Author Topic: Честит храм на българите в Одрин  (Read 32361 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ynt: Честит храм на българите в Одрин
« Reply #30 on: October 12, 2008, 16:46 »
no kak gospodin Paskov nyakoi 6temi kaje po dobre ot men kakva e vaflata kogato az ya opitvam,nima tryabva da slu6am kakvo mi kazvat ot reklamite i ot sladkarnicata,ta tryabva dami vnu6avat,kak vie 6te znaete kak se predstavya religiyata v djamiyata kogato neste prisaswtval da 4uete niti edno hutbe
Родът и произходът не са вафла, а история.
Последните 2 века (може би и преди това) и политика и медийно облъчване и дезинформиране.

halikan

• Guest
« Reply #31 on: October 12, 2008, 17:18 »
da to4no za6toto nesa vafla zatova nie nemojem da opredelyame koi kakav e vseki ima pravo dase samoopredelya,ane nie da kazvame ot koya centrala idva,taka kakto nikoi neni kara da glasuvame za tazi centrala nie glasuvame po savest

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #32 on: October 12, 2008, 17:23 »
Ако реформите ги отнесен към градове като Тетевен трябва да се има впредвид, че те са се спазвали 110% ако се базираме на снимковия материал, за читалището, девическото училище и пр. Колкото до клаузите няма сведения нито в музея, нито сред преданията на хората това да не е било така. Един от видните душмани на помаците е бил Баню Маринов, той докарал руска армия в града. След освобождението станал областен управител в Орхание Ботев град, но зарязал управленческата си длъжност и се оправил в друг район с преобладаващо помашко население Кресненско Разложкия район и там бил смъртоносно ранен. След което умира в болницата Света Екатерина в София. Наличието на множеството хайдуци в града и района не заради тежкото им материално състояние. От експонатите в музея се вижда че в града още от Възрождението се свормирали множество еснавски сдружения, които свормирали и една заможна прослойка християни. Освен това говори се и за жители на града които били бивши еничари и им били давани оправлечнчески санове по земите на Северна Африка и пр. Следователно хайдуците се оформили като такива не за отмащение а за материално облагоденствие. такъв пример е и Яко войвода племеник на един от четниците на Ботев, действал през 1880 г., на който четата му била предимно от помаци. Има една книга за него Разбойническо дело на Н. Иванов от 1891. Там ясно се описва ролята на онези хайдуци, за които в историята ни се дават какви ли не сведения.
Напълно допускам да е имало и много такива.

И до ден днешен в Тетевен към мюсюлманите не се гледа с добро уко. Умишлено им се нарушават малцинсвените права. Оправданието им е, че освен цигани други малцинства в общината няма.
Малцинства по религиозен признак не може да има

А ако приемем, че помаците са религиозно малцинство?
Не може.
Няма как.
Под всяка религия не може да се отделя малцинство. Края му няма да се види...
Малцинство може да има (и то ако не противоречи на Конституцията) по етнически признак, и ако някой третира тези малцинства по дискриминационен начин на базата на етническия им произход. Каквото в България и де юре, и де факто днес няма.

Елате да видите г-н Пасков в какво състояние им са джамиите. Единсвената община в от общо 6 села населени с помаци има само една действаща джамия, в останалите на две стоят само стените, а в останалите няма изобщо. Такова е положението и в Кирчево Угърчинско и в Торос Луковитско, на което село джамията стои, но и е нужна реставрация. За християнските храмове нямам забележка. Реставрираха се почти във всички села където живеят българи. Дори се построи един и там където не живеят.
Християнските храмове са много по-малко, отколкото са били даже по времето на Борис-Михаил и Симеон.
И не мисля, че количеството и реставрацията на храмовете, особенно днес, е някакъв залог за духовността и добрината на хората. Те са залог единственно за функционирането и благоденствието на религиозните институции (християнски или православни) които изобщо не са най-добрите проводници на Божието слово днес.
Говоря за институциите и на двете конфесии в България днес. И двете са нарочно и силно политизирани и са по-лоши от миряните си по морал.
Как по-лошият може да учи по-добрият как да стане още по-добър?

Говоря за помашкото село Бабинци с новопостроения параклис "Покров Богородечен" Колкото до Вероучението, Тетевенска община не позволява да има такова. Една християнска теоложка е практикувала такъв курс, но била спрана след появата на моя милост.  
Как точно я спряхте?
Надявам се да не е с изразните средства, които сте използвали в един постинг с Пелистер?

Ако си чел Корана може би щял си да видиш, че Аллах задължава всеки един мюсюлманин, на първо място да освободи роб, ако иска да си опрости даден грях. Следователно робите не са от времето на Мухаммед, а от по рано. ЕВдин такъв роб е бил и Билял Хабеши, първия мюезинин в мюсюлманската общност. Третирането на робите и през османския период е бил смешен в сравнение с християнския свят. Още повече когато сред християните робите им били някакви еретици.
Нямам претенция да съм чел и да знам Корана.
Но знам, че според него не само убийството, но даже и насилието е грях.
Странно тогава как са се водили всички завоевателни войни на Османската империя (тях даже с мед да ги намажеш) и как така са се продавали хора за роби и султаните са избивали братятат си?
Ако те не са правоверни мюсюлмани, кой ще е?
И лицемерието на папската или други християнски институции не е оправдание, защото това означава да си мием мръсните ръце с кал.

Вие как мислите? Няма начин да е на реформаторите нали? Те реформаторите не са минавали през земите ни и не са давали преовеличени сведения. Като цяло пътешесвениците са давали информация, но възниква въпроса какви са били пътешесвениците по вероизповедание?
Не смятам, че вероизповеданието им има отношение към това.

Освен това не е възможно сред тези пътешесвеници да е нямало и по свободомислищи хорица, които да са гледали на нещата от обективната им страна. Но в интерес ли ни е да ги публикуваме, като се има впедвид, че преди кумунизма в България на власт са били профашиски оправленчески партии, които с нищо не се различавали от първите. И като цяло свободомислешите интелектоалци в станатани и през онези години се брояли напръсти.
не знам.
Аз не мога да бъда толкова категоричен по този въпрос.

Ами имаше и едно СБМУ  в Пловдив 1950-53 г. Мехмед Синаб, ама колко беше духовно и колко помашко?
Този въпрос стои със страшна сила пред всички религиозни институции на съвременна българия в почти всичките им подразделения.

И в село Галата имаше едно читалище Хазъм Хикмет, ама ние добре знаеме кой е бил той. Ако на някой не му е извесна автобиографията му, Назъм Хикмет бил комунист избягъл от Турция в СССР.

За църквите знам една срината чрез атентат през 1922 г. в центъра на София от комунистите, но в последством реставрирана, за други незнам. Знам и че през комунизма е имало Богословски факултет и Семинария.
Има много повече от изброените от вас...Десетки пъти повече.
Комунистите изобщо не са чишкали християнските институти, ако сте останали с такива погрешни впечатления.
БПЦ беше пълна безгласна марионетна буква, с пагони под расата на първосвещенниците...останалите попове положиха костите си на кота "0" в Димитровград и в други градове и по затворите...

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #33 on: October 12, 2008, 17:27 »
da to4no za6toto nesa vafla zatova nie nemojem da opredelyame koi kakav e vseki ima pravo dase samoopredelya,ane nie da kazvame ot koya centrala idva,taka kakto nikoi neni kara da glasuvame za tazi centrala nie glasuvame po savest
Не ми се влиза в политически спор.
Доколкото разбрах, това в този форум не се приветства.
Но не вярвам, че гласуващите за трибуквената организация го правят по съвест...даже и 10% от тях.
----
Между другото, това самоопределение е базирано само на политическа обида и изкуственно преекспониране на различността на религиозната принадлежност

halikan

• Guest
« Reply #34 on: October 12, 2008, 18:53 »
tova 4e nevyarvate neozna4ava 4e nee taka az pak  sam uveren 4e te go pravyat po savest ili pone 95 procenta ot tyah a za ostanalite 5 procenta nay mnogo pomagat tezi koito ne za4itat pravoto im na samoopredelenie no se otklonyavame ot temata

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #35 on: October 13, 2008, 09:15 »
Paskov ,da nebi sega bulgarskata curkva da se upravlqva ot drugi,nese li upravlqva pak ot DS,Dali Maksim e opredelen ot naroda ili e postaveno lice na komunistite ,kakvo 6te kaje6.Nie musulmanite pone izrinnahme nashiq muftiq -ot DS.Vie i tova nemojete,zna4i nikakva promqna nee nastupila pri vas hristiqnite v BG.Vie samo se upravdavate s DPS,ami vie s kakvo doprinesohte jivota v BG da stane po razli4en.Predi moje6e Ivan i Dragan za6toto sa bulgari da sa brigadiri ,a Osman i Asan ,na trustikata za6toto sa pomaci i turci.No sega nee taka,krivo vi e ,4e Osman i Asan stanaha s pari i rabotqt v 4ujbina,kopuvat si koli,apartamenti.Davam ti primer s predsedadelq na GERB-Cvetanov,kakvo kazva za nas pomazite: Tezi pomaci izkupiha Goce Del4ev,sega sa trugnali da kopuvat i Blagoevgrad.Zna4i nie nesme hora nali,nqmame pravo da kopuvame nali.Pri vas trqbva da nastupi promqna ,a ne da budete samo luje demokrati.

Offline rcn

• Senior member
« Reply #36 on: October 14, 2008, 13:28 »
Paskov ,da nebi sega bulgarskata curkva da se upravlqva ot drugi,nese li upravlqva pak ot DS,Dali Maksim e opredelen ot naroda ili e postaveno lice na komunistite ,kakvo 6te kaje6.Nie musulmanite pone izrinnahme nashiq muftiq -ot DS.Vie i tova nemojete,zna4i nikakva promqna nee nastupila pri vas hristiqnite v BG.Vie samo se upravdavate s DPS,ami vie s kakvo doprinesohte jivota v BG da stane po razli4en.Predi moje6e Ivan i Dragan za6toto sa bulgari da sa brigadiri ,a Osman i Asan ,na trustikata za6toto sa pomaci i turci.No sega nee taka,krivo vi e ,4e Osman i Asan stanaha s pari i rabotqt v 4ujbina,kopuvat si koli,apartamenti.Davam ti primer s predsedadelq na GERB-Cvetanov,kakvo kazva za nas pomazite: Tezi pomaci izkupiha Goce Del4ev,sega sa trugnali da kopuvat i Blagoevgrad.Zna4i nie nesme hora nali,nqmame pravo da kopuvame nali.Pri vas trqbva da nastupi promqna ,a ne da budete samo luje demokrati.

Това за Цветанов ако е верно че го е казал е много жалко. Мислех си че поне той е по-нормален.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #37 on: October 15, 2008, 06:43 »
Paskov ,da nebi sega bulgarskata curkva da se upravlqva ot drugi,nese li upravlqva pak ot DS,Dali Maksim e opredelen ot naroda ili e postaveno lice na komunistite ,kakvo 6te kaje6.
Ще кажа, че сте абсолютно прав за това.
Но при мюфтиството през последните 20 години нещата стоят точно толкова зле. Така че, ако ще си говорим за религиозните интитуции, неизбежно ще попаднем в ситуацията "Присмял се хърльо на мърльо"

Nie musulmanite pone izrinnahme nashiq muftiq -ot DS.Vie i tova nemojete,zna4i nikakva promqna nee nastupila pri vas hristiqnite v BG.
Първо - какво сте направили "вие" и какво са ви направили да направите, е тема за друг, за съжаление - политически, а не теологически разговор, затова предлагам да спрем дотук.
И второ - това постоянно деление на "вие" и "ние" само по религиозен признак, но нарочно и преекспонирано, не само дразни, но създава подозрението, че го правите нарочно, не по съвест, а по нечия поръчка и с мисия.

Vie samo se upravdavate s DPS,ami vie s kakvo doprinesohte jivota v BG da stane po razli4en.Predi moje6e Ivan i Dragan za6toto sa bulgari da sa brigadiri ,a Osman i Asan ,na trustikata za6toto sa pomaci i turci.
Аз съм направил и правя каквото ми е по силите или смятам, че трябва да направя, и отговарям само за себе си.
И всички опити да говорите от името на всички мюсюлмани, без никой да ви е делегирал тези права, от позицията на интернет-анонимник на всичкото отгоре, и да ми вменявате някаква колективна вина, сочейки с пръст на "нас", когато аз говоря само от свое лице, намирам за тенденциозни, поръчкови и нарочно разколни.

No sega nee taka,krivo vi e ,4e Osman i Asan stanaha s pari i rabotqt v 4ujbina,kopuvat si koli,apartamenti.
на мен ми е криво, когато некадърен партиен другар заема ръководни постове и трови живота и спъва развитието на хората под него. Също така криво ми е, когато не само некадърни Хасан и Осман, но и дваж по-некадърни Йордан и Бисер заемат също такива ръководни постове по също такава партийна линия, но с леко разместване и подмяна на една от буквите в абревиатурата. И двете са отвратители и антихристиянски и анти-мюслмнаски, както и античовешки като цяло.
Вие на друго мнение ли сте?
Или щом "нашето" гардже е наше, то тогава е лебед?

Davam ti primer s predsedadelq na GERB-Cvetanov,kakvo kazva za nas pomazite: Tezi pomaci izkupiha Goce Del4ev,sega sa trugnali da kopuvat i Blagoevgrad.Zna4i nie nesme hora nali,nqmame pravo da kopuvame nali.Pri vas trqbva da nastupi promqna ,a ne da budete samo luje demokrati.
Аз не съм Цветанов и такива думи не съм казвал.
Аз не подкрепям нито Герб, нито Бойко Борисов, нито Атака, нито Волен Сидеров, нито Иван Костов, нито Ахмед Демир Доган, нито мадридския шмекер, нито останалата политическа пасмина, която се боядисва само в името на камуфлажа и келепира.
Така че - престанете да ми търсите сметка за чужди думи, за чужди лдела, които никога не съм подкрепял.
Престанете и да говорите от името на всички помаци, когато нито някой ви е избрал за спикер на тази група, нито някой тук ви знае даже и истинското име.
Да се самоназначавате и да се правите на анонимен лидер, и да изземвате спикерски функции, които никой не ви е гласувал, делегирал, и никой не ви е избирал (поправете ме, ако греша), тук, е меко казано неадекватно.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #38 on: October 15, 2008, 07:02 »
Da az sum spiker na pomacite ,za6toto proizhojdam ot 100%,4isto{kristalno} pomashko selo.Az nesum mutant ili zombiran za tova.Ne podleja na kopuvane,za razlika ot nqkoi " tvoi priqteli".Za razlika ot tqh,az nesum komunist{ te sa skriti},az nesum rasist{te sa}, az sum prosto....pomak,jelaesht da se zapazi negovata kultura,za razlika ot tqh{priqtelite ti}.Ot men ti suvet zareji gi takiva priqteli-te samo shte te nabutat i shte te izpolzvat .Suvetvam te ot surce dokato e rano,za da neni psuvash posle.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #39 on: October 15, 2008, 09:58 »
Da az sum spiker na pomacite ,za6toto proizhojdam ot 100%,4isto{kristalno} pomashko selo.
Спикер може да е този, когото хората са избрали за това, делегирали са му тези права, избрали са го за кмет или партиен лидер, или представител на дадена общност.
Ако вие нямате зад гърба си нищо такова, това е самозванство и самоназначенство.

Az nesum mutant ili zombiran za tova.
Всички ние сме мутанти, иначе щяхме да сме си маймуни, ако теорията за еволюцията е вярна.
Кой колко е зомбиран, това могат да кажат специалистите.
Луд не може да каже - "аз не съм луд!" както и пияният винаги се кълне, че не е пиян. Без да визирам никого.

Ne podleja na kopuvane,za razlika ot nqkoi " tvoi priqteli".
не знам кого визирате, но според мен просто се опитвате да обиждате моите приятели. А това не ви прави чест.

Za razlika ot tqh,az nesum komunist{ te sa skriti},az nesum rasist{te sa}, az sum prosto....pomak,jelaesht da se zapazi negovata kultura,za razlika ot tqh{priqtelite ti}.Ot men ti suvet zareji gi takiva priqteli-te samo shte te nabutat i shte te izpolzvat .Suvetvam te ot surce dokato e rano,za da neni psuvash posle.
Всеки решава сам за себе си: тях ги знам по име и дела, от години, а на вас даже и името не знам.

Offline Mangr

• Adviser
  • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
« Reply #40 on: October 15, 2008, 12:14 »
Спикер може да е този, когото хората са избрали за това, делегирали са му тези права, избрали са го за кмет или партиен лидер, или представител на дадена общност.
Ако вие нямате зад гърба си нищо такова, това е самозванство и самоназначенство.
Всички ние сме мутанти, иначе щяхме да сме си маймуни, ако теорията за еволюцията е вярна.
Кой колко е зомбиран, това могат да кажат специалистите.
Луд не може да каже - "аз не съм луд!" както и пияният винаги се кълне, че не е пиян. Без да визирам никого.
не знам кого визирате, но според мен просто се опитвате да обиждате моите приятели. А това не ви прави чест.
Всеки решава сам за себе си: тях ги знам по име и дела, от години, а на вас даже и името не знам.

Tochno i asno kazano :)

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #41 on: October 15, 2008, 18:42 »
Малцинства по религиозен признак не може да имa.

Абе трудно може да се съгласи човек със вас. Ако сте ми чели книгата може би сте забелязали, че там съм публикувал един доклат на един експерт към МВРНЗ на име Б. Бонев.
Той там е посочел, че българи може да има с различни изповадения, но мюсюлмани не трябвало да има, тъй като само по себеси това вероизповедание имало тенденция и към етническа самостоятелност. И там започнал да изброява какво трябвало да се направи с помаците за да се отделят от общата мюсюлманска маса. Довода за специалното отношение на правителствата още преди тоталитарния режим, а и през самия тоталитарен режим ясно показват това. Освен това до голяма степен ние бяхме свидетели, че през тоталитарния режим помаците свободно не можеха да се развиват. Имаха право само онези, които бяха огодни на власта и те бяха определени бройки, подобно на турското и циганското малцинство. А и самия факт днес че според конституцията презедент на България не може да е човек изповядваш исляма го доказва, още повече, че и православното християнство е офицялната религия в БГ. Там някъде говорихте и за офицерите от ДС под расото, такъв е и Боянчо рязания поп, но това е друга тема.

Как точно я спряхте?
Надявам се да не е с изразните средства, които сте използвали в един постинг с Пелистер?

Не я спрях аз а управата за да не се окаже че едните имат право а другите нямат. Колкото до споменатото лице, не аз го спрях, по скоро вашата групичка ни спряхте тока. Четох писанията ви в един друг форум и там някой предложи да блокират помак.нет, друк пък се изяви че знаел как и хоп магията стана. Но и това е друга тема.

Нямам претенция да съм чел и да знам Корана.
Но знам, че според него не само убийството, но даже и насилието е грях.
Странно тогава как са се водили всички завоевателни войни на Османската империя (тях даже с мед да ги намажеш) и как така са се продавали хора за роби и султаните са избивали братятат си?

Абе и аз това се чудех за християнските рицари в Испания и тяхната религия на милоста. Не ме е яд толкова за мюсюлманите в Андалусия, повече ме е жал за индиянците в Южна Америка. те какви хора са очаквали да дойдат от исток, а какви са дошли. Колкото до робите в османската империя сигурно си чел пътеписите на Евлия челеби. неговите роби постояно бягали и го оставали сам да се оправя и това ако е роби а ще съм трактор. Добре, че имали закон там където се засели член от раята да се записва, не случайно са тези описани пришълци по османските регистри. Абе роби!?

За другото описано от вас трябва да имате впредвид, че християнския морал, не е като мюсюлманския. Същото се отнася и за останалите морални и нравствени черти. Като цяло аз лично очаквам от един такъв да пише какво ли не и да приовеличавка как ли не. Колкото до мюсюлманските пътешесвеници вие може би сте чели има едни арабски извори за Българската история, там описанията по стил и яснота стоят по савсем различен начин. Дори ако си забелязал четейки ги там са дадени и геогравски карти на земното кълбо, които са много преди Галелей, но това пак е съвсем друг въпрос.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #42 on: October 16, 2008, 07:14 »
Абе трудно може да се съгласи човек със вас. Ако сте ми чели книгата може би сте забелязали, че там съм публикувал един доклат на един експерт към МВРНЗ на име Б. Бонев.
Той там е посочел, че българи може да има с различни изповадения, но мюсюлмани не трябвало да има, тъй като само по себеси това вероизповедание имало тенденция и към етническа самостоятелност. И там започнал да изброява какво трябвало да се направи с помаците за да се отделят от общата мюсюлманска маса. Довода за специалното отношение на правителствата още преди тоталитарния режим, а и през самия тоталитарен режим ясно показват това.
Аз не съм запознат с този доклад, но ако той твърди това, което цитирате вие, естественно, че не е прав.
да съм против исляма сред българите е все едно да съм против над 50% от българите по света, особенно волжките българи, които са приели исляма по време на пратеничеството на ахмед Ибн Фадлан, който остава 9 години там и много детайлно описва бита, порядките и морала, както и стопанската история на нашите сънародници там.
така че не ми вменявайте знак за равенство в позициите между цитирания от вас източник, и то от комунистическо време, и позициите, които застъпвам аз.
А те са прости: всеки има право да изповядва каквато си иска религия, ако тя или институциите и не го отродяват по политически признак и не му закачат нов етнически етикет.
Тази религия не трябва да изповядва и пропагандира античовешки "ценности" и цели, и по делата и съдим - колко е добра.
Ако исляма отговаря на тези условия (а поне в Корана това е така) то аз нямам нищо против исляма, който се практикува в строго съответствие с Корана.
Но съм против тълкувателите и "деятелите" на исляма, които го превръщат от свое име във войнстваща и агресивна политическа доктрина.
Правите ли разлика между двете?

Освен това до голяма степен ние бяхме свидетели, че през тоталитарния режим помаците свободно не можеха да се развиват.
не е вярно!
Помаците не са имали никакви ограничения през комунистическо време от гледна точка на образование и на кариерен ръст!
Нещо повече - тези райони бяха дотирани, и вие го знаете много добре!
А дотацията беше необходима, защото резултата от двете световни войни отсякоха основния източник на поминък и богат живот у болшинството от обитателите на Родопите: животновъдството, което предполагаше сезонни миграции до Беломорието и обратно в Родопите. Желязната завеса унищожи този поминък, и тези хора трябваше да получат държавна помощ (и те я получаваха - аз добре помня това). Друг е въпросът - доколко е била достатъчна тази помощ - тя винаги е недостатъчна по определение, това е ясно. И пак друг въпрос са преименуванията, които си бяха чисто политически мероприятия. те не бяха измислица и инициатива на българите, а си бяха комунистическа доктрина, която се емитираше от друг емисионен център - Москва. Не трябва да живеете с илюзията, че българските мюсюлмани са били репресирани, а християните са си били необезпокоявани. защото това просто не е вярно. не трябва да живеете с илюзията, че "Православна" СССР по времето на комунизма е била такава, защото за разлика от нашите попове, които бяха хвърлени в затворите и си оставяха костите по най-рисковите строежи и други вредни производства, техните просто ги разстрелваха, камбаните претопяваха за желязо, църквите бяха разрушени или направени на обори. Същата участ в СССР е била и за ислямските духовници - гребена на стрижката е бил един за всички - в това поне равенство имаше.

Имаха право само онези, които бяха огодни на власта и те бяха определени бройки, подобно на турското и циганското малцинство. А и самия факт днес че според конституцията презедент на България не може да е човек изповядваш исляма го доказва, още повече, че и православното християнство е офицялната религия в БГ.
А коя да е?
На сектата на Муун или на Кришна-съзнанието?

Там някъде говорихте и за офицерите от ДС под расото, такъв е и Боянчо рязания поп, но това е друга тема.
Друга е, защото касае лично него - аз него не го познавам и не мога да го коментирам.

Не я спрях аз а управата за да не се окаже че едните имат право а другите нямат. Колкото до споменатото лице, не аз го спрях, по скоро вашата групичка ни спряхте тока. Четох писанията ви в един друг форум и там някой предложи да блокират помак.нет, друк пък се изяви че знаел как и хоп магията стана. Но и това е друга тема.
Ако искате, можем да го направим и тема: аз там бях ПРОТИВ каквито и да е технически атаки срещу тези центрове, и призивите за технически атаки не бяха мои, а на друг човек.
Не можете да ми вменявате вина за чужди думи и дела, които не съм поддържал нито на думи, нито на дела.
Помак.нет не е блокиран от външни сили - доколкото разбрах, това си беше чисто административно решение и технически въпрос, свързан със стартирането на помак.еу. Питайте администрацията тук - те най-добре ще ви кажат.

Абе и аз това се чудех за християнските рицари в Испания и тяхната религия на милоста. Не ме е яд толкова за мюсюлманите в Андалусия, повече ме е жал за индиянците в Южна Америка. те какви хора са очаквали да дойдат от исток, а какви са дошли.
За католицизъм предпочитам да не коментираме - моето лично мнение е, че това от векове не е християнство, а християноиден сатанизъм в чист вид
Ще се повторя - ако ще си сравняваме не ученията, а делата на институциите, особенно днес, неизбежно ще попаднем в ситуацията на "Присмял се хърльо на мърльо" - институциите днес са "Огън да ги гори", и са по-лоши от редовите миряни и на двете религии.

Колкото до робите в османската империя сигурно си чел пътеписите на Евлия челеби. неговите роби постояно бягали и го оставали сам да се оправя и това ако е роби а ще съм трактор. Добре, че имали закон там където се засели член от раята да се записва, не случайно са тези описани пришълци по османските регистри. Абе роби!?
Аз да ви сложа синджира на врата, да ви продавам като скот по пазарите, пък вие после си бягайте от робовладелеца и пак си викайте - "абе не беше робство!"

За другото описано от вас трябва да имате впредвид, че християнския морал, не е като мюсюлманския.
И по какво точно се различава, ако може - по същество?
Понятията за добро и зло и човеколюбиво и нечовеколюбиво отличават ли се?

Същото се отнася и за останалите морални и нравствени черти. Като цяло аз лично очаквам от един такъв да пише какво ли не и да приовеличавка как ли не.
Ако визирате мен, ще ви помоля да ме цитирате точно - къде именно съм заслужил тези оценки?

Колкото до мюсюлманските пътешесвеници вие може би сте чели има едни арабски извори за Българската история, там описанията по стил и яснота стоят по савсем различен начин. Дори ако си забелязал четейки ги там са дадени и геогравски карти на земното кълбо, които са много преди Галелей, но това пак е съвсем друг въпрос.
Историческите хроники са ценни не с литературните си особенности, а с фактологичната си описателност и достоверност.
така че, ако не ми посочите конкретно с какво точно ислямските хронисти се отличават от не-ислямските такива, аз ще считам вашето мнение за чисто ваше, лично.

Offline Siuleiman

• Member
  • **
« Reply #43 on: October 17, 2008, 01:45 »
Ех значи вместо да си кажем по едно честито ще тръгнем да се плюем....А за успехите на българия обяснени от POMAK_BG по време на османската империя ми е интересно как щеше да бъде ако не бяха под тяхна власт.Още повече ,че небива да се караме за глупости много добре знаем ,че османската империя за да съществува е използвала човешки ресурс предимно от европейската част и именно за това че сега по голямата част от турците имат чисто европейски черти значи преди да започнем да се обиждаме да помислиме абе от къде ми идват тия европейски гени като съм от тюрките?! :o Още повече че не говорим за 10-20% а за 60% и нагпре това ако се съмнявате може да проверите.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #44 on: October 18, 2008, 15:13 »
Соломоне аз не плюя никого, нито се заяждам с някого. Ако си забелязал просто водим дискусия по дадени въпроси. И ако си ми чел постенгите щялси да разбереш, че когато съм говорил за европейската пигметност при турците, съм го обеснявал с факта, че преди османлийските гарнизони, търговци и колонизатори т. е. юруци да се заселят на Балканите е имало тюрки и това са били булгарите т. е. прабългарите, аварите, печенезите, куманите, узите, хуните и хазарите. Всички те са имали европейска пигментност тъй като дълго време са скитали по руските степи докато дойдат до нашите земи. По същата логика и потомците на юруците са смолеви тъй като дълго време са скитали по земите на персите и арабите. Посоката от където навлизат в земите ни го посочва.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42