Български > Дискусии
Честит храм на българите в Одрин
pomak BG:
--- Quote from: Пламен Пасков on October 16, 2008, 07:14 ---Аз не съм запознат с този доклад, но ако той твърди това, което цитирате вие, естественно, че не е прав.
така че не ми вменявайте знак за равенство в позициите между цитирания от вас източник, и то от комунистическо време, и позициите, които застъпвам аз.
--- End quote ---
Експерта не е от комонистическия период, а от преди комонистическия период. Бил е експерт в Министеството на вътрешните работи и народното здраве, ако не ме лъже памета. Така че зулумите спрямо помаците не са от Тошово време а много от преди това.
--- Quote from: Пламен Пасков on October 16, 2008, 07:14 ---За католицизъм предпочитам да не коментираме - моето лично мнение е, че това от векове не е християнство, а християноиден сатанизъм в чист вид
Ще се повторя - ако ще си сравняваме не ученията, а делата на институциите, особенно днес, неизбежно ще попаднем в ситуацията на "Присмял се хърльо на мърльо" - институциите днес са "Огън да ги гори", и са по-лоши от редовите миряни и на двете религии.
--- End quote ---
Естествено, че когато е негативизъм, ще е и сатънизъм. Но когато не е свързано с негативизма, тогава е нещо добро, като Абагар, първата книга на български автора и е бил бивш павликянин приел католицизма.
В същото време обаче, ако погледнем към историята ще установим, че сатанизма, не е само при католиците, той се таил и сред православните и се конкретизирал със оня "свяд дух'. който действително бди над църквата. И това можело да се забележи най-вече в рещенията на църковните събори, които били свикани заради даден "еретик' или срещо дадено "еретическо учение". За съжеление не са останали подробни сведения какви изтизания са били предприети от царя и църковната власт ж покръстването на богомилите през събора по времето на цар Борил. Виж за оня от 1111 г. срещу Василий Врач се разбра бил изгорен на кладата на хиподрума, който бил площад на Константинопол. За сатанизма в православното християнство, което не е от нашите дни, можем да прочетем и от средновековните наказания на руския православен клир. Така че нека да не прехвърляме топката, като се оправдаваме по този начин. Ако искате сравнение за ислямски и християнски морал, тук му е мястото. Ще ти дам пример с Бахаюллах създател на Бахайската религия, която е един краен суфизъм. Приживе той бил заточван от османската власт, но не бил изгорен на кладата или инквизиран.
--- Quote from: Пламен Пасков on October 16, 2008, 07:14 ---Аз да ви сложа синджира на врата, да ви продавам като скот по пазарите, пък вие после си бягайте от робовладелеца и пак си викайте - "абе не беше робство!"
Ако визирате мен, ще ви помоля да ме цитирате точно - къде именно съм заслужил тези оценки?
така че, ако не ми посочите конкретно с какво точно ислямските хронисти се отличават от не-ислямските такива, аз ще считам вашето мнение за чисто ваше, лично.
--- End quote ---
Позволих си да ги събера по този начин тъй като те са ви и въпроса и отговора.
Това със синжирите го гледах на една илюстрация в един от учебниците по литература или история за учениците до 8 клас. Аз лично учих и една народна песен пак по това време, как една робиня водена по комвой е трябвало да остави детето си в гората и вятъра да го люлеел и нензам си кой да го кърмил. Ако гледаме на нещата от художествената страна автора на рисунката, а и автора на песента доста са се постарали да вникнат в крехката чуствителна душа на детенцето, което е задължено да им чете и гледа произвиденията. Промиването на мозаци е характерно за християнина (православен, католик и протестант)или атеиста, конкретизиран в исляма като кяфир. Това обаче не е специфично за мюсюлманина. В Корана се казванапомняй, а не внушавай и насилвай. Възниква въпроса какво да напомняме на новоприелите исляма християни? Ами ще им се напомня за единобожието, на езичниците също. На отклонилите се от правия път също. Не напразно Мевляна Джеляледдин Руми казва ела. Ако ще и иудей да си, ако ще и християнин да си, ако ще и зороастриец да си, ако ще и идулопоклонник да си. Всичките ги обединявало това че вярвали в бог. Този бог който сътворил света и създал човека от нищото. Както виждате не съм визирал ваз, а може и да съм ви визирал!?
Snake:
Zdr. Pomak.bg,az vlizam v tozi sait www.imabog.com,dobur li e.Mnogo blagodarq na bogutevolu za aetite,koito e publikuval.
pomak BG:
Сайта е на Харун Яхя. Книгите му са добри не е лъжа. Човека доста се старай да покаже на немюсюлманите истината за ислямската религия, че тя за разлика от християнството, няма какво даим втълпява и да ги обеждава при положение че всичко им е близо до акъла. Като по този начин също ни намеква, че исляма не се е разпространявал по насилствен начин, тъй като пак повтарям ние нямаме неразбирателни концепции, като примера при християните с троицата или същноста на св. дух, които са от незнам си коя древногръцка философия.
Snake:
Blagodarq ti,mislq 4e Ti,Halikan i Bogotevolu ste nai-zapoznati s neshtata otnosno islama,popravi me ako grasha.Neka i drugite togava da vleznat i da pro4etat kakvo e islam.A na tezi ,koito sa drugoverci-da zapovqdata na djamiata samo da slushat za kakvo se govori v molitveniq dom.Dali se obsujda politikata ili ob6to4oveshkite cennosti.
pomak BG:
Не се лъжеш ама не мога да клажа, че съм и голям специалист, тъй акто илима или науката е море.
Тъй като темата е свързана с църква, тук трябва да отбележа нещо което дълго време ми е правило впечетление. Свързано е с християнската религия. В книгата Михаил Поснов История на християнската църква, том І, се чете следното: иудеите от Аврам до Йоан Кръстител или както си ги знаем ние от Ибрахим (а. с.) до Яхя (а. с.) се приготвяли за идването на Иисус или Иса (а. с.). В същото време обаче след като се родил той не само спасил повярвалите в него иудеи но и спасил голямата част от езичниците по света. Следователно онези които били преди него били обречени на гибел от чисто теологична гледна точка. Той Отец се подиграл със тях като ги създал грешници. Пречист е Аллах от това което му се преписва.
На подобно мнение са били и нашите предци богомилите и тази част от павликяните които са приели исляма и които са живяли по Българските и Македонски земи. Тяхното виждане по този въпрос било свързано най-вече със Стария завет, който те отричали изцело. Нямало да са на това мнение ако законите му не бяха толкова трудно изпълними. А вината за това си е на самите иудеи (евреи). И в Корана е отбелязана един подобен пример със юницата. Ролята и била след като се заколи с парче от месото и да е одари мъртавец и след съживяването му да каже кой го убил, след което пак да почине. Оказало се обаче, че евреите първоначално помислили че това е шега, а след като се убедили в искреноста на това откровение започнали да задават излишни въпроси, каква да бъде кравата, като потози начин започнали сами да се затрудняват в избора и. Оказало се че имало само една такава крава в цялото стадо. По този въпрос в Стария завет пише следното:
ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА - ВТОРОЗАКОНИЕ
[21:1] Ако в земята, която Господ, Бог твой, ти дава да владееш, се намери убит, прострян на полето, и не се знае, кой го е убил,
[21:2] нека излязат твоите старейшини и съдии и да измерят разстоянието от убития до градовете наоколо;
[21:3] и стареите на града, що е най-близо до убития, нека вземат телица, с която не е работено, (и) която не е носила хомот,
[21:4] и нека стареите на оня град отведат тая телица в пуст, неразработен и незасяван дол, и там в дола да заколят телицата;
[21:5] и да дойдат свещениците, синовете Левиеви, (понеже Господ, Бог твой, ги избра да му служат и да благославят от името на Господа, и по думата им да се отсъжда всяка разпра и всяка причинена вреда,)
[21:6] и всичките стареи от оня град, най-близките до убития, нека умият ръцете си над (главата на) закланата в дола телица,
[21:7] да обявят и кажат: наши ръце не проляха тая кръв и наши очи не видяха.
Ако стравним текста с написаното в Корана ще видим че Библейския е доста съкратен и орязан, но това е друга тема.
Като ставаше въпрос за богомилите и павликяните обаче, ще се окаже, че нашите деди и в друго отношение са били по-умствено развити от православите и католиците, ако съдим от гледна точка на култа на православните и католиците към кръста, иконите, мощите и куп други бидати или нововъведения които били взети от разни езически религии съществуващи в Римската империя по това време. Като цяло ние помаците и торбешите винаги сме били по трезво мислещата група.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version