Български > Помаци

Za pomacite 2

<< < (2/19) > >>

gugu:
Хасан май е нов член на форума, изглежда е обикновен човек (не е от "учените пропагандатори") и мнението му е много важно. В темата за Митхад Паша в последния си постинг изказах опасение, че за разрика от Интернет, на място в Родопите нашите спорове биха били опасни, а даже и безполезни.
Мнението на Хасан ми вдъхва надежда, че не всичко е загубено в Родопите.
Иначе аз имам наблюдения и контакти с помаци от Златаришко и мога да кажа, че те са много добри хора, много далеч от религиозния екстремизъм и фанатизъм, въобще не се чувстват дискриминирани, а и не са!

Isyankar:

--- Quote from: gugu on August 24, 2008, 08:35 ---Хасан май е нов член на форума, изглежда е обикновен човек (не е от "учените пропагандатори") и мнението му е много важно. В темата за Митхад Паша в последния си постинг изказах опасение, че за разрика от Интернет, на място в Родопите нашите спорове биха били опасни, а даже и безполезни.
Мнението на Хасан ми вдъхва надежда, че не всичко е загубено в Родопите.
Иначе аз имам наблюдения и контакти с помаци от Златаришко и мога да кажа, че те са много добри хора, много далеч от религиозния екстремизъм и фанатизъм, въобще не се чувстват дискриминирани, а и не са!

--- End quote ---

Би ли пояснил в кои села на Златарица (община) живеят помаци? Не знаех, че там има помаци. За мен това е ново.

gugu:
Те са преселени след 1944 от Доспатско и централните Родопи. Селата са Долно Шивачево, Калайджии, Резач, Горско ново село, в самия град Златарица-слезли от горните села в равнината. Почти всички са с неутрални имена, религиозни в традиционния битов вид са възрастните. Младите са амбициозни, модерни и образовани.

Isyankar:

--- Quote from: gugu on August 24, 2008, 20:27 ---Те са преселени след 1944 от Доспатско и централните Родопи. Селата са Долно Шивачево, Калайджии, Резач, Горско ново село, в самия град Златарица-слезли от горните села в равнината. Почти всички са с неутрални имена, религиозни в традиционния битов вид са възрастните. Младите са амбициозни, модерни и образовани.

--- End quote ---

Интересно. Но пък ми дава отговор на някои въпроси. Тъй като се занимавам с демографски въпроси и в малката полу-планинска община по никакви логични причини се разкрива една по-висока от средната за страната раждаемост, при все, че няма нито голямо циганско малцинство, нито помашко. Тъй като общините в България с най-висока раждаемост като изключим големите градове и приморските общини са предимно циганските и помашките, което се дължи по-скоро на добрата възрастова структура на населението, а не толкова на броя на раждания на една жена. Но все пак вече разкрих една демографска тайна на Златарица. Не знаех за наличието на помаци там - но ето, че един истински географ не може да му убегне, че има нещо в тази община...защото наистина раждаемостта е височка за такава община. :)

Впрочем помашките общини .

За любознателните. Помашки общини с висока раждаемост за Гърмен, Ракитово, Белиза. Но на върха на класацията стоят общини като Твърдица, Николаево, Котел (цигански общини). Изобщо много са интересни етно-демографските данни. :)

Например при средна раждаемост (коефицент) през 2007 година за страната от 9.8 промила - община Твърдица изпъква със 19.15 промила, а в дъното на класацията на 264то място е община Трекляно със 0.90 промила раждаемост. За смъртността няма да отварям темата, че при средна 14.1 промила за страната - има общини със смъртност 60 промила....

Отклоних се малко.  :)

ali m:
a be hasane kakav balgarin si pri polojenie ce samite balgari(prabalgarite sa turki)yavno si povliyan ot komunisticeskata propaganda i stremeja na komunistite da pravyat edinna naciya a tova e falshifikat zadavash li si vaprosa zashto izpocupiha nadgrobnite ni kamani s arabski nadpisi
ami mnogo prosto za da skriyat istinskiya ni proizhod kato si ot smolyan znaesh li ce v madan e imalo jamiya prez 920 godina i ce proizhoda na imeto madan e ot arabskata dumama`dan,koyato oznacava rudnik.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version