i tilisi tozi u4en ti da opredelya6 koi kakav e,ili onezi u4eni koito ni opredelyaha navremeto,nie znaem koisme nyama nujda vie dani opredelyate inyamali ve4e da sprete s teo toi kaje ne6to ati go zahape6 v grab
Не, halikan, аз нямам претенциите да съм този учен.
Но аз чета много история, анализирам и сравнявам.
И, както казах - един човек и народ е това, какито са дедите им и миналото им. Намерете в стари документи данни или исторически събития, които да обусловят наличието на помашки народ като такъв. Като народ, отделен от българският.
"Отделянето" на помаците като "отделен народ" (лично мнение) стана в 20 век, в резултат на сложната предистория на събитията от 16-19 век, и като следствие от неадекватната политика на младата, а впоследствие комунистическа българска държава. То ест, това "отделяне" е чисто политическо, без значение: в резултат на желанието за отделяне или приобщаване (от българската или от младотурската държава), или поради редуването им, което само е усложнило ситуацията.
И точно в този период тези хора наистина са попаднали между чука и наковалнята на българската и турската политика, станали са заложници и потърпевши от нея.
--------
Ако вие, halikan, имате друго мнение, или други данни, ще се радвам да ги изложите, а не да ме обвинявате, че съм "захапвал Тео в гръб".
Аз само настоявам той да докаже или обоснове думите си.
Което е нещо естественно, според мене.