Author Topic: Хюсеин Мехмед  (Read 51426 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Хюсеин Мехмед
« Reply #30 on: October 28, 2008, 10:15 »
Спорим за това дали по онова време, голямата част от жителите на станата ни са се чуствали българи при положение, че българите са били открояващ се за времето си елемент. И че идеята за общата българска маса идва през Възраждането от двамата отци на православната ни църква отец Паисий Хилендарски и отец Софрони Врачански.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #31 on: October 28, 2008, 12:40 »
Спорим за това дали по онова време, голямата част от жителите на станата ни са се чуствали българи при положение, че българите са били открояващ се за времето си елемент. И че идеята за общата българска маса идва през Възраждането от двамата отци на православната ни църква отец Паисий Хилендарски и отец Софрони Врачански.
Идеята за българите като народ не "идва" при Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Тя се възражда в средата на робството при тях. И се възражда не като самоопределение "българи", защото то си е било такова винаги и неизменно, а като идея за възраждането на държавата на българите, то ест, на България. Това са различни, макар и сродни неща, ако улавяте разликата.
А самата идея за българи като народ е много по-стара, по-древна дори, и има хилядолетна история. Балканската България е 12-тата България по света, ако сте запознат със хрониките на повечето древни и средновековни автори.
Или да ви напомня: авторите и Българиите?

Offline gugu

• Senior member
« Reply #32 on: October 28, 2008, 16:11 »
Може ли някой да посочи автентичен документ какви са се чувствали българоговорящите мюсюлмани през 17-18-до средата на 19 век?  Мисля че е трудно днес да се намери такъв писмен документ. Но фактът, че те са запазили жив езика (даже-по-автентичен в някои отношения от останалите етнографски групи), обичаите, музиката!  Това са косвените, но безспорни доказателства.
В следващите години родовото самосъзнание е е силно повлиян от политически и религиозни борби и е много манипулирано. Да не говорим за днешно време, когато под външни влияния всеки може да се самообяви и за ескимос.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #33 on: October 28, 2008, 17:47 »
Автентични документи за българска едентичност няма и след падането на България под Османска власт до История славянобългарская, сами там четем че по онова време човека от народа нямало как да се самоопредили освен да вика, че не е мюсюлманин. Или пък се срамували да се нарече българи поради факта, че гърците и сърбите имали по-добро ерархично положение. Като голяма част от народа се гърчеел, поради факта че начело на църквата били гръцките духовници, а други по близки до сърбите пък се сърбеели поради това че говорили разбираем за сърбите език. Не че нещо искам да упреквам някого, но факта, че една част от помаците които са потомсвени на павликяните имат и арменска жилка, но нито един от нас знаейки не го споделя. Ако погледнем реално тази част от помаците и тази част от католиците павликяни, които са потомствени на арменците са по-блиски до иранците от коя да е част от населението ни, но пак повтарям никой не се е похвалил с това. Докато вие пишите какви ли не небивалици. Че една дума била сходна с еди коя си персийска дума, която пък била сходна с еди коя си шумерска, египедска и още незнам си коя и току виж всички тези цивилизации са потомствени на българската или тя произхожда от тях. Ами това че когато говорят руснаците, украинците, беларусите, сърбите и пр. народи си ги разбираме нормално. И това че до голяма степен полския, чешкия, словашкия и пр. език е сходен с нашия каде оставяме тези факти. Сигурно за това че вече не сме към Вършавския договор и с руснаците престанахме да бъдем братушки търсим братушките си в далечния исток това ли е идеята ви?

Offline TUFCA35

• Senior member
« Reply #34 on: October 28, 2008, 17:54 »
Pomak bg blagodarq ti az iskah da napi6a po'4ti sa6oto  no ti me izprevari  ;)podkrepqm tova koeto si napisal samo man4ko iskam da dobavq nesto mnogo balgarski dumi se shojdat i v kurdskiqt ezik  nqkoi moje li da mi obesni za tezi dumi dali e srestal i na drugo mqsto naprimer  ku4e^:jena:mi6ka tova sa dumi i nabalgarski i na kurtski moje bi ima nqkakva rodninska vrazka s tqh

Offline Ади

• Senior member
« Reply #35 on: October 28, 2008, 19:14 »
I na men mi naprvai vpechatlenie tazi prilika ima i drugi obshti dumi kato ti i az naprimer....

Offline Ади

• Senior member
« Reply #36 on: October 28, 2008, 21:42 »
Za shtastie , jiveem v globalen sviat, kydeto s edno shtrakvane na enter-a mojesh da nauchish mnooogo mnogo , niam nujda da jiveesh s kiurdite za da nauchish kiurdski , taka kakto niam nujda da jiveesh v Angliia za da nauchish angliiski!! Kiurdskiiat e interesen ezik , stranno kak ima shodni s bylgarskite dumi , no gi ima, kiurdskiia mai prilicha i na tsiganskiia... neka zapoznatite komentirat  ::)

Offline Rahmie

• Charter member
« Reply #37 on: October 28, 2008, 22:00 »
Makar che temata tuka ne e kurdski ezik, no shtom obsajdate. Az pone imam malko znaniya za dvata razlichni govora, koto se izpolzvat ot kurdite, koto lichno samite kurdi jiveyeshti tuka sa spodelyali! Tezi dva govora sa tolkova razlichni edin ot drug, che te ne mogat da se razbirat pomejdu si. Edin malak otkas za ezika na angliyski...

Kurdish (Kurmanji)
Kurdish is spoken by the Kurdish people in parts of Turkey, Iraq, Iran, Syria and Armenia. Kurdish is most closely related to Persian/Farsi. There are two forms of written Kurdish: Sorani (Central Kurdish) which is written using Arabic characters and Kurmanji (Northern Kurdish) which is written in the Latin, Cyrillic or Arabic alphabets.
Countries with Kurdish (Kurmanji) as official language
Iraq

Sample text

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #38 on: October 29, 2008, 06:23 »
Pomak bg blagodarq ti az iskah da napi6a po'4ti sa6oto  no ti me izprevari  ;)podkrepqm tova koeto si napisal samo man4ko iskam da dobavq nesto mnogo balgarski dumi se shojdat i v kurdskiqt ezik  nqkoi moje li da mi obesni za tezi dumi dali e srestal i na drugo mqsto naprimer  ku4e^:jena:mi6ka tova sa dumi i nabalgarski i na kurtski moje bi ima nqkakva rodninska vrazka s tqh
Обяснението е съвсем логично, поне за тези, които знаят историята.

Първо, кюрдите са наследници на древния народ хурити, които са ирански, а не арабски, тюркски или от друга група народи.

Второ - кюрдите живеят в областта на Диарбакър и на езерото Ван. А името на езерото Ван идва от древнобългарският вожд Вунд, когото арменците наричали Вананд, който се заселил с народа си именно по тези места и бил съюзник на императора на Урарту във войните му срещу Персия. За това има много записи и хроники, и ако на някой му е любопитно, мога да ги цитирам дословно,с имената на владетелите, точните години на събитията и на авторите и хрониките.

И трето, през 486-те години османско владичество българи, бунтовници или даже цели села периодически са изпращани на заточение или направо са изселвани именно в областта на Диарбакър, със стотици и с хиляди, и така - почти 5 века.

Така че, думите най-вероятно са много повече от изброените от вас 3-4.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #39 on: October 29, 2008, 11:01 »
Вярно е че кюрдите са наследници на древния ирански народ, но в персийският съществуват думи които са еднакви с англо-саксонските. Тук не говорим са отделни срички и пр. а за цели думи. За съжеление аз се сещам само за една, две дума мадхер, брадър ако не се лъжа. Имаше и други но трябва да погледна лекциите си по османотурски. А те кой знае каде са. Но за наше щастие тук има един който е учил в Иран, а има и една която е учила и ориенталистика. Останало ми е в акъма и деня, месеца или вчера, днес, утре едно от тях е сходно с английското и немското. Може и да има и други примери. Несъм лингвист но съм убеден че е така. Това само може да доведе до мисълта че човечеството произхожда от Адем и Хава. С примеритеми е смешно да се твърди, че германците са дошли от северен Афганистан нали? Пък и в Северен Афганистан не живеят перси, а тюрки. И така е от кой знае кога. Иначе и на мен ми се разхожда по тези райони интересно ми е какви народи живеят там и с каква култура са. И аз бих написъл една докторантура за населението по тези земи.  

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #40 on: December 22, 2008, 16:51 »
В сайта на Българския хелзински комитет,раздел публикации списание "Обектив",бр.152 е публикуван един много добър отзив за книгата на Хюсеин от Емил Коен ,озаглавен "Един много добър реферат".

Еди­н еру­ди­ра­н ре­фе­рат

Еми­л КОЕН

Кни­га  на Хю­сеин Мех­мед “По­ма­ци­те и тор­бе­ши­те в Ми­зия, Тра­кия и Ма­ке­до­ния” (Со­фия, 2007, пред­го­вор П. Япо­в) пре­тен­ди­ра да бъ­де ис­то­рия на по­ма­ци­те на Бал­кан­ския по­луос­тров. Дей­стви­тел­но, по­вес­тво­ва­ние­то за­поч­ва с опи­са­ние на кон­так­ти меж­ду ара­би и на­ро­ди­те, на­се-лява­щи по­луос­тро­ва още от са­мо­то на­ча­ло на VI век - поч­ти сто го­ди­ни пре­ди офи­циал­на­та да­та на об­ра­зу­ва­не­то на бъл­гар­ска­та дър­жа­ва - 681 г. Краят на тру­да до­веж­да раз­ка­за за съд­ба­та на по­ма­ци­те на Бал­ка­ни­те до на­ча­ло­то на ко­му­нис­ти­чес­кия пе­риод в ис­то­рия­та ни - до 16.04.1947 г., ко­га­то ед­на кон­фе­рен­ция, сви­ка­на от но­ва­та “о­те­чес­тве­ноф­рон­тов­ска” Ди­рек­ция на из­по­ве­да­ния­та взе­ма ре­ше­ние за зак­ри­ва­не­то на Бъл­га­ро-мю­сюл­ман­ско­то кул­тур­но прос­вет­на друж­ба “Ро­ди­на”, ор­га­ни­за­ция­та, коя­то бе съз­да­де­на де­се­ти­ле­тие по-ра­но от дър­жа­ва­та с цел “да вър­не по­ма­ци­те в ло­но­то на бъл­гар­ска­та на­цио­нал­на об­щност”.

Не­съм­не­но е, че еру­ди­ция­та на ав­то­ра бу­ди ува­же­ние. Све­де­ния­та, кои­то ни съоб­ща­ва на скром­ни­те 167 стра­ни­ци на книж­ка­та си, са под­кре­пе­ни от 521 (!) по­зо­ва­ва­ния на из­точ­ни­ци и от 100 заг­ла­вия ли­те­ра­ту­ра на бъл­гар­ски и тур­ски ези­к. И все пак, из­глеж­да же­ла­ние­то за всеоб­хват­ност си е нап­ра­ви­ло ше­га с ав­то­ра. За да бъ­де еди­н труд ис­то­рия на на­род или на гру­па, в не­го трябва да се го­во­ри не са­мо за съ­би­тия­та, свър­за­ни с по­ли­ти­чес­ко­то и воен­ното би­тие на те­зи хо­ра, но съ­що и за сто­пан­ския, кул­тур­ния, ин­сти­ту­цио­нал­ния и ду­хов­ния им жи­вот. Но то­ва няма как да ста­не в рам­ки­те на ед­на тън­ка кни­га. И за­то­ва ние сме чи­та­те­ли по-ско­ро на еди­н мно­го еру­ди­ра­н ре­фе­рат, от­кол­ко­то на са­мос­тоя­тел­на из­сле­до­ва­тел­ска ра­бо­та. Но кни­га­та е из­вън­ред­но поз­на­ва­тел­на и ос­вен то­ва, има ред до­пъл­ни­тел­ни дос­той­нства. В нея е про­ка­ра­на те­за­та за пос­те­пен­но­то, мно­го­ве­ков­но и мир­но прие­ма­не на ис­ляма - по раз­лич­ни при­чи­ни - от раз­нооб­раз­ни гру­пи на сред­но­ве­ков­но­то бал­кан­ско об­щес­тво и най-ве­че от част от сред­но­ве­ков­ни­те ере­ти­ци. На­ред с дру­ги съв­ре­мен­ни ав­то­ри, и Мех­мед твър­ди, че в ръ­ко­пи­си­те и ис­то­ри­чес­ки­те съ­чи­не­ния, кои­то опи­сва­т кър­ва­во­то ис­лями­зи­ра­не на бал­кан­ски­те хрис­тия­ни през XVII век от ос­ман­ска­та власт, има мно­го не­съот­ветс­твия и ед­ва ли след­ва те да се раз­глеж­дат ка­то не­съм­нен ис­то­ри­чес­ки из­точ­ник (стр. 35). Все пак та­зи те­за зас­лу­жа­ва мно­го по-де­тай­лна ар­гу­мен­та­ция от та­зи, коя­то й пра­ви ав­то­рът.

Сил­на стра­на на съ­чи­не­ние­то е, че ав­то­рът пи­ше с оче­вид­но съ­чувс­твие към по­ма­ци­те и ве­роя­тно е еди­н от тях. Но то съв­сем не е без­кри­тич­но - по­ма­ци­те, не са би­ли са­мо жер­тва на аси­ми­ла­цион­на­та по­ли­ти­ка на но­ви­те бал­кан­ски дър­жа­ви. Във вой­ни­те и във въс­та­ния­та, кои­то бъл­гар­ска­та на­ция и дър­жа­ва водят от Ап­рил­ско­то въс­та­ние, през Ос­во­бо­ди­тел­на­та, та чак до Пър­ва­та све­тов­на вой­на вклю­чи­тел­но, по­ма­ци­те са би­ли и от­мъс­ти­те­ли, и аг­ре­сив­ни бра­ни­те­ли на ре­ли­гиоз­на­та си при­над­леж­ност и в та­зи си роля са би­ли - в крак с “мо­да­та” на вре­ме­то си - и кръ­воп­ро­лит­ни, и жес­то­ки. Ав­то­рът не ни спест­ява та­зи част от ис­ти­на­та. 

Ос­вен то­ва, ко­га­то опи­сва без­брой­ни­те слу­чаи на на­силс­тве­но из­гон­ва­не от се­ли­ща­та им, на убий­ства, краж­би на иму­щес­тво и си­ло­во “хрис­тия­ни­зи­ра­не”, из­вър­ше­ни от бал­кан­ски­те дър­жа­ви и най-ве­че от на­ша­та сре­щу по­ма­ци­те, той не си поз­вол­ява да на­пус­не ура­вно­ве­се­ни­я тон, не прибя­гва към емо­цио­нал­ни ар­гу­мен­ти за за­сил­ва­не на впе­чат­ле­ние­то от на­си­лие­то, на кое­то са би­ли под­ла­га­ни.

И нак­рая, ве­че спо­ме­нах оче­вид­на­та еру­ди­ци­я на пи­са­теля. На та­зи еру­ди­ци­я й трябва са­мо из­вес­тно стес-нява­не на из­сле­до­ва­тел­ско­то по­ле, фо­ку­си­ра­не, и то­га­ва ще се по­лу­чи пър­вок­лас­на ис­то­ри­чес­ка кни­га.

Ние се нуж­даем от та­ки­ва кни­ги.

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv15318

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #41 on: December 22, 2008, 21:14 »
В сайта на Българския хелзински комитет,раздел публикации списание "Обектив",бр.152 е публикуван един много добър отзив за книгата на Хюсеин от Емил Коен ,озаглавен "Един много добър реферат".

Еди­н еру­ди­ра­н ре­фе­рат

Еми­л КОЕН

Кни­га  на Хю­сеин Мех­мед “По­ма­ци­те и тор­бе­ши­те в Ми­зия, Тра­кия и Ма­ке­до­ния” (Со­фия, 2007, пред­го­вор П. Япо­в) пре­тен­ди­ра да бъ­де ис­то­рия на по­ма­ци­те на Бал­кан­ския по­луос­тров. Дей­стви­тел­но, по­вес­тво­ва­ние­то за­поч­ва с опи­са­ние на кон­так­ти меж­ду ара­би и на­ро­ди­те, на­се-лява­щи по­луос­тро­ва още от са­мо­то на­ча­ло на VI век - поч­ти сто го­ди­ни пре­ди офи­циал­на­та да­та на об­ра­зу­ва­не­то на бъл­гар­ска­та дър­жа­ва - 681 г. Краят на тру­да до­веж­да раз­ка­за за съд­ба­та на по­ма­ци­те на Бал­ка­ни­те до на­ча­ло­то на ко­му­нис­ти­чес­кия пе­риод в ис­то­рия­та ни - до 16.04.1947 г., ко­га­то ед­на кон­фе­рен­ция, сви­ка­на от но­ва­та “о­те­чес­тве­ноф­рон­тов­ска” Ди­рек­ция на из­по­ве­да­ния­та взе­ма ре­ше­ние за зак­ри­ва­не­то на Бъл­га­ро-мю­сюл­ман­ско­то кул­тур­но прос­вет­на друж­ба “Ро­ди­на”, ор­га­ни­за­ция­та, коя­то бе съз­да­де­на де­се­ти­ле­тие по-ра­но от дър­жа­ва­та с цел “да вър­не по­ма­ци­те в ло­но­то на бъл­гар­ска­та на­цио­нал­на об­щност”.

Не­съм­не­но е, че еру­ди­ция­та на ав­то­ра бу­ди ува­же­ние. Све­де­ния­та, кои­то ни съоб­ща­ва на скром­ни­те 167 стра­ни­ци на книж­ка­та си, са под­кре­пе­ни от 521 (!) по­зо­ва­ва­ния на из­точ­ни­ци и от 100 заг­ла­вия ли­те­ра­ту­ра на бъл­гар­ски и тур­ски ези­к. И все пак, из­глеж­да же­ла­ние­то за всеоб­хват­ност си е нап­ра­ви­ло ше­га с ав­то­ра. За да бъ­де еди­н труд ис­то­рия на на­род или на гру­па, в не­го трябва да се го­во­ри не са­мо за съ­би­тия­та, свър­за­ни с по­ли­ти­чес­ко­то и воен­ното би­тие на те­зи хо­ра, но съ­що и за сто­пан­ския, кул­тур­ния, ин­сти­ту­цио­нал­ния и ду­хов­ния им жи­вот. Но то­ва няма как да ста­не в рам­ки­те на ед­на тън­ка кни­га. И за­то­ва ние сме чи­та­те­ли по-ско­ро на еди­н мно­го еру­ди­ра­н ре­фе­рат, от­кол­ко­то на са­мос­тоя­тел­на из­сле­до­ва­тел­ска ра­бо­та. Но кни­га­та е из­вън­ред­но поз­на­ва­тел­на и ос­вен то­ва, има ред до­пъл­ни­тел­ни дос­той­нства. В нея е про­ка­ра­на те­за­та за пос­те­пен­но­то, мно­го­ве­ков­но и мир­но прие­ма­не на ис­ляма - по раз­лич­ни при­чи­ни - от раз­нооб­раз­ни гру­пи на сред­но­ве­ков­но­то бал­кан­ско об­щес­тво и най-ве­че от част от сред­но­ве­ков­ни­те ере­ти­ци. На­ред с дру­ги съв­ре­мен­ни ав­то­ри, и Мех­мед твър­ди, че в ръ­ко­пи­си­те и ис­то­ри­чес­ки­те съ­чи­не­ния, кои­то опи­сва­т кър­ва­во­то ис­лями­зи­ра­не на бал­кан­ски­те хрис­тия­ни през XVII век от ос­ман­ска­та власт, има мно­го не­съот­ветс­твия и ед­ва ли след­ва те да се раз­глеж­дат ка­то не­съм­нен ис­то­ри­чес­ки из­точ­ник (стр. 35). Все пак та­зи те­за зас­лу­жа­ва мно­го по-де­тай­лна ар­гу­мен­та­ция от та­зи, коя­то й пра­ви ав­то­рът.

Сил­на стра­на на съ­чи­не­ние­то е, че ав­то­рът пи­ше с оче­вид­но съ­чувс­твие към по­ма­ци­те и ве­роя­тно е еди­н от тях. Но то съв­сем не е без­кри­тич­но - по­ма­ци­те, не са би­ли са­мо жер­тва на аси­ми­ла­цион­на­та по­ли­ти­ка на но­ви­те бал­кан­ски дър­жа­ви. Във вой­ни­те и във въс­та­ния­та, кои­то бъл­гар­ска­та на­ция и дър­жа­ва водят от Ап­рил­ско­то въс­та­ние, през Ос­во­бо­ди­тел­на­та, та чак до Пър­ва­та све­тов­на вой­на вклю­чи­тел­но, по­ма­ци­те са би­ли и от­мъс­ти­те­ли, и аг­ре­сив­ни бра­ни­те­ли на ре­ли­гиоз­на­та си при­над­леж­ност и в та­зи си роля са би­ли - в крак с “мо­да­та” на вре­ме­то си - и кръ­воп­ро­лит­ни, и жес­то­ки. Ав­то­рът не ни спест­ява та­зи част от ис­ти­на­та. 

Ос­вен то­ва, ко­га­то опи­сва без­брой­ни­те слу­чаи на на­силс­тве­но из­гон­ва­не от се­ли­ща­та им, на убий­ства, краж­би на иму­щес­тво и си­ло­во “хрис­тия­ни­зи­ра­не”, из­вър­ше­ни от бал­кан­ски­те дър­жа­ви и най-ве­че от на­ша­та сре­щу по­ма­ци­те, той не си поз­вол­ява да на­пус­не ура­вно­ве­се­ни­я тон, не прибя­гва към емо­цио­нал­ни ар­гу­мен­ти за за­сил­ва­не на впе­чат­ле­ние­то от на­си­лие­то, на кое­то са би­ли под­ла­га­ни.

И нак­рая, ве­че спо­ме­нах оче­вид­на­та еру­ди­ци­я на пи­са­теля. На та­зи еру­ди­ци­я й трябва са­мо из­вес­тно стес-нява­не на из­сле­до­ва­тел­ско­то по­ле, фо­ку­си­ра­не, и то­га­ва ще се по­лу­чи пър­вок­лас­на ис­то­ри­чес­ка кни­га.

Ние се нуж­даем от та­ки­ва кни­ги.

http://www.bghelsinki.org/index.php?module=pages&lg=bg&page=obektiv15318

Gordeia se 4e 4ast ot populqrnosta na Husein Mehmed kato istorik , imenno se slu4i tuka - pred nas po avtenti4en na4in.
Nesamneno ve4e  toi e publi4na li4nost i dano takiva kato nego stavat vse pove4e i pove4e.
Spored mene e dobre na Husein Mehmed da mu dadem specialen statut na pomashki istorik na saita ni.
I imenno toi da svormira neshto kato ekip , vkliu4itelno razbira se i Mehmed Dorsunski i taka dvamata da analizirat
poslednite istori4eski zalitania koito se slu4vat ne samo v balgarskoto publi4no prostranstvo ami i po ostanalata 4ast na Balkanite.
Pomacite naistina sme neshto po razli4no ot Propagandnite istori4eski mashinarii v stil - ¨Bure s barut¨
Kogato stava vapros za pomashka istoriq e redno ostanalite istorici da tarsiat partniorstvo imenno s pomashki istorici.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #42 on: December 24, 2008, 05:42 »
Gordeia se 4e 4ast ot populqrnosta na Husein Mehmed kato istorik , imenno se slu4i tuka - pred nas po avtenti4en na4in.
Nesamneno ve4e  toi e publi4na li4nost i dano takiva kato nego stavat vse pove4e i pove4e.
Spored mene e dobre na Husein Mehmed da mu dadem specialen statut na pomashki istorik na saita ni.
I imenno toi da svormira neshto kato ekip , vkliu4itelno razbira se i Mehmed Dorsunski i taka dvamata da analizirat
poslednite istori4eski zalitania koito se slu4vat ne samo v balgarskoto publi4no prostranstvo ami i po ostanalata 4ast na Balkanite.
Pomacite naistina sme neshto po razli4no ot Propagandnite istori4eski mashinarii v stil - ¨Bure s barut¨
Kogato stava vapros za pomashka istoriq e redno ostanalite istorici da tarsiat partniorstvo imenno s pomashki istorici.
         Naistina truda na nashiq uvajavan forumist Husein Mehmed -istorik  budi respekt i porajda uvajenie za truda mu kym istoriqta.Prisyedinqvam se kym Metka da podkrepqme i mu dadem nashata podkrepa kato chast ot nas.Tuka iskam da kaja,che nie horata deto znaem angliiski po skoro govorimo e malko po trudno da se prevejdat istoricheski fakti,tova e specializirana literatura i tam se boravi s tehnicheska tochnost,koeto ne znachi che nqma da pomagame na nego.otvoreni sme i podkrepa za takiva hora kato Husein Mehmed.Nazmi.USA

Offline gugu

• Senior member
« Reply #43 on: December 24, 2008, 11:56 »
В предишния сайт бяха направени обстойни анализи на тази книга. Единствените и достойнства са фактите за новата история - след 1878 г., описващи нелеката съдба на българите-мюсюлмани. Но всичко останало - от 7 до 19 век е написано с преднамерена цел - да се докаже несъществуващ в действителност ислям преди 14 век по нашите земи. В много други теми тук има изнесени истински факти с документи от османските архиви, показващи как се е трансформирало населението - спомнете си регистрите - за братя, бащи и деца - с български и арабски имена.
Хюсеин Мехмед вероятно пък е осъзнал недипломатичния си избор (но явно искрен) на прякора Муджахидин в предишния сайт, та тук се е прекръстил на Помак БГ.
За съжаление няма средства да бъде финансиран колектив от специалсти, които да напишат една пълна и обективна история на помаците. Щях да напиша на мюсюлманите. Но в действителност това са две различни общности. Сред помаците има мюсюлмани, християни и атеисти. Докато сред мюсюлманите има турци, българи, роми и т.н.

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #44 on: December 24, 2008, 18:14 »
Благодаря Шабан, Метка, Назми и всички останали които ме подкрепяте. Последните дни нямах достатъчно време да влизам в форума, поради две причини. Едната е че в тази стая където е кабела за интернета е студено и съм си преместил комютъра в другата стая при жена си и синът си който вече наближава 40 -тия си ден. Там съм да и помагам, а пък и да работя върху едни английски текстове, които съм сканирал и ги преписвам на ново с цел да мога да си ги превеждам чрез бултрата. Те са доста и са за една моя разработка, свързана с Кораничната и Библейска история. Гугу не се стряскай при идеята за екип. Целта е всичко да е на яве. Мисля че няма по хубаво от това, хората да си знаят миналото. Една латинска сентенция гласи, че историята е учителка на бъдещето. Лошото е че някой среди сред нас не я възприемат, и все повече очуждават помаците от себе си. Идеята за екип е напълно реализуема, важно е в този екип да има представители историци, етнолози, дори и самодейци от всеки един помашки, торбешки и горански район. В екипа трябва да има също добре обучени, османисти, арабисти, хора боравещи с латинския и старогръцкия, а дори и с арменския. Също така тук трябва да има и антрополози и археолози, които да правят ДНК анализ, като вземат кръвни проби от близо 1000 души помаци, торбеши и горани и ги сравнят с днк пробите от изнамерени останки на трупове от славянски, туски, тракийски и арменски скелети. невиждам нищо нереализуемо от това. Ние имаме богати сънародници изселили се по Америка, Турция и къде ли не. Също така сред нас има и специалисти в повечето изброени области, нужно е да се подготвят други в тези области, които нямаме. Всички те трябва да се изнамерят и да се сформира екипа. Нужна ни е също така и апаратура. Без съмнение за някой неща ще ни се отзоват на помощ независими организации и екипи, като този на Нейшинъл географик например. Хората за обективната и правдива история къдели не ходят. Днес това е табу да ходиш по разни пещери и да се кефиш на палеолитното искуство например. Имайте предвид, че хората навън неса като нашите шувенисти и деги яде от вътре когато става въпрос за история още повече че сега светът е глубален. Най-важното в случея че на първо място е нужен екип, който да изнамери всичко това. Този екип ако е в БГ ще претърпи извески спънки и критики ама не трябва да се подава и трябва да търси сигурен гръб за да си върши работата спокойно. Пожелавам ви всичко най, най.