Благодаря ти Назми, аз съм изключително щастлив да видя плодовете от моя труд в лицето на голямата част от вас в този форум. Много от видните хора биват уценявани след смърта си, и преди това умират разочаровани от този свят. Аз във ваше лице съм спокоен и това ми дава стимул за бъдещи прояви. За това тук съм решил да ви разкрия една бъдеща моя проява. Съгласих се да участвам на един научно делови форум свързан с историята на помаците. В него ще бъдат поканени всички страни. И моето мото ще е дабъдем по обективни в иследванията си и да не полититзирваме нещата, тъй като по този начин ние променяме нещо което вече се е случило. За подробности по-нататък.
Вярно, че понякога съм малко избухлив, но ми правете хелял. По принцип, аз не обиждам хората, аз ги провокирвам. Искам да събудя у тях доброто, което ще ги накара да убият лошото в себеси. Такава е моята психика и начин на работа с хората. Практиката ме е научила в това. Със сигурност мога да заявя едно, че когато работиш с хора от другите нации е лесно. Тъй като повечето от тях живеят цивилизован живот. И дори да не е съгласен с теб, той ще ти го кажат по един деликатен начин. Колото до нашите високопланинци нещата стоят по различно. В практиката си съм се обедил в това. Спечелиш ли го той става всеодаен, но докато го спечелиш може да видиш доста зор, тъй като твърдуглавието у нас е голямо. За това се държъ така и се опитвам по такъв начин да съм им полезен. По някога ми е мъчно когато някой нашите хора упрекват религията ни, културата ни и пр. Не ми е мъчно за това, че са станали такива, колкото че несъзнайно са застанали против дедите си. Дядовците си, прадядовците си, а може би и против родителите си. За това аз понякога изпозвам термина "промит мозък". Но пак поватарям с това не убиждам, а провокирам. Искам и имам желяние тези хора да се замислят. Никой няма да ги кара насила да стават мюсюлмани, тъй като този акт е бил и е немислим. Но тези хора в знак на уважение към дедите си, поне малко да станат по толерантни. Нека Аллах помага на мен в моите дела и на всички вас. Амин.