Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 162123 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Ами ти така промени тематиката на поставената тема че от арменците ,та езерото Ван,от там на друго място и обходи толкова бързо че,нищо друго не ми оставаше да добавя последните си думи.
Можеше да отговориш поне, конкретно, по възможност.

Спор със теб?Просто е безсмислен,аз си казах това което трябваше да се каже.Защото със теб разликата на взглядове е на съвсем различен ъгъл.Ти исползваш терминологията на Божидар Димитровщината,тоест терминологията на шовинизма  че дадено малцинство трябва да се чувства според взгляда на мнозинството.
Намери ги и ги посочи тези мои думи, които ми вменяваш - тук или в друг форум.
И ми намери място по света, където се приема за естественно и нормално мнозинството да се настройва към малцинството, а не обратното.

Отмина времето кога ме учеха че турчин или помак,или ром да е една мръсна дума въпреки че и до днес днешен, малките деца така се възпитават.
Стига с тези малки деца и плашенето им с турци!
Ти къде живееш и къде си го видял и чул!
това са глупости - пука им на съвремнните малки деца за лошите и страшни турци, дето са ви ги наприказвали съвремнните ви ЗКПЧ-та и политкомисари...

Не съм виновен аз за това Пламене,ако гледаш към мен със същото достойнство на човек тогава и аз не бих реагирал така.
това не го разбрах.
По-ясно, ако обичаш...

Всеки човек е достоен и няма велики народи.
Велики народи има, и то много, особенно сред древните и дошлите до наши дни.
Само не разбрах какво пречат те на достойнството на отделния човек...

Защото и един малък народ може да ражда чудеса и да даде на света много.Остани със здраве Пламене!
Може, кой е спорил.
Само че първо някой, за предпочитане сериозен учен или историк, трябва да определи - това отделен народ ли е, или е същият, но приел исляма.

halikan

• Guest
i tilisi tozi u4en ti da opredelya6 koi kakav e,ili onezi u4eni koito ni opredelyaha navremeto,nie znaem koisme nyama nujda vie dani opredelyate inyamali ve4e da sprete s teo toi kaje ne6to ati go zahape6 v grab

Пламен Пасков

• Guest
i tilisi tozi u4en ti da opredelya6 koi kakav e,ili onezi u4eni koito ni opredelyaha navremeto,nie znaem koisme nyama nujda vie dani opredelyate inyamali ve4e da sprete s teo toi kaje ne6to ati go zahape6 v grab
Не, halikan, аз нямам претенциите да съм този учен.
Но аз чета много история, анализирам и сравнявам.
И, както казах - един човек и народ е това, какито са дедите им и миналото им. Намерете в стари документи данни или исторически събития, които да обусловят наличието на помашки народ като такъв. Като народ, отделен от българският.
"Отделянето" на помаците като "отделен народ" (лично мнение) стана в 20 век, в резултат на сложната предистория на събитията от 16-19 век, и като следствие от неадекватната политика на младата, а впоследствие комунистическа българска държава. То ест, това "отделяне" е чисто политическо, без значение: в резултат на желанието за отделяне или приобщаване (от българската или от младотурската държава), или поради редуването им, което само е усложнило ситуацията.
И точно в този период тези хора наистина са попаднали между чука и наковалнята на българската и турската политика, станали са заложници и потърпевши от нея.
--------
Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите, а не да ме обвинявате, че съм "захапвал Тео в гръб".
Аз само настоявам той да докаже или обоснове думите си.
Което е нещо естественно, според мене.

halikan

• Guest
Не, halikan, аз нямам претенциите да съм този учен.
Но аз чета много история, анализирам и сравнявам.
И, както казах - един човек и народ е това, какито са дедите им и миналото им. Намерете в стари документи данни или исторически събития, които да обусловят наличието на помашки народ като такъв. Като народ, отделен от българският.
"Отделянето" на помаците като "отделен народ" (лично мнение) стана в 20 век, в резултат на сложната предистория на събитията от 16-19 век, и като следствие от неадекватната политика на младата, а впоследствие комунистическа българска държава. То ест, това "отделяне" е чисто политическо, без значение: в резултат на желанието за отделяне или приобщаване (от българската или от младотурската държава), или поради редуването им, което само е усложнило ситуацията.
И точно в този период тези хора наистина са попаднали между чука и наковалнята на българската и турската политика, станали са заложници и потърпевши от нея.
--------
Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите, а не да ме обвинявате, че съм "захапвал Тео в гръб".
Аз само настоявам той да докаже или обоснове думите си.
Което е нещо естественно, според мене.
А сега разбирам вие несте майстора а и вие само гледате отстрани,видялисте много строежи сравнявалистеги,казвалистеси мнението кой е добар,кой лош.Но някои от майсторите на тези сгради неса вече между живите плановете скиците са унищожени, няма кого да попитате защо има изкривено,защо тук липсва това.Е нестава само с гледане

Пламен Пасков

• Guest
А сега разбирам вие несте майстора а и вие само гледате отстрани,видялисте много строежи сравнявалистеги,казвалистеси мнението кой е добар,кой лош.Но някои от майсторите на тези сгради неса вече между живите плановете скиците са унищожени, няма кого да попитате защо има изкривено,защо тук липсва това.Е нестава само с гледане
Повтарям въпроса си:
"Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите"

halikan

• Guest
az gi izlojih nyakolko pati no nerazbiram koi i za6to me iztri

Пламен Пасков

• Guest
az gi izlojih nyakolko pati no nerazbiram koi i za6to me iztri
Е, не съм аз, честна дума.
И ще се радвам, ако поне данните можете да ги изложите отново.
Данните, не субективното ви мнение

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
@halikan
Мисли каквото искаш и пиши каквото искаш. че имаш възможността да пишеш свободно на всякаква тема.

halikan

• Guest
gospodin paskov az sam nameril istinata za sebesi s tazi istina po4ina i dyadomi na 100g,kazvalmie sa6to za negoviya dyado toi sa6to e po4inal s tazi istina dyadomi e nosel imeto na negoviyat dyado,az nosya  negovoto kravta voda nestava,jivi i zdravi

Пламен Пасков

• Guest
gospodin paskov az sam nameril istinata za sebesi s tazi istina po4ina i dyadomi na 100g,kazvalmie sa6to za negoviya dyado toi sa6to e po4inal s tazi istina dyadomi e nosel imeto na negoviyat dyado,az nosya  negovoto kravta voda nestava,jivi i zdravi
Не става, две мнения няма, и точно тази теза защитавам и аз.
Само че, като ставаше дума за произхода на помаците, нещата не се изчерпват на ниво дядо-прадядо (което е само 100 години назад), а далеч по-назад във времето: 16-17 век, 7-8 век, даже и 1000 години преди Христа.
За тези времена едва ли можете да чуете нещо от непосредственните си деди, или те да ви дадат достоверна информация.
Древните хронисти обаче могат.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
1.Едно нещо е неоспоримо Помашкият народ има съзнание на народ от повече хиляда години.
2.Повече от хиляда години този народ е приел пътя на исляма.Уважавам и тези помаци които са приели християнстовото
3.Езика не е никаква предпоставка че,Помаците,Македонците и Българите да са един народ.
4.Османката Империя е най -важният критерий за запазването на етностното съзнание на народите във нейната територия.Погледнете за колко кратко време във историята на човечеството са изчезвали безседно много народи и са се асимилирали.
5.Османската Империя е това място където народите живяха рамо до рамо не познавайки етно враждата.Тази Империя е ярък пример как да живеят народите във мир и разбирателство и взаимно уважение към религия и самобитност.
6.Погрешна е преставата че Помаците са насила откъснати от българската общност.Не Помашкото самосъзнание съществува стотици години до идването на Османците във тези земи!При идването на Османците във българските земи кои бяха български?Ами имаше деспотско съществувание във Добруджа и други два царства които си съперничаха.....Търновското и Видинското.

Offline Dobrev

• Forum fan
1.Едно нещо е неоспоримо Помашкият народ има съзнание на народ от повече хиляда години.
2.Повече от хиляда години този народ е приел пътя на исляма.Уважавам и тези помаци които са приели християнстовото
3.Езика не е никаква предпоставка че,Помаците,Македонците и Българите да са един народ.

Teo,
Дай някакви доказателства.
1. Аз мога да ти кажа, че помашкият народ има съзнание на народ от повече от 30 хиляди години. Докажи ми, че не е така. Защо смяташ, че е само от хиляда години?
2. Според мен помаците са приели пътя на исляма мноооооого по-отдавна отколкото смяташ. Ако не знаеш - да те светна, от помаклъка са тръгнали емисари и са отишли при арабските племена, щото сме си били един народ - къде араби, там и татари, там и помаци.
3. Естествено, че езика не е предпоставка че помаците и българите са един народ. Много ясно ... Те и Гърците в Източна Гърция и тези в Западна Гърция и тези по островите говорят гръцки, но не са един народ. Тия по островите всички са помаци, които на път за арабите са останали по островите там, щото ние помаците се славим с добрите мореплаватели. Големите Географски Открития също са почнали от помаклъка. Америго Веспучи е от нашто село. Неговите пра-пра внуци още помнят как е тръгнал с кораба по р. Гашна и е заседнал при Чиликлийска ряка. Наложило се е да идат да теглят кораба с волове докато премине плитчините. И от тогава има помаци и в Америка. Ето примера с мен. Още от тогава помаците са останали тук по карибските острови и във Флорида. Даже според мен помаци тук е имало още преди да открият Америка.

Докажи ми, че не съм прав. Ето ме - помак във Флорида. Значи цялата Флорида е помашка.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Teo,
Дай някакви доказателства.
1. Аз мога да ти кажа, че помашкият народ има съзнание на народ от повече от 30 хиляди години. Докажи ми, че не е така. Защо смяташ, че е само от хиляда години?
2. Според мен помаците са приели пътя на исляма мноооооого по-отдавна отколкото смяташ. Ако не знаеш - да те светна, от помаклъка са тръгнали емисари и са отишли при арабските племена, щото сме си били един народ - къде араби, там и татари, там и помаци.
3. Естествено, че езика не е предпоставка че помаците и българите са един народ. Много ясно ... Те и Гърците в Източна Гърция и тези в Западна Гърция и тези по островите говорят гръцки, но не са един народ. Тия по островите всички са помаци, които на път за арабите са останали по островите там, щото ние помаците се славим с добрите мореплаватели. Големите Географски Открития също са почнали от помаклъка. Америго Веспучи е от нашто село. Неговите пра-пра внуци още помнят как е тръгнал с кораба по р. Гашна и е заседнал при Чиликлийска ряка. Наложило се е да идат да теглят кораба с волове докато премине плитчините. И от тогава има помаци и в Америка. Ето примера с мен. Още от тогава помаците са останали тук по карибските острови и във Флорида. Даже според мен помаци тук е имало още преди да открият Америка.

Докажи ми, че не съм прав. Ето ме - помак във Флорида. Значи цялата Флорида е помашка.

1.Във самото начало когато бях казал за преселването на юрюци тюркмени през 1065г  а ипо късно във 1345г. тук намира един народ ,който е със отделно самосъзнание във сравнение от народа на тогавашна България,която междупрочем живеела по на север от Родопите.
2.Една от големите препоставки за съществуването на Ислама във тези земи е името на връх Мусала.А Мусалла знаете какво значи и със каква важност във Исляма.Едно е доказано че, това име не е дадено от Османците,значи двете предпоставки за самобитноста на народ и религия ги имало много преди идването на Османците.
3.А и Османците обидинявате тези земи и дълги години дават възможност на народите да живеят във мир и разбирателство.Вие сами знаете колко време са били Родопите и този район по Българско управление.Ако не считаме след 1912 година ...ами около 100г.За 100 години от 1912 година Помаците са подложени на невероятни иступления е  и успяха ли да ги накарат да си сменят самобитност и самосъзнание?азбира се не!Погледни по добре към историческите дадености и тогава самата логика ще ви помогне.

Offline Dobrev

• Forum fan
Погледни по добре към историческите дадености и тогава самата логика ще ви помогне.

Дай някакви достоверни източници - енциклопедии, история, оригинални документи и междудисциплинарни изследвания. Аз все още си твърдя, че ние си имаме съзнание на помаци от поне 30 000 години. В Африка е открит един каменен надпис на 30 000 години, на който пише - "от тук тръгнахме ние, помаците, и се разселихме по света". Ще ти изровя снимки тия дни.
А относно имената - аз съвсем сериозно твърдя че The Potomac River в Щатите идва от Pomac, Po-to-mac, а ако се замислим можем да открием и връзка с Proto-mak-edonci. От тук и извода, че помаците са наследници на прото-македонците и прото-макетата са се разселили по Америка още със Александър Велики. Има един малък проблем, че прото-македонците не са се наричали прото-македонци, но на кой му дреме. Важното е че по звук го докарваме. А Мусалла на мен ми звучи повече като машшаллах.
Дай някакви документи да поразгледаме и ние да се образоваме.

Offline smolyani

• Avarage member
http://www.dmoz.org/Society/Ethnicity/Slavic/

Za men tva e seriozno za6toto dmoz (open project) e nai-sigurno

Jiv i zdrav