Author Topic: На вниманието на всички!!! Помашки събор!  (Read 23235 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Metka

• Forum fan
Ще говоря за събора. Събора беше създаден през май 2005 година, когато за 1 път се срещнаха помаците от двете страни на границата. Имаше много песни и хора, хората (помаци, християни) се веселиха заедно. Смятам, че основната цел на събора е да се поотболеят роднини и приятели разделени от границата. А когато пуснат пътя ще е най-добре! Смятам, че с основание мога да твърдя, че събора е помашки! А и на Костадин няма да има само попове, имамите на Златоград и околните села също сще са там! Това, че не е написано на обявата не значи че няма да има духовни лица на мюсюлманската религия!

Това е друго нещо.

Бихме се радвали да ги видим на снимките и поповете и ходжите!
Кажеш ли "а", после има б.в, г и така нататак до я.

Аз го писах на друго място и тука пак ще го повторя -

Традиционно на балканите от много години назад най важните хора в едно село са:

- Кмета,попа, ходжата, равина, пъдаря,бръснаря , глашатая та даже и селския луд.

Offline havallar

• Advanced member
Мустафа,не трябва да  не отдаваме значение кой е организатора на този събор.Гърция и България и представят техните основни религии.Но ако оставим тези релегиозни различия  аз съм съпричастен с радоста на помаците от двете страни на границата се събират и веселят.МИСЛЯ,ЧЕ И ВИЕ ЩЕ СЕ РАДВАТЕ С НАС.Що се отнася до Саръев знаете моето мнение. Аз с него няма да съм на една софра ,а с помаците от гръцко и ще им се радвам откровено.
Убежденията не съм си променял никога.Боря се за права на помаците като бели хора,с законни и цивилизовани начини.        Колкото до отношението ми към християните ,нямам нищо против тях живеем заедно и трябва да е така винаги.Въпреки ,че всяко поколение от рода ми  винаги е било потърпевшо от фанатици.Но искам да споделя с Вас,че мой роднини заплашвани от клане1928г са били предупредени и скрити точно от християни.Затова трябва да се игнорират фанатици и от едната и от др. страна за добруване на всички.Да сме наясно,АЗ СЪМ ПОМАК и никога не съм го крил даже от мои състуденти християни.Точно за това и ме уважават дълги години и подържам  приятелсво и връзка с тях.
       Отворих тази тема ,заради обидите и неразбирането на смоленските помаци от някои.
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1871.0.html
    Делението на помаците от някои за мен е провокация №1.Следва оплюването ни от крайни турски ,български,сръбски и гръцки фанатици.Не трябва да бъдем изолирано общество.Длъжни сме да покажем на света ,че сме общество  с морални ценности.
  Мустафа и Метка мисля ,че съм доказъл своята позиция и за мен специално от Вас критиката ме засяга и е от значение.

Isyankar

• Guest
Как стоят нещата с пътя от двете страни на границата към момента, има ли представа някой ? Да не би да се режат някакви ленти на събора ? Малко остава до Март 2011 когато евентуално пада изцяло границата ... Трябва да има един модерен път от двете страни на границата ...

Ismet DRAMSKY

• Guest
1. Среща на върха на баира "Костадин" (не му знам как беше предвъзрожденското име" на баира - между народа от двете страни - добре, дори много-добре!  :)
2. Включване в програмата на събора "само" на точка "литургия", пак ново "възраждане!  >:(
3. Липса на точка в програмата "приветствие" - "дуа" и т.н. от страна на поканен р.мюфтия или имам - поредното подценяване на Помаците, като мюсюлмани и като 2-ра категория хора, народ и граждани-БГ, поредната режисура на "новите-дарейдеренски възродители"!  :o
4. Наречието "помаци-християни" = "дървено-желязо" = "козя-овца" = "магарешки-катър" = "двукрак-добитък" = "конско-муле" и т.н.  ???  :o  >:(  ;D  :D
5. Горепосоченото, може по-скоро да се заяви направо, като поредната гавра пак с Помашката общност и отвратилна подигравка с истинските "Българи-християни"!  ;D  :D  ???
6. За литературно уеднаквяване и благозвучие, както и сравнение може би е по-правилно да се нарекат по-точно, спрямо понятието "българо-мохамедани" или още по-правилно "българо-християни", за онези новите "помаци-християни"!  ;D  :D  :o

Ей, направо пак ще се развали хубавия евро-събор!  :-X  ::)

Isyankar

• Guest
Агенция "Фокус" :

Премиерът посети Златоград (ОБЗОР)

23 май 2009 | 17:24 | Агенция "Фокус"

Златоград. Премиерът Сергей Станишев направи първа копка за изграждането на геотермална отоплителна станция в Златоград. Инвестицията е на стойност над 16 млн. лв. и предвижда изграждане на специализиран топлопровод и геотермална станция с мощност 1760 kW. Тя ще осигури отопление на осем обществени сгради, жилища, както и добив на допълнителна електроенергия за стопански нужди през летния сезон.
За последните четири години държавата е вложила в Златоград около 40 млн. лв., съобщи Станишев. Част от отпуснатите средства са били за изграждане на пътя от Златоград до границата с Гърция, за пречиствателна станция за отпадъчни води и сега за геотермалната станция.
„Това, което сме правили досега, ще го правим и занапред, за да може страната да се развива и да се усещат ползите от членството на България в Европейския съюз”, каза той. По повод първата копка на геотермалната станция премиерът каза, че това ще даде възможност Златоград да се развие като балнеоцентър на България. Министър-председателят благодари на министъра на външните работи Ивайло Калфин и зам.-министъра на регионалното развитие Димчо Михалевски за усилията, които са положили, за да се отпуснат пари от републиканския бюджет за тази година за изграждането на станцията. Кметът на Златоград Мирослав Янчев благодари на правителството за отпуснатите средства и положените усилия и съобщи, че с тази станция ще се отопляват 8 общински сгради.
Проектът по изграждането на станцията включва извършване на сондаж на 860 метра дълбочина, геотермален тръбопровод от 13 500 метра и изграждането на геотермална централа.
Около 188 млн. лв. са инвестирани в Родопския регион за последните 4 години само по програми на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза премиерът пред участниците в трансграничния фолклорен събор в Златоград. По думите на премиера, дълги години Родопският край е бил пренебрегван откъм инвестиции. Затова се радвам, че българската държава направи много за региона през последните 4 години, каза той. Премиерът подчерта, че немалко е направено и за Община Златоград. „Това е знак, че българското правителство се отнася еднакво към всички общини, без значения коя политическа сила ги управлява, заяви Станишев.
По повод на събора премиерът каза, че е израз на приятелството между българския и гръцкия народ и добави, че за да стане то по-ефективно българското и гръцкото правителство трябва да работят заедно и занапред. От гръцка страна са уверили, че ще бъде ускорена работата по подобряването на пограничната инфраструктура с България и че ще се работи за ускорено отваряне на ново ГКПП в района на Златоград. „Има още много работа да се върши, но съм убеден, че всички политически сили от двете държави ще работят за развитието на региона и от двете страни на границата.
Цветомира ГЕОРГИЕВА

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!

http://www.focus-news.net/?id=n1189165