Чечилия, аз открих много докуненти, архитектурни паметници и пр. които показват ясно, че Исляма е факт още 10 век на Балакните, вече 11-12 век са с повече исторически данни и паметници на културата.
пример: в с. Горна крепост, Кърджалийско тюрбето на Хъзър Баба е с надпис от 474 година по Хиджра началоото на 11 век; от 12 век е тюрбето на Саръ Салтук Баба в Бабадаг (Румъния) ;византийската историчка -принцеса Ана Комнина пише, че 12 век поречието на река Арда се населено от "турк ойларъ" - турски племена. Само на територията на България има над 300 тюрбета, разбира се не всички са от ранния период, но има и такива.Това потвърждава и тези документи, които са изложени в книгата, която цитираш. Аз мисля, че Балканите не са достатъчно проучени, а ние сме свикнали едностранчиво само с нашата си писана история от преди демокрацията, сякаш нещо ново и неизвстно ще ни изяде хляба. Вместо да и се радваме, че е имало такова съцветие от етноси и племена оставили такава красота и култура, ние сме готови да отричаме и плюем. Не разбирам какво и е лошото на повечето култура и история на едно място. И каква е разликата в молитвата към Всевишния, нали е Един и никой не се върнал да каже чия молитва ще приеме и чия няма да приеме.