SHABAN, поздравления!
Именно така трябва да се излага доказателственна част!
Само че аз бих искал да внеса тук няколко уточнения:
Смоляните са се разбунтували в поддръжка на Тома Славянина, и Пресиян действително изпраща кавхана Исбул, както вие цитирате, за да бъде възстановен държавният ред във Византия (добър или лош, въпросът е дискусионен, и си решават съвременниците тогава).
Но обърнете внимание, че всички хронисти, които сте цитирали толоква точно, не използват думата славяни като етно-термин, а ползват местоимения и други заместители.
На латински sclavus, на френски esclave, на английски slave е роб!
То ест, това са всички територии, на север от Римската империя (по-късно - Източна римска империя) откъдето те са набирали роби!
Аналогично на термина "траки", с който гърците са наричали всички племена на север от тях, което в превод означава "див, суров човек", на старогръцки. Но те са се назовавали със 77 имена - всяко племе, и нито едно от тях не е било даже и малко наподобяващо на траки.
И пак аналогично на термина "рая, гяури", а не българи, с която са ни титулували в Османската империя.
Допускам, че може и да греша, защото и на мен ми тярбваше много време, за да приема тази твърде некрасива и болезнена теория за произхода на този термин.
Но дотук поне никой не я е опровергал