Снейк, вие сте ярко доказателство за това - на какво се базира доктрината за отродяването на помаците6 единственно и само на религиозна различност и политическа обида за 7-те преименувания (които обаче са следствие на друг абсолютно безкомпромисен "Възродителен процес" от 16-17 век и на политиката на югоизточния наследник на империята, които са заложили темелите на всички сложни събития, настъпили след това.
Там са основите и на днешните ни прения, а не в БГ!
Paskoolu,nemash pravo da govorish za otrodiavane.Zastoto nie si imame rod, i tozi rod e vov golem vozhod.Ne religiata i politicheskata obida sa pri4inata za nashata razli4nost. Nie ne sme zlopametni , za razlika ot vam.Da obida , naistina ima ,no tia ne e politi4eska, tia e naciolisticheska , zastoto Vozrodielnnia proces imashe za cel etnicheska asimilacia, toi ne beshe prosto edin politichen akt.- Pri4inata za nashata inakvost e ,che nie sme sovsem drug etnos ,sos razli4na narodnostna kultura i psihologia. Nie, i da iskame , ne mojem da stanem bolgare ili turci ili makedonci ili gorci,zastoto i korvta ni e druga, i ahliakot i misleneto ni sa drugi.Ias vikam, che e po pravo vashite #Vozroditelni procesi # da gi nare4em #Otroditelni# zastoto tehnata cel naistina beshe -otrodiavane.
Mola te ,da spresh da citirash Turcia , za stelo i nehtelo, zastoto Turcia za 5 veka ne e pravila nito edin opit za nashata asimilacia, a Bolgaria za 100 god. nezavisimost ne se umori s opitite si za etni4eska, kulturna i verska asimilacia.
Pak ti kazovam ,nie ne sme zlopametni za minalite ekscesii ,no nie ne mojeme da razbereme vashite prodoljavasti opiti za nashata asimilacia v usloviiata na edin otvoren svet koito vorvi v posoka na vse po golema globalizacia.
Bolgaria ,ako vorvi po tozi pot , nema da moje da odgovori na standartite, i dorjavi kato Albania, Makedonia i Turcia , ne samo che she vlezat vov Avropskiat dom ,ami i che sednat po odpred.
Paskoolu, vov sovremeniat svet i otnoshenia, termini kato drjaven i lichen nacionalizm , rasizm, ksenofobia,shovinizm sa simvol na nacionalna i lichna duhovna izostsnalost .
Eto ,nie pomacite sme primerot za sovremenna tolerantnost, makar i da imame osnovanie da sme obideni na sichki balkanski drgavi deto jivet pomaci, nie sme im prostili zastoto znaem , che te sa bili zabludeni i zaslepeni za pravoto i za istinata.
A.S.