Author Topic: ПОМАШКАТА РЕПУБЛИКА - ТЪМРЪШ !  (Read 162640 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline saleika

• Advanced member
Ynt: ТЪМРАШКАТА РЕПУБЛИКА НА ПОМАЦИТЕ
« Reply #120 on: March 03, 2009, 16:44 »
Zdr badanaka izglejda 4e nesi  pro4el hubava predi da pi6e6 ne samo solito pi6e tuk na latinski pretpo4itamti predi da napi6e6 ne6to da pro4ete6 dobre aaaaaaa vijdam 4e i tvoeto ime e na latinski ako iska6 go popravi na kirilitca ;)

Offline bađanaka

• Candidate member
  • *
« Reply #121 on: March 03, 2009, 17:29 »
Българския език има само 1 азбука и това е кирилицата. Мисля, че всички трябва да я използваме ( за щастие повечето го правим ) и спорът за мен приключва до тук

Offline saleika

• Advanced member
« Reply #122 on: March 03, 2009, 18:17 »
   :D ha ha ha :o

Offline solito

• Candidate member
  • *
« Reply #123 on: March 10, 2009, 13:21 »
Prav si bađanaka 4e 6te e po dobre da pi6q na kirilica. Za jalost na rabota ne moga da installiram kirilica i moga da izpolzvam samo latinica. A i li4no az imam dosta silno samosaznanie 4e da mi vliqe na kakav ezik pi6q ili 4eta.
P.S. malko sa ezicite koito imat pove4e ot edna azbuka :)

Isyankar

• Guest
« Reply #124 on: March 10, 2009, 14:00 »
И на мен ми стана смешно, признавам си :))

Ismet DRAMSKY

• Guest
« Reply #125 on: March 10, 2009, 23:20 »
Пламене не си ли запознат, че Петварци до разгрома след разгрома на Помашката република всички са били Помаци и тези които са оцелели след пожарищата са избягали през Кавал в Турция. Сега технит наследници са някъде около селата на Измир, Чинардеби, Тъбръшкьой и други околни. След 1912г. там се настаняват от властта българи-християни. Част от тези гробища на които има кръст, онзи до трафопоста и електрическия стълба под пътя е тъкма на такива хора, вероятно и твоите родители са преселници, не си ли ги питал. Виж в галерията на този сайт, част от Помашките гробища на Тъмръш, защото Петварските стари гробища на Помаците ги счупиха новите възродители, но ти не си виновен за това!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #126 on: March 10, 2009, 23:30 »
Пламене не си ли запознат, че Петварци до разгрома след разгрома на Помашката република всички са били Помаци и тези които са оцелели след пожарищата са избягали през Кавал в Турция. Сега технит наследници са някъде около селата на Измир, Чинардеби, Тъбръшкьой и други околни. След 1912г. там се настаняват от властта българи-християни. Част от тези гробища на които има кръст, онзи до трафопоста и електрическия стълба под пътя е тъкма на такива хора, вероятно и твоите родители са преселници, не си ли ги питал. Виж в галерията на този сайт, част от Помашките гробища на Тъмръш, защото Петварските стари гробища на Помаците ги счупиха новите възродители, но ти не си виновен за това!
Възможно е, и, честно казано, това не го знаех.
Говорил съм много пъти с местните и с кмета, но те такова нещо не са ми разказвали. Може би от деликатност и политкоректност, знам ли.
Там джамия не видях, видях руините на сграда, която, по думите на местните, някога е била черква. И наистина има апсида.
Учуди ме ентусиазмът им: "дайте повече хора да дойдат тука, ще ремонтираме и черквата!" Те се самоопределиха при разговорите ни твърдо като българи.
Може би това е било по-скоро от човещина и гостоприемство, не знам как точно да го разшифровам. Може и да е вярно, те си знаят. Аз изобщо не съм повдигал с тях подобни теми и обсъждания.
Но селото, или, по-скоро, руините му, са в отчайващо състояние.
Къде са били старите помашки гробища на Петвар?
Виждам, че вие действително знаете района: там, под трафопоста, има гроб (мраморен камък) на войник, загинал през 1912 година, ако не ме лъже паметта - имах го някъде на снимка.

Offline kasmet70

• Advanced member
« Reply #127 on: March 11, 2009, 00:20 »
Помаците винаги са помагали за строежа и на не техни храмове.По времето но Салихага -помак(Примерно църквата в Сарафимово) са построени 80% от църквите в Родопите.Но за съжаление няма обратното разбиране.

Offline kroraina

• Historian
« Reply #128 on: March 11, 2009, 15:45 »
Малко за Тъмрашката република има и от Н. Хайтов, в описанието му:

- на Девин,
http://www.kroraina.com/knigi/nh/nh_devin_2.htm:
    6. Непредадените села
    7. Чертици от живота на град Девин по време на „Помашката република” и последните години от турското владичество  ( Грабежи и наказания  —  Физиономията на града  —  Девинският вакъф. Хаджийството  —  Поминъкът на девинското население  —  Поминъчната бъхтаница  —  Храната  —  Облеклото  —  Покъщнината  —  Духовната култура  —  Неговите забавления?  —  Сурнене на моми  —  Семейният живот  —  Обществените отношения )
    8. Епилог

- и на Яврово,
www.kroraina.com/knigi/nh/nh_javrovo_1a.htm:
    6. Управление на Тъмръшлиите  ( Хасан ага  —  Ахмед ага  —  Съдилището на Ахмед ага  —  Обиколките на Ахмед ага  —  Една загадка около Ахмед ага )

EVROPOMAK

• Guest
Re: ТЪМРАШКАТА РЕПУБЛИКА НА ПОМАЦИТЕ
« Reply #129 on: June 29, 2009, 14:21 »
Айде, още една малка нова статия за разгрома на Помашката република, Помаците, Тъмръш и Балканската война!  8)  ???

http://razkritia.com/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83/

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #130 on: June 29, 2009, 14:52 »
Айде, още една малка нова статия за разгрома на Помашката република, Помаците, Тъмръш и Балканската война!  8)  ???

http://razkritia.com/%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83/
Ти искаш ли да има пак такава република?

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #131 on: June 29, 2009, 15:09 »
Европомак, моля те, прочети внимателно последните изречения, от това което си пуснал за Тъмръш. Надявам се и повече други хора да го прочетат...

През лятото ако посетите местността „Комаров камък“ над едно селце в Средните Родопи, ще разберете много за нашата история . Тук няма постоянни жители, но селището не е отписано от картата на България, на „Комаров камък“ е пукнала първата пушка през легендарната Балканска война от 1912-1913 г. На изток по билото е минавала границата между България и Турция. Тук е така нареченият във военните архиви „Тъмръшки клин“, който се е намирал само на двайсет километра от Перущица и на още толкова до Пловдив. imagesТова е мястото, откъдето турските войски са могли да нанесат светкавичен удар и в ръцете им да попадне градът на тепетата. Защитата е била поверена на 21-ви Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов. Заповедта за войната е получена малко след полунощ. Турците били на позиции само на стотина метра от българите. Сред тях бил Смаил Чакмаков, българомохамеданин от близкото село Осиково. Сред нашите пък бил Слави Гашаров от Перущица. Двамата насочили пушките един срещу друг. До войната те не се познавали, макар че Смаил ходил по беритба на грозде в Перущица и пил от хубавото маврудово вино. В 6,30 часа заранта на 5 октомври български патрул попада на засада започва престрелка, огънят тръгва по цялата гранична линия. Това е началото на войната. Мястото е под връх Модър. Слави Гашаров, когото лично познавах, ми разказваше, че са се вдигнали в атака в 8,30 часа. Смаил Чакмаков, когото също познавах и разпитвах, е стоял в окопа на местността „Варницата“ срещу българите. До него е бил турският офицер  младо 20-годишно момче. Смаил не знаел турски, научил само командите. imagesКато се вдигнали българите с „Напред на нож!“, Смаил стрелял от окопа. Нашите вървели сред ожънатите овесени ниви изправени и горди. „Така си вървяха, казваше Смаил, бяха лесни за нашите куршуми, вървяха на смърт… Но те ни уплашиха, пръв побягна нашето офицерче, дим да го няма. Ние стреляхме и много българи паднаха сред овеса. Но те все викаха „Ура!“ и наближаваха. Тогава ние оставихме окопите и побег-нахме.“ Сред първите загинали са 11 души перущинци. Слави Гашаров е ранен. В същия първи бой ранили в корема и моя дядо. Баба ми разказваше как го докарали върху едно муле и го настанили в полевата болница. Сетне го откарали в Пловдив и го спасили. Слави Гашаров беше над 90-годишен, когато го записах на магнетофона: „Войната беше обявена рано сутринта, слънцето таман се беше подало и дойде ротният капитан Гюмюшев. Бях в 7-ма рота с командир поручик Милушев от нашето село. Цялата рота беше от перущинци  нарочно, за да се бием на най-опасното място. Ротният дойде и каза веднага да настъпим в атака. Милушев му възрази, каза да почакаме и вечерта по тъмното да ги изловим живи. Ротният обаче повтори заповедта и ние се вдигнахме на нож. 004904364Ротата даде 22 жертви и 85 ранени. И мене ме удариха, превързаха ме на място. Сетне пеш слязохме в Перущица. Преди нас, преди да тръгнем за фронта, моят баща Тодю и други старци се събрали и отишли като опълченци първи да се бият с турците. Много от тях бяха участвали във въстанието през 1876 г. и сега първи тръгнали… Ние пристигнахме вечерта, а те вече там  кой с пушка, кой с брадва, с пищов, със сабя. Даваха ни кураж и съвети как да се бием. Там срещнах и моя баща. Прегърнахме се…“ Смаил Чакмаков живя в гр. Кричим до дълбока старост. Един ден го намерих близо до паметника на загиналите във войните за обединението на България. Заприказвахме се за битката при „Комаров камък“. Каза ми, че стояли на позиция докъм 4 часа на 5 октомври. Българските войници настъпвали от всички страни. Сред турците нямало съгласие. Някои, сред които и Смаил, насила били докарани от съседните помашки села. Българи мохамедани да се бият с българи християни! „Вярно е, каза ми Смаил, стреляхме, но като видяхме, че нашият офицер пръв захвърли оръжието си, хвърлихме пушките и всеки дето види… Аз се върнах в нашето село Осиково. Осиковци не са палили и клали Перущица във въстанието и нямаше страх.“ Попитах го дали като е стрелял, тъкмо той не е ранил Слави Гашаров и ще поиска ли прошка от живия още в Перущица войник. Смаил се насълзи. „Дето го срещна, каза, ще го моля за прошка! Ще моля и Аллах да ми прости! Насила бяхме изкарани да се бием брат срещу брата българи!“

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #132 on: June 29, 2009, 15:25 »
Ти искаш ли да има пак такава република?
Темата е "ТЪМРАШКАТА РЕПУБЛИКА НА ПОМАЦИТЕ" .
 Фотакиев ,нали все пак може да коментираме,или щом коментираме ,за теб това означава ,че пак искаме,така ли.Тая мнителност се превръща вече в параноя.
Само заради факта ,че в защита на републиката има загинали помаци си заслужава да се коментира. Досега въпроса за искането ,май само ти го повдигна,аз друг човек не съм видял.

Offline fotakiev

• Forum fan
« Reply #133 on: June 29, 2009, 15:36 »
Темата е "ТЪМРАШКАТА РЕПУБЛИКА НА ПОМАЦИТЕ" .
 Фотакиев ,нали все пак може да коментираме,или щом коментираме ,за теб това означава ,че пак искаме,така ли.Тая мнителност се превръща вече в параноя.
Само заради факта ,че в защита на републиката има загинали помаци си заслужава да се коментира. Досега въпроса за искането ,май само ти го повдигна,аз друг човек не съм видял.
Има много писано по тази тема и си личи не рядко носталгия към същата република.Само защото има загинали помаци ли?А защо не скърбите за другите загинали помаци в другите войни?Има много загинали помаци край Одрин в борба срещу Турция,има загинали помаци от четата на Серафимов и т.н...

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
« Reply #134 on: June 29, 2009, 15:43 »
Има много писано по тази тема и си личи не рядко носталгия към същата република.Само защото има загинали помаци ли?А защо не скърбите за другите загинали помаци в другите войни?Има много загинали помаци край Одрин в борба срещу Турция,има загинали помаци от четата на Серафимов и т.н...

Не разбра ли, че не може да си помак и да се биеш срещу османлиите. Аз съм по-прост от тебе и го разбрах...