Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 159503 times)

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator
Re: Речта на Митхад Паша !
« Reply #270 on: December 15, 2010, 09:13 »
Каквото и да смята човек, трябва да може да го каже ясно, така че да се разбере, не с недомлъвки.

Абсолютно точно.Винаги сьм се стремял да бьда точен и ясен в изказите си.Друг е вьпроса,кой какьв подтекст влага в казаното.Вьпрос на бистьр ум и чистота на подсьзнанието.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #271 on: December 15, 2010, 09:23 »
Изказването на Митхад паша е всичко друго, но не и двусмислено-та в този контекст на мисли ,по убаво е да си остане името на темата..-така мислим я.
Разбира се че няма нищо двусмислено много точно и ясно та чак до болка. Малко са били хората по онова време,които са били способни да предвиждат нещата толкова много години напред.Останалото е вьпрос на разбиране.Твоят начин на мислене сьщо е ясен но е много, много далеч от този на Пашата.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
Ynt: Речта на Митхад Паша !
« Reply #272 on: December 15, 2010, 11:04 »
Sled 9 mese4no zati6ie vijdam 4e temata otnovo se razpalva.

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #273 on: December 15, 2010, 13:42 »
Sled 9 mese4no zati6ie vijdam 4e temata otnovo se razpalva.
В диспута се ражда истината!!! ;)

П.с.Видимо премълчаван факт е ,че  в Русия и в Сърбия не само четат и преписват творби на   старобългарски книжовен език,а и творят оригинална литература на същия книжовен език. Така   старобългарският става официален книжовен език за целия православен славянски свят.Търновската школа определяла развитието на езикът до падането на България под османска власт.Последните реформи са направени от Търновската школа по времето на патриарх Евтимии.

И така "славянският"(българският) език е бил широко разпространен в ранните години на османската империя.Почти целият административен и военен апарат са говорили на български-Еничарите и спахиите са предимно българи и сърби,повечето султани са със сръбски или български произход,везирите също,славянизирането е било в пълен ход и когато османо-турският бил почти забравен,нещо в империята се променило ;)

Тези дни в турски сайт бяха публикувани резултатите от авторитетно историческо изследване за етническите и религиозните "корени" на жените, родили т.н. "Османски владетели" и влезли в историята поименно като техни майки. Според статистиката, историята на "Османския период" на днешна Турция познава като "доказани" 36 Султана, като само 2 от тях били родени от майки-туркини. Това са Султаните Осман Гази и Орхан Гази. Без да цитираме всичките 34 "семейни случаи", ще посочим някои по-характерни, свързани с българското, руското, гръцкото, сръбското и еврейското "начало" при появата на поредната династия. Майката на Мурат І е византийката ( гъркинята ) Хорофира, известна в турските хроники като Нилюфер Хатун. Майката на Йълдъръм Баязид е българката Мария, потурчена с името Гюлчичек Хатун. Другата българска майка, дала живот на Челеби Мехмет, се казвала Олга, известна като Олга Хатун. Сръбкинята Деспина, майка на Фатих Султан Мехмед, станала туркиня с името Хюма Хатун. Понтийската гъркиня Айше била майката на Султан Явуз Селим, без да е установено истинското й име. Майката на Кануни Султан Сюлейман била полската еврейка Хелга, останала в историята като Хавза Султан.Украинката Анастасия Гавриловна Лисовска  майка на Селим II,известна като Роксалана Султан.Друга еврейка с името Рашел била майката Султан Мурат Трети и тя била прекръстена на Нурбану Султан.Майка на Султан Мехмет ІV била рускинята Надя, преименувана като Турхан Султан. Завършваме с още една българска майка в хронологичен ред - нейното създание влиза в историята на Турция като Султан Мустафа ІV, а "щастливата" майка от Соня е превърната в Синепервер Султан. ;)

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
« Reply #274 on: December 15, 2010, 15:22 »
Нека не забравяме че Mithad паша не е историк а управник на дадена област. При това изказването което се посочва като пример е все от Френски източници, при това първо преведено на Английски а след това на Български
Незнам доколко ще е достоеверно да разберем това което е искал да каже пашата. Тук за да разберем това ни пречат иммено разликите в тези езици Български, Английски, Френски а не знам защо Турския остава на последно място.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #275 on: December 15, 2010, 15:44 »
Спорим тук,но буквално се хващаме за думите изказани от него пред Великите сили тогава,а никой не си задава въпроса какво се крие в тази реч.

Преди дни в друга тема пак спорих с друг наш съфорумник за това да се научим да четем" между казано и цел" .?!!!

..Цитат"- Ще изкажа някой черти за разликата в момента между сега Румелия и България".
Ето оригиналната реч на Мидхат Паша.

Истината за т.нар. "турци" в България...

Offline Силвия

• Advanced member
Ynt: Речта на Митхад Паша !
« Reply #276 on: December 15, 2010, 16:19 »

Silvia,поздравления!Това май е първият ти пост,който се състои само от едно изречение.Този път всичко ти разбрах и съм съгласен с теб.

Не е първият, Караибрахим, въобще не е първият, ако това има някакво значение.

Offline Силвия

• Advanced member
« Reply #277 on: December 15, 2010, 16:41 »

Абсолютно точно.Винаги сьм се стремял да бьда точен и ясен в изказите си.Друг е вьпроса,кой какьв подтекст влага в казаното.Вьпрос на бистьр ум и чистота на подсьзнанието.

Чистият по ум и сърце не очаква от други хора да гадаят какво той самият е искал да каже, нито те вместо него да се опитват да назовават собствените му позиции.

В подобен подход никаква чистота няма.

Твоята представа за яснота, впрочем, такава ли е:

Много надьлго и нашироко сме обсьждали прослувутото изказване на още по прословутия Митхад паша аз искам само да споделя,че за да се разбере,какво точно е искал да каже той, трябва да се мисли от позицията на голям дьржавник,който е силно заинтригуван от бьдещето на страната си.Много от сьбитията,които станаха напоследьк покрай нашата югоизточна сьседка може само да бьдат коз при разтьлкуването на тази реч.Сигурен сьм правилните размишления няма да се харесат на много хора и те ще продьлжат да пееят сьс сьщият тон,както до сега.На мен лично ми омрьзна да ги слушам и чета затова горещо им препорьчвам да сменят песента или поне да поосьвременят мелодията на старата.Така ще бьде по забавно на всички ни.Убеден сьм в това и горещо им го препорьчвам.

Ако този твой постинг беше достатъчно ясен, едва ли щеше да има въпроси по него.
Ти не само, че не си отговорил на тези въпроси, ами и това въобще не те е спряло, както се вижда, да заявиш, че винаги си се стремял да бъдеш точен и ясен.

Едно е да се стремиш, друго е да си.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #278 on: December 15, 2010, 16:54 »
Спорим тук,но буквално се хващаме за думите изказани от него пред Великите сили тогава,а никой не си задава въпроса какво се крие в тази реч.

Преди дни в друга тема пак спорих с друг наш съфорумник за това да се научим да четем" между казано и цел" .?!!!
..Цитат"- Ще изкажа някой черти за разликата в момента между сега Румелия и България".
Ето оригиналната реч на Мидхат Паша.

Истината за т.нар. "турци" в България...

Както и по късно писах,административните области в римската и османската империя,като неин наследник не са били териториално обусловени и постоянно са били с променени териториални граници.

http://www.ve4erna.com/balkan-map.html

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #279 on: December 15, 2010, 22:23 »
Разбира се че няма нищо двусмислено много точно и ясно та чак до болка. Малко са били хората по онова време,които са били способни да предвиждат нещата толкова много години напред.Останалото е вьпрос на разбиране.Твоят начин на мислене сьщо е ясен но е много, много далеч от този на Пашата.
М -да, чак до болка -разбира се че е така - но пашата не е бил ясновидец разбира се, а учен за времето си човек, та е бил доста наясно с етническото многообразие в империята и даже е предавал знанията си на другите в случая на западняците, макар че и те тогава не са пасли трева, ами са били наясно с това онова.
Извъртането на 360 градуса на думите му- е смехотворно.
Относно това ,че си наясно с начина ми на мислене, считам че е редно да те уведомя относно грешката която си напът да направиш, като си мислиш че ти е ясно как мисля аз.
Някой тука бе писал, че на бялото му викат черно ,по незнам какви си съображения -е аз викам да го не повтарям ,не е нужно.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #280 on: December 16, 2010, 11:05 »
М -да, чак до болка -разбира се че е така - но пашата не е бил ясновидец разбира се, а учен за времето си човек, та е бил доста наясно с етническото многообразие в империята и даже е предавал знанията си на другите в случая на западняците, макар че и те тогава не са пасли трева, ами са били наясно с това онова.
Извъртането на 360 градуса на думите му- е смехотворно.
Относно това ,че си наясно с начина ми на мислене, считам че е редно да те уведомя относно грешката която си напът да направиш, като си мислиш че ти е ясно как мисля аз.
Някой тука бе писал, че на бялото му викат черно ,по незнам какви си съображения -е аз викам да го не повтарям ,не е нужно.
Това извьртане на думите му и да искаме няма как да го направим разбираме го точно така както го е казал,това че ти не можеш да вникнеш в скритият подтекст си е твой проблем.Много тьнко обидчив си иначе бих могьл да бьда и по ясен но  пак ще започнеш да ми напомняш за етика и морал,които ти не спазваш но иначе ни ги вреш под носа постоянно.Никога не казваме на бялото черно,защото гледаме на света с широко отворени очи друг е вьпроса,когато някой от вас или е махмурлия или има тьмни очила и започва тук да ни поучава кое как трябва да бьде.Решението е просто трябва да поотрезнее или просто да разбере,че е с очила и трябва да ги свали.Над някои неща просто трябва да се поразсьждава,за да сепроумеят при наличие на такова желание разбира се  а не да се кара по инерцията набрана от десетилетия.

Offline Rasate

• Forum fan
« Reply #281 on: December 16, 2010, 15:38 »
Един гениален учен бе казал "думите и фразите казани от един човек са изначало прости и с показателен смисъл,в последствие ние живите след тях ги усложняваме и търсим в тях скрит подсмисъл

Не правете грешката на мекедонистите да търсят подсмисъл във фразите и писанията на техните и наши революционери,които са се самоопределяли съвсем точно.

Offline Сидхарта

• Historian
« Reply #282 on: December 16, 2010, 16:04 »
Честно казано, не знам въобще защо дискутираме думите на пашата ,та те са толкова ясни ,че повече от това не може и да бъде.
Но тука, се сблъскваме с друг феномен, чете се между редовете а редовете не се четат -просто защото не се харесват.
Но от ден на ден по интересно става - може пък някой достоен на Дан Браун да се пръкне сред съфорумниците ни.
Може пък това да си ти приятелю Hat- и да не се обидиш, това е комплимент.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #283 on: December 17, 2010, 09:44 »
Един гениален учен бе казал "думите и фразите казани от един човек са изначало прости и с показателен смисъл,в последствие ние живите след тях ги усложняваме и търсим в тях скрит подсмисъл

Не правете грешката на мекедонистите да търсят подсмисъл във фразите и писанията на техните и наши революционери,които са се самоопределяли съвсем точно.
Гениалните неща са най прости това е простата истина.Такава е истината и за помаците факт е че сме тук от векове и все още ни има сьхранили сме се непокьтнати стотици години.Много хора обаче с  "големи" глави не искат да го осьзнаят и проумеят и започват да правят всякакви идиотщини само и само да вкарат някого в заблуждение и да всеят в душата му семето на  сьмнението и несигурността.Винаги обаче са стигали и удряли на "твьрдо"  вьпреки нечовешките изтезания на които сме били подложени.При помаците няма революционери всичко е сьхранено в родовата памет и именно за това е толкова трайно и постоянно.

Offline Hat

• Moderator
« Reply #284 on: December 17, 2010, 10:14 »
Честно казано, не знам въобще защо дискутираме думите на пашата ,та те са толкова ясни ,че повече от това не може и да бъде.
Но тука, се сблъскваме с друг феномен, чете се между редовете а редовете не се четат -просто защото не се харесват.
Но от ден на ден по интересно става - може пък някой достоен на Дан Браун да се пръкне сред съфорумниците ни.
Може пък това да си ти приятелю Hat- и да не се обидиш, това е комплимент.
Честно казано според теб не трябва да има и помаци.Но тук се сбльскваме с друг феномен нестига,че ги има помаците ами те могат да четат и да пишат на всичкото отгоре и между редовете.Стига бе.Но от ден на ден все по интересно става , 8) помашки интернет сайт се е появил и не стига това ами е и на пьрво място по посещаемост.Ама не може така бе моля ви се.Прекалено е. :o :o :oПрогледни приятелю Сивин ние сме един до друг а ти дори не ме забелязваше,защото мислеше,че аз цял живот трябва да пьлзя.Не се изненадвай ако се прькне и някой по достоен от Дан Браун сред сьфорумниците ни.Няма да сьм аз бьди спокоен,но сьс сигурност ще има такьв помак.Вземи си успокоително преди да легнеш.