направи, а какво трябва държавата да направи, за да предотврати асимилирането на помаците от турците. Отговорът е в другото преброяване освен графите турци и българи, да има и помаци. Относно самоопределянето и идентичността на помаците, въпросът е сложен. Можеш да прочетеш следната книга, която разглежда този въпрос: Neuburger, Mary [2004]. The Orient Within: Muslim Minorities and the Negotiation of Nationhood in Modern Bulgaria, Ithaca and London: Coronell University Press. ISBN 080-144-132-3

Offline PNK2003

• Forum fan
На Балканите няма чисти народи. Нито всички българи са генетично еднакви, нито гърците, нито сърбите, нито турците, в това число и между самите помаци има различия. Въпросът не е какво искат помаците държавата а направи, а какво трябва държавата да направи, за да предотврати асимилирането на помаците от турците. Отговорът е в другото преброяване освен графите турци и българи, да има и помаци. Относно самоопределянето и идентичността на помаците, въпросът е сложен. Можеш да прочетеш следната книга, която разглежда този въпрос: Neuburger, Mary [2004]. The Orient Within: Muslim Minorities and the Negotiation of Nationhood in Modern Bulgaria, Ithaca and London: Coronell University Press. ISBN 080-144-132-3

Благодаря за изчерпателния отговор! 

Съгласен съм с твърдението, че на Балканите е трудно да се говори за генетична еднаквост, особено през 21 век.  Горните ми въпроси са продиктувани и от други факти.  Аз например също нямам "чиста българска кръв" във вените си, но се считам и самоопределям като българин, най-малкото защото съм роден и живея в България, тук са корените ми, тук са приятелите и роднините ми и т.н.  Напълно съм съгласен, че държавата трябва да направи нещо.  Но въпросът ми е какво конкретно?  Тук във форума срещам само обвинения, че държавата нищо не прави.  Не, че не е така, но това е предмет на отделна по-задълбочена дискусия.  Казвате, че държавата трябва да направи нещо за да предотврати асимилирането на помаците от турците.  Но навсякъде отново се говори, че помаците са асимилирани или се правят постоянно опити за асимилация от българите.  Точно затова оставам крайно объркан и зададох въпроса от кое конкретно действие на държавата помаците ще бъдат доволни...  Само посочването на графа "помаци" при следващото преброяване би ли било достатъчно? 

Благодаря също така за посочената литература, ще се опитам да се снабдя с книгата и да я прочета.   

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Трябва да има историческа прозрачност. Тези от БАН трябва да хванат и да направят изследвания върху исляма на Балканите преди 14 век (има частично направени такива, но резултатите не са обнародвани), както и съдбата на богомилите и павлиляните и да се изкарат даните за репресиите над помаците от 1876 до 1989 година.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Трябва да има историческа прозрачност. Тези от БАН трябва да хванат и да направят изследвания върху липсата на Ислям на Балканите преди 14 век (има частично направени такива, но резултатите не са обнародвани) и да се изкарат данните за репресиите над българите по времето на Османското управление.

S poziciya ''Status quo'' ( eski tas eski hamam ) nyama da procyftim ot koeto gubi samo obshtata ni rodina Balgariya. Pouchete se malko ot izborite v Amerika. 

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
От както ти дадоха право да се изказваш и ти взе та започна да ги ръсиш едни.

Да преминем по същността, ако гледаме реално на нещата ние имаме по-голямо право от македонците да сме самостоятелни, но както и да е. Два остри камъка жито не мелят. Каквито са българите, такива са и македонците.

Offline PNK2003

• Forum fan
S poziciya ''Status quo'' ( eski tas eski hamam ) nyama da procyftim ot koeto gubi samo obshtata ni rodina Balgariya. Pouchete se malko ot izborite v Amerika. 

Винаги съм бил на мнение, че проблемите трябва да се разрешават, а не нещата да се оставят в застой.  Но за да бъде разрешен даден проблем, то трябва да има диалог.  За да има диалог, то трябва да има желание и от двете страни. 

Посочвате ми за пример изборите в Америка.  Отговорете ми на въпроса, който зададох в друга тема - какъв е Барак Обама? Кениец, американец, хаваец, кенийски американец и т.н.   

Offline PNK2003

• Forum fan
От както ти дадоха право да се изказваш и ти взе та започна да ги ръсиш едни.

Да преминем по същността, ако гледаме реално на нещата ние имаме по-голямо право от македонците да сме самостоятелни, но както и да е. Два остри камъка жито не мелят. Каквито са българите, такива са и македонците.

Това ли е, което искате и отстоявате? Самостоятелност.  Какво значение влагате в израза "самостоятелност"? 

Offline PNK2003

• Forum fan
Трябва да има историческа прозрачност. Тези от БАН трябва да хванат и да направят изследвания върху исляма на Балканите преди 14 век (има частично направени такива, но резултатите не са обнародвани), както и съдбата на богомилите и павлиляните и да се изкарат даните за репресиите над помаците от 1876 до 1989 година.

Да, така е, но това не е ли проблем главно за историците?  Прозрачността трябва да я има, но и в двете посоки.  Репресии е имало и никой не го отрича.  Прави ми впечатление, че тук упорито се защитава тезата, че едва ли не по време на Османското "присъствие" народът е имал най-добър живот.  Дайте да не се залъгваме, всички историци и доказателства сочат друго.  Но какво значение има всичко това?  Нека гледаме настоящето и да мислим за бъдещето.  Повтарям го вече за кой ли път - не може ние да носим вина за грешките от миналото и всичко това да поражда омраза.   

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ами поне да ни причислят към малцинствата, ти какво си мислиш че искаме държава ли? Е държавата Македония може задасе събереме сите там. Тук сме много пръснати. Освен това ние не сме само в България, тъй че дишай спокойно и спи спокойно.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Никой не иска отговорност от невинни. Но истината трябва да се знае. Репресиите на турците срещу българите си е обект на съвсем друг форум. Този е за помаците. Нима нямаме право да искаме да знаем истината? Човек без минало няма нито настояще, нито бъдеще. От малки ни учат да обичаме родината си, а ти искаш от нас да забравим нашата родина, нашият произход. Във всички страни всички ученици учат история. Ти искаш от нас да загърбим нашата история и да сме като дърва без корен. НЕ! Истината трябва да се знае, дори и да боли. Това е всичко, което искам аз. Просто искам да знам кои са предците ми и каква е историята им, пък ако ще да са 33% прабългари, 33% славяни и 33% траки - православни християни, насилствено ислямизирани от турците (това е стандартната българска теория що се касае до помаците). Всички помаци искат да го знаят. Толко ли много искаме, че да нямаме право да го получим? Толкова ли е страшна истината за вас, та предлагаш да загърбим историята?

Offline PNK2003

• Forum fan
Никой не иска отговорност от невинни. Но истината трябва да се знае. Репресиите на турците срещу българите си е обект на съвсем друг форум. Този е за помаците. Нима нямаме право да искаме да знаем истината? Човек без минало няма нито настояще, нито бъдеще. От малки ни учат да обичаме родината си, а ти искаш от нас да забравим нашата родина, нашият произход. Във всички страни всички ученици учат история. Ти искаш от нас да загърбим нашата история и да сме като дърва без корен. НЕ! Истината трябва да се знае, дори и да боли. Това е всичко, което искам аз. Просто искам да знам кои са предците ми и каква е историята им, пък ако ще да са 33% прабългари, 33% славяни и 33% траки - православни християни, насилствено ислямизирани от турците (това е стандартната българска теория що се касае до помаците). Всички помаци искат да го знаят. Толко ли много искаме, че да нямаме право да го получим? Толкова ли е страшна истината за вас, та предлагаш да загърбим историята?

Не съм казвал, че историята трябва да се "загърби".  Мисля, че не ме разбрахте правилно.  Естествено, че дърво без корен няма.  Историята трябва да се знае, но не за да поражда враждебни настроения и да се обвиняваме едни други като цяло, защото не ние носим вина за събития от преди десетки и стотици години. 

Кога и къде съм написал, че искам да забравите родината и произхода си?!  Истината, както казвате, трябва да се знае.

Мисля, че общо взето сме на едно мнение по въпроса, но ето, че дискусията ни прераства в необоснован спор...   

Пламен Пасков

• Guest
Не съм модератор, но да напомня - предната страница е офтопик.
Прочее, ако искате толкова силно да обсъдим (за кой ли път) произхода на помаците, има вече цял букет от такива теми.
Тук става дума за разкопките в Барутин.

Offline al-fatiha

• Senior member
Абе, вълчета такива, стига с тая злоба!

Нови народи винаги ще се появяват. Това е процес. Нека д-р Пасков обясни, нали той е най-учен сред нас!

Нима от памтивека е имало български или турски народ?!

Нима римляните са чист народ, който самия дядо Господ е създал?!

Offline PNK2003

• Forum fan
Ами поне да ни причислят към малцинствата, ти какво си мислиш че искаме държава ли? Е държавата Македония може задасе събереме сите там. Тук сме много пръснати. Освен това ние не сме само в България, тъй че дишай спокойно и спи спокойно.

При цялото ми уважение към всички в този форум, не мога да си обясня на какво се дължи подобно иронично отношение.  Не искам да оставам с впечатлението, че тук нормален диалог не може да се води, а всичко прераства в междуличностни подмятания и нападки.  Може да бъдете сигурен, че лично аз нямам каквито и да е проблеми с дишането и сънят ми също е достатъчно спокоен.  Не се притеснявайте за мен!

Сега по същество.  Ако знаех какво конкретно искате, нямаше да задам своя въпрос.  Вие написахте, че имате по-голямо право от македонците да сте самостоятелни.  Нормално е това ваше мнение да породи моя въпрос, а именно какво влагате в думата "самостоятелност".  От отговора ви разбирам, че под самостоятелност разбирате причисляването ви към малцинствата.  Предполагам, че говорите като цяло за помаците.  Към кое малцинство искате да бъдете причислени?  С какво конкретно действие?