Ами то е логично, не ти трябва много акъл за да го разсъдиш, вземи Христос и Буда и двамата са исторически личности. Живяли са и са общували с хората докато са били сред тях. Да не говорим за телесните им облекчения, които са ги извървали като всеки един. И какво след това били обожествени. И последователите станали християни и будисти. За Зороастър не знам да е обожествен. Те се молят на бога им Ахура Мазда, същото се отнася и за исляма. Не случайно е измислен термина "мюсюлмани". Трябва да се има в редвид. Щом нещо си има термин за обозначение, трябва да се изразява с този термин.
За албанеца, човека е теолог като мен, но е само теолог, докато аз съм и историк. Не му е само това кусура. Но ако сравним неговата книга с тази на отец Паиси, на втория книгата ряпа да яде пред неговата. Колкото до едикта от Милано, може и така да е както казваш, ама нали незабравяш после как се е разпостранило християнството в Европа. Да не си бил езичник по онова време и да не си живял в Скандинавските страни например през 11 в.