Български > Помаци
Версии за етимологията на названието "помаци"
lubo:
ne na nas nie se taq v kraina smetka izob6to neme interesyva,draznq se ot tova 4e se tyr4eete ,za6toto neste tyrci a i kato ima6 na predvid 4e takav etnos kato 'pomaci' nqma.kakvi ostava da ste ???kitaici
Isyankar:
--- Quote from: lubo on August 23, 2008, 21:48 ---ne na nas nie se taq v kraina smetka izob6to neme interesyva,draznq se ot tova 4e se tyr4eete ,za6toto neste tyrci a i kato ima6 na predvid 4e takav etnos kato 'pomaci' nqma.kakvi ostava da ste ???kitaici
--- End quote ---
Има турчеещи се, има българеещи се, има помациеещи се, има тракиеещи се, има славяноеещи се - има всякакви. Всичко това ни казва само едно - За произхода на помаците - никой не може да каже със сигурност истината. Поне дотогава докато сред самите помаци няма наистина единомислие. Но защо само тук на Балканите това могат да са толкова фундаментални въпроси и да са толкова важно за взаимоотношенията с етносите.....
Пламен Пасков:
--- Quote from: Isyankar on August 23, 2008, 21:54 ---
Има турчеещи се, има българеещи се, има помациеещи се, има тракиеещи се, има славяноеещи се - има всякакви. Всичко това ни казва само едно - За произхода на помаците - никой не може да каже със сигурност истината. Поне дотогава докато сред самите помаци няма наистина единомислие. Но защо само тук на Балканите това могат да са толкова фундаментални въпроси и да са толкова важно за взаимоотношенията с етносите.....
--- End quote ---
Напротив!
Отговори колкото щеш!
1. Исторически: народите, населявали и населяващи тези райони, са добре известни и описани. И всички пътища "водят към Рим".
2. Документи: османски, европейски, византийски, български
3. Археологически
4. Антропологически
5. Фолклорни
6. Езикови
7. Обичаи, традиции (изключая религиозните)
Отново и отново повтарям въпроса, на който знам, че никой не може да даде отговор, защото такъв не съществува:
Кой, кога и къде може да посочи хронист, източник, документ или запис за съществуването на помаци преди 16-17 век?
Ако все пак се намери такъв, кой може да го съотнесе като народ, който е различен от българския, освен по вяра (насилственно и/или доброволно, без значение)?
Производен, не по-малко важен въпрос:
Кой, кога и къде може да посочи данни не само за масовото присъствие, но даже и за изолирано наличие на ислям, ислямски обреди, или каквото и да е с определение "мюсюлманско" в Родопите преди 14-15 век, и да го датира и докаже убедително?
Isyankar:
--- Quote from: Пламен Пасков on August 23, 2008, 22:18 ---Напротив!
Отговори колкото щеш!
1. Исторически: народите, населявали и населяващи тези райони, са добре известни и описани. И всички пътища "водят към Рим".
2. Документи: османски, европейски, византийски, български
3. Археологически
4. Антропологически
5. Фолклорни
6. Езикови
7. Обичаи, традиции (изключая религиозните)
Отново и отново повтарям въпроса, на който знам, че никой не може да даде отговор, защото такъв не съществува:
Кой, кога и къде може да посочи хронист, източник, документ или запис за съществуването на помаци преди 16-17 век?
Ако все пак се намери такъв, кой може да го съотнесе като народ, който е различен от българския, освен по вяра (насилственно и/или доброволно, без значение)?
Производен, не по-малко важен въпрос:
Кой, кога и къде може да посочи данни не само за масовото присъствие, но даже и за изолирано наличие на ислям, ислямски обреди, или каквото и да е с определение "мюсюлманско" в Родопите преди 14-15 век, и да го датира и докаже убедително?
--- End quote ---
Самосъзнанието на един човек не се определя от научни факти...Мен са ме възпитали, че съм българин - и ако ще утре целия свят да ми покаже доказателства, че съм французин - аз винаги ще си остана българин...
Пламен Пасков:
--- Quote from: Isyankar on August 23, 2008, 22:21 ---Самосъзнанието на един човек не се определя от научни факти...Мен са ме възпитали, че съм българин - и ако ще утре целия свят да ми покаже доказателства, че съм французин - аз винаги ще си остана българин...
--- End quote ---
Самосъзнанието е нестабилна и изменчива величина, която зависи от внушения, възпитания и манипулации през личния живот на човек.
В силни емоционални моменти има хора, които казват на сина/дъщеря си: "Ти повече не си мое дете!", и деца, които официално се отказват и се отричат от родителите си, хора, които официално и съвсем сериозно си сменят сами имената и самоличността...сменят си пола, цвета на кожата, етническа, гражданска, народностна идентичност...
Това не е стабилната основа за решаването на този въпрос!
На хората трябва да се покаже, даде и докаже истината!
А ако те въпреки всичко настояват на нещо, което някой друг, с манипулативна цел им го е внушил в подходящия психологически момент, това си е за тях!
Това си е точно такова съзнателно самоотродяване, като гореописаните.
Но за това всеки отговаря пред съвестта си, и пред Бога и децата си.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version