Author Topic: Za pomacite 2  (Read 45509 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline proba

• Historian
Ynt: Za pomacite 2
« Reply #30 on: September 18, 2008, 22:48 »
@ Pomak BG  &  @ Snake
Eй, направо сте царе да осмивате хората, които не са съгласни с вас.
Гледам, направо коалиция сте си направили. Един захапе ли - и другите се присъединяват.
Вместо да плюете - дайте да водим нормален конструктивен диалог.
Човека се смята за българин. Оставете го или му докажете по нормален начин ако греши.

@Proba
Проба,
Съгласен съм, че сме наследници на траките. Ама те и християните в Родопите и те са наследници на траките. Или те са дошли и са се пръснали сред траките-помаци по-късно?
Скоро правил ли си си генетични изследвания? Може да се изненадаш ако си направиш ...

Ако сам си правил преди 5 години различно ли ще е? Или те само скорошните са идеалните? В Родопите има и славяни. Има също и християни, предполагам, че има и траки, които са християни. Аз визирам само помаците, само тях.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #31 on: September 18, 2008, 22:50 »
Ако сам си правил преди 5 години различно ли ще е? Или те само скорошните са идеалните? В Родопите има и славяни. Има също и християни, предполагам, че има и траки, които са християни. Аз визирам само помаците, само тях.

Визирайки помаците, визираш мен.
Не мисля, че мнението ти е меродавно.
Говори за себе си. Направи си изследвания, направи изследвания на колкото помаци искаш и дай резултатите да ги видим.

Offline proba

• Historian
« Reply #32 on: September 18, 2008, 22:53 »
Не мисля, че мнението ти е миродавно.
Говори за себе си. Направи си изследвания, направи изследвания на колкото помаци искаш и дай резултатите да ги видим.

А ти щом си помак, от кое племе се определяш (Тюрки,ПраБългари,Славяни,Кумани,Траки)?

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #33 on: September 18, 2008, 22:58 »
Към г-н Пасков,

Понеже вие сте по отхвърлянето, искам да ви задам една теза, която да ни покажете по някакъв начин, че не е вярна.

Помаците са наследници на древния високо културен народ Траки или по-точно рода Беси. Генетично нямат общо с рода ПраБългари, но са участвали в държавата България и са допринесли за нейното културно развитие.

Поздрави
Проба, искам да ви обърна внимание на няколко неща:

1. Нямам против да сте траки, и не само да сте, но и да сме "траки". Само че, вижте какво смятат за "траките" много техни съвременници, докато все още са имали държави и собственни племенни образования. И ако пак ми кажете, вие или който и да е, че тезата, че траки = пеласги = българи била налудничава, ще ви помоля да се обърнете с тази диагноза към авторите на тази идея. Аз по същество не казвам нищо - само показвам. Прочее, спорете с тях, ако смятате, че сте по-добре информирани от съвременниците на "траките" и от древните хронисти.

2. Бесите са само в западните Родопи.
Малко са за да обхванат помаклъка. В Родопите е имало и сатри, по Пирин и Рила са били и медите (от тях е Спартак, впрочем)...ей на-по-горе съм ви дал списъка на всичките 77 "тракийски" племена, така че, да дърпате чергата само към едно от тях е несериозно. Сами си стеснявате ареала. Като стана дума за "траки", днешна София е била Сердика, защото там са били сердите. Прочее, по тази логика шопите и те ли са помаци? Ами даките отвъд Дунава?

3. Как разбрахте, че генетично нямали общо с рода на древните българи, като не знаете историята и ареала им? И на "траките", и на българите?
Отново ви напомням - противоречите не на мен, а на оня списък от хронисти, дето ви го дадох по-горе в линка..

Поздрави и от мене.

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #34 on: September 18, 2008, 23:02 »
А ти щом си помак, от кое племе се определяш (Тюрки,ПраБългари,Славяни,Кумани,Траки)?

Аз съм българин.
Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация.
Незнам вие как ги разграничавате? Я сподели тайната?
Дай да ги видим къде ги тез племена?
Аз за племена траки след V-VII-и век не съм чувал.
Ти чел ли си нещо, където се споменават? Я дай насам и ние да прочетем.

Помни едно нещо - от хипотеза заключение не можеш да правиш.
Заключение се прави на база на емпиричен материал - доказателства джанъм, доказателства трябват тук.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #35 on: September 18, 2008, 23:07 »
Няколко въпроса за упоритите носители на тези "виждания":

1. Кой и къде е дал данни за заселване на тюрки в Родопите?

2. Какво е това тюрки и едно и също ли е с турци?

3. Какво е това прабългари, или, както е по-правилно да се казва - древни българи, и какви са били те по расов признак, по стопанска история, по култура и цивилизационно ниво?
Кои са по-древни - и като народ, и като държави - българите или тюрките?

4. Какво е това славяни?
Етнически или лингвистически термин? Източници и доказателства, може и накратко, моля...

5. Кога са дошли куманите, в какви количества и какви са те по расов и етнически признак?

6. Какво е това "траки"?
При положение, че самата дума "трак" от древногръцки означава "див, суров човек", нещо, като синонима на днешните "варвари".
А "траките" никога не са се наричали така. Това е все едно да кажеш, че не е имало българи 500 години, защото в османските архиви сме фигурирали като рая и гяури.

Offline proba

• Historian
« Reply #36 on: September 18, 2008, 23:10 »
Проба, искам да ви обърна внимание на няколко неща:

1. Нямам против да сте траки, и не само да сте, но и да сме "траки". Само че, вижте какво смятат за "траките" много техни съвременници, докато все още са имали държави и собственни племенни образования. И ако пак ми кажете, вие или който и да е, че тезата, че траки = пеласги = българи била налудничава, ще ви помоля да се обърнете с тази диагноза към авторите на тази идея. Аз по същество не казвам нищо - само показвам. Прочее, спорете с тях, ако смятате, че сте по-добре информирани от съвременниците на "траките" и от древните хронисти.

2. Бесите са само в западните Родопи.
Малко са за да обхванат помаклъка. В Родопите е имало и сатри, по Пирин и Рила са били и медите (от тях е Спартак, впрочем)...ей на-по-горе съм ви дал списъка на всичките 77 "тракийски" племена, така че, да дърпате чергата само към едно от тях е несериозно. Сами си стеснявате ареала. Като стана дума за "траки", днешна София е била Сердика, защото там са били сердите. Прочее, по тази логика шопите и те ли са помаци? Ами даките отвъд Дунава?

3. Как разбрахте, че генетично нямали общо с рода на древните българи, като не знаете историята и ареала им? И на "траките", и на българите?
Отново ви напомням - противоречите не на мен, а на оня списък от хронисти, дето ви го дадох по-горе в линка..

Поздрави и от мене.

Благодаря за отговора. Прегледал съм темата траки = пеласги = българи и хронистите, които са изказали мнение.

Поздрави

Offline proba

• Historian
« Reply #37 on: September 18, 2008, 23:20 »

Първо изказване.

Аз съм българин.

Второ изказване.

От това разбирам, че си помак, които се чуства Българин.  Изречения от рода "Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация." звучи несериозно, а отам е несериозно да ви отговарям на въпросите. Аз не съм тук с идеята да доказвам нещо, просто давам поле на изява за такива като вас да докажат противното.

Благодаря

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #38 on: September 18, 2008, 23:33 »
Първо изказване.

Второ изказване.

От това разбирам, че си помак, които се чуства Българин.  Изречения от рода "Племената отдавна са изчезнали и са се претопили в българската нация." звучи несериозно, а отам е несериозно да ви отговарям на въпросите. Аз не съм тук с идеята да доказвам нещо, просто давам поле на изява за такива като вас да докажат противното.

Благодаря
proba, имаме май сериозни различия в гледните точки, но се възхищавам на вашия стил на водене на спора.
Поздравления! При това най-искренни!
Иска ми се и аз да бях уравновесен, политкоректен и вежлив като вас, честна дума!

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #39 on: September 19, 2008, 03:08 »
Благодаря

Наистина поздравления за стила! Присъединявам се към д-р Пасков.

Ето ти доказателства:
Османските данъчни регистри от 16-17 в. от Родопите показват християни, които приемат Исляма.
И ти и аз говорим родопски диалект на българския език.
Същият какъвто говорят и българите християни в Родопите.
Нерелигиозните ни традиции, макар и повлияни от Исляма, са същите като на българите християни в Родопите.
Носиите ни - също. Не се обичаме много много с християните, но за това си има историческа обусловеност.
Освен по религията, с какво се различаваме от родопските и пирински българи християни?
Език? - Еднакъв. Песни? - Еднакви. Мелодика на фолклора? - Еднакви. Ритмика и тематика? - Еднакви. Все същите са, разликата е в имената - ние пеем за мюсюлмански празници и хора с мюсюлмански имена, християните пеят за християнски празници и хора с християнски имена.
Еднакви мелодии и песни - различни имена. Еднакъв народ - различни религии. Толкова е просто ....

Поздрави!

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #40 on: September 19, 2008, 12:06 »
Ти поме кефиш поне не заявяваш че си Хасан хахаха. Теб човек по може да те прееме като опузиция. Независимо че твърдиш че си помак. Абе ако си от Селча би ли ми казал от кой хора си там че и към теб тая някако съмнение. Нещо не ме грееш някъкси.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #41 on: September 19, 2008, 12:14 »
Наистина поздравления за стила! Присъединявам се към д-р Пасков.

Ето ти доказателства:
Османските данъчни регистри от 16-17 в. от Родопите показват християни, които приемат Исляма.
И ти и аз говорим родопски диалект на българския език.
Същият какъвто говорят и българите християни в Родопите.
Нерелигиозните ни традиции, макар и повлияни от Исляма, са същите като на българите християни в Родопите.
Носиите ни - също. Не се обичаме много много с християните, но за това си има историческа обусловеност.
Освен по религията, с какво се различаваме от родопските и пирински българи християни?
Език? - Еднакъв. Песни? - Еднакви. Мелодика на фолклора? - Еднакви. Ритмика и тематика? - Еднакви. Все същите са, разликата е в имената - ние пеем за мюсюлмански празници и хора с мюсюлмански имена, християните пеят за християнски празници и хора с християнски имена.
Еднакви мелодии и песни - различни имена. Еднакъв народ - различни религии. Толкова е просто ....

Поздрави!

А не е ли вероятно ,българите/християни /,предвид на това ,че те в Родопите са малцинство, да са възприели нашият славянски диалект,нашите нерелигиозни традиции,нашето фолклорно звучене и т.н.Това изглежда ли ти просто............   Селям .

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #42 on: September 19, 2008, 12:26 »
А не е ли вероятно ,българите/християни /,предвид на това ,че те в Родопите са малцинство, да са възприели нашият славянски диалект,нашите нерелигиозни традиции,нашето фолклорно звучене и т.н.Това изглежда ли ти просто............   Селям .
Вероятности много, но всички изискват ДОКАЗВАНЕ.
Тази специално е толкова несериозна, че изобщо не се нуждае от никакво доказване на противното.
Ако все пак много настоявате, мога да ви го докажа, но това вече е многократно предоказвано, в този форум включително.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #43 on: September 19, 2008, 12:37 »
Вероятности много, но всички изискват ДОКАЗВАНЕ.
Тази специално е толкова несериозна, че изобщо не се нуждае от никакво доказване на противното.
Ако все пак много настоявате, мога да ви го докажа, но това вече е многократно предоказвано, в този форум включително.
Това е добре само, че и наш Боян ,изказва вероятности. По същият начин и аз изказвам вероятности.Ето ,казва се - ама вие говорите като местните българи.Аз казвам - не ,ние не говорим като тех, те говорят като нас. Казва се - вие пеете като тех. Аз казвам - не ние като тех, а те като нас. и т. н.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #44 on: September 19, 2008, 14:27 »
Това е добре само, че и наш Боян ,изказва вероятности. По същият начин и аз изказвам вероятности.Ето ,казва се - ама вие говорите като местните българи.Аз казвам - не ,ние не говорим като тех, те говорят като нас. Казва се - вие пеете като тех. Аз казвам - не ние като тех, а те като нас. и т. н.
Тоя спор за първенството на яйцето и кокошката можете да го разрешите и със следните примери:

1. Защо албанците, съжителстващи с македонските българи, с торбешите и горяните, не приемат нито техните песни, нито техния език (в бита си), нито техните празници или обичаи?

2. Защо хората с наистина турско самосъзнание, които живеят не само в съседство с помаците, но даже и в самите Родопи, то ест, СРЕД тях, също не приемат и не попиват култура, език, обичаи и т.н.?

3. Защо гърците, които също са преки съседи и също живеят сред помаците в Беломорска Тракия, също не прихващат изброените характеристики?

4. Защо турчеещите се цигани, или просто циганите (доколкото ги има изобщо в Родопите, но все пак) също не попиват и не вземат от помаците нищо, ама наистина абсолютно нищо?

5. Защо всички основни празници, с изключение на религиозните, са еднакви не само с родопските българи, но и с българите по цяла България, че даже и с външните българи?

6. Защо езикът на помаците е от една група и е фактически диалект на българския, а не отделен език, което прави възможно за всеки помак да общува нормално не само с българите във всяка точка на България, но и с външните (Банатски, Бесарабски, украински и т.н.) българи?

Аз няма да ви подсказвам - отговорете си сами...