Author Topic: Za pomacite 2  (Read 45501 times)

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Offline Hasan Abdilov

• Member
  • **
Za pomacite 2
« on: August 23, 2008, 16:06 »
Zdraveite az sym rodom ot smoliansko i sam pomak- demek bylgarin miusiulmanin. Kazvam se Hasan, no priatelite mi kazvat Hasanko. Izvinqvam se za obidnite kvalifikacii v prednata mi tema i sega shte pisha bez takiva. Izumen sym che pishete tuka che sme arabi, traki, turci drugi takiva. Nie pomacite sme chisti bylgari i toi nai chistite. Nie sme visoki, svetli i sineoki. Kak moje da kazvate che sme otdelni kogato bylgarite hristiqni ot Rodopite i pomacite govorqt edin syshti dialekt, imat ednakvi pesni, hora i nosii? Nie pomacite sme zapazili chist stariq bylgarski moral. Az se ojenih na 22 a jena mi beshe na 20 (i tq e pomakinq) i dvamata behme devstveni, veche 2 godini sme zaedno i imame edno prekrasno momchence. Az ne odobrqvam dumata pomak ili bylgaromohamedanin- nie sme prosto bylgari. Zapazili sme edin chist bylgarski dialekt bez mnogo turski dumi. Razbiram obache zashto mnogo ot nas pomacite povqrvali na zabludata che sa turci a ne bylgari. Vina za tova imat i bylgarite hristiqni koito ne ni priemat za edni ot tqh zashtoto sme miusiulmani. Vednaj kogato bh malak- na 10 godini, behme s maika mi i bashta mi v Burgas. Otidoh da si kupq pukanki i jenata koq prodavashe me popita kak se kazvam. Az kazah che se kazvam Hasan i tq mi vika- a znachi si turche. Az i kazah- ne bylgarin sam- pomak. Tq mi vika- e to turchin, pomak vse edno i sashto. Az se razrevah i se razvikah- ne bylgarin sym, bylgarin sym, ne sam turchin. Mnogo se raztroih. Maika mi doide i mi vika Hasanko, ne plachi nie sme chisti bylgari, po chisti dori ot tazi lelichka. Luja e che nie pomacite sme klali bratqta si bylgari hristiqni- tova sa pravili turci i cherkezi a za da se upravdaqt sa nabedili pomacite. Dqdo mi mi e kazval che negoviq dqdo e kril bylgari hristiqni v kahtata si za da gi spasi ot turcite. Razbiram che bylgarite hristiqni se chustvat predadeni ot nas pomacite, zashtoto nashata volq ne e bila dostatachno silna i ne sme izdyrjali na mycheniqta i sme prieli islqma a te se ustoqli. Nadqvam se che edin den shte promenqt otnoshenieto si kam nas i shte ni priemat. Tova che sam rqzan ne me pravi po malko bylgarin- vajna e kryvta i ezika, a ne imeto i nekolko santimetra koja. Taka mislq az.

Offline lubo

• Member
  • **
Ynt: Za pomacite 2
« Reply #1 on: August 23, 2008, 17:13 »
hasane ti si nai ymniq mise stryva v toq sait.kazvam go s 4est i se radvam 4e znae6 kakv si .radvam se 4e pone ti znae6.az sa6to sam ot smolqnsko no sam hristiqnin.vqrno po staroto pokolenie ima ne6to protiv kam pomacite , no s mladite nee taka az naprimer nqmam ni6to protiv pomacite i negovorq ni6to lo6o za tqh.tezi pomaci koito tvardqt 4e sa tyrci i nesnam si kakvi o6te sa slabi hora podavat se na provokaciite na DPS ,jal mie za tqh.samiqt az imam priqteli koito sa pomaci i sam s iskly4itelno dobro vpe4atlenie .o6te vednaj ti kazvam nezabravqi kakav si :D ;)

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #2 on: August 23, 2008, 18:02 »
Zdraveite az sym rodom ot smoliansko i sam pomak- demek bylgarin miusiulmanin. Kazvam se Hasan, no priatelite mi kazvat Hasanko. Izvinqvam se za obidnite kvalifikacii v prednata mi tema i sega shte pisha bez takiva. Izumen sym che pishete tuka che sme arabi, traki, turci drugi takiva. Nie pomacite sme chisti bylgari i toi nai chistite. Nie sme visoki, svetli i sineoki. Kak moje da kazvate che sme otdelni kogato bylgarite hristiqni ot Rodopite i pomacite govorqt edin syshti dialekt, imat ednakvi pesni, hora i nosii? Nie pomacite sme zapazili chist stariq bylgarski moral. Az se ojenih na 22 a jena mi beshe na 20 (i tq e pomakinq) i dvamata behme devstveni, veche 2 godini sme zaedno i imame edno prekrasno momchence. Az ne odobrqvam dumata pomak ili bylgaromohamedanin- nie sme prosto bylgari. Zapazili sme edin chist bylgarski dialekt bez mnogo turski dumi. Razbiram obache zashto mnogo ot nas pomacite povqrvali na zabludata che sa turci a ne bylgari. Vina za tova imat i bylgarite hristiqni koito ne ni priemat za edni ot tqh zashtoto sme miusiulmani. Vednaj kogato bh malak- na 10 godini, behme s maika mi i bashta mi v Burgas. Otidoh da si kupq pukanki i jenata koq prodavashe me popita kak se kazvam. Az kazah che se kazvam Hasan i tq mi vika- a znachi si turche. Az i kazah- ne bylgarin sam- pomak. Tq mi vika- e to turchin, pomak vse edno i sashto. Az se razrevah i se razvikah- ne bylgarin sym, bylgarin sym, ne sam turchin. Mnogo se raztroih. Maika mi doide i mi vika Hasanko, ne plachi nie sme chisti bylgari, po chisti dori ot tazi lelichka. Luja e che nie pomacite sme klali bratqta si bylgari hristiqni- tova sa pravili turci i cherkezi a za da se upravdaqt sa nabedili pomacite. Dqdo mi mi e kazval che negoviq dqdo e kril bylgari hristiqni v kahtata si za da gi spasi ot turcite. Razbiram che bylgarite hristiqni se chustvat predadeni ot nas pomacite, zashtoto nashata volq ne e bila dostatachno silna i ne sme izdyrjali na mycheniqta i sme prieli islqma a te se ustoqli. Nadqvam se che edin den shte promenqt otnoshenieto si kam nas i shte ni priemat. Tova che sam rqzan ne me pravi po malko bylgarin- vajna e kryvta i ezika, a ne imeto i nekolko santimetra koja. Taka mislq az.
Просто няма какво повече да се добави.
Ако имах шапка, щях да я сваля и да ви стисна ръката!

Isyankar

• Guest
« Reply #3 on: August 23, 2008, 21:47 »
Аз пък бих казал, че след този пост - мога отново да съобщя - произхода на помаците е най-мистериозния в Европа...

Помаци, живеещи на десетки км разстояние от един друг - твърдят космически различни неща за произхода си ... Някои колеги от форума бяха много щастливи от неговия пост...но нима можем да отречем, че има и не малко помаци, които твърдят съвсем друго за произхода си...Не знам ... Мисля, че само Родопите знаят и крият тайната на произхода на нейното население от всички религиозни и етнически групи - но, че са се смесили през вековете - това никой не може да отрече...

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #4 on: August 23, 2008, 22:32 »
Аз пък бих казал, че след този пост - мога отново да съобщя - произхода на помаците е най-мистериозния в Европа...
........
Мистериозен е за тези, които си стискат очите (за доказателствата), и, водени от обида или обещания за облаги, вярват на Тео и други бездоказателственни пропагандатори.

Offline gugu

• Senior member
« Reply #5 on: August 24, 2008, 08:35 »
Хасан май е нов член на форума, изглежда е обикновен човек (не е от "учените пропагандатори") и мнението му е много важно. В темата за Митхад Паша в последния си постинг изказах опасение, че за разрика от Интернет, на място в Родопите нашите спорове биха били опасни, а даже и безполезни.
Мнението на Хасан ми вдъхва надежда, че не всичко е загубено в Родопите.
Иначе аз имам наблюдения и контакти с помаци от Златаришко и мога да кажа, че те са много добри хора, много далеч от религиозния екстремизъм и фанатизъм, въобще не се чувстват дискриминирани, а и не са!

Isyankar

• Guest
« Reply #6 on: August 24, 2008, 16:59 »
Хасан май е нов член на форума, изглежда е обикновен човек (не е от "учените пропагандатори") и мнението му е много важно. В темата за Митхад Паша в последния си постинг изказах опасение, че за разрика от Интернет, на място в Родопите нашите спорове биха били опасни, а даже и безполезни.
Мнението на Хасан ми вдъхва надежда, че не всичко е загубено в Родопите.
Иначе аз имам наблюдения и контакти с помаци от Златаришко и мога да кажа, че те са много добри хора, много далеч от религиозния екстремизъм и фанатизъм, въобще не се чувстват дискриминирани, а и не са!

Би ли пояснил в кои села на Златарица (община) живеят помаци? Не знаех, че там има помаци. За мен това е ново.

Offline gugu

• Senior member
« Reply #7 on: August 24, 2008, 20:27 »
Те са преселени след 1944 от Доспатско и централните Родопи. Селата са Долно Шивачево, Калайджии, Резач, Горско ново село, в самия град Златарица-слезли от горните села в равнината. Почти всички са с неутрални имена, религиозни в традиционния битов вид са възрастните. Младите са амбициозни, модерни и образовани.

Isyankar

• Guest
« Reply #8 on: August 24, 2008, 21:36 »
Те са преселени след 1944 от Доспатско и централните Родопи. Селата са Долно Шивачево, Калайджии, Резач, Горско ново село, в самия град Златарица-слезли от горните села в равнината. Почти всички са с неутрални имена, религиозни в традиционния битов вид са възрастните. Младите са амбициозни, модерни и образовани.

Интересно. Но пък ми дава отговор на някои въпроси. Тъй като се занимавам с демографски въпроси и в малката полу-планинска община по никакви логични причини се разкрива една по-висока от средната за страната раждаемост, при все, че няма нито голямо циганско малцинство, нито помашко. Тъй като общините в България с най-висока раждаемост като изключим големите градове и приморските общини са предимно циганските и помашките, което се дължи по-скоро на добрата възрастова структура на населението, а не толкова на броя на раждания на една жена. Но все пак вече разкрих една демографска тайна на Златарица. Не знаех за наличието на помаци там - но ето, че един истински географ не може да му убегне, че има нещо в тази община...защото наистина раждаемостта е височка за такава община. :)

Впрочем помашките общини .

За любознателните. Помашки общини с висока раждаемост за Гърмен, Ракитово, Белиза. Но на върха на класацията стоят общини като Твърдица, Николаево, Котел (цигански общини). Изобщо много са интересни етно-демографските данни. :)

Например при средна раждаемост (коефицент) през 2007 година за страната от 9.8 промила - община Твърдица изпъква със 19.15 промила, а в дъното на класацията на 264то място е община Трекляно със 0.90 промила раждаемост. За смъртността няма да отварям темата, че при средна 14.1 промила за страната - има общини със смъртност 60 промила....

Отклоних се малко.  :)

Offline ali m

• Senior member
« Reply #9 on: August 25, 2008, 00:23 »
a be hasane kakav balgarin si pri polojenie ce samite balgari(prabalgarite sa turki)yavno si povliyan ot komunisticeskata propaganda i stremeja na komunistite da pravyat edinna naciya a tova e falshifikat zadavash li si vaprosa zashto izpocupiha nadgrobnite ni kamani s arabski nadpisi
ami mnogo prosto za da skriyat istinskiya ni proizhod kato si ot smolyan znaesh li ce v madan e imalo jamiya prez 920 godina i ce proizhoda na imeto madan e ot arabskata dumama`dan,koyato oznacava rudnik.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #10 on: August 25, 2008, 00:32 »
a be hasane kakav balgarin si pri polojenie ce samite balgari(prabalgarite sa turki)yavno si povliyan ot komunisticeskata propaganda i stremeja na komunistite da pravyat edinna naciya a tova e falshifikat zadavash li si vaprosa zashto izpocupiha nadgrobnite ni kamani s arabski nadpisi
ami mnogo prosto za da skriyat istinskiya ni proizhod kato si ot smolyan znaesh li ce v madan e imalo jamiya prez 920 godina i ce proizhoda na imeto madan e ot arabskata dumama`dan,koyato oznacava rudnik.

1. Можете ли вие или който и да е да докаже абсурдното твърдение, че древните българи били тюрки?

2. Можете ли да докажете и покажете датировката на джамията в Мадан?

3. то сигурно араби са нарекли и руския град Магадан, по тази логика...  :D :D :D
А Дан Колов е бил миньор, вероятно, кръстен от араби  ;)
----
да ви върна малко на земята, и да ви напомня все пак: "Има документ - има история. Няма документ - няма история!"
като стана дума за документи, Боян Добрев е дал вече много: прочетете ги, и пак ги съчинявайте.
За Митхад паша даже няма да ви напомням, че и него го изкарахте комунист и англо-френски Джеймз Бонд на Ориента...

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
« Reply #11 on: August 25, 2008, 00:58 »
1. Можете ли вие или който и да е да докаже абсурдното твърдение, че древните българи били тюрки?

2. Можете ли да докажете и покажете датировката на джамията в Мадан?

3. то сигурно араби са нарекли и руския град Магадан, по тази логика...  :D :D :D
А Дан Колов е бил миньор, вероятно, кръстен от араби  ;)
----
да ви върна малко на земята, и да ви напомня все пак: "Има документ - има история. Няма документ - няма история!"
като стана дума за документи, Боян Добрев е дал вече много: прочетете ги, и пак ги съчинявайте.
За Митхад паша даже няма да ви напомням, че и него го изкарахте комунист и англо-френски Джеймз Бонд на Ориента...

Във този сайт съм зарад моите приятели и то са стотици.Никога не съм бил пропагандатор и повечето тук са ми приятели.Освен да се каже че, помака е българин ...ние такива като мен ви казват че ,има и много други варианти.Тука сме да беседваме.Пасков ти знаеш ли си корена?Луташ се като незнам какво си.днес сте Арийци ,във миналото ви учеха че сте славяни и бяхте "братушките" ,но ако сега някой друг се възвиши на небосклона ще се обявите от тях.Учи корена си Пасков.Ако българите не са тюрки....то ти ме озадачаваш.Какво мога да кажа!Не искам да се спускам със теб във ново открития.То толкова логически неща има във историята че ,само тях да проследиш ще предостатъчно.Днескашните Кабардино -Балкарци се признават за наследници на българите.А вие ги отричате.Днсекашните Татари във Татаристанската автономна Република се признават за наследници на Велика България и чеда на Хан Кубрат.Днсекашните Гагаузи едно време бяха част от Аспаруховите конници които влязаха във Дунавска България.
Ето ви сайт на гагаузи
http://anasozu.com/
Ето ви сайт на Ттарите -българи,но тюрко-българи.

http://www.bulgars.ru/

Ето и на турски за татарите-българи:

http://www.geocities.com/kanatsemra/ceviri/c1.htm
http://galiyevinizinde.blogcu.com/kazan-dan-mektup-var-i_4501247.html

Ето ви едно писмо от тарите-българи до Владимир Путин:

http://galiyevinizinde.blogcu.com/kazan-bulgarlarindan-vladimir-putin-e-mektup_4501283.html
"Ние сме Волжски Българи!Нас насила ни преименуваха във Татари!"
Волжските Българи са подложени на жесток терор през 1918-1920г .Поклон пред тези славни ТЮРКИ!

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #12 on: August 25, 2008, 01:11 »
Във този сайт съм зарад моите приятели и то са стотици.Никога не съм бил пропагандатор и повечето тук са ми приятели.Освен да се каже че, помака е българин ...ние такива като мен ви казват че ,има и много други варианти.Тука сме да беседваме.Пасков ти знаеш ли си корена?Луташ се като незнам какво си.днес сте Арийци ,във миналото ви учеха че сте славяни и бяхте "братушките" ,но ако сега някой друг се възвиши на небосклона ще се обявите от тях.Учи корена си Пасков.Ако българите не са тюрки....то ти ме озадачаваш.Какво мога да кажа!Не искам да се спускам със теб във ново открития.То толкова логически неща има във историята че ,само тях да проследиш ще предостатъчно.Днескашните Кабардино -Балкарци се признават за наследници на българите.А вие ги отричате.Днсекашните Татари във Татаристанската автономна Република се признават за наследници на Велика България и чеда на Хан Кубрат.Днсекашните Гагаузи едно време бяха част от Аспаруховите конници които влязаха във Дунавска България.
Ето ви сайт на гагаузи
http://anasozu.com/
Ето ви сайт на Ттарите -българи,но тюрко-българи.

http://www.bulgars.ru/

Ето и на турски за татарите-българи:

http://www.geocities.com/kanatsemra/ceviri/c1.htm
http://galiyevinizinde.blogcu.com/kazan-dan-mektup-var-i_4501247.html

Ето ви едно писмо от тарите-българи до Владимир Путин:

http://galiyevinizinde.blogcu.com/kazan-bulgarlarindan-vladimir-putin-e-mektup_4501283.html
"Ние сме Волжски Българи!Нас насила ни преименуваха във Татари!"
Волжските Българи са подложени на жесток терор през 1918-1920г .Поклон пред тези славни ТЮРКИ!
Тео, ако си се заел да защитаваш теорията на Вера Мутафчиева от комунистическо време (отхвърлена и опровергана и преди, и след нея от повечето учени, впрочем) че древните българи били тюрки, ще те помоля да се постараеш повечко и да дадеш убедителни доказателства и данни, ако разполагаш с такива. Тя, между другото, нямаше такива. Имаше просто добри позиции на придворен "учен" - фаворит на Политбюро в Татово време.

Ти използваш като първи и единствен аргумент, че днешните кабардино-балкарци и жителите на Татарстан говорят език от тюркската езикова група.
Но това не е критерий за етнически поризход, повтарям ти за кой ли път, а само общ ориентир, и то само в ракурса на другите критерии за определяне на произхода на народите!

Ако езикът беше единственният и достатъчен критерий, тогава излиза, че:

1. Жителите на почти цялата Южна Америка и на Мезоамерика са чистокръвни иберийци.
Това, че там живеят представители на трите раси, но само едната от тях е коренно население, става дребна подробност без значение, вероятно?

2. Жителите на САЩ, вероятно следва да определим като чистокръвни англо-саксонци?

3. Негрите от Мали и арабите Алжир и берберите от Тунис вероятно трябва да определим като чистокръвни французи?

4. Монегаските в Монако, впрочем, сигурно и тях трябва да броим за французи?

5. Южноафриканците следва да определим (в голямата им част) като чистопородни холандци?

6. Наследниците на хуритите, хетите, гърците, българите, аркадийците, кападокийците, сирийците, персите, арменците, асирийците, лидийците и другите народи на Мала Азия за чистокръвни тюрки?
----
Сигурен ли си, че искаш да преопределиш етническия произход на изброените народи и на още много други, ползвайки за критерий днешният им език, и да им спретнеш един Макро-Възродителен процес?

Offline torbes kosovo

• Candidate member
  • *
« Reply #13 on: August 31, 2008, 18:18 »
a dalisme isto pomaci torbesi i goranci dali je jena grupata narod

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #14 on: August 31, 2008, 18:48 »
a dalisme isto pomaci torbesi i goranci dali je jena grupata narod
една е.
И разликата между българи, помаци, торбеши и горанци е колкото разликата между албанци-мюсюлмани и албанци-католици