Author Topic: Документи относно помаците/Documents About Pomaks  (Read 135896 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Isyankar

• Guest
Whitesnake, Metka, засрамете/ми се.

Говориш за либерални дискусии и какво ли не, а кой ще отговаря за гнусотиите и лъжливите мнения, които сте надробили в помашкия при това уж раздел при оня Лудия. Поне си замълчи - недей се излага повече. И като се почувстваш словесно победен - недей веднага минава на религиозна основа - ама вие това, вие онова....Религията не е за тези цели....

Offline Whitesnake

• Avarage member

¨.....Ne barkai v 4ujdi gashti , shtoto neznaesh kakvo shte namerish!....¨

Pomashka pogovorka

Offline abc

• Forum fan
¨.....Ne barkai v 4ujdi gashti , shtoto neznaesh kakvo shte namerish!....¨

Pomashka pogovorka

Прозира страх, че може и нищо да не се намери...

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
Едвали ще се разбере дали е истина това което повечето твърдите че преди помаците са били християни.
На мен лично не ми пука, и ако ръзбера едвали ще се зарадвам или натъжа, но едно което знам е че живея в настоящето, и ако разбера произхода ми, няма да се променя нито какпа.
Религията, езикът, националността или расата прави човека? Отгворете си сами, аз знам че моят отговор на този въпрос е "никое"
Не знам какви сме били преди, но аз знам за мен че едно парче хартия или две-три думи няма да променят това което съм.

Offline Rahmie

• Charter member
Едвали ще се разбере дали е истина това което повечето твърдите че преди помаците са били християни.
На мен лично не ми пука, и ако ръзбера едвали ще се зарадвам или натъжа, но едно което знам е че живея в настоящето, и ако разбера произхода ми, няма да се променя нито какпа.
Религията, езикът, националността или расата прави човека? Отгворете си сами, аз знам че моят отговор на този въпрос е "никое"
Не знам какви сме били преди, но аз знам за мен че едно парче хартия или две-три думи няма да променят това което съм.

Bravo Erole!

Mlado momche, umno i vinagi govorish na myasto...

Evalla Nie pomacite imame nujda ot takiva talantlivi nashi detsa...!

Ne e tolkova vajno kakvi sme bili nyakoga v minaloto, nay-vajnoto e dnes kakvi se chuvstvame...

Offline Gelina

• Forum fan
Прозира страх, че може и нищо да не се намери...

Не бъди толкова сигурен! :P

Offline nezir_9

• Advanced member
Не бъди толкова сигурен! :P

За да го каже жена....

Offline Ерол

• Adviser
  • Туховища
    • Страница на с. Туховища
За да го каже жена....

Нещо против ли имаш че е жена???

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Предлагам тук да публикуваме документи, които по един или друг начин засягат темата за помаците.

Let`s publish here documents concerning the Pomaks.

1. Доклад на Международната Комисия "Карнеги" относно причините за Балканските войни. 1914 г

"...Остава да споменем практиката в голяма област прилагана от българите по обръщането на помаците насила в Християнството. Помаците са българи по раса и език, които в определен период от турското завоевание са били обърнати насила в Исляма. Те не говорят турски и са запазили известен традиционен спомен от християнското си минало, но обстоятелствата са ги превърнали във фанатични мюсюлмани ..."

========================================================================

2. Енциклопедия Британика - 1910 г.

...По голяма част от земята все още стои незаета.
От друга страна значително преселение на българи от Македония,
от Одринския вилает, от Бесарабия и Добруджа се случи през същия период,
като обитателите на планинските села показват тенденция да мигрират в
по богатите области на равнините.
Северните склонове на Балкана от Белоградчик до Елена са населени почти изцяло
от българи; в Източна Румелия националният елемент е най-силен в Средна Гора
и Родопите. Вероятно най-истинските представители на расата са Помаците или
Българите Мохамедани, чието приемане на Исляма спасява жените им от Турския завоевател
;
те обитават високите части на Родопите и определени райони
в околността на Ловеч и Плевен. Запазвайки техния Български език и многото древни
национални традиции, те могат да се сравняват с мюсюлманите в Хърватска, Босна и
Албания.

========================================================================

3. Журнал по Международни Отношения - 1919-1920

=========================================================================

4. Балканите - William Sloane, 1914

...Но най-сериозен е проблемът с 400 000 помаци, българи мюсюлмани от Западна Тракия; техният фанатизъм е изключителен - 30 години по-рано те извършиха най-страшните зверства върху техните събратя християни...

=========================================================================

5. Националност и войната - Arnold Toynbee, 1915

...Помаците населяват планината Родопи в Тракия. Лингвистично, те са български славяни, но както и техните южнославянски братя в Босна, те са били обърнати в Исляма и ролята на религията е надделяла над ролята на езика. През кампанията от 1912 година те бяха войните съюзници на турците ...

======================================================================================

6. 1892 - A Bird`s Eye View Of The World

======================================================================================

7. Историята на Посланик Моргентау, американски посланик в Турция 1906-1913

...Произходът на Талаат беше толкова неясен, че имаше няколко версии отнасящи се до това. Една от версиите твърдеше, че той е български циганин, докато друга го описваше като Помак - помакът е личност от българска кръв, чиито предшественици са приели преди векове вярата на Мохаммед.

=============================================================================

8. История на Сърбия - 1888

==============================================================================

9. The Shade Of The Balkans - Сянката на Балканите - 1904

...Това е помашка песен. Помаците са наследници на тези, които през 17 век (а също може би и по-рано) са били насила обърнати в Исляма и сега са най-заклетите врагове на българите. Зверствата, които през 1876 напоиха с кръв южна България бяха в по-голяма степен дело на помаците отколкото на турците. Фолклорните песни, обичаите и езика на помаците са български. Някои дори имат български презимена и най-чистият български език се говори от тях, с изключение на това че броят на турски. Те живеят основно в Родопите (които са разположени основно в Турция) и в областта Ловеч в северна България ...

=======================================================================

Прегледах темата още веднъж. Не успях да открия нито един документ, който да хвърля светлина по отношение произхода на помаците. Единствено извадки от разни енциклопедии. По тази логика цитати с произволни твърдения в wiki след сто години също ще се представят за документи.

Не може да представяме документ за дадено събитие, състояло се през 16-17в. с датировка - 200-300 години по-късно и да претендираме за достоверност и автентичност.

Offline fotakiev

• Forum fan
Прегледах темата още веднъж. Не успях да открия нито един документ, който да хвърля светлина по отношение произхода на помаците. Единствено извадки от разни енциклопедии. По тази логика цитати с произволни твърдения в wiki след сто години също ще се представят за документи.

Не може да представяме документ за дадено събитие, състояло се през 16-17в. с датировка - 200-300 години по-късно и да претендираме за достоверност и автентичност.

"...В Батак има общо триста къщи. Всичките са дървени, направени от дъски, отгоре покрити с дялани греди и летвички. Има и много двуетажни. Селото е българско, но напълно прилича на руските. Тъй като тук е студено, няма никакви градини. Свещеникът ни хранеше само с ечемичен хляб. Ние му искахме или пшеничен, или ръжен, но той ни каза: „Освен ечемичен нямам друг хляб, няма и в цялото наше село. Ние месим хляб само от ечемик, а да се набави друг е трудно. Вие сте видели каква е планината. Трудно е дори сам да я изкачиш. Пък и не ни трябва друг хляб, защото от раждането си знаем само този и ни се струва, че от него няма по-хубав.“ Ядохме насила. Гостоприемните жени ни надонесоха много хляб за из път, защото два дена нямало откъде да вземем. Каквото можахме — взехме със себе си, а излишното оставихме на свещеника.Недалеч от Батак се вижда друго българско село. По-рано жителите му били християни, но турците ги помохамеданчили, а иначе и до днес говорят български. Почакахме два дена, но спътник не намерихме и решихме да тръгнем. Доверихме се на Господа Бога и помолихме свещеника да ни благослови в нашия път, той дълго ни разубеждаваше, но накрая ни благослови и рано сутринта ни изпроводи на пет версти и ни обясни пътя. Още пет версти се изкачвахме по планината, а после преминавахме от хълм на хълм през тъмна гора. Пътят е тесен, трудно е да се пътува с кон, защото има остри камъни, а гората е борова..."

Монах Партений, „Сказание о странствии и путешествии по России, Молдавии, Турции и Святой земле“ 1839 г.

Shumarov

• Guest
[/size]Недалеч от Батак се вижда друго българско село. По-рано жителите му били християни, но турците ги помохамеданчили, а иначе и до днес говорят български.

Да си дойдем на думата! :)

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Монах Партений не е очевидец на събитията по "насилственото помохамеданчване". Той е един обикновен мисионер, който, минавайки по тези земи през 1839г. (!), оставя своите записки в услуга на Източното православие.

Пак казвам, дайте документи. Покажете султански ферман, който да отбелязва точно през коя година, на кое място, с какви средства е следвало да се "потурчи" част от християнското население в Родопите. Ако не се сещате за какво говоря, спомнете си "документа", който Караибрахим показва на Сюлейман ага при влизането си в "Долината на Елинденя" (от филма "Време разделно"). Ето, това искам да видя, и тогава няма как да не призная, че сте прави в тезата за "масовото насилствено помохамеданчване с огън и меч в Родопите."

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Хм, и защо българските историци трябва да разполагат с най-точните документи?! Мисля, че се подвеждаш. По това време България е била под османско владичество, тъй че всички документи, засягащи административната, данъчната и демографската структура (и съответните изменения) по тези територии са изцяло османски и следва да се намират в архива на Османската империя. А знаем, че османските власти са безапелационни в това отношение и не могат да пропуснат отразяването в съответната документация на подобен демографски (и данъчен) срив, свързан с насилственото ислямизиране.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Всъщност те не разполагат с най-точните документи. Не знам дори дали изобщо има такива. Затова споменах, че изводите, които правят от реалните документи с които разполагат (имам предвид османските архиви) са само косвени. Тъй като османските архиви, отразяващи разпространението на Исляма в Родопите, не казват кой от какъв етнос е бил, а съдържат имена и също - отбелязват религията. Следователно изводът, че новите мюсюлмани произхождат от хора с българско етническо самосъзнание би могъл да бъде единствено косвен, но безспорен - в никакъв случай.

А за онези другите документи имам определено мнение, но тяхната автентичност е оспорвана, така че не си струва да ги коментирам. Сериозни изводи може да се правят само на базата на документи с неоспорима автентичност.

Как им се иска само на някои хора във въпросните регистри да пише "християни". Да, ама не. Единственото, което се упоменава в тези регистри, е "муслим" и "гайрилмуслим":

http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2473.msg36285.html#msg36285

Стамат, Йорго, Златко, Манол и пр. може да са били християни, но също така е възможно и да са славяни-еретици (богомили). А за българско самосъзнание през 15-16 век е несериозно да се говори.

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
celestialwish, ти си последния човек, който съм имал предвид под "някои хора". Ставаше дума за българските историци, поддържащи тезата за насилствената ислямизация.

По принцип, никога не ти се връзвам  ;)