Author Topic: Майка на помак прокле сина си заради любов с християнкa  (Read 47752 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline gugu

• Senior member
А при нас предстоят две сватби на БЪЛГАРСКИ момичета от помашки - мюсюлмански семейства с момчета-християнчета. Всичко е нормално, очаквано с радост и от двете страни.

Offline Snake

• Forum fan
Spored  men- jenitba mejdu pomak i bulgarka e ravnosilno na samoubiistvo.Braka im shte trae do izvestno vreme.sega pak shte me napadnete 4e sum 4ernogled.E ,kak kato stava vsi4ko pred o4ite mi.Imam poznati ,koito se ojeniha za bulgaarki,no izdurjaha samo 5-god. i jenite im biha shuta. Sega obikalqt kato glamavi seloto i plashat naroda.Nese polu4ava s mujete po prostata pri4ina .4e vse nqkoga shte se skarat za shtqlo i  neshtqlo.I arsenala na jenata bulgarka e pulen i gotov s obidi.Kogato ve4e nese izdurja,mujat pomak si vdiga torbata i iz4ezva bez daje da mu se dade shans da se sboguva s decata si.A ina4e ot druga strana -jena pomakinq i muj bulgarin pasvat mnogo dobre.Zashtoto nashite jeni sa koravi,turpelivi .Shtom na tolkova sopi ne otivat da se opla4at nikude zna4i sa ok.A kato ide da se opla4e u roditelite si -napravo q gonqt kato nenujen 4ovek ,koito nee slushal zarukite na maika i bashta.

Offline тамбараци

• Member
  • **
  • наблюдател
на наши познати турци и то турци ама Герловски(от Търговищкия регион)дъщеря им се ожени за едно момче от вашите помаци, стария бай Шабан само дето несе обеси дори още него е преживял даже.правиха две свадби една там и една тука.свадбата им беше много странна в единия край на залата едните в другия другите. и едните не признават и другите.ама кой ги пита.

Offline Snake

• Forum fan
Mangur,za tova 4e nashite jeni sa Nai- Nai krasivi spor nqma.Nesi misli 4e nie pomazite sme zlodei,ako znaesh kolko uvajavame semeistvata si prosto ti nqma da povqrvash,zashtoto si tur4in i za tova taka razsujdavash.Razberi i iskam da go znaesh a ne da se pitash,nashata kruv nese mesha s druga.Kakto iskash taka go razbirai i taka go interpretirai.Poso4il sum koe moje i koe nemoje da stane  sred nas pomacite i kakvo stava kato se narushi dumata na stariq v kushti -nese jeni za druga osven za nasha.Pravilno misli bai Shaban ,vupreki 4e nqkoi mislqt 4e e izkukal starec,toi ima jiteiskiq opit,tezi brakove sa vremenni.

Offline stomi_mc

• Avarage member
  • О Лъжница, ти най-красивото селце на света
на 6 май ние помаците празнуваме Хедерлез. на този празник ние почитаме покровотелите на плодородието и животните - Хадър и Илиаз. Затова празника носи това. А това 4е някои хора смятат че ние празнуваме Gergiovden изобщо не съм съгласен

Offline stomi_mc

• Avarage member
  • О Лъжница, ти най-красивото селце на света
lo6o za tezi hora  :(

Пламен Пасков

• Guest
v korana pi6e mn. to4no kak stoqt ne6tata po tozi vapros
И какво точно пише?

Offline Gelina

• Forum fan
И на мен не ми е много ясно! Трябва да питам къде точно да търся инфо! :) Само това открих!

НАЧАЛО НА БРАЧНИТЕ ОТНОШЕНИЯ

Първо: Коранът в серии от сури и аяти, а също и Сунната на Пророк Мухаммед (С.А.С.) настоятелно ни препоръчват да се женим:
       - Свещеният Коран упоменава, че бракът е част от Сунната и за да ни покаже най-добрите примери за него, Аллах е избрал Пророците. В сура "Гърмът"(38) Аллах казва:
       "И изпратихме пратеници преди теб, и им отредихме съпруги и потомство..."

Аллах приветства вярващите които казват:
       "Господи наш, дари ни със съпруги и потомци - радост за очите ни!" 
                         (Сура "Разграничаването":74)

В следващия айет, Аллах (С.Т.) казва за тях:
       "На тези ще се въздаде най-издигнатото място в Рая, защото са търпели и там ще бъдат посрещнати с поздрав и мир."

Имам Бухари и Муслим съобщават, че Пророкът (С.А.С.) е казал:
       "О младежи, ако имате тази възможност, женете се, защото това смирява погледа и ще ви опази от злото, а ако нямате възможност да се ожените, постете, и това ще е вашата защита."

В друг хадис, Пророкът (С.А.С.) казва:
       "Бракът е моя традиция, а този който се отвръща от моята традиция не е с мен."

Пророкът (С.А.С.) строго осъждал тези, които се въздържат от брака заради служене на Аллах. Имам Бухари и Муслим съобщават, че Расулюллах (С.А.С.) е казал:
       "Аз съм най-праведният и богобоязливият сред вас, но аз постя и прекратявам постенето, моля се и спя, и се женя за жени, и този който се отвърне от моята Сунна не е с мен."

Пророкът (С.А.С.) подчертава, че най-голямата радост в живота, това е праведната жена. Имам Муслим съобщава, че Расулюллах е казал:
       "Нашият живот не е нищо друго освен радост, а най-голямата радост в него е праведната жена."

Пратеникът ни е заповядал да се женим и е обяснил, че най-благородната цел на брака, това е продължаването на рода. Той казал:
       "Женете се и увеличавайте рода си, защото аз ще се гордея с вас пред другите в Съдния Ден."

Второ: Ислямът определя критерии за избора на съпруг или съпруга: Изборът на жена трябва да се основава на  набожност и морални правила. Имам Бухари, Муслим и други съобщават, че Пророкът (С.А.С.) е казал:
       "Хората се женят по четири причини: заради богатството на жената, заради нейният произход, красота и набожност: ще успее този, който се ръководи от последното."

Имам Тирмизи съобщава в достоверен хадис, че Мухаммед (С.А.С.) е заповядал на бащите и наставниците на жените:
       "Ако този чиято религия и нрав са ви по душа, помоли да се ожени за тази, която е под ваше попечителство, приемете го, в противен случай на земята ще се възцари фитна и голямо нещастие."

Необходимо е претендентът преди всичко да притежава добър нрав и религия. Само едно от тези качества не е достатъчно, тъй като успешният семеен живот е възможен единствено при наличието и на двете. Ако недооценим или игнорираме само един от тези добродетели, семейният живот ще се превърне в голяма мъка и проблем, водейки в крайна сметка до развод. Аллах да защити всички ни от това!

Много важен е процеса предшестващ брака, който се казва - ал китаб - сгодяване. Исляма установява този обичай, за да може съпрузите да съставят брачният договор и да се опознаят по-добре, а встъпването в брак да е добре обмислено и преценено.

Мъжът и жената желаещи да се бракосъчетаят трябва добре да се познават. Ако мъжът иска да види своята невяста му е нужно разрешението на близките и.

Имам Тирмизи съобщава за хадис от Ал-Мугер бин Шубана(Р.А), че когато предложил на жена да се омъжи за него, Пророкът (С.А.С.) му казал:
       "Виж я и това ще помогне  да пламне любов между вас."

Не е позволено на мъжа и жената да остават сами, тъй като още не са женени.
       Имам Тирмизи съобщава за достоверен хадис на Пророка(С.А.С.), който казал:
       "Мъжът и жената не бива да остават сами, защото третият с тях ще е дявола."

Ако мъжът запознал се с жената реши да не се жени за нея (не му е харесала външността и или е почувствал неудобство), той не бива да разказва на никого това, което може да накърни нея или семейството й. Това което не му харесва, може да хареса на друг мъж. Същото се отнася и за жената.

Не бива да се предлага брак на жена, на която вече е направено предложение преди това. Имам Бухари, Муслим и други съобщават че Пророка (С.А.С.) е казал:
       "...не предлагайте брак на жена, на която вече е предложил ваш брат по вяра, до тогава докато не се откаже от нея.."- или в друг вариант:
       "...докато първият кандидат не си тръгне или не отстъпи от предложението си."

Забранява се на бащата или опекуна на момичето да я принуждават да встъпи в брак, ако тя не го желае. А ако я принудят и от нейна страна не е получено доброволно съгласие, тя има право да прекрати брачният договор. Имам Бухари и Муслим съобщават , че Расулюллах (С.А.С.) е казал:
       "Разведената жена не може да встъпи в брак докато не бъде получено словесното и съгласие, а тази която още не се е омъжвала не може да встъпва в брак със своето позволение."Попитали го: "О, Пратенико на Аллах, какво е нейното позволение?" Той отговорил: "Нейното мълчание."

Имам Абу Дауд и Ибн Маджа съобщават в достоверен хадис предаден от Ибн Аббас (Р.А.):
       "Един ден при Пророка дошло момиче и му казало, че баща и я е заставил насила да встъпи в брак против волята и. Пророка и казал, че може да избира дали да остане с мъжа или да прекрати брака."

На жената не се позволява да приема предложение за брак по време на периода за изчакване заради развод или смърт на мъжа, до пълното завършване на този срок. Ако бракът е завършил със смъртта на съпруга, и се разрешава да се съгласи с намек, но не направо. Аллах (С.Т.) казва в сура "Кравата"(235):
       "И не е прегрешение за вас да намекнете пред овдовелите жени за сгодяване или да го спотаите в душите си." После Той казва: "...и не пристъпвайте към сключване на брак, докато предписаният срок не се изпълни..."   

В такъв случай мъжът може да  намекне на вдовицата за своето желание, казвайки например: "Бих искал да се оженя" или "Моля Аллах да ме награди с добра жена.." Ако мъжът предложил брак е решил да не се жени за жената или на жената не и е харесал женихът, в периода предшестващ брака, те имат право да се откажат от него. Сгодяването е залог, но не е твърдо обещание за брак. Ако бракът се анулира, всички подаръци, които женихът и невестата са успели да си направят, трябва да бъдат върнати, тъй-като вече няма повод за тяхното подаряване. Но ако подаръците са вече използвани или похарчени, тяхното връщане е неуместно.

Offline Gelina

• Forum fan
Ето още нещо!

Исляма не поставя пречки пред брак с християнска жена, ако е целомъдрена. Аллах е казал (превод на значението):
„… Днес ви бяха разрешени благата и храната на дарените с Писанието е разрешена за вас, и вашата храна е разрешена за тях, и целомъдрените жени от вярващите, и целомъдрените жени от дарените с Писанието преди вас, ако им дадете техните отплати ­ с целомъдрие, а не с разврат, и без да се взимат приятели. …”

[ал-Маида, 5:5]
Какво се подразбира под целомъдрена жена – това означава да е свободна (не робиня) и добродетелна (не неморална).
Но ако жената не е добродетелна, ако има приятели или любовници, с които да е в инримни отношения, тогава исляма забртанява женитбата с нея, независимо дали е мюсюлманка или от Хората на Писанието, както е забранено на жена да се омъжи за мъж, който има любовници или приятелки. Брачния живот трябва да се пази от развала, против смесване на половете и да се избягват поводите за препирни, обвиненя и подозрения.
Що се отнася до участването на мюсюлманин-жених, в християнско сватбено тържество, това не е позволено, защото има много неща в тези празненства, забранени в исляма, като например свободното смесване на мъже и жени, музика, алкохол, танци и др.В хадис Пророка с.а.с. е казал: „Който вярва в Аллах и в Съдния ден, да не сяда на маса, на която се пие вино“. Предаден от Ахмад, 1/20; ал-Байхаки, 7/366. Ал-Албани е казал в ал-Ируа, 7/6: хадиса е сахих.

Offline shaban

• Forum fan
 Хората са го казали за любовта няма граници ,нито държавни ,нито етнически, нито пък религиозни. По отношение на смесените бракове и църквата и джамията са уеднаквили и напаснали позициите си и са постигнали консенсус ,като казват , децата родени от смесени бракове  да приемат вярата на бащата. Само ,че в нашата родна действителност това не става.Затова преди да се стигне до любовта с иноверец или чуждоземец ,ние помаците трябва да  възпитаваме децата си ,да се женят само за нашенци. Но ,ако чувствата заслепят разума им , нека да се мятат ,това си е тяхно право.В това отношение евреите са най умни - защото при тях религията се унаследява от майката, тоест при тях е сигурно оцеляването.

Offline Gelina

• Forum fan
Според теб това означава ли,че предпочиташ синът ти например да се ожени за развратна мюслюманка, а не за възпитана и целомъдрена християнка?

Offline shaban

• Forum fan
Според теб това означава ли,че предпочиташ синът ти например да се ожени за развратна мюслюманка, а не за възпитана и целомъдрена християнка?
Аз ,ако мога ще му дам насоките ,но изборът си е негов.

Offline Gelina

• Forum fan
Евала! Така трябва!

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
Tova e ekstrimen primer i ne tryabva da gi izpolzvame.Ne moj da ima razvratnost i da se govori za myusulmanka ili pak za hristiyanka.

Offline Беглик

• Advanced member
Това е част от по-общия въпрос дали има нещо над морала, може ли религията да е над морала?