Чета всякакви изследвания, подкрепени с убедителни доводи и документи. Признавам и турските учени в тази област. Като например професор Халил Иналджък (считан за един от най-добрите османисти в света, преподавал в Чикагския университет). Ето какво твърди той:
http://www.rumeliturk.net/istoria/profesorinal.htm
Това мнения се покрива в
единствената теза против насилственото ислямизиране(което трябва да се отбележи не е било навсякъде и не перманентно),че е невъзможно да е имало такова:цитирам "Защото насилственото помюсюлманчване е изцяло против мюсюлманската религия. Пророкът го е казал много ясно: мохамеданинът, човекът, който е направен мюсюлманин с насилие, не е истински мюсюлманин."
Добре,но ако все пак се е случвало?
Мустафа, няколко въпроса към тебе, въпросния турски професор и всички, които наивно и свято вярват, че османската империя се е управлявала единственно и само в строго съответствие с нормите на исляма:
1. Мюсюлманин ли е човек, който убива брата си мюсюлманин без причина?
2. Мюсюлманин ли е човек, който убива баща си, също мюсюлманин?
3. Мюсюлманин ли е човек, който е избил 40,000 свои единоверци - даскали по ислям?
4. Мюсюлманин ли е човек, който е избил хиляди араби в стремежа си да завземе Мека и Медина и да открадне реликвите (плаща и още какво беше там) на Пророка Мохамед и да се самопровъзгласи за пазител на тези регалии?
За избиванията, ограбванията, насилията, геноцида над гайримуслимите даже не говорим: те са със статуса на не-хора, нали така?
Тъй че няма да го вкарваме в сметката. Но да продължим...
5. Мюсюлманин ли е човек, който насилственно на огромни партиди ограбва децата на не-единоверците и ги заставя да приемат исляма без да пита нито тях, нито родителите им?
Това за доброволна ислямизация ли го броиш?
Вече съм сигурен, че да...
Дар-Ел-Ислаам и Дар-Ел-Харб...
Това ли е координатната ти система, Мустафа?
От такива "мюсюлмани" ти искаш да ти извадим ферман, че са си написали чистосърдечно, че с огън, меч, насилие и грабеж са заставяли хората да приемат ислям?
Или чакаме от наследниците на тази империя да си го признаят днес публично, когато те не искат дума да се издума за най-масовите геноциди в началото на 20 век: арменския геноцид, клането на остров Хиос, или за 4.5 вековния геноцид на българите и не-мюсюлмансиктте балкански народи?
Ти сериозно ли?
Следващото ,което държа да Ти подчертая е ,че мен не ме вълнува дали са приели исляма доброволно или насила.Сега хората са мюсюлмани и това е факт!Въпроса беше относно документи показващи българският произход на помаците.Поста ми,преди горният показва това.Всъщност досега са се изредили много документи и доказателства в полза на твърдението "помаците са българи-мюсюлмани",но Вие отхвърляте всеки един като не достатъчно достоверен или изманипулиран.
Много ме объркваш Мустафа!Скоро доказателствата за българската теза за произхода на помаците щв бъдат в съотношение много към нула.Дай някакво доказателство тогава Ти и докажи че не са българи,защото погледнато отстрани,наистина изглеждаш предубеден!