Това е добре само, че и наш Боян ,изказва вероятности. По същият начин и аз изказвам вероятности.Ето ,казва се - ама вие говорите като местните българи.Аз казвам - не ,ние не говорим като тех, те говорят като нас. Казва се - вие пеете като тех. Аз казвам - не ние като тех, а те като нас. и т. н.
Тоя спор за първенството на яйцето и кокошката можете да го разрешите и със следните примери:
1. Защо албанците, съжителстващи с македонските българи, с торбешите и горяните, не приемат нито техните песни, нито техния език (в бита си), нито техните празници или обичаи?
2. Защо хората с наистина турско самосъзнание, които живеят не само в съседство с помаците, но даже и в самите Родопи, то ест, СРЕД тях, също не приемат и не попиват култура, език, обичаи и т.н.?
3. Защо гърците, които също са преки съседи и също живеят сред помаците в Беломорска Тракия, също не прихващат изброените характеристики?
4. Защо турчеещите се цигани, или просто циганите (доколкото ги има изобщо в Родопите, но все пак) също не попиват и не вземат от помаците нищо, ама наистина абсолютно нищо?
5. Защо всички основни празници, с изключение на религиозните, са еднакви не само с родопските българи, но и с българите по цяла България, че даже и с външните българи?
6. Защо езикът на помаците е от една група и е фактически диалект на българския, а не отделен език, което прави възможно за всеки помак да общува нормално не само с българите във всяка точка на България, но и с външните (Банатски, Бесарабски, украински и т.н.) българи?
Аз няма да ви подсказвам - отговорете си сами...