Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 135783 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline PETER

• Forum fan
Пък за омразата срещу вас - вие сами си я посяхте с насилствените похристиянчавния и изродителни процеси.

Истина с омраза не се търси. Търси се с любопитство и съмнение.

Насилствените похристиянчавния и изродителни процеси пък са следствие от насилствените помохамеданчвания и изколителни процеси.
Това обаче трябва да спре. Единствения начин това да стане е когато отпаднат религиите, които ни разделят.
Днес технологиите вече са такива, че подобна омраза може да доведе само до взаимното ни изтребление.

Offline PETER

• Forum fan
И най- закоравелите фанатици на българската история признаха тюркскията произход на българите...

Глупости!
Тюрки, славяни, араби и прочие няма и никога не е имало. Оня, дето сего го наричаме тюрк никога не е се е самоопределял като тюрк, тъй като самата дума я е нямало. Аналогично за славяните и останалите.
Историята е религия. Приказка, писана с политически и властови цели.

Offline mechta

• Senior member
май яко си се заел,а? щом артиллерията се появи, то чакай пак да се наврем в дупките си и да мълчим.
само се питам колко имена имате моля в сайта?

Offline Hadj

• Adviser

Глупости!
Тюрки, славяни, араби и прочие няма и никога не е имало. Оня, дето сего го наричаме тюрк никога не е се е самоопределял като тюрк, тъй като самата дума я е нямало. Аналогично за славяните и останалите.
Историята е религия. Приказка, писана с политически и властови цели.
    Браво,стигна до извода каква е балгъската история и колко е дстоворена в частнсот и относно помаците.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Истина с омраза не се търси. Търси се с любопитство и съмнение.

За да получите любов, трябва да си я заслужите. А вие няма да я заслужите, като постоянно се заяждате с нас, като всеки ден осквернявате джамии, като не ни позволявате да си създадем религиозни училища (визирам Малинова долина), като не ни регистрирате мюфтията и позволявате на Генджев да саботира мюфтийството, като постоянно плюете по всичко помашко и мюсюлманско във всеки един форум или сайт с възможност за писане на коменатари и като постоянно прокарвате асимилаторски кампании срещу нас.

Ако насилствените похристиянчвания и изродителните процеси са следствие от някакво "насилствено помюсюлманчване", каквото съвременните историци доказаха, че не е имало, то значи и вие българите сте точно толкова долни, колкото долни разправяте, че са и турците.

Offline PETER

• Forum fan
Вие ... Ние ...

Chechliya , аз говоря само от свое име. Моля те прави го и ти.
Не съм чул да има някакви помашки избори, на които ти да си избран за говорител. Нито пък смятам да отговарям за неща в които изобщо не съм замесен.

Нямам нищо общо нито с оскверняване на джамии нито с религиозни училища, нито с мюфтии, нито с "изродителни процеси" и прочие и не изпитвам абсолютно никаква вина за нищо.

Аз говоря само по принцип.

И не ми пука дали ме обичат, а само дали ме лъжат и будалкат.
Това че в БГ е имало някога възродителен процес, изразен със смяна на имената е вярно и аз го осъждам.
Също така обаче в съседни Турция и Гърция същия процес продължава и до днес, за което очаквам същото отношение и от теб.
Няма друг начин. Ситуацията е като изпуснат сапун в мъжка баня.
Или всички се навеждаме или никой не се навежда и продължаваме да си го мерим.

Hadj , не само БГ история. Всяка история, включая турска, руска, че и новоизмислената помашка история си е булшиитс.

mechta имам само 1 име и при Ваше желание може и да се запознаем.  :)

Offline mechta

• Senior member
Бих се запознала ако беше достаъчно компетентен в знанията си за нас. Да споря  с теб е да хвърлям брашно на вятъра. само да обесня - няма османо турски език, а писменост, туските езици са две големи езикови семейства - къпчакска и оузка(изписва се и огузка, заради мекото г). аз се доверявам на три основни компонента, когато говоря за някоя етнос - езикът- основният компонент, който е най-консервативен, фолклорът и културното богатство, трето исторически факти, разбира се религията влиза в културата.

Offline ivetko

• Senior member
  • Животът е кратък, изкуството - вечно!
Ivetko,мероприятието наречено възродителен процес говори ли ти нещо?
Да и не смятам, че е "бисер" в държавната политика на България.  Не искам, не желая, не мога и не ща да поемам греховете на комунистическото управление на своята съвест. Това уравление е нанесло достатъчно вреди на собственото ми семейство, за да има за какво да го ненавиждам, а и да се радвам, че си е отишло завинаги.
А ти защо не се насилиш и не признаеш, че водене на спор с претенции за научност (справка постовете на mechta), са наистина забавни? Нищо лично, както казват някои...

Offline ivetko

• Senior member
"Бих се запознала ако беше достаъчно компетентен в знанията си за нас."

Това е истински шедьовър!

Offline isa71

• Forum fan

А ти защо не се насилиш и не признаеш, че водене на спор с претенции за научност (справка постовете на mechta), са наистина забавни? Нищо лично, както казват някои...

както виждаш mechta дава точни,ясни и конкретни отговори.това е останало от нашите родители,устнатта ни традиция,която комунисти и възродители се опитаха да я променят.а между другото ,кои и защо не е дал на Вера Мутафчиева да публикува османските документи които е изследвала?истината неудобна ли е станала? ;)

Offline ivetko

• Senior member
Вярно, че имаше такова питане.

Вера Мутафчиева си го е написала:

Кърджалийско време, том 2

За  да укрепне и се развие това самочувствие, допринасяла още една черта на  “кърджалийско време”, която не наблюдаваме през предходния и  последвалия анархията период: взаимодействието между турци и българи.  Антагонизмът между християни и мюсюлмани, характерен за цялото османско  владичество над Балканите, антагонизмът, преднамерено и изгодно  подклаждан от господстващите, узаконената дискриминация на поробените и  законната пък тяхна кръвна ненавист срещу поробителя – всичко това за  две-три десетилетия загубило непримиримата си острота.

Защо? –  трябва да запитаме. А подир описаната действителност от онова време  отговорът ще бъде еднозначен: в края на ХVІІІ и началото на ХІХ в.  социалните въпроси придобили такова значение, че изместили  народностните. Въпрос за хляб, въпрос за покрив, въпрос за мир –  въпросът да оцелееш, с една дума.

Османска социално-икономическа история, том 5

Ако  трябва да обобщим изложението за трактовката на социално-икономическа  история в нашата (и не само в нашата) литература, ще забележим, че тя  до голяма степен повтори постановките на част от турската  историография, сред които ключовата е: в Османската империя съществувал  строг, последователен, всепроникващ централизъм, и по-точно етатизъм,  който я превръщал в социално най-уравновесената държавна формация,  съществувала в Европа.
В интерес на истината сме длъжни да  напомним, че не единствено това влияние наведе османистиката към  твърдения, някои от които бяха споменати – в тази насока я тласка до  днес разполагаемият изворов материал. Знае се, че той (ако изключим  хрониките) представлява изцяло държавен архив.

Комунистите не позволяваха такива волности ;D

Offline mechta

• Senior member
Аз не знам защо все се опитват да прехвърлят вината на дадена политическа система върху цялата маса народ в Османската империя. Сякаш турците, помаците и българите ежедневно са били гуша за гуша. Как да си обясним този всеизвестен комшулук и толерантност на мюсюлманското население в България (защото имам впечатления само за него, а не за Балканите). Да се запитаме: Кои пластове са останали на територията на БЪлгария след Руско-Турската война? Политическият ли елит, войската ли, Агите и Бейовете ли? Ето първо върху това да се позамислят нашите съграждани българи, когато продължават да хвърлят кал върху турците и мюсюлманите в България. За 150 години колко престъпници турци, помаци и колко престъпници българи са попаднали зад решетките в България? Някой замислял ли се е? А на кои паметници са изписани имената на нашите деди-турци, помаци воювали и дали живота си за БЪлгария по време на Първата и Втората световна война? Защо един поне не е обявен за герой на нашата родина България.? Поне аз не съм учил в учебниците по история това? Ако греша - кога ще виня - не зная. Името на един мой  дядо паднал в битката при Бабадаг - Румъния го няма никъде, вярвам, че и други имат същата съдба.

Offline Hadj

• Adviser
   Односно асималаторсата политика на властите в България не винете само комунистите/аз сам антикоменист/.И през царско и седесарско пък и депесарско нещата не са променени.

Offline PETER

• Forum fan
Аз не знам защо все се опитват да прехвърлят вината на дадена политическа система върху цялата маса народ в Османската империя. Сякаш турците, помаците и българите ежедневно са били гуша за гуша. Как да си обясним този всеизвестен комшулук и толерантност на мюсюлманското население в България (защото имам впечатления само за него, а не за Балканите). Да се запитаме: Кои пластове са останали на територията на БЪлгария след Руско-Турската война? Политическият ли елит, войската ли, Агите и Бейовете ли? Ето първо върху това да се позамислят нашите съграждани българи, когато продължават да хвърлят кал върху турците и мюсюлманите в България. За 150 години колко престъпници турци, помаци и колко престъпници българи са попаднали зад решетките в България? Някой замислял ли се е? А на кои паметници са изписани имената на нашите деди-турци, помаци воювали и дали живота си за БЪлгария по време на Първата и Втората световна война? Защо един поне не е обявен за герой на нашата родина България.? Поне аз не съм учил в учебниците по история това? Ако греша - кога ще виня - не зная. Името на един мой  дядо паднал в битката при Бабадаг - Румъния го няма никъде, вярвам, че и други имат същата съдба.

Аз не знам защо цялата маса мюсюлмански народ се е хвърлил да защитава дивотиите на Османската империя, че даже са тръгнали да я възраждат. Сякаш от тия дивотии не са страдали и турците и българите и всички останали обикновени хора.

За статистика колко българи и турци са попадали в затвора може да се говори само с цифри и факти, а не с общи лафове. Между другото факт е че в днешна Турция няма нито 1 българин влязъл в затвора. :)
Това е така, защото по закон в Турция всички граждани са турци. Т.е по закон българи, кюрди или помаци в Турция няма.

За паметници на които са изписани имената на турци, помаци и други мюсюлмани,воювали и  дали живота си за България по време на Първата и Втората световна война в сайта има много снимков материал. Ако потърсиш ще намериш.

За "Герой на НРБ" желанието ти да видиш някой твой човек сред долуизброените за мен е меко казано малко странно. :)

Offline mechta

• Senior member
Ние не сме Турция и не сме турски граждани, а български граждани - погледнете Америка, която цитирате толкова често. там всички са Американци, но няма етнос американци - ето към този вид демокрация се стреми светът, защото там всеки има право да развива и етническата си култура, език и пр., но първо трябва да бъде добросъвестен ГРАЖДАНИН, ето за тази реалност няма да узреете. не се постига прогрес, чрез подтискане, унижаване на малцинствата и търсене причината на всяко зло във тях. не всички цигани са крадци,както и не всички българи са крадци на едро, турците не са родени османлии,, помаците не сме нито турци, нито българи. както евреите не са германци, както арменците не са руснаци и да изреждам ли повече. В България, ако всяка етническа група запази идентичността си с културата, която носи, то ние ще бъдем най-извисената духовна страна в света. това ако се проумее и се даде простор на език, фолклор, литература, изкуство - това променя света и мненията за другия, а не вечните търсения на вина за еди какво си под един знаменател. Нашата българска култура трябва да бъде многоцветна. апелирайт хората да бъдат първо граждани, към, което се стреми и Обединена Европа. стига с религиозни деления. вярата е право на избор за общуване с Всевишния, а туй, че евреина ще се кланя на Талмуда, християнина на Библията, мюсюлманина на Корана  - не е ли свещенно право без някой да го контролира. нека проповедниците сами да "воюват"за своята кауза като носители на Божията любов, а не на сатанински обвинения. Вяра не се гради със забрани, заповеди, канони, а с любов - така както е повелил Бог, Аллах и кой както го нарича.