Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 135843 times)

0 Members and 11 Guests are viewing this topic.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
И аз и вервам ;)

Offline KaraIbrahim

• Moderator

Интересно е, че изпускането на 1000-дата години е било правило

Много любопитно правило.За пръв път го чувам.Сигурно е създадено преди Хиджра от историкоинженерите,дето измислиха възродителния процес.

Offline Gelina

• Forum fan
И аз и вервам ;)

То без вас може ли да мине?

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

То без вас може ли да мине?
Нито без нас, нито без тебе Гелинке ;)

Offline Gelina

• Forum fan
Нито без нас, нито без тебе Гелинке ;)

Балканджия, поне веднъж кажи нещо смислено. И не си прави самореклама! ;)

Offline Сидхарта

• Historian
Овое камень го не познавам, ама познавам ората там-камень от секаде може да се донесе-може да е патувал камено ,така де,нищу се не знае, види ми се дека го товарат с многу тежки теории.
Дали не е дошел от друг Мадан-имало е такива.

Offline mechta

• Senior member
Ако годината по Хиджра е 1310, както твърди Боян, то прибавяме още  640 и вижте годината на строежа на Маданската джамия - според мен този надписизлиза че е написан 1950 година, тъй ,че Бояне много си прав в изчисленията - просто се върни поне във втори клас за сега.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi

Балканджия, поне веднъж кажи нещо смислено. И не си прави самореклама! ;)
8) 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
Ако годината по Хиджра е 1310, както твърди Боян, то прибавяме още  640 и вижте годината на строежа на Маданската джамия - според мен този надписизлиза че е написан 1950 година, тъй ,че Бояне много си прав в изчисленията - просто се върни поне във втори клас за сега.
По хиджра се добавя принципно 622 години , но тъй като този календар е лунен си има и още по сложни изчисления Мечта!

Offline muti6

• Adviser
 По хиджра се добавя принципно 622 години , но тъй като този календар е лунен си има и още по сложни изчисления Мечта!
Видно е,че специалистите станахте много!!!Айде,разяснете ни ги тези сложни нещица и изчисления, та един път за винаги да ни се проясни.

Offline Dobrev

• Forum fan

http://www.menalib.de/konvert/konvert_en.html

Хвърли един поглед.

Offline Dobrev

• Forum fan
  Много любопитно правило.За пръв път го чувам.Сигурно е създадено преди Хиджра от историкоинженерите,дето измислиха възродителния процес.

Погледни предишния надпис, който бе публикуван в темата.
И при него липсва единицата.

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,706.msg11500.html#msg11500

Offline arabic

• Member
  • **
Прословутият надпис от Маданската джамия.

Това е надписът, който често се цитира в подкрепа на тезата за наличие на Ислям на Балканите от преди османско време.
На пръв поглед годината е 310, но дотам свършват доводите за предосманския ислям.

Надписът е в ТИПИЧНО ОСМАНСКИ СТИЛ и гласи:

BENNA CAMİU ŞERİF = ТАЗИ СВЕЩЕНА ДЖАМИЯ БЕ ПОСТРОЕНА
DER KARYETI MADAN = В ГРАДА МАДАН
SENE 310 = (В) ГОДИНАТА 1892

Интересно е, че изпускането на 1000-дата години е било правило и в случая SENE 310 е реално година 1310 по хиджра или съвременната 1892.
Стилът на надписа и езика са от османската ера.
Текстът не е изцяло на арабски.
Съдържа персийската дума DER за "в".
Стилът на калиграфията е типичен за османската ера и се нарича "sulus".

Годината - 1892 от съвременния календар.

Offline arabic

• Member
  • **
KARIYAT E СЕЛИЩЕ НА АРАБСКИ А НЕ САМО НА ПЕРСИЙСКИ

Offline mechta

• Senior member
За разлика от тебе този надпис съм видяла лично. А на теб, ама, много много ти се иска да си прав. Дерзай момче!
Само не знам как ще обясниш десетките надписи по тюрбетата на Евлиите от 10- 13 век на Балканите, както и множеството надгробни камъни, до които не са стигнали силите на комунизма да ги заличи. Време е да се приеме от такива като теб че Ислямът е факт на Балканите още в началото на десети век. Пък това дали са кумани, печенези, узи, татари и пр. е друг проблем. а също и какво правят арабите защо владеят от Дубровник до Котаро земите и обсаждат Константиние,както и персите какво търсят в средата на седми век век на р. Дунав и водят битки с Византия и още хиляди факти неизвестни на нашите историци, а и от там на такива като теб. защо има в Родопите Арапски мост, Араповски манстир и т.н.