Author Topic: Pomak.eu -multi etnik randevu yeri!Pomak.eu-място за мулти- етнич. среща  (Read 9921 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Bravo hepinize,
gosterelim tum dunyaya,  dostlugun bulusma yerini.Iste Pomak.eu ,tam oyle bir yer oldu.Her gun buraya, cok fazlasinla insan uye oluyor,cunku burasi bir baris ve anlayis yeridir!Osmanlida gibi hep beraber yasadik  ve su andan sonra ,beraber yasamaya mecburuz!Saga olun!

Драги мои съфорумци,
позволявам си да ви поздрявя всичките ви,защото наистина Pomak.eu  се превърна във едно мултиетническо място където има място за много уважение и опознаване.Браво на сайта,който съумя да постигне много неща.Нека този сайт да бъде пример за мир и за разбирателство.Нека тук да си забравим страховете че,някъде пак се твори нещо което ще ни отнеме нашето доверие.Ние трябва да си възвърнем нашето доверие и да станем арена на мултиетническата интеграция.

Offline teo

• Advanced member
Помашката култура е култура на живеещ и съществуващ народ!Такъв народ освен един форум заслужава и да показва културата си.Не ли време някой да организира един фестивал на Помашката култура.Защо Ромите и другите етноси във България имат свои празници а Помаците да нямат?България е във ЕС а Европейският Съюз подкрепя развитието на културта на малцинствата .Хайде Помаци имали ербапи помаци да се "съблекат за тази работа"?Преставете си колко ще е вълнуващо.От най различните Помашки села се съберат на една Планинска поляна и се поканят ,много Помаци от Македония,Турция,Гърция и Албания.Догодина да кажем на друго място и по тоя начин да се престави Помашката култура на света.Хайде смели Помаци,да знаете цял свят ще със вас!Още от сега започнах да чувам гласа на стотиците гайди!

Pomak kulturu buyuk bir kulturdur ve yasayan bir halkin kulturudur.Boyle bir guzel ve yigit bir halkin sadece bir forumu olsun bence yetersizdir.Pomak halki cok seylere laiktir!Bence ilk Pomak kultur festivallarina zaman geldi ve buna ciddi adim atmali!Dusunun Rodoplarar'da veya Pirin ve Rila daglarinin bir yaylasinda dunyanin her bir tarafinadan pomak gelmis ve yaylaya yayilmislar ve o guzelim gayda sesleri her bir yerde isitlilmekte.Bu festivala cesitli Pomak yerlesim yerlerinden gruplar gelmis ve tum dunyaya kendi kulturunden bahsetmekte!Hayde Pomaklar var mi aranizda birisi organize edecek bu festivali?Bilin ki tum dunya arkanizdadir!Bulgaristan da yasayan Romlarin cesitli bayramlari var.niye Pomaklarin olmasin?Ciddi adim atmanin zamani geldi diyorum!Amacim Propaganda degil onun icin lutfen yazimi silmeyin!Ben simdiden bile yuzlerce  gayda sesleri duymaya basladim!Bu is olacak!

Offline iskeceli

• iskeceli
  • Adviser
iyi düsünüyorsun arkadas  ancak biz yunanistanda  pomaklar böyle calismalarimiz var kücük capta  biz yaptigimiz etkinlik lere mayha diyoruz kurban diyoruz yaylaya cikiyoruz ve orda etli pilaf yiyoruz sofralar kuruluyor ve insanlar karnini doyuruyor  bildigim kadariyla cok eskiye dayaniyormus bizim etkinliklerimiz biz söyle diyoruz  kurbane pravime  bir köy bu kurbane mayhayi organize ediyor yakindaki köylerden herkes katiliyor oraya gidiyor  ve sonraki hafta baska köy aynisini yapiyor genelde pazar günleri yapilir ve bütün yaz yapilir  eger bizim yerlerimize gelirseniz yazin ille bir kurbana mayhaya rastlarsiniz ve lezzetli pilavi tatmis olursunuz genelde cok pilav yapariz  100  kazan ile   400  kazan pilav yapilir duruma göre  tabiki parasiz herkes karnini doyurur  ancak bir eksigimiz var  oda gaida  bu etkinliklerimizde hic müzik yok oda yanlis oldugunu düsünüyrum

Offline bello

• Adviser
  • Göçler, göçler, göçler...
teo   ve  iskeceli arkadaşların söylediği pomak etkinlik lerini görmek  katılmak benim gibi tr de yaşayan bir pomak'ın en büyük hayali arzusudur. hatta bu gibi etkinlikleri tr de pomakların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerede taşıma gayreti olmalıdır.  :)

Offline teo

• Advanced member
Bence cok Pomak koyleri var ve bu koylerin muhtarlari,en azi kucuk bir folklor toplanmasi ve bunun uzerine her hangi bir Rodop veye Prin,Rila veya Yunanistan Rodoplarinda veya Turkiyede etli pilavli bir randevu organize edilir.Seneler gectikce bu toplantilаr daha da buyecek ve bu toplantilar kucuk bir Pomak kultur randevu merkezine donusecek.Sadece baslayan birisi olsun.Her hangi bir kucuk koyde bu baslangic olabilir.Bu ise cok ta para gerekmez.Ve ondan sonra bu tip toplanmalar kanunlasacak ve daha net bir hale gelecek.

Според мен,организирането на една Помашка среща във някоя поляна на Родопите,Рила,Пирин,Гръцката част на Родопите или Турция не изисква много средства.Важното е някой кмет на едно помашко село да започне тази инициатива.Например там може да се организира ядене както преди правихме,заколвахме един добитък и имаше яхния или оризов пиляв.Като се почне това нещо като например днескашните сборове и могат там да се поканят много фолклорни групи от  различни помашки села  и населени пунктове.Тази традиция ще се повтаря всяка година и разбира се могат да се поканят много гости -помаци от цял свят и по тоя начин традициите ще се възвърнат със много по голяма сила и новото поколение ще научи за помаците и своята история и традиции.Ще се запалят големи огньове и ще има конни надпревари и народни борби и напявания със гайди.Крачката е много лесна и толкова малка,само някой кмет да се ангажира със организацията на такъв събор.

Може пък аз да не зная ....и може да се организирват такива събори вече.Затова разкажете тук за тези събори.

Offline Ади

• Senior member
az znam za edin takav , koito se organizira vsiaka godina prez mesets avgust na iundola, velingradsko .....
 boyle bir toplantasi her yil agustos ayinda ''Iundola'', veligrada yakin bir yerde oluyor...

Offline bello

• Adviser
  • Göçler, göçler, göçler...
@ teo   http://www.pomak.eu/board/index.php?topic=747
zaten bu tür şenlikler varmış.i şte meriç te bir köy. bu tür organizasyonları  tüm köyler birlikte yapsa  ve daha sonra ilçeler birlikte kutlasa, ve daha sonra iller birlikte kutlasa, ve daha sonra bölgeler, ve nihayet ülkeler birlikte :)  :D

Offline iskeceli

• iskeceli
  • Adviser
bravo bello fotograflar icin tesekkürler iste bizde aynisini yapiyoruz hemen her köyde yapilir bütün yaz oluyor  ve daha cok kazan pisirilir  fotografta görünenden 10 misli  ve ortalama 5 bin kisiden fazla katilir etkinliklerimize 

Offline teo

• Advanced member
Hayde Pomak kardeslerim,
gun gectikce forumumuz cokaliyor ve 1 ay icinde 200 den fazla yeni uyemiz var.Haydi Pomak kardeslerim yakin zamanda 10 000 uyemiz olmasina nedersiniz?

Приятели мои,драги Помаци,
Много се радвам че за един месец, форума ни има повече от 200 нови членове.Хайде най-близко време искам да станем 10 000!Какво ще кажете?

Offline Adem1

• Member
  • **
  • HATASIZ KUL OLMAZ-ONEMLI OLAN TEKRARLAMAMAK!

Bu turlu etkinlikleri tabi ki koi muftarlari onculugunde olmali.
   Ne yaziki musluman koylerinde olan HOH muhtarlari halkimizi soymaktan baska bir seye onem vermiyorlar.
   Ne beklenebilir geçmiste bizim isimlerimizi degistirmis insanlardan,ajanlardan,onlar kendileri simdi HOH içinde ve Doganin koleleri.
   Balik basindan kokar.Ahmet Doganda oyle ki!

Takiva sibirania i tirjestva razbira se,4e triabva da se organizirat ot kmetovete.
    Za sijalenie kmetovete ot DPS v muslumanskite sela osven da ograbvat naroda, na drugo polezno ne6to ne obri6tat vnimanie.
    Kakvo moje da se o4akva ot biv6i u4astnitsi v taka nare4enite Vizroditelni protsesi,agenti i donostnitsi,koito sa aktivisti na na DPS i slugi na Dogan.
    Ribata miri6e ot glava si i Ahmet Dogan e takiv.

Offline teo

• Advanced member
Форума от ден на ден се разширява и до днескашна дата  Помак.еу надмина 2000 души.Както гледам всеки ден се присъединяват много други.Aз със удоволствие чета темите и виждам че тук има много интелегентни хора,които са богати на идеи!Аз ви приветствам за този голям форум, пример във етно-разбирателството!

Forum her gun gectikce daha guclu oluyor ve bu gune kadar forumun sayisi 2000 asti.Sizi yeniden tebrik etmek istiyorum ,cunku Pomak.eu bir multi etnik randevu yeri olarak bir ornek bir forum.Gercekten ben kendi adima memnuniyetle eklemek istiyorum....aranizda odugum icin cok sevincliyim ,cunku forum entel ve gorusleri zengin uyelerle dolu!

Offline teo

• Advanced member
Pomak Halkinin tanitilmasi icin bence ilk adim atildi diyorum.Bence simdi yavas yavas sivil toplum orgutlerini yarattarak sik sik bu konuyu gundeme getirmeli.Pomak folklor festivallerini organize etmek icin su andan size bu konuda parasal yardim bulmak icin size baglanti verebilirim.Sadece sivil toplum organizasyonlarini yaratmaniz gerek.

Аз мисля че първата стъпка за признаването на Помашкия народ е  направен.Редно е сега да се организират извън политиката организации със обществено-културна дейност за развитието на Помашката култура.Сега е време да се вдигат тези наболели въпроси.За организирането на национални Помашки фестивали  ,мога да ви кажа има много организации от които можете да искате парични помощи.Мога да ви помогна във това направление.Но прeди всичко сега трябва да се създадат сдружения за културно-масова дейност извън политиката.И това трябва да са помаци.

Offline Rahmie

• Charter member
Pomak Halkinin tanitilmasi icin bence ilk adim atildi diyorum.Bence simdi yavas yavas sivil toplum orgutlerini yarattarak sik sik bu konuyu gundeme getirmeli.Pomak folklor festivallerini organize etmek icin su andan size bu konuda parasal yardim bulmak icin size baglanti verebilirim.Sadece sivil toplum organizasyonlarini yaratmaniz gerek.

Аз мисля че първата стъпка за признаването на Помашкия народ е  направен.Редно е сега да се организират извън политиката организации със обществено-културна дейност за развитието на Помашката култура.Сега е време да се вдигат тези наболели въпроси.За организирането на национални Помашки фестивали  ,мога да ви кажа има много организации от които можете да искате парични помощи.Мога да ви помогна във това направление.Но прeди всичко сега трябва да се създадат сдружения за културно-масова дейност извън политиката.И това трябва да са помаци.

Teo  :) mnogo bih iskala da sam optimistichna, kato tebe, no si zapazvam edno NO ... Da se nadyavame...Badeshteto shte pokaje...

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
bir şeyi şiddetle arzularsanız, onu mutlaka elde edersiniz

ako uporito jelaete edno neshto to neminuemo shte se sbydne

Offline Gelina

• Forum fan
bir şeyi şiddetle arzularsanız, onu mutlaka elde edersiniz

ako uporito jelaete edno neshto to neminuemo shte se sbydne

Всички го желаем упорито,но никой не се захваща! :(

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42