toblolardaki oranlar pomak ve hristiyan halkin toplami 171846 dir. turkler ise 5033 tur. simdi tabi ki rodoplara bir Allahin kulu turk gelmemistir demiyoruz gelmistirde ben genel olarak konusuyorum , ayni tabloda goruldugu gibi bazi bolgelerde %0.
171 kusurun yaninda 5 bin de bana gore istisnadir.
turklerde islami yayma sistemlerinin degisik variyantlari vardir, yani illa toplumsal olarak yerlesipta ordaki halki muslumanlastiricaklar diye birsey yoktur. mesele bir ornek erenlik sistemleri vardir alperenler vardir ki bunlarin ocaklari tee bosna hersekte bile bulunur bugun itibari ile. bunlar kitlesel degil bireysel yadan mikro guruplar halinda bazen kitlelere etki edebilirler ve etmislerdir...
ayrica saf kan birsey kimse aramiyor ama pomaklara da dogrudan kuman turkleri demek saf kan irk aramaktan daha komik
bir milletin olusumunda belirli etkili bolumler vardir , bu bolumlerde turkluk vasiflari ne kadar etkili ise o milletin karakter cizgilerini de o kadar etkiler. yani bugun itibari ile rodoplarda kuman turkleri pecenek turkleriymis v.s. anadoludan gelenler arapmis rummus ermeniymis v.s. sadece komik olur. dunyada butun milletler karismistir tabi ki fakat milli karakterlerini neye gore belirlerler mesela atiyorum % 50 rum % 50 turk bundan dogan cocuklar ne olur? rummu turkmu yada baska bir soy mu?
simdi soyu olusturan etkili bolumlerden biri irk diyelim , bu verdigimiz ornekte % 50 lik bir oranla kirilmistir , o zaman ikinci etkili bolume bakicaz baskin kulture , bu cocuk turk baskin kulturunde yatisirse ve rum kulturunu hic tanimaz ise yada unutur siler ise tabi ki turk olmus olur. yani irk + kultur + dil + v.s. gibi degerlerin baskin olan tarafi soyu belirler...
ve bu verdigim degerler ne kadar daha fazla etkili ise milli bilincte o kadar daha etkili olur , yani bu degerlerin zayif oldugu halklara bakalim , mesela bg deki gagauzlara bakalim , baba turkmum der cocugu bulgarim der karisi ne bulgarim ne turkum ben gagauzum der , yani ayni aileden uc milli kimlik cikar , ki bu durum pomaklarda da vardir. ama boyle bir durumu bulgaristan turklerinde goremezsiniz, turkum der turkce konusur turk adetleri vardir v.s.
vatandas cikiyo televizyona bulgarca az sam turcin az sam turcin , ne dili var ne orfu adeti ne de dedesi nenesinin soyu belli "yani turk mu degil mi" turkluk namina hic birseyi yok elinde ben turkum derken bile turkce soyleyemiyor , millette onu turk kabul edicek , hah tiyatro mu seyrediyoruz. adamin adi hasan karisi ayse ogullari ivan kizlari ivanka hasan ile ayse turk, oglu ile kizi bulgar , varmi boyle birey ya...
iste demekki soyu olusturan bolumler zayif yada eksik olunca iste boyle milli kimlik problemleri cikar ortaya...
ben turklerle pomaklarin ciddi sekilde rodoplarda karistiklarina inanmiyorum , cunku pomaklar kulturlerinin buyuk kismini koruyabilmis durumdalar , zaten turklere kiz verme yolu ile karismis olsalar onlarin nesilleri tamamen turklesmis olurdu yani pomakcayi bilipte turkceyi bilmemezlik olmazdi tabi ki...
ayni bosnalilar gibi arnavutlar gibi ciddi bazda turklerle karismadiklarindan dolayi kendi kulturlerini korumuslardir. yoksa 1500-1600 lu yillarda turklerle karisicakta bugun gelicek bana pomakca konusucak ve turkce bilmicek... cok zor is o...