Author Topic: Za pomacite 2  (Read 45493 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline rcn

• Senior member
Ynt: Za pomacite 2
« Reply #75 on: September 22, 2008, 19:35 »
Аз не виждам смисъл защо така ревностно българите-православни дори и в 21 век "приобщават" помаците към тях. Лека полека всичко ще си дойде на местото. След 1-2 поколения президент на България ще e някой със гарантирано смесена кръв - бащата българин а майкатa ромка, така че нека оставим нещата на своя естествен ход.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #76 on: September 23, 2008, 16:26 »
Аз не виждам смисъл защо така ревностно българите-православни дори и в 21 век "приобщават" помаците към тях. Лека полека всичко ще си дойде на местото. След 1-2 поколения президент на България ще e някой със гарантирано смесена кръв - бащата българин а майкатa ромка, така че нека оставим нещата на своя естествен ход.
В момента имаме такъв президент.
И от управляващия триумвират няма нито един етнически българин.
Какво повече трябва да стане?
Да сменим етикета на България?
Или да я раздробим на територии по "етнически признак"?

Offline rcn

• Senior member
« Reply #77 on: September 23, 2008, 17:01 »
В момента имаме такъв президент.
И от управляващия триумвират няма нито един етнически българин.
Какво повече трябва да стане?
Да сменим етикета на България?
Или да я раздробим на територии по "етнически признак"?

Ами щом Първанов и Станишев не удовлетворяват критериите на очевидно начетени хора
за термина "българин" то наистина усилията им за "приобщаване" на групи от населението,
които 100 години нещо не им се "приобщава" могат да бъдат "оправдани" . Като няма риба и рака е риба.
Що се отнася до етикета на България - тук най-малко малцинствата са виновни и никой не е тръгнал да раздробява.
Чуждите държави имат само икономически интереси и с гигантите САЩ, Русия, Китай, и ЕС, югоизточният съсед (няма да
му казвам името за да не им стане лошо на някои хора) не може да се мери. Още едно две поколения и за добро или лошо всичко ще
си дойде на мястото.

Offline Adem1

• Member
  • **
  • HATASIZ KUL OLMAZ-ONEMLI OLAN TEKRARLAMAMAK!
« Reply #78 on: September 23, 2008, 18:33 »
teo moite pozdravlenia  tisi nai umniat v tozi sait  samo ti razbiraş istoriata na pomacite drugite kazvat na bqloto cırno , na nas ni trebva samo edna  TV POMAK TV İ VSİÇKO  şte se opravi inaçe ni manipulirat ,napravihana na turşia

Niama za6to naistina e nai goliam "istorik".Siglasenli si,4e si SLAVIANIN?

Hikoi ne e v sistoianie da napravi na tur6ia pomatsite.
       Ne sa uspiali za po ve4e ot 100 godini i niama da uspeiat.
       Pomatsite sa smel narod s visok duh i moral.
       Ako ne e nikoi,Allah e s tiah.
       Allah bavia,no ne zabravia!Vseki rano ili kisno polu4ava tova,koeto e zaslujil.
       Itme bulma dunyasi kardeslerim!

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #79 on: September 23, 2008, 18:42 »

Адем бей,
дойде във къщата ми и те посрещнах достойно и със уважение.На никого тук не искам да хвърля сол във раната.Изчакай малко сега приготвям нова тема.Като съм казал Славяни не съм го казал със цел провокоация.Целта ни е тук да търсим истината и да разглеждаме най- различни варианти.След като си сложа последната си тема за Куманите и Печенезите която сега приготвям излизам от форума защото зад мен вървят плеяда хора които все искат да ме злепоставят.Форума не е място за такива беседи а за съдбата на помаците.Пак повтярям Помаците носят белезите и на славяни и на други народи.Също и на траките.Вече съм дал именно днк анализите които преди аз да съм дал бяха показани тук във форума.

Offline proba

• Historian
« Reply #80 on: September 23, 2008, 21:36 »
Приятели,

Не се опитвайте да си доказвате фалшиви версии за нас. Само едни много сериозен съвет.

Нищо силно не може да се изгради на фалшива история.

Друго интерено е, че хора определящи се като различни от помаци имат постоянно противоречия, като търсят доказателства как да ни привлекат към тяхния етнос.

Поздрави

Offline Беглик

• Advanced member
« Reply #81 on: September 24, 2008, 16:12 »
Здрасти Бояне,
благодаря за информацията и снимките, които изпрати. В една от сградите съм нощувал за последен път през август 1976г. Тогава още там нямаше електричество, но бригадири работеха за прокарването му. На преден план на снимката има останки, които мога да ти кажа от какво са. Още веднъж ти благодаря.
Що се отнася до славянския произход, наскоро видях следното. Имам го снимано и с камера. Преди 2 години бях на събор в местността Побит камък. Това е по пътя за Медени поляни. 90% от жените бяха страшно руси, което ме изуми. Те бяха с носия, така че и дума не може да става, че са шведки или финландки, на каквито всъщност приличаха. Не знам как изглеждат помакините от други райони, но тези със сигурност са по-славяни от тези в равнината. Около жените имаше страшно много деца, а и почти всяка носеше по едно на гръб. От това си направих извода, че помаците ги очаква добро бъдеще, тъй като след като раждаемостта е добра всичко друго се нарежда.

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #82 on: September 27, 2008, 11:44 »

Уважаеми Адем, незнам какъв смисъл влагаш в думата туршия, но слагайки знакът на равенството на туршията със Славянството ,това ми прозвуча обидно,не персонално към мен , а към цялата наша общност.Ако е въпросът за обиди ,аз бих могъл да използвам доста по богат и цветущ език от твоя . Но Славянския ми род и дух и мюсюлманското ми възпитание  ,ме карат да пропусна твоите мерзки думи покрай ушите и естествено ти прощавам и отправям молитва към Всевишния и той да ти прости само ,че той не прощава защото е Справедлив.
БИХ  могъл в един адекватен отговор и аз да те нарека "Конефилофаг" но не бих го направил ,защото това значи да изпадна на твоето махленско ниво ,където диалогът се води със цинизми и обиди. Друг път, ти като представител на турския етнос ,ще те помоля когато говориш в този сайт , да не влагаш обидни изрази или ако ги влагаш ,те да бъдат в посоката на  самоиронията или самокритиката ,тоест насочен изцяло към твоята общност.
Горния мой съвет го отправям и към г-н Пасков ,който в един свой пост небрежно искаше обяснение на термина - Славянин.
Отправям го и към онези ,от нас помаците които си мислят че, че едва ли не могат да пропеят и на турски или на печенежки.
Макар и мюсюлмани ,ние сме щем или не щем славянски народ със славянска душа,която е доста по различна от конните народи ,пресекли Дунава и Босфора.Не е справедливо човек да бяга от самия себе си и да се вижда в съвсем друга роля ,несвойствена за него. Моля да ме извините , да сте живи и здрави .Аллах да е с нас и ум да ни дава.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #83 on: September 27, 2008, 13:12 »
....
Горния мой съвет го отправям и към г-н Пасков ,който в един свой пост небрежно искаше обяснение на термина - Славянин.[/color]
Отправям го и към онези ,от нас помаците които си мислят че, че едва ли не могат да пропеят и на турски или на печенежки.
Макар и мюсюлмани ,ние сме щем или не щем славянски народ със славянска душа,която е доста по различна от конните народи ,пресекли Дунава и Босфора.
shaban, не сте прав: аз не подхвърлям небрежно, а вече доста често настоятелно питам и чакам да чуя определение от някой от вас, имащи се за славяни, що е това славянин и термин от каква категория е: етническа или езикова.
Ако настоявате на своето славянско самоопределение, вие трябва да сте в състояние да дадете, ако не строго академическо, то поне определение с думи прости и човешки, но внятно и разбираемо, на което искренно се надявам.
Бъдете здрави!

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #84 on: September 27, 2008, 14:43 »
shaban, не сте прав: аз не подхвърлям небрежно, а вече доста често настоятелно питам и чакам да чуя определение от някой от вас, имащи се за славяни, що е това славянин и термин от каква категория е: етническа или езикова.
Ако настоявате на своето славянско самоопределение, вие трябва да сте в състояние да дадете, ако не строго академическо, то поне определение с думи прости и човешки, но внятно и разбираемо, на което искренно се надявам.
Бъдете здрави!

И етническа и езикова.

Походът на българите срещу смоляните,разбунтували се срещу Византия.
Надписът на кхан Пресиян от Филипи,гр. близо до Кавала.
част І.
"На многото българи от Бога архонтът Пресиян изпрати кавхан Исбул,като даде войски и ичиргубоила и кханабоила Колобъра и кавханът СРЕЩУ СМОЛЯНИТЕ"
частІІ.
"Който и да търси истината,Бог/Тангра/ вижда,който и да лъже,Бог вижда. На християните   /ромеите/  българите направиха много добрини    / "като ги спасиха от смоляните"/ и християните забравиха ,но Бог вижда."

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #85 on: September 27, 2008, 14:48 »
"Те, грубите люде ,коите не смееха да се покажат вън от гъстите гори и защитени от дървета селища и не знаеха какво е това оръжие,освен две три копия, сега вземат в плен,убиват,палят,разбогатяха се,имат злато и сребро и се научиха да воюват по добре от ромеите"
"Църковна история" Йоан Ефески

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #86 on: September 27, 2008, 14:51 »
"Пръснати далеч едни от други ,всички те живеят в бедни колиби и много често пременят своите селища. Когато влизат в сражение ,повечето от тях тръгват ПЕШКОМ" ."Все пак те никак не са зли и коварни....."
Прокопий Кесарийски

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #87 on: September 27, 2008, 14:53 »
"Те живеят в ГОРИ,реки ,блата и непребродими езера,те са свободолюбиви и по никакъв начин не се оставят да бъдат поробени или управлявани"
Псевдомаврикий

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #88 on: September 27, 2008, 15:45 »
SHABAN, поздравления!
Именно така трябва да се излага доказателственна част!
Само че аз бих искал да внеса тук няколко уточнения:
Смоляните са се разбунтували в поддръжка на Тома Славянина, и Пресиян действително изпраща кавхана Исбул, както вие цитирате, за да бъде възстановен държавният ред във Византия (добър или лош, въпросът е дискусионен, и си решават съвременниците тогава).
Но обърнете внимание, че всички хронисти, които сте цитирали толоква точно, не използват думата славяни като етно-термин, а ползват местоимения и други заместители.
На латински sclavus, на френски esclave, на английски slave е роб!
То ест, това са всички територии, на север от Римската империя (по-късно - Източна римска империя) откъдето те са набирали роби!
Аналогично на термина "траки", с който гърците са наричали всички племена на север от тях, което в превод означава "див, суров човек", на старогръцки. Но те са се назовавали със 77 имена - всяко племе, и нито едно от тях не е било даже и малко наподобяващо на траки.
И пак аналогично на термина "рая, гяури", а не българи, с която са ни титулували в Османската империя.
Допускам, че може и да греша, защото и на мен ми тярбваше много време, за да приема тази твърде некрасива и болезнена теория за произхода на този термин.
Но дотук поне никой не я е опровергал

Offline shaban

• Forum fan
« Reply #89 on: September 27, 2008, 16:15 »
SHABAN, поздравления!
Именно така трябва да се излага доказателственна част!
Само че аз бих искал да внеса тук няколко уточнения:
Смоляните са се разбунтували в поддръжка на Тома Славянина, и Пресиян действително изпраща кавхана Исбул, както вие цитирате, за да бъде възстановен държавният ред във Византия (добър или лош, въпросът е дискусионен, и си решават съвременниците тогава).
Но обърнете внимание, че всички хронисти, които сте цитирали толоква точно, не използват думата славяни като етно-термин, а ползват местоимения и други заместители.
На латински sclavus, на френски esclave, на английски slave е роб!
То ест, това са всички територии, на север от Римската империя (по-късно - Източна римска империя) откъдето те са набирали роби!
Аналогично на термина "траки", с който гърците са наричали всички племена на север от тях, което в превод означава "див, суров човек", на старогръцки. Но те са се назовавали със 77 имена - всяко племе, и нито едно от тях не е било даже и малко наподобяващо на траки.
И пак аналогично на термина "рая, гяури", а не българи, с която са ни титулували в Османската империя.
Допускам, че може и да греша, защото и на мен ми тярбваше много време, за да приема тази твърде некрасива и болезнена теория за произхода на този термин.
Но дотук поне никой не я е опровергал

Груба грешка ,уважаеми Пасков.Въстанието на Тома славянина няма връзка с въстанието на Смоляните потушено от Пресиян.Въпреки че смоляните също са участницивъв въстанието на Тома.Тук става въпрос за събития с различна хронология. Въстанието на Тома славянина е потушено пак от български кхан, но не от Пресиян ,а от Омуртаг.
за сведение чаталарският надпис- " Кханас ювиги,Омуртаг от Бга/Тангра/поставен на земята където се е родил..................тръгна с войската си против славяни и гърци и взе много пленници........"