Author Topic: Археологически разкопки край с. Барутин  (Read 66650 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Много често българите стремейки  се да ни издукарат като насилствено покръстили се ни дават пример, че не_щеш ли тук бил открит кръст, там било открито не_знам си каква църква. Вярно е че до ІV и V в. траките вече били християнизирани и езическите им капилища се превърнали в раннохристиянски храмове. Ние знаем добре, че в Родопите са живяли. Това е доказано и чрез тези разкопки, но какво общо имат траките със нас. За да сме траки ние трабва да им говорим езика, както по_принцип правят каракачаните и власите, които независимо че са елинизирани и латинизирани те нито говорят чист гръцки нито говорят чист латински език. Докато при нас помаците гръцклите или тракийски думи се броят на_пръсти дето се вика. И независимо от факта, че съществуват, тези думи никак не ни отдаличават от другите славански езици по говор. А обяснението, че са в наличност е вековният ни комшулък. За да мине тезата ти Бояне, трябва да ни покажеш Базилика от 8 - 10 - 12 в. Хайтов има една книга Родопските властилини. там пише, че един от тези властилини бил Слав, той дълго време оправлявал област Мора или Меропа, като неговите владения достигали чак до земите на Пиринска Македони, към края на живота си слиза в Мелник и там построява църква. Но за построяването на църква в Родопите не се споменава. Така било по време на управлението на Момчил, Иванко и не_знам си кой още. За Ахридос също няма сведения за църкви през този период. Меропа, е общо взето днешната Смолянска област, а Ахридос Кържалийска област. Поне аз не съм чел, пък ако имаше щеше да се гърми за тях на ляво и на дясно. Доказателството, че населението в Родопите е било богомилско се открива и в 4 сборник на народните умотворения и народопис, цитиран и от проф. Тодор Живков в неговата книга Увод в Етнологията Пловдив, 2000, ст. 276. Там пише: В Смолянско - "Бог направил дявола от сянката си и му дал сила равна на неговата. Земята оставил на дявола, а небето си останало Негово владение. Двамата сключили договор, според който дявола, прибирал реколтата от смъртта на мъртвите." Другият пример, че Родопите били населени предимно със славяни, които били възприели богомилството е факта, че един от най-големите и влиятелни богомилски първенци на име Василий Врач, освен че е бил изтъкнат теолог, той се занимавал и със народна мидицина, като ликувал болести с билки, със заклинания, с пепел и с краче от гущер или с отровен змийски зъб и пр. С пепел, билки и преминаване през къпини и не_знам си какви места ликуват и наще нянки. Това е традиция много жялко че всичко това замира при нас. Просто при тези факти аз няма повече какво да кажя, пък ти Боянчо ако щеш мри от яд.

1. Българите, то ест, всички ние, не се опитват да "ви" изкарват насилственно ислямизирани. Насилственното и доброволното са факт, който никой не оспорва, с изключение на крайни маргинали от единия или другия полюс, които настояват, че е имало или само насилственно, или само доброволно ислямизиране.

2. Кръстове и църкви, както действащи древни, така и руините на съборени през османското робство, има из целите Родопи, из цяла България, из цяла ФИРОМ-ия и Сърбия. Ако питате за Родопите, и именно за руини, мога на памет да ви кажа само за тези, които веднага ми изникват в съзнанието: Лютица, Горно и Долно Луково, Перперек, Асенова крепост, Устра, Петвар, Триград...списъкът изобщо не е изчерпателен. Ако го направите на въпрос, ще ви изнамеря и фотографии, и данни за десетки. Така че - имало ли е и кога църкви и християнство в Родопите - имало е, и още как, и то даже преди IV-VI век. Имам и в момента фотографии, които мога да постна, но размера им е голям: по 6-7МВ, защото са снимани с 12-мегапикселна камера.

3. Езикът, повтарям за кой ли път - не е единствен и определящ фактор за етническа принадлежност, а само един от факторите, и то: не задължителен! Ако езикът беше основен и единственно-достатъчен ориентир, то цялата Мезо и Южна Америка трябваше да са чисти иберийци, САЩ и Канада: англосаксонци и французи, негрите в Мали, Сенегал, арабите в Мароко: също трябва да ги броим за французи, народите на Мала Азия - наследници на древните цивилизации трябва да изкараме чистокръвни тюрки (каквито не са)...Примерите са десетки! Аз лично познавам чистокръвни монголоидни казахи (миналата седмица се срещах и общувах с тях), които не знаят казашки език! Ако вземем езика, тях пък трябва да ги броим руснаци!
Етническа принадлежност по силата на интердисциплинарния метод се определя въз основата на синхронизираните изследвания и данни на следните науки:
- лингвистика
- археология
- антропология
- стопанска история
- фолклор, етнография и обичаи
- генетичен анализ

Когато определите по кръстосани изследвания на изброените науки помаците като отделен народ от българския, дискусията ще влезе в нормално академично русло.
За "доказателството", че Родопите били населени предимно със славяни, което сочите, че Василий Врач бил лекувал с народни средства, какво да кажа...освен с иронична усмивка, ще ви помоля да обърнете внимание на отговора на Боян Добрев.
Българомразието ви заслепява и ви пречи да дадете адекватни оценки и коментари, въпреки, че имате определен обем информация, който обаче не е структуриран и не ви позволява да формирате правилните изводи.
Двойният стандарт е основният ви проблем, според мен, простете за откровенността ми.

Offline Snake

• Forum fan
Paskov,na vremeto Kosovo e  bilolo srbsko, nali imalo e curkvi manastiri.Sega e albansko,no tezi curkvi i manastiri mogat da se otkriqt.Taka ,.4e edno naselenie si zaminava,drugo ostava.A za tova ,4e gurcite nesa jivqli v Rodopite,mnogo nesi na qsno.Te sa bili susedni na nasheto selo ,no sled 1912-god. se preselvat vuv vutreshosta na Gurciq.Daje imame kupeni zemi ot tqh.

Offline Metka

• Forum fan
1. Българите, то ест, всички ние, не се опитват да "ви" изкарват насилственно ислямизирани. Насилственното и доброволното са факт, който никой не оспорва, с изключение на крайни маргинали от единия или другия полюс, които настояват, че е имало или само насилственно, или само доброволно ислямизиране.

2. Кръстове и църкви, както действащи древни, така и руините на съборени през османското робство, има из целите Родопи, из цяла България, из цяла ФИРОМ-ия и Сърбия. Ако питате за Родопите, и именно за руини, мога на памет да ви кажа само за тези, които веднага ми изникват в съзнанието: Лютица, Горно и Долно Луково, Перперек, Асенова крепост, Устра, Петвар, Триград...списъкът изобщо не е изчерпателен. Ако го направите на въпрос, ще ви изнамеря и фотографии, и данни за десетки. Така че - имало ли е и кога църкви и християнство в Родопите - имало е, и още как, и то даже преди IV-VI век. Имам и в момента фотографии, които мога да постна, но размера им е голям: по 6-7МВ, защото са снимани с 12-мегапикселна камера.

3. Езикът, повтарям за кой ли път - не е единствен и определящ фактор за етническа принадлежност, а само един от факторите, и то: не задължителен! Ако езикът беше основен и единственно-достатъчен ориентир, то цялата Мезо и Южна Америка трябваше да са чисти иберийци, САЩ и Канада: англосаксонци и французи, негрите в Мали, Сенегал, арабите в Мароко: също трябва да ги броим за французи, народите на Мала Азия - наследници на древните цивилизации трябва да изкараме чистокръвни тюрки (каквито не са)...Примерите са десетки! Аз лично познавам чистокръвни монголоидни казахи (миналата седмица се срещах и общувах с тях), които не знаят казашки език! Ако вземем езика, тях пък трябва да ги броим руснаци!
Етническа принадлежност по силата на интердисциплинарния метод се определя въз основата на синхронизираните изследвания и данни на следните науки:
- лингвистика
- археология
- антропология
- стопанска история
- фолклор, етнография и обичаи
- генетичен анализ

Когато определите по кръстосани изследвания на изброените науки помаците като отделен народ от българския, дискусията ще влезе в нормално академично русло.
За "доказателството", че Родопите били населени предимно със славяни, което сочите, че Василий Врач бил лекувал с народни средства, какво да кажа...освен с иронична усмивка, ще ви помоля да обърнете внимание на отговора на Боян Добрев.
Българомразието ви заслепява и ви пречи да дадете адекватни оценки и коментари, въпреки, че имате определен обем информация, който обаче не е структуриран и не ви позволява да формирате правилните изводи.
Двойният стандарт е основният ви проблем, според мен, простете за откровенността ми.

Plamene,ima edin drug faktor za etni4eska i nacionalna identi4nost, koito nikoi tuk moje bi naro4no ne go spomenava.
Tozi faktor e nai vajnia i vsi4ki mejdunarodni institucii i mejdunarodno zakonodatelstvo sa saobrazeni imenno s tozi faktor za koito govorq az , faktorat - SAMOSAZNANIE.
Kogato se artikulira manipulativno s ostanalite faktori, bolshinstvoto ot Pomacite smqtame 4e tova e nqkakva forma na Asimilacia.
Priemaneto na legitimna ideia za proizhoda na Pomacite bi bilo vazmojno kogato se poiavi pomashki elit imenno ot akademi4nite sredi.
No ne iniciran ili pora4kov elit a istinski,avtenti4en pomashki elit integriran po dobar na4in v akademi4nite sradi.
Pora4kovata ideia za proizhoda ni vinagi e udrqla na kamak.
POmacite sme se sahranili imenno blagodarenie na otpora koito sme osashtestvqvali varhu takiva idei.
Spored mene e dosta naivno nqkoi da si misli 4e moje da ni inplantira ideiq za proizhoda ni.
V pomashkata narodopsihologiq sashtestvuva neshto kato zashtiten mehanizam koito se zadeistva vinagi kogato nqkoi strani4en faktor se opitva da prilapa proizhoda ni.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Не отричам, че в Родопите не е имало и православни, православни е имало и в помашката нахия в Ловешко, православни е имало и по районите на Македония в които живеели и живеят днес помаците, торбешите и гораните. Тези православни и през османския период си останали православни и след османския период също се запазили като православни. И аз не случайно съм споменавал тази наличност и тези чисто български села сред купищата помашки села както в Родопите така и в Северна България. Друг е въпроса за езика, тук се споменаха някои държави и в Северна и Южна Америка, там индиянците са си все още индиянци въпреки изтребленията им. Общуват индиянски по между си, независимо че могат да говорят и испански и английски. Знаят го защото им е нужен. За негрите отделните племена си говорят на езика но когато общуват с други племена говорят на английски или френски. За Мароко берберите са си бербери и арабите са си араби, независимо от факта , че в арабският им диалект са навлезли множество френски думи. Същото се отнася и за народите в бившия СССР. Единствения народ който останал да се нарича български и които си сменил езика в света сте вие, както и македонците, които уж са македонци. Незнам как е станало това чудо, ама за мен си е смешно и странно. Така е като цяло, фактите говорят без да спиртат. 

Пламен Пасков

• Guest
Paskov,na vremeto Kosovo e  bilolo srbsko, nali imalo e curkvi manastiri.Sega e albansko,no tezi curkvi i manastiri mogat da se otkriqt.
Вие подигравате ли се?
Могат: изкъртени, разстреляни, опожарени, срутени, поругани, монаси, монахини, свещенници - изтребени, прогонени.
От Косово и Метохия останаха само осквернената мъка и историческите хроники.

Taka ,.4e edno naselenie si zaminava,drugo ostava.
Не си заминава, а го заминават...с помощта на "братята" американци, които са разположили най-голямата си военна база извън САЩ: Бондстийл, именно до Гниляне, за да могат да надзирават и координират нечистите си сделки с албанските си съюзници от УЧК...

A za tova ,4e gurcite nesa jivqli v Rodopite,mnogo nesi na qsno.Te sa bili susedni na nasheto selo ,no sled 1912-god. se preselvat vuv vutreshosta na Gurciq.Daje imame kupeni zemi ot tqh.
То единични гърци живеят и са живяли не само в Родопите, но и в Скандинавията, и в САЩ, и в Русия. Това прави ли Русия или Скандинавците гръцки?

Offline Snake

• Forum fan
To temata ,nebeshe za Kosova,beshe za nas pomacite,az ti dadoh primer,a nete pitah koi im e priqtel na  albancite.Men kakvo me gree 4e Kosovo e lusnata ot krai do krai,stoqt se magistrali,ili 4e rusnacite sa darqvali na srbskoto naselenie razvaleni konservi.I drugo zapomni,kazal mi go e surbin u4astvasht vuv voinata s Bosna".Pazi boje,rusnak da te brani i gruk da te hrani.".Ako si umen 6te me razbere6.A sq za gurcite 4e gi e imalo e fakt,men neme interesuva dali sa bili 100,1000.ili 1 000 000,no sa bili nali.

Пламен Пасков

• Guest
To temata ,nebeshe za Kosova,beshe za nas pomacite,az ti dadoh primer,a nete pitah koi im e priqtel na  albancite.
Примерът беше лош.

Men kakvo me gree 4e Kosovo e lusnata ot krai do krai,stoqt se magistrali,ili 4e rusnacite sa darqvali na srbskoto naselenie razvaleni konservi.I drugo zapomni,kazal mi go e surbin u4astvasht vuv voinata s Bosna".Pazi boje,rusnak da te brani i gruk da te hrani.".Ako si umen 6te me razbere6.
Руснаците са дарявали това, което имат, и което самите те са яли. Това е проблем на снабдяването на руските контингенти, а не на човещината на войниците, които са посрещали и са помагали на бежанците.

A sq za gurcite 4e gi e imalo e fakt,men neme interesuva dali sa bili 100,1000.ili 1 000 000,no sa bili nali.
То е имало и "траки" в Сицилия, и нормани в Италия, но от това Сицилия не става Тракия, а Италия не става Скандинавия.

Offline oktim

• Candidate member
  • *
Paskov,za6to misli6 4e Razdelqi i vladei go prilaga samo Osmanskata imperiq,ami kakvo pravi BG sega nee li su6toto.Koi postavi onzi milicioner  ot DS,da razdelq pomacite az li.Zna4i drugite,te sa vinovni,nie ne.Stiga ve4e evtini dovodi,Osmanskata imperiq,Midhat pasha.Ima 2-mnogo vajni ne6ta za nas pomacite-ili si musulmanin i si ostavash takuv,ili si prodava6 du6ata i se opitva6 da tursi6 izvinenie za sebe si.Tova e izvoda.A tezi evtinii,koito se pokazvat sa samo bla,bla.Tursene na evtini senzacii.Sled kato sa otkrili v Barutin curkva ot 4-5-vek. tq e vizantiiska.Ima li v Barutin gurci,kakvo e stanalo s tqh.Da nebi i te da sa zaminali na "Golqma ekskurziq",kakto turcite,samo mojem da predpolagame nali.A ot men ti edno,da znae6 tova sum go 4uval ot 4ovek istorik ,prepodavatel v universitet -Istoriqta e kato,furnadjiska lopata,kakto q zavurti6 taka 6te bude.Za tova,az vqrvam na tova kakvo mi e kazal moq pradqdo kakuv sum ,a ne na istoriqta.Ne vsi4ki pomazi sa zombirani,ne vsi4ki pomazi sa kupeni ili se kopuvat za pari i postove.Sred vas bulgarite bituva edno takova mnenie ,4e vsi4ki pomaci sa kato Vesko Karadjov.Vie nemojete da razberete ,4e nie sme drugi i v mantalitet i v kultura.Za primer 6te ti dam milizionera -pop.Toi nemoje da ubedi maika si i ba6ta si 4e sa bulgari,koito karat 5-puti namaz ,iska da " ubedi",drugite.E tezi drugi gi ubejdava mnogo lesno,te mnogo lesno se ubejdavat,nali nosi pari kato didioMraz.Pari kovedile mu e maikata i vie ste go razbrali dobre,i go prilagate dobre.Vie go pravite na tozi etap "Razdelqi i vladei" s meki rukavici-4rez pari.I 6te zatriete nashata kultura,ot donosnici i agenti na DS.No mislq 4e ALLAH vijda vsi4ko i ne6te pozvoli tova da se slu4i.Totalnoto zali4avane na nashata kultura.
Snake, съгласен съм напълно с тебе.Благодаря на АЛЛАХ,че все още има хора с разбиране като твоето.

Пламен Пасков

• Guest
Paskov,za6to misli6 4e Razdelqi i vladei go prilaga samo Osmanskata imperiq,ami kakvo pravi BG sega nee li su6toto.
Да оправдаваш своите или грешките на друг с грешките и порочната практика на трети е все едно да препръчваш да си мием мръсните ръце с кал.
Все пак -бихте ли уточнили - кое точно в отношението на българите вие смятате, че е отражение на принципа "Разделяй и владей" днес?
Защото, ако ще ми говорите за политиката на съвременната българска държава, то тя е най-лоша именно към българите, а не към малцинствата или към кандидатите да се пишат за малцинства.

Koi postavi onzi milicioner  ot DS,da razdelq pomacite az li.
Ей богу, и аз не съм.
И не знам някой от познатите ми родолюбиви българи да има нещо общо с това назначение...ако е имало такова...

Zna4i drugite,te sa vinovni,nie ne.
Уточнете, ако обичате, кои са "другите" и кои сме "ние"? И за коя точно вина става дума?

Stiga ve4e evtini dovodi,Osmanskata imperiq,Midhat pasha.
Евтини или скъпи, аз не ги продавам. Важното е, че са вярни, и че не можете да ги обвините нито в комунизъм, нито в българофилия.

Ima 2-mnogo vajni ne6ta za nas pomacite-ili si musulmanin i si ostavash takuv,ili si prodava6 du6ata i se opitva6 da tursi6 izvinenie za sebe si.
Това е религиозен, а не етнически въпрос. Религията никой не ви я пипа, най-малкото което е - насилственно. Особенно през последните 20 години.

Tova e izvoda.A tezi evtinii,koito se pokazvat sa samo bla,bla.
Кои евтинии?
Изразявайте се конкретно, ако искате да сте ясен и да получите конкретен отговор.

Tursene na evtini senzacii.Sled kato sa otkrili v Barutin curkva ot 4-5-vek. tq e vizantiiska.
Откъде знаете?
На руините ли е написано?

Ima li v Barutin gurci,kakvo e stanalo s tqh.Da nebi i te da sa zaminali na "Golqma ekskurziq",kakto turcite,samo mojem da predpolagame nali.
Предположениеята ги оставете за себе си - и без това злоупотребявате с тях.
Аз лично предпочитам да се фокусираме на изследванията и на анализите.

A ot men ti edno,da znae6 tova sum go 4uval ot 4ovek istorik ,prepodavatel v universitet -Istoriqta e kato,furnadjiska lopata,kakto q zavurti6 taka 6te bude.
Това го знам, простете за прямотата, далеч преди вие да ми давате неискани напътствия и мъдрости тук. Няма добра и правилна идея, която да не може да бъде опорочена.
Няма религия с добри намерения, с която да не може да бъде постлан пътя за Ада. Но отговорността за това е винаги само на конкретните хора, а не на науката или на религията.

Za tova,az vqrvam na tova kakvo mi e kazal moq pradqdo kakuv sum ,a ne na istoriqta.
Прадядо ви, лека му пръст, е бил участник, жертва или наблюдател на сложни и тежки събития при които не българин от българин да се отвърне, но и брат на брата и баща на сина си е обръщал гръб, образно казано.
И, колкото и да е искал да бъде обективен, събитията са го лишили от тази възможност. Колкото и да е искал да бъде информиран, данните за ислямизацията през 16-17 век и особенно насилственния компонент няма как да са му били известни, защото почти всички крепости, древни църкви или други артефакти, свидетелстващи за миналото на региона, са били затрити и унищожени от империята. Така че, това, което знаете от дядо си, не може да претендира за итсина от последна инстанция.

Ne vsi4ki pomazi sa zombirani,ne vsi4ki pomazi sa kupeni ili se kopuvat za pari i postove.
Това важи за всички хора, не само за помаците...и какво от това?

Sred vas bulgarite bituva edno takova mnenie ,4e vsi4ki pomaci sa kato Vesko Karadjov.Vie nemojete da razberete ,4e nie sme drugi i v mantalitet i v kultura.
И кое ви е другото, освен религията?

Za primer 6te ti dam milizionera -pop.Toi nemoje da ubedi maika si i ba6ta si 4e sa bulgari,koito karat 5-puti namaz ,iska da " ubedi",drugite.
Защо трябва да ги убеждава?
Те техния избор са си го направили, или са го направили вместо тях техните родители.

E tezi drugi gi ubejdava mnogo lesno,te mnogo lesno se ubejdavat,nali nosi pari kato didioMraz.
Вие видял ли сте ги тези пари?
Имате ли достоверни данни на кого, колок и защо е давал пари?
Излезте от интернет-анонимността си и го напишете смело, по мъжки, ако имате смелост. Аз пиша от собственното си име, със собственната си фотография и с проверяемите си контакти, ако сте обърнал внимание. Какво ви пречи и вие да го направите?
Иначе клевети зад анонимни интернет-никове лесно се пишат, но никой не иска да отговаря после за тях, нали?

Pari kovedile mu e maikata i vie ste go razbrali dobre,i go prilagate dobre.
Аз тази практика, за която ме обвинявате, не съм я прилагал никога - ако вие имате предвид някого конкретно, пишете конкретно - стига с това "вие" и "ние"!
Иначе ви обвинявам в клевета и ще искам съдействието на админите за модерирането ви!

Vie go pravite na tozi etap "Razdelqi i vladei" s meki rukavici-4rez pari.I 6te zatriete nashata kultura,ot donosnici i agenti na DS.No mislq 4e ALLAH vijda vsi4ko i ne6te pozvoli tova da se slu4i.Totalnoto zali4avane na nashata kultura.
Никой не иска заличаване на културата ви - това е параноя, с която се опитвате да оправдаете истеричното си българомразие.

Offline pomak BG

• Historian
Виждам че тук и без мен се оправяте. Значели това че предишния ми коментар е на мястото си.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Някой от вас чувал ли е за римския път от Мелник за Пловдив, минаващ точно през река Доспат между Бръщен и Црънча, и продължаващ през Барутин? Покрай пътя е имало римски църкви, които са обслужвали преминаващите римски, а по-късно и византийски войници и държавници. Такива църкви и базилики се откриват покрай целия път. Няма доказателства, че населението е било християнско.

Offline rado

• Senior member
Alo kogato e stroen pytq za kojto govorish, hristiyanstvoto ne e bilo v sila na balkanite.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Ако някой си беше направил труда да потърси Барутин или Бартина в Google и да отдели не повече от 10 минути за преглед на резултатите, щеше да открие нещо интересно - Барутин е основано от юрюци. Дори и да е имало някакви християни на това място преди време, то те едва ли имат някаква връзка със сегашните барутинци.

Поздрави

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Alo kogato e stroen pytq za kojto govorish, hristiyanstvoto ne e bilo v sila na balkanite.

Пътят се е използвал до много късно - мостовете са разрушени чак в средата на 20 век. Иначе пътят е тракийски, после се използва от македонците, византийците и османците.

Някой по-горе беше писал, че смоляните се били заселили по тези земи. Само искам да отбележа, че смоляните са населявали Централните Родопи (Смолянско), но не и Югозападните (Чеча). Всъщност и това е причината среднородопският и чечкият говор да са толкова различни.

Offline pomak BG

• Historian
Аз мисля, че специално в Доспатско и Девинско се омешели двете групи смоляните и драговитите да кажем или там които и да са славяни, наследници на които днес са чечлиите. Независимо от факта, че доспачани (общото понятието за селата без Бръщен, Црънча, Любча), наричат чечлии "гаджели", те до голяма степен са по приобщени към тях от колкото към смолянските помаци.