Vasil Dechov - izvesten bulgarski etnograf ,rodom e ot Chepelare - toi e napisal che za perioda 1895 -1912 god. ot Chiroka laka sa se izselili 105 pomashki semeistva , a po kolko dushi e bilo togaz edno sem . ias ne znam.
Шабан, не разбирам какво се опитвате да докажете.
Да ви помогна с математиката: били са сборно от 800-1000 човека, ако етнографа е прав.
Но какво доказва това?
Може би гонения и тормоз?
Но ще ви кажа и нещо друго.
След 1990 година гонения над турци и мюсюлмани в България няма. особенно от 1995 година насам, когато ДПС беше практически във всички схеми и правителства, то ест, ако е имало експлоататор и репресивен орган, то това си бяха самите ДПС.
Защо вкарвам този политически коментар, в разрез с правилата?
Защото аз бях няколко години участъков ветеринарен лекар на 4 села: Широка поляна, Зорница, Гълъбец и Николово. От тях само последното е българско, всички останали са турски. за времето на практиката ми там ветеринарен техник ми беше Огнян, помак (предполагам, че е бил Осман, но името не си е връщал) от Николово. И от него, като обикаляхме турските села, знам, че те са се изпразнили и са останали наполовина за последните години, то ест, през 90-те години, когато възродителни процеси нямаше, политически и икономически реперсии или сегрегация също. (Икономически не е имало и преди)
Възниква въпроса: защо тези 3 села (а и не само те -същото е валидно и за Кърджалийско) са станали наполовина?
Ако след 100 години някой извади статистиката за периода в ракурса, който вие правите, сигурно ще се опита да търси пак демоничния образ на българите, тормозещи турците, и ще сочи: "
вижте - само за няколко години тези села са останали наполовина! Изводите си правете сами!"
А простата истина е, че младите бягат по градовете, а старите се изселвали към Турция, при роднини, защото там има вече работа, заплащане и стабилизиран бизнес.
По същото време, когато турските села ставаха наполовина, българските градове също се топяха, и хората духваха към странско, уж на гурбет, а фактически - на дългосрочна емиграция.
То ест, демоничните българи-християни нямат нищо общо, и са също обект на тази античовешка политика, която провеждаха всички правителства от началото на демонокрадцията до днес.
Връщайки се към Широка лъка: етнографа сочи един период, белязан от бурни събития и от много войни, една от които е първата световна.
Какво чудно, че в тези размирни райони, които не могат да си поделят Гърция, България и Турция, хората са решили в голямо количество да се изнесат на по-спокойно място?
Кой, според вас, е виновен?
Пак гадните българи-християни ли?
Или мощни световно-европейски събития и тежкото наследие на османската империя, заредено от политиката и делата и от 14-15, и най-вече от 16-17 век?
Ima i edin izvesten bulgarski patriarh deto e hodil po Ksantiisko da pravi izsledovanie na pomacite, ta toi tam se srestal sas sastite tezi koito sa izbegali ot Shiroka laka. Zasega nema da ti kazovam imeto na patriarha i kakvo e napisal . Nameri gi ti tezi pisania.Ako ne mogesh , togava she ti kaja.
Не виждам смисъл от играта на криеница.
В този форум за обмен на информация ли сме, или да си играем на детски игри?
Ако имате да кажете нещо, кажете го открито.