Добрев,
ненадминат си на бисерите....Никога не съм чувал именно на помаци и то във Османската войска да се казва гявури.Гавур значи друговерец.Ти на мен можеш да кажеш и аз няма да се обидя.Думата не е обидна но,на един мюслюманин да се казва гяурин е първо грях, второ по законите на шериата е дълбока обида,защото обидата на друг мюслюманин е равносилно да те изхвърлят от самата религия.А и считаш ли това специално да се казвало на мюслюманите-помаци.Та ти знаеш ли какво ще последва после?Недей изопачава същноста.Колкото тук ще вмъкваш "достоверни" измислени истории уж да отдалечиш мюслюанина-помак от религията си и да го направиш българин няма да успееш.Безвъзвратно отминаха такива времена!Хайде со здраве и си прочети "достоверните " си истории.Дикишо не хващат!
Тео, по този въпрос имам неофициална, но за сметка на това информация от първа ръка.
Ходил съм няколко пъти до Истанбул и съм общувал с изселници там.
Повечето (без претенция за представителна извадка) казват няколко неща:
1. Акънъ турците не ги броят за турци и понякога ги наричат гяури
2. Акънъ турците не ги гледат с добро око и ги държат настрана от кариерен ръст и изобщо във всяко отношение. Става дума за лично, битово ниво и на ниво частен бизнес, а не за официалната политика.
3. Същите тези турски турци имат в пъти по-добро отношение и почти безгранично уважение към българите. Признавам, че според мен много българи не го заслужават, но това просто си е така.
4. Акънъ турците в неофициални разговори изобщо не само, че не обичат българските турци, по-специално от района на Кърджали, но даже ги наричат и шейтани.
Накратко - не ги приемат за турци, и манталитета им е различен, и светоусещането, и много от изселниците не се чувстват комфортно от тази гледна точка там. Не говоря за материални и и бизнес успехи, а именно за приемане от страна на акънъ-турците.
Още веднъж подчертавам: не претендирам за генерализирана и представителна статистическа извадка, но от години общувам и с изселници, и с турци от Хасково, и с българи от Димитровград, които имат почти 20 годишни бизнес отношения с Турция и са практически всяка седмица там и даже си правят сметката да си направят пенсионното осигуряване в Турция.
То ест, не виждам какъвто и да е мотив да ме лъжат - и едните, и вторите, и третите.
Сигурен съм, че има и много наши изселници, които са преуспели и някаква част от обществото ги е приела напълно, но не знам коя част от тях е мнозинство и коя - малцинство.