Author Topic: Trakya'dan bir köy : Kömürköy  (Read 16560 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gazi

  • Guest
Trakya'dan bir köy : Kömürköy
« on: July 24, 2008, 16:46 »
KÖMÜRKÖY’ÜN TARİHÇESİ
Kömürköy eski adı ile Pineke aslında eski bir Bulgar köyüdür. 1913 yılında ve 1924 yılında Türkler yerleşmiş. 1913 yılında Balkan savaşı çıkınca bugün Bulgaristan’da kalan Pirin Makedonyası cıvarına (o zaman Osmanlı da) Bulgarlar saldırıp soykırım türü faaliyete girişince, Petriç vilayetine bağlı merkez ve Menlik kazası civarındaki Türkler Bugün Yunanistan-Makedonya- Bulgar sınırının kesiştiği yere yakın olan Doyran gölü yakınlarındaki Demirhisar Tren istasyonunda toplanır. Osmanlı göçü istemediği ve Balkan harbinin yoğunluğu da Istrancalara yöneldiği için köylerine dönmüşler. Köyleri yakılıp yıkılmış durumdayken 2 yıla yakın çoban kulubesi tarzı geçici barakalarda barınırlar. ikinci balkan savaşında bu kez Sırplar bölgeye saldırıp talan ediyor.Ve yine göç başlıyor.. Bu kez Selanik civarına kadar gelirler..Bu kez savaş çabuk biter. Türkiye ile Bulgaristan ın çıkarları çabucak anlaşmaya yönelince kolay anlaşmışlar.(Yunanistan o yıllarda hem Ege de hem de Bulgaristan’da yayılma eğiliminde idi. birinci dünya savaşındaki ittifak politikaları da bunda etkili oldu. Osmanlı ile Bulgaristan arasında karşılıklı olarak göç edenlere yardımcı olmak konusunda anlaşma yapılır. 1913 yılındaki bu anlaşmaya genelde "ihtiyari mübadele" deniyor. Selanik civarında toplananlar bir gemi ile Tekirdağ a nakledilir. Oradan yaya olarak Silivri nin Çanta köyü, Karabıçak köyü,Kavacık köyü,derken eski adı ile Ayana Küçükyayla ve Kömürköyü boşaltan Rum ve Bulgarlar yerine; Menlik ten gelenler Ayana ya,Petriç köylerinden gelenler ise Pineke ye yerleşir. Bu şekilde kurtuluş savaşı sonuna kadar sürüyor. Lozan anlaşması gereği: Yunanistan ile Türkiye arasında "zorunlu mübadele" yapılıyor. Buna göre: Bugün batı Trakya olarak bilinen (Meriç ve karasu nehirleri arasında kalan bölgede yaşayan Müslümanlar ile İstanbul belediye sınırları içinde kalan Ortodoks Hıristiyanlar hariç bütün Türkiye deki Ortodoks Hıristiyanlar ile bütün Yunanistan daki Müslümanlar zorunlu olarak değişime tabi tutulur. bu dönemde Ayana ve Pinekede bugün yaşayan Pomaklar gelir. Bu kapsamlı bir anlaşma olduğu için tam iskan sağlanıp toprak dağıtımı da yapılır. Mübadele öncesinde göç edecek Rumların (Ayanadaki) tahribat yapmasına önlem olarak Kömürköy deki Türkler Düzova (mengerek) Hasboğa Ahmetbey gibi köylere dağıtılır. Rumlar gittikten sonra Menlikliler Ayana ve Petriçliler Pineke olmak üzere tekrar geri alınır. Bugün Bulgaristan-Yunanistan Makedonya sınırının Bulgar tarafında kalan Kljuc (anlamı kilit) ve Makedonya tarafında kalan Konar (konarne) bugünkü adı Yeniköy anlamında "Novo selo" köylerindendir. Kömürköyün Pomakları Drama ya bağlı ve bugün Drama’nın kuzeyinde Bulgar sınırının dibinde bulunan "Halıköy"den gelmişlerdir.
KÖMÜRKÖY HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Kömürköy'ün nüfusu yaklaşık olarak 500 kişidir. Köyde ilköğretim okulu mevcuttur. Su ve kanalizasyon var.Sağlık ocağı binası yeni vede hemşire bulunmaktadır..Köy yolu asfalt ve bakımlıdır. İlçemiz Vize ye 14km, tatil beldesi Kıyıköy’e 22 km mesafededir. Köy muhtarı Basri BAHTLI. Köyümüzde kadastro çalışmaları bitmiştir. Tapular sahiplerine dağıtılmıştır. Sanayi alanlarının ve fabrikaların uzak olması bir dezavantajdır. Bu nedenle insanlarımızın bir kısmı özellikle Kapaklı Çerkezköy ve civarında ikamet etmektedir. Sadece Kapaklı da yaklaşık 600 köylümüz ikamet etmektedir. Köydeki gelir kaynaklarının en başında odunculuk gelir. Odunculuğun getirisinin düşmesi köylüyü başka arayışlara itmektedir. Besi ve süt hayvancılığının yanı sıra arıcılıkta gelişmektedir. Yakın zamana kadar yapılmayan odun kömürü imalatı tekrar yapılmaya başlamıştır. Kömürköy coğrafi olarak stratejik bir konumdadır. Kızılağaç, Kışlacık, Hamidiye, Sivriler’e ulaşmak için köyümüzden geçilmektedir. Arazinin % 80 i baltalık ormandır. Tarım arazisi yok denecek kadar azdır. Son yıllardaki tarım maliyetlerinin yüksekliği çiftçiliği bitirme aşamasına geldi.
SINIRLARI
Doğusu Balkaya Köyü, batısı Sergen, güneyi Küçük Yayla Köyü, kuzeyi Kızılağaç köyleri ile çevrilidir. Bölge 41 derece 6 dakika kuzey enlemi ile 27 derece 7 dakika doğu boylamlarının kesiştiği noktadır. Yıldız dağlarının güneydoğuya açılan kısmında yer alır. Arazi genelde engebelidir.
KURULUŞ TARİHİ
Cumhuriyetten önce Rum ve Bulgarlar yaşamışlardır. Buraya Milattan sonra 338'de 1. Konstantinus devrinden önce Rum asıllılar gelmişlerdir. Daha sonra 1912'de başlayan Balkan Savaşları sırasında Bulgarlar gelmişlerdir. 1 Kasım 1922'den sonra ise (Cumhuriyetin kuruluşunda) göçmenler gelip köye yerleşmişlerdir. Köyün eski adı "Pineke" dir. Yeni adı ise "Kömürköy" olarak değiştirilmiştir. Şimdiki adını, eskiden köy çevresinde kömür çok üretildiği için almıştır.
GEÇİM KAYNAKLARI
Köyün geçim kaynağı genelde ormancılığa dayanmaktadır. Bunun için tarım ürünlerinden az miktarda ekim yapılmaktadır. Tahıllar, fasulye ve ayçiçeği son yıllarda da Kanada Kavağı önem kazanmıştır. Halk ormana bağlı kaldığı için hayvancılığa gerekli önem verilmemiştir. Hayvancılıkta yeni yeni az miktarda et ve süt inekçiliğine ve de koyun üreticiliğine başlanmıştır. Ayrıca arıcılıkta son yıllarda gelişmiştir. Kömürköy' de bir kısım işçi çevre ilçelere özellikle Çerkezköy'e işçi olarak çalışmaya gitmektedir. Genelde köyün nüfusu emekli kısımdır. Genç nüfus ise işçi ve de memur kesimdir.
GELENEK VE GÖRENEKLER
Yöresel olarak belirli bir folklor yoktur. Halkın göçmen olması böyle bir sonucu doğurmuştur. Düğünler genelde davul, zurna eşliğinde ve orkestra ile yapılmaktadır. Sami ve Metin SÖZDİNLER kardeşlerin kurduğu Çakırım orkestra köyümüzde ve civar ilçelerde isim yapmış ve en çok beğenilen orkestrasıdır. Genel Olarak oynanan oyunlar ise çiftetelli, karşılama, düz kasap ve kasap, damat oyunlarındır.Azda olsa eski gelenek olan düğünlerin davulla yapılması, düğünde damat traşı, gelin takısı devam eden geleneklerimizdendir.
KÖYDEKİ GELİŞMELER
Köydeki evlerin %5'i Bulgar evleridir. Bu evler kullanılamayacak kadar eskimiştir. %95'i ise yeni yapılmıştır. Köyden çevre il ve ilçelere çok göç olmaktadır. Köy yolu asfalt olup Vize'ye 14 Km uzaklıktadır. Kıyıköy'e ise 22 Km'dir. Ayrıca kızılağaç Sivriler köyü arası asfalt yapıldığından İğneada’ya buradan ulaşım kolaylıkla sağlanmaktadır. Elektrik 1985 yılında gelmiştir. Evlere su şebekesi 1992 yılının Ağustos ayında bağlanmıştır. Ek olarak yeni bir su deposu daha yapılmış olup bu su deposu da faaliyettedir. Köy muhtarlığına ait köy kantarı mevcut ve yeni yapılmıştır. Halk geçimini ormancılıkla, emekli kesim ve de işçilikle sağlar. Ayrıca 6 bakkal, 1 temizlik malzemesi dükkânı, 2 tane berber, 1 kasap bulunmaktadır. Kahvehane sayısı 7'dır. Fırın kapalıdır. Ekmek Vize ve Kışlacık Köyündeki fırından gelmektedir. Son dönemde köyün coğrafi yapısının turizme müsait olması köydeki gelişmeleri hızlandırmıştır. Köyde villa tipi evler hızla artmaya başladı. Bunda elektrik ve suyun köy dışına kadar getirilmiş olmasının büyük payı var. Köy yolu asfalt ve son derece bakımlıdır. Köyün camii yeniden yapılmak için çalışmalara başlanmıştır. Bunun için cami yaptırma derneği kuruldu. Amaç yeni yapılarak cami yanından geçen yol genişletmek. Yeni cami yeri eski caminin yeri fakat yoldan biraz daha içeri çekilerek yeni bir proje gerçekleştirilecektir. Yeni cami konusundaki son gelişmeler sitede devamlı güncel olarak bildirilecektir. Köy de her Pazar günü çöp toplanmaktadır. Köy muhtarlığı her eve bir çöp bidonu tahsis etmiş olup çöpler toplanmakta ve çöp ücretleri su faturalarına eklenmektedir. 
Kaynak :www.komurkoyum.org