Author Topic: Честит храм на българите в Одрин  (Read 31880 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Честит храм на българите в Одрин
« Reply #45 on: October 18, 2008, 16:09 »
Аз не съм запознат с този доклад, но ако той твърди това, което цитирате вие, естественно, че не е прав.
така че не ми вменявайте знак за равенство в позициите между цитирания от вас източник, и то от комунистическо време, и позициите, които застъпвам аз.
Експерта не е от комонистическия период, а от преди комонистическия период. Бил е експерт в Министеството на вътрешните работи и народното здраве, ако не ме лъже памета. Така че зулумите спрямо помаците не са от Тошово време а много от преди това.

За католицизъм предпочитам да не коментираме - моето лично мнение е, че това от векове не е християнство, а християноиден сатанизъм в чист вид
Ще се повторя - ако ще си сравняваме не ученията, а делата на институциите, особенно днес, неизбежно ще попаднем в ситуацията на "Присмял се хърльо на мърльо" - институциите днес са "Огън да ги гори", и са по-лоши от редовите миряни и на двете религии.

Естествено, че когато е негативизъм, ще е и сатънизъм. Но когато не е свързано с негативизма, тогава е нещо добро, като Абагар, първата книга на български автора и е бил бивш павликянин приел католицизма.
В същото време обаче, ако погледнем към историята ще установим, че сатанизма, не е само при католиците, той се таил и сред православните и се конкретизирал със оня "свяд дух'. който действително бди над църквата. И това можело да се забележи най-вече в рещенията на църковните събори, които били свикани заради даден "еретик' или срещо дадено "еретическо учение". За съжеление не са останали подробни сведения какви изтизания са били предприети от царя и църковната власт ж покръстването на богомилите през събора по времето на цар Борил. Виж за оня от 1111 г. срещу Василий Врач се разбра бил изгорен на кладата на хиподрума, който бил площад на Константинопол. За сатанизма в православното християнство, което не е от нашите дни, можем да прочетем и от средновековните наказания на руския православен клир. Така че нека да не прехвърляме топката, като се оправдаваме по този начин. Ако искате сравнение за ислямски и християнски морал, тук му е мястото. Ще ти дам пример с Бахаюллах създател на Бахайската религия, която е един краен суфизъм. Приживе той бил заточван от османската власт, но не бил изгорен на кладата или инквизиран.

Аз да ви сложа синджира на врата, да ви продавам като скот по пазарите, пък вие после си бягайте от робовладелеца и пак си викайте - "абе не беше робство!"
Ако визирате мен, ще ви помоля да ме цитирате точно - къде именно съм заслужил тези оценки?
така че, ако не ми посочите конкретно с какво точно ислямските хронисти се отличават от не-ислямските такива, аз ще считам вашето мнение за чисто ваше, лично.

Позволих си да ги събера по този начин тъй като те са ви и въпроса и отговора.
Това със синжирите го гледах на една илюстрация в един от учебниците по литература или история за учениците до 8 клас. Аз лично учих и една народна песен пак по това време, как една робиня водена по комвой е трябвало да остави детето си в гората и вятъра да го люлеел и нензам си кой да го кърмил. Ако гледаме на нещата от художествената страна автора на рисунката, а и автора на песента доста са се постарали да вникнат в крехката чуствителна душа на детенцето, което е задължено да им чете и гледа произвиденията. Промиването на мозаци е характерно за християнина (православен, католик и протестант)или атеиста, конкретизиран в исляма като кяфир. Това обаче не е специфично за мюсюлманина. В Корана се казванапомняй, а не внушавай и насилвай. Възниква въпроса какво да напомняме на новоприелите исляма християни? Ами ще им се напомня за единобожието, на езичниците също. На отклонилите се от правия път също. Не напразно Мевляна Джеляледдин Руми казва ела. Ако ще и иудей да си, ако ще и християнин да си, ако ще и зороастриец да си, ако ще и идулопоклонник да си. Всичките ги обединявало това че вярвали в бог. Този бог който сътворил света и създал човека от нищото. Както виждате не съм визирал ваз, а може и да съм ви визирал!?   

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #46 on: October 19, 2008, 20:08 »
Zdr. Pomak.bg,az vlizam v tozi sait www.imabog.com,dobur li e.Mnogo blagodarq na bogutevolu za aetite,koito e publikuval.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #47 on: October 20, 2008, 12:31 »
Сайта е на Харун Яхя. Книгите му са добри не е лъжа. Човека доста се старай да покаже на немюсюлманите истината за ислямската религия, че тя за разлика от християнството, няма какво даим втълпява и да ги обеждава при положение че всичко им е близо до акъла. Като по този начин също ни намеква, че исляма не се е разпространявал по насилствен начин, тъй като пак повтарям ние нямаме неразбирателни концепции, като примера при християните с троицата или същноста на св. дух, които са от незнам си коя древногръцка философия.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #48 on: October 20, 2008, 23:59 »
Blagodarq ti,mislq 4e Ti,Halikan i Bogotevolu ste nai-zapoznati s neshtata otnosno islama,popravi me ako grasha.Neka i drugite togava da vleznat i da pro4etat kakvo e islam.A na tezi ,koito sa drugoverci-da zapovqdata na djamiata samo da slushat za kakvo se govori v molitveniq dom.Dali se obsujda politikata ili ob6to4oveshkite cennosti.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #49 on: October 21, 2008, 16:51 »
Не се лъжеш ама не мога да клажа, че съм и голям специалист, тъй акто илима или науката е море.

Тъй като темата е свързана с църква, тук трябва да отбележа нещо което дълго време ми е правило впечетление. Свързано е с християнската религия. В книгата Михаил Поснов История на християнската църква, том І, се чете следното: иудеите от Аврам до Йоан Кръстител или както си ги знаем ние от Ибрахим (а. с.) до Яхя (а. с.) се приготвяли за идването на Иисус или Иса (а. с.). В същото време обаче след като се родил той не само спасил повярвалите в него иудеи но и спасил голямата част от езичниците по света. Следователно онези които били преди него били обречени на гибел от чисто теологична гледна точка. Той Отец се подиграл със тях като ги създал грешници. Пречист е Аллах от това което му се преписва.
На подобно мнение са били и нашите предци богомилите и тази част от павликяните които са приели исляма и които са живяли по Българските и Македонски земи. Тяхното виждане по този въпрос било свързано най-вече със Стария завет, който те отричали изцело. Нямало да са на това мнение ако законите му не бяха толкова трудно изпълними. А вината за това си е на самите иудеи (евреи). И в Корана е отбелязана един подобен пример със юницата. Ролята и била след като се заколи с парче от месото и да е одари мъртавец и след съживяването му да каже кой го убил, след което пак да почине. Оказало се обаче, че евреите първоначално помислили че това е шега, а след като се убедили в искреноста на това откровение започнали да задават излишни въпроси, каква да бъде кравата, като потози начин започнали сами да се затрудняват в избора и. Оказало се че имало само една такава крава в цялото стадо. По този въпрос в Стария завет пише следното:

ПЕТА КНИГА МОИСЕЕВА - ВТОРОЗАКОНИЕ
[21:1]  Ако в земята, която Господ, Бог твой, ти дава да владееш, се намери убит, прострян на полето, и не се знае, кой го е убил,
[21:2]  нека излязат твоите старейшини и съдии и да измерят разстоянието от убития до градовете наоколо;
[21:3]  и стареите на града, що е най-близо до убития, нека вземат телица, с която не е работено, (и) която не е носила хомот,
[21:4]  и нека стареите на оня град отведат тая телица в пуст, неразработен и незасяван дол, и там в дола да заколят телицата;
[21:5]  и да дойдат свещениците, синовете Левиеви, (понеже Господ, Бог твой, ги избра да му служат и да благославят от името на Господа, и по думата им да се отсъжда всяка разпра и всяка причинена вреда,)
[21:6]  и всичките стареи от оня град, най-близките до убития, нека умият ръцете си над (главата на) закланата в дола телица,
[21:7]  да обявят и кажат: наши ръце не проляха тая кръв и наши очи не видяха.

Ако стравним текста с написаното в Корана ще видим че Библейския е доста съкратен и орязан, но това е друга тема.
Като ставаше въпрос за богомилите и павликяните обаче, ще се окаже, че нашите деди и в друго отношение са били по-умствено развити от православите и католиците, ако съдим от гледна точка на култа на православните и католиците към кръста, иконите, мощите и куп други бидати или нововъведения които били взети от разни езически религии съществуващи в Римската империя по това време. Като цяло ние помаците и торбешите винаги сме били по трезво мислещата група. 

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #50 on: October 21, 2008, 17:09 »
"...............ще се окаже, че нашите деди и в друго отношение са били по-умствено развити от православите и католиците, .............  Като цяло ние помаците и торбешите винаги сме били по трезво мислещата група."
Само така, най-накрая истината умственото развитие изплува.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #51 on: November 05, 2008, 23:15 »
По темата има едно биркане от страна на Уважавания наш Пламен Пасков!Никога няма да се съглася  че, както той твърди че по време на Османското присъствие във България са вземани 30 000 000 български дечица за еничари.Тоест че българският народ се е обескървил.Това не е вярно,давам ви сведения направо от извора тоест от архивите на Османската Империя.

Mali Yıl Yeniçeri Sayısı[1]
1514 10156
1526 7885
1567-68 12798
1609 37627
1660-61 54222
1665 49556
1669 51437
1670 49868
1680 54222

http://tr.wikipedia.org/wiki/Yeni%C3%A7eri

Както виждате тук са дадени общата бройка и  годните когато са събирани еничари и сами ще се убедите че не превишават за 200 г и дори 350 хиляди.През 1703 по закон се забраянява събирането на еничари.Освен това еничари се събират не само от Българските земи а от всички християнски земи.Като излично се посочват какви деца трябва да се събират.Семейства със едно мъжко дете не могат да бъдат донори за еничари.Освен това събирането става на всеки пет години и като е станало във това село вече се минава на друго.Тоест селата които един път са дали синове за еничари едва ли биха имали възможност да дават защото има други съседни хиляди села.Еничарството когато е създадено във 15 век не наброявал повече от 1000 души и то продължение на век еничарите се вземали от мюслюманското население.След това със възрастването на Империята и постоянните войни се минало и на тази практика.Аз например знам и друга практика.Когато се знаели че ще идват да вземат деца за еничари селата се карали по между си за да могат те дададат синовете си за еничари.Еничар да си не е да ставаш роб а да дадеш сина си да бъде обучен и след време да  се върне във района от където е да служи на Султана.Като във същото време му се давали и много привилегии и земя и чифлици.

Не трябва са се спекулира със цифрите че ето кръвният данък е унищожил българския народ и по тоя начин да се влее нова и беспощадна вражда между етносите.Това на никого не нужно.А тъкмо обратното българският народ се запазил като народ по време на Османската Империя и пак твърдя че все още българският народ не достигнал стандарта който имал по време на Османската Империя.
.....
Тео, извини ме за късния отвговор.
Ако правилно разбрах, ти искаш да кажеш, че моите изчисления за общото количество потурчени за еничари български момчета не може да е вярно, защото султаните са взимали еничари САМО в посочените от тебе години и количества, правилно ли те разбрах?
--------
Ако "Да", дай да провеврим тогава кой математиката не го слуша нещо...
Колко според тебе живее човек?
60-80-100-120 години?
Само че. ако твоят списък наистина е ИЗЧЕРПАТЕЛЕН, и това са ВСИЧКИТЕ и ЕДИНСТВЕННИТЕ набори на еничари чрез девширмето, тогава сещаш ли се какво излиза?
Ами излиза следното: тези, последните еничари от 1680 година, които си посочил, ако са били 10-годишни момчета, са живели минимум 156 години!!!!
Защо ли?
Ами защото края на еничарския корпус се слага през 1826 година от султан Махмуд II "Реформатора", който е направил на мат и маскара, или, казано простичко, на кайма всичките над 20,000 еничари (по твоята логика: беловласи столетници) в казармите в Истанбул, с което слага края на еничарството веднъж и завинаги.
И като стана дума за края, да напомня и кога е било НАЧАЛОТО, а тое през 1360 година, не през посочената от тебе 1526 година!
"Спестил" си има няма 166 години! Годините на най-многото войни на Османците и на най-много доброзорни набори чрез девширметата!
тях на кого ги оставяш?!?!?

Има 2 варианта: или османските ти архиви нещо са твърде непълни и откъслечни
Или Уикипедия, както вече много пъти ставаше въпрос, е абсолютно ненадежден, непълен и неточен източник.
Ти си избери кое от тях е...

Аз, прости ми упорството, си оставам на моето, че над 30,000,000 български деца (по най-пестеливи изчисления) са правили демографски инжекции на малоазийските "турци".
Напомням: Въведен през 1360  от султан Мурад 1, (който бил женен за хубавата българка Мара, сестрата на последния цар Иван Шишман)
и ликвидиран чак през 1826 година от Махмуд II: след 4.5 века!!!
Плюнчи молива или вземай калкулатора и смятай...даже и на база твоите цифри там по-горе...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #52 on: December 12, 2008, 17:52 »
Za enicheri sa vzemani deca predimno ot Makedonia, Bosna i selata ot Severna Gyrciya.
İmalo i golyam broy koito pojelatelno sa davali decata si za enicherskiya korpus zashtoto tam se e pechelilo dosta pari i administrativna slujba chak do rank veziri azam. İma sluchai kogato musulmani se predstavyali kato hristiyani za da dadat decata si v tozi korpus. Napomnya mi Legion D'etranger. Number one enicher e Padishaha a enicherite sa negovite sinove. Nay -velikiya ot velikite veziri e Sokollu Mehmet Pasha (sırbinat Milan Sokolovich)
Sıbiraneto na enicheri e praveno posredstvom bılgarskite voynuci koito sıbirali deca-yunushi i gi karali do istanbul i Bursa za obuchenie( prof.E.Radushev)  Vazmojno li e edin ot ddedite na P.Paskov da e bil voynuk / zashto li ne??? Nyama nishto stranno da se sluji za rodina i dırjava.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #53 on: December 13, 2008, 12:58 »
  Vazmojno li e edin ot ddedite na P.Paskov da e bil voynuk / zashto li ne??? Nyama nishto stranno da se sluji za rodina i dırjava.
Напълно е възможно ,след като българските историци не отричат ,че в първите 100-150 години след завладяването на България ,на местните велможи е запазен статута им като такива,като в замяна на това, те е трябвало да участват с войските си, в походите на османците за завладяването на Сърбия ,Австроунгария и др. държави.  С това си участие българските войски са спомогнали много за утвърждаването на Османската империя ,именно като такава, тоест българите са били ,да кажем почти равноправни участници в налагането на новия стар империалистически ред на Балканите,завещан от Византия.
И тогава български велможи и техните войници ,също са мислели, че няма нищо странно се служи за империята която е новата родина  на всички народи живеещи по крилото й. Империята не е обикновенна национална държава ,където една нация е господстваща и се управлява от представители на господстващата нация. В империята няма господстваща нация ,всички нации са равноправни с равни права за управление за различните нации , но под надзора на Императора ,който задължително е от рода на нацията обединила илизавладяла останалите. Това е в общи линии разбира се,като махнем настрана екцесиите.

Но, все пак темата е "Честит Храм на християните в Одрин" и дано продължението на тази тема да бъде ,"Честит храм на мюсюлманите в София" ,но едва ли ще има втора серия ,имам предвид скоро в близките 10 години ,разбира се,докато поколението закърмено националистическо образование и възпитание, не посвие малко байряка. Именно в днешната образователна система е разковничето за толератността в бъдещия български модел на мирно съвместно съществуване и ограничаване на маргинализацията и отчуждението.

Между другото . На мен лично Пл. Пасков взе вече да ми липсва и смятам да си направя регистрация във "Воините на Тангра",макар и да не съм такъв или пък във форума на Сербест.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #54 on: December 13, 2008, 13:27 »
Напълно е възможно ,след като българските историци не отричат ,че в първите 100-150 години след завладяването на България ,на местните велможи е запазен статута им като такива,като в замяна на това, те е трябвало да участват с войските си, в походите на османците за завладяването на Сърбия ,Австроунгария и др. държави.  С това си участие българските войски са спомогнали много за утвърждаването на Османската империя ,именно като такава, тоест българите са били ,да кажем почти равноправни участници в налагането на новия стар империалистически ред на Балканите,завещан от Византия.
В общии линии това е така, и се признава в прав текст от съвременни български историци.
Но с няколко поправки и уточнения:
Българите действително вземат дейно участие не само в завладяването на Балканите от османската империя, но даже и в обсадата на Виена и отбраната на Анкира (Анкара), където е пленен Баязид (от Тимур, Тамерлан).
Но те са го правили не равноправно, както вие писахте, а именно по силата на задължението на васалитета.
Вярно е, че много от българските феодални владетели са предали и цар, и род, и са се поставили в услуга на чуждо господство, само заради обещанието за запазване на статус (колкото и частично да е) и живот, и са приемали не само васалитета, но и смяна на имената и религията - това е било задължителното условие, поставено от османска страна.
В условията на отслабена или липсваща държавност са естественни центробежните сили и феодализирането и губернизирането, което прави България лесна плячка за който и да е друг нашественник, не само за османците.
Слабата държавност винаги е агонално състояние за държавите и предверие към изчезването им.

И тогава български велможи и техните войници ,също са мислели, че няма нищо странно се служи за империята която е новата родина  на всички народи живеещи по крилото й.
Това е твърде романтично, за да е вярно.
А доколко е вярно, сочат фактите от историята. Имало е много васални владетели, които, след първоначалното приемане на васалитета, впоследстве, "вкусили" истинската цена на чуждата власт, са се обръщали срещу османските емири (защото султани османската империя започва да има доста по-късно) с оръжие в ръка, но, в крайна сметка, както знаем, безуспешно.

Империята не е обикновенна национална държава ,където една нация е господстваща и се управлява от представители на господстващата нация. В империята няма господстваща нация ,всички нации са равноправни с равни права за управление за различните нации , но под надзора на Императора ,който задължително е от рода на нацията обединила илизавладяла останалите. Това е в общи линии разбира се,като махнем настрана екцесиите.
Напротив: османската империя е била именно това: господство и равнопоставеност само за османските тюрки, които са били ядрото на управлението, следва равноправие "второ ниво" за всички мюсюлмани в империята, и неравноправие на дъното на социалната структура за всички не-мюсюлмани, с частично разхлабване на хватката през последните десетилетия, след управлението на Мехмед II реформатора, унищожил еничарския корпус с артилерийски обстрел в казармите в Истанбул.
--------
Ексцесиите, както ги наричате, са били общо взето постоянна диета, и историческите документи и езика на цифрите го доказва многократно.
Искам да бъда разбран правилно.
От това не следва демонизиране или сатанизиране на османската империя. А просто оценка - каква е била тя за не-мюсюлманите де факто.
От това не следва указване с обвинителен пръст към мюсюлманите в османската империя, част от които са помаците, които, естественно, по силата на религиозната си принадлежност са се ползвали с друг социален статус. Този друг статус е определил тяхната безрезервна лоялност към империята и всичките и начинания, и именно този двоен стандарт на управляващия между частите на един и същи народ - българите, е заредил напрежение в отношенията между религиозните общности, екслодирали към края на управлението на империята и в годините след руско-турската война от 1877-1878 година.
Именно двойният стандарт, вековният, зареден от османската империя, докарва повечето беди и неадекватната политика на възстановената държава България към помаците. Тези двойни стандарти, заредени тогава, детерминират и днешните ни разногласия: повече тук, във форума, отколкото в реалния живот, слава богу.

Но, все пак темата е "Честит Храм на християните в Одрин" и дано продължението на тази тема да бъде ,"Честит храм на мюсюлманите в София" ,но едва ли ще има втора серия ,имам предвид скоро в близките 10 години ,разбира се,докато поколението закърмено националистическо образование и възпитание, не посвие малко байряка. Именно в днешната образователна система е разковничето за толератността в бъдещия български модел на мирно съвместно съществуване и ограничаване на маргинализацията и отчуждението.

Между другото . На мен лично Пл. Пасков взе вече да ми липсва и смятам да си направя регистрация във "Воините на Тангра",макар и да не съм такъв или пък във форума на Сербест.
Благодаря ви, Шабан. Оставаме несъгласни по много въпроси, но, признавам си, че за мен е удоволствие да споря с вас, защото според мен го правим по нормалния, правилния начин.
Що се отнася до другите форуми, за съжаление, особенно във войните на Тангра, има такива радикални елементи сред модераторския екип, пред които протестите ми тук към Метка (по отношение основанията за втория ми бан) бледнеят.
И, ако се разровите там, ще видите доста агресивни предложения от тяхна страна по отношение на този и други сайтове. Ще видите и мнението ми, което за съжаление остана не особенно добре чуто, а именно (накратко): че с рогата напред и с лошото с помаци и турци днес не бива, защото това е път за никъде.
За скептиците: пишете ми на ЛС и ще ви дам линкове, да не става като реклама (лоша или друга, няма значение) на други сайтове.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #55 on: December 13, 2008, 13:56 »
Хош гелдин и с добро си дошел. Няма непреодолими разногласия ,когато има добри намерения.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #56 on: December 13, 2008, 14:40 »
Хош гелдин и с добро си дошел. Няма непреодолими разногласия ,когато има добри намерения.
Добре заварил!
И аз на това се надявам!

Offline rado

• Senior member
« Reply #57 on: December 14, 2008, 05:32 »
Еничари са вземани от всички християни, а не само от районите които с.к. споменава. Пример един от най известните празници на ваяците- това е автохонното население на варненски окръг е свързан именно с това "забавление" османската империя. Нарича се петльов ден и в него всяка майка родила мъжко дете коли пред вратата на къщата си петел  в памет на онази голиченка която първа е сторила това в опит да заблуди кмета и събирачите на девшермето, че сама е заклала сина си и викала: Ето кръвта му!

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #58 on: December 14, 2008, 08:48 »
Еничари са вземани от всички християни, а не само от районите които с.к. споменава. Пример един от най известните празници на ваяците- това е автохонното население на варненски окръг е свързан именно с това "забавление" османската империя. Нарича се петльов ден и в него всяка майка родила мъжко дете коли пред вратата на къщата си петел  в памет на онази голиченка която първа е сторила това в опит да заблуди кмета и събирачите на девшермето, че сама е заклала сина си и викала: Ето кръвта му!

- Rado ti naistina li tvardish 4e petliov den e svarzan s eni4arstvoto?
Poznavash li naistina dobre hristianstvoto?
I stiga ve4e s tezi  publikacii stil ¨Tri sindjira robi¨!

Otpraviam preduprejdenie kam tebe za tova 4e se opitvash da otklonish sashtnosta na temata s temata za eni4arstvoto, koeto za nqkoi e provikacia!

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #59 on: December 14, 2008, 10:19 »
Ami ako sa vzemali malki deca ,to togava da se proveri dali v Osmanskata imperiq e imalo i detski gradini,nali taka.Kude shte gi dqnat tolkova  deca i tolkova malki. : ??? ??? ???,ta s petli sa gi lugali,shto nesa kolili ovce,kozi ta petli.Kolko kruv shte pusne petela znaesh li  ::).E to kakvo izliza ,4e prostite osmanlii sa zavladeli umnite balkanci.Za da vladeesh ti trqbva ne samo sila,trqbva i um.