Г-н Пасков пишесе кратко а не краткио. Разбираш че грешките не са правипосни, а от бързото писане се допускат.
Не си прав за това gugu. Когато писах книгата си аз започнак да работя над всички възможни версии, които съществуваха до днес. Може би си забелязал какво мнение съм дал за термина българи мохамедани. Въпреки критиките аз със ръка на сърцето си заявявам, че дълго време работих за написването и, и благодарения на рационализма ми и на сравнение на всевъзможните версии, аз достигнах до тази идеология. Като тя накратко би се определила по следния начин. Преди Османската империя и да е имало мюсюлмани сред славяноговорящите, те са били малцинство. За сметка на тях обаче еретиците са били доста повече. От своя страна възгледите на еретиците до голяма степен са близки с тези на суфиите. Това съм го разбрал, тъй като съм теолог и от мен по добре няма кой да го знае това освен ако не го е изучавал. А и това че още от онова време суфизма е бил разпространен най-вече в териториите на Иран, Кавказ, Мала Азия и Сирия си е факт. Той не може да бъде донесен от гарнизоните и търговците, тъй като и едните и другите си имали задължения, но пък че се е разпространил чрез юруците се доказва и с архивните документи, които потвърждават факта, че ислямизацията на населението започнала тогава когато се заселили на Балканите. Или грубо казано около 100 години след окончателното завладяване на етническите територии на България. За това че предимно еретиците ставали мюсюлмани също не е моя идея. А и това че помаците през 18 и 19 век били в управата на империята, след като вече се свормирала тази нова мюсюлманска общност пак не е моя идея. Както виждате там са посочени имена на исторически личности, живяли по онова време. Всичко останало си е грешка на българските управници, след руско-турската война. Можало е да се държът с нас като с равни и да не ни насилват да ставаме християни и незнам какви, знаейки че това ще ни накърни достойнството. А и какъв е този термин българи мухамедани? Аз несъм чувал до сега да има българи православни или българи будисти и незнам какви си. С него вие самите ни отделяте от ваз си.