Author Topic: ПОМАШКАТА РЕПУБЛИКА - ТЪМРЪШ !  (Read 162671 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline tersid

• Adviser
Re: ПОМАШКАТА РЕПУБЛИКА - ТЪМРЪШ !
« Reply #330 on: July 10, 2012, 16:38 »
Направо нямам думи. Първо беше помашка република, сега пък стана първата турска ислямодемократична република. Ти трябва да си записваш, за да помниш кога какво казваш, че доста често си сменяш твърденията.
Скъпа Зиния, не ми на сърце да правя забележки на дами ,но ти поначало си нямаш думи ,таака чене се опитвай да ме апострофираш, защото зад моите думи има пълноценни писмени свидетелства , а  не половинчатост.

Разпадане на Османската империя - (1908–1922)!
Източна Румелия е част от империята драги! ;)  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Map_Of_The_Republic_Of_Tamrash_BG.png

Много добре знаем каква част от Империята е била Източна Румелия, та се е наложило Тъмръш да се разграничи.Набий си го  в главата,Тъмръш става независим от Румелия, защото не е искал да има нищо общо с недоносчето Румелия .Наби ли си го.
Знаеш ли как биха се чувствали гордите тъмръшлии да ги управляват румелийски селани, които са държали чифтета наобратно.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #331 on: July 10, 2012, 18:07 »
Все пак  са дочакали румелиийските селяни да ги управляват .Няма мърдане да до ден днешен.А и в обозримо бъдеще не се очертава да се отърват от румелийските селяни.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #332 on: July 10, 2012, 18:27 »
Все пак  са дочакали румелиийските селяни да ги управляват .Няма мърдане да до ден днешен.А и во бозримо бъдеще не се очертава да се отърват от румелийските селяни.
Да,бе . Сигурно са ги чакали да ги управляват неуправляеми управлявани . Той, Мойсей 40 години е разкарвал евреите из пустините за да забравят ,че са били роби,а някои селяци се събудиха губернатори.Някой беше писал пази боже сляпо да прогледа с едното око.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #333 on: July 10, 2012, 19:11 »
Незнам кое , как е , ама Тъмръшката република я няма, а Република България си стои и се управлява някак си . По- скоро зле, отколкото добре обаче  функционира.

Offline tersid

• Adviser
« Reply #334 on: July 10, 2012, 19:26 »
Незнам кое , как е , ама Тъмръшката република я няма, а Република България си стои и се управлява някак си . По- скоро зле, отколкото добре обаче  функционира.
Няма проблем, нека си стои , но докато не махнете потомствените ганчовци от власт и не им потърсите сметка няма да я бъде като добре фунционираща.

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #335 on: July 10, 2012, 20:10 »
Въртиме ги уж и царя върнахме , и мюсюлмани пробвахме в комбинация с комунистите.Сега и пожарникар сложихме не върви гладко пущината.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #336 on: July 11, 2012, 14:55 »
Швейцарците подтвърждават че е имало 8 години Тъмрашка Република. Истината е като шило в чувал. Винаги излиза на яве ;)
-----------------------------------------------
Едно обаче е сигурно: за кратко време съществува дори самостоятелна помашка мини-държава. Тя се образува в края на 19 век в рамките на движението за отхвърляне на османското владичество в България. След руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност през 1878 година в Родопите е създадена "Република Тъмръш" - самоуправляваща се общност на помашки села, известни още като „Непокорните села“. "Републиката" дори изпраща посланик в Пловдив, но просъществува само 8 години.
----------------------------------
Швейцарски ''Тагблат''

Offline onegavon

• Forum fan
« Reply #337 on: July 11, 2012, 18:38 »
Никой не отрича това , ама един Европомак пишеше глупости , че е съществувала до1912г и българските войски са я унищожили, а истината , че турците я окупират повторно през 1886г след подписването на Топханенската конвенция.За смехотворните размери на армията и конницата просто не ми се споменава повторно.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #338 on: July 11, 2012, 19:19 »
Ето източника на онзи смешник отгоре, който се опитва все да преизчислява с български калкулатор просъществуването на Помашката Република, а достоверността за годините едва ли ще го изчислят от "Тагбалт"!  8)

Етническият произход на помаците не е напълно изяснен. Според една от теориите става дума за ислямизирани българи. Други твърдят, че те са славянски народ с турски корени. Неизвестен е и произходът на определението "помаци". Трудно е да се определи също така броят на тези хора, тъй като при преброяванията мнозина не се обявяват за принадлежни към етноса, с който всъщност са най-много свързани.

Едно обаче е сигурно: за кратко време съществува дори самостоятелна помашка мини-държава. Тя се образува в края на 19 век в рамките на движението за отхвърляне на османското владичество в България. След руско-турската освободителна война и възстановяването на българската държавност през 1878 година в Родопите е създадена "Република Тъмръш" - самоуправляваща се общност на помашки села, известни още като "Непокорните села". "Републиката" дори изпраща посланик в Пловдив, но просъществува само 8 години.

http://society.actualno.com/Tagblat-Za-pomacite-kartofite-i-tesnolinejkata--news_393196.html

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #339 on: July 12, 2012, 00:04 »
Едно е сигурно: съществува самостоятелна помашка държава през 1878 година в Родопите е създадена "Република Тъмръш"

http://society.actualno.com/Tagblat-Za-pomacite-kartofite-i-tesnolinejkata--news_393196.html

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #340 on: July 12, 2012, 22:53 »
Едно е сигурно: съществува самостоятелна помашка държава през 1878
Българо-мохамеданска!

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #341 on: July 12, 2012, 22:59 »
Българо-мохамеданска!
;D ;D ;D ; Иска ти се да е имало нещо бэлгарско в нея но ако имаше щяхте да я окакате или продадете  8)

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #342 on: July 12, 2012, 23:00 »
;D ;D ;D ; Иска ти се да е имало нещо бэлгарско в нея но ако имаше щяхте да я окакате или продадете  8)
А вие си я стопанисвате дълго и щастливо! :D :D :D :D :D :D Спри с гипса ти казах!!!! :D :D :D

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #343 on: July 12, 2012, 23:02 »
Лошо е да си гръмнат в слепоочието и то от свой.

Offline Pu-Mac

• Candidate member
  • *
« Reply #344 on: December 03, 2012, 22:00 »
Тамръш е било Триград преди време триград за това се казжа така щото е граден 3 пъти на ново, аз съм от една от знатните роди там поне на времето така е било през възродителния процес на прадядо ми са му рязали пръстите един по един докато прабаба ми не е изровила златото от градината , нотариални актове и документи за много ама много гори и земи са били онищожени...  и до ден днешен почти навсякъде проблеми и то не заради друго а като ми видят на личната карта бащиното име и познайте кой е в 6то районно тормоз по едно време ме тарашеха всяка вечер , в период от 1 месец нямах ден без проверка и то точно като си паркирам колата и патрулката спира и ми обращат всичко на опъки 2 пъти по 24 часа в 6-то без да разбера за какво сигурно щот съм много готин ? .. . и после били толерантни айде де друг път скоро всичко излиза на яве аз ще възпея истината само да намеря студио да ме записват че като ме чуят рапър с псевдоним Pu-Mac им става нещо некомфортно но какфо да направя трябва да се възползвам от свободата на словото ....