Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 162106 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Пламен Пасков

• Guest
Plamen  ti znaesh pone brat na brat uchite ne si vadi v nezavisimo greshkata, a vie ot edna strana sme brate ot druga ni zabivate noja zashto taka? nali mislish che sme balgari  zashto e neobhodimo vazroditelen proces i to 6 pati na edno stoletie  tova znachi che istinata e druga nali taka?.
Аз нож на никого не съм забивал.
И точно тогава живеех в една квартира с помак от Златоград, и още сме си приятели.
И няма да забравя как се чувстваше тогава момчето.
Българите съчувстваха на "възродените". Всички казваха: това не трябваше да се прави така.
Но не трябва да се забравя и друго: абсолютно аналогични процеси, с много по-голяма твърдост, даже жестокост, и абсолютно необратимо бяха извършени в началото на 20 век и в Гърция, и в Турция.
България беше най-либералната в това отношение, за добро или за зло.
Лошото е, че когато го направиха, и то 7 пъти, а не 6, го направиха, както руснаците имат една приказка "через задницу": недомислено, без зачитане на реалии, на хората, на съдбите, на много неща. Направиха го, накратко казано, по комунистически.
Нито един народ няма вина, че се е оказал в комунизма.
Руснаците са най-пострадали от комунизма като народ. В България имаше официален комунизъм 45 години, реално вече 63, а в Русия: официално 75, неофициално: почти 90

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !

Пламене ,
пак се насочваш към общологията на историята и няма никакво време като теб да ти отговарям на пунктирите ти.Защото омагьосания кръг създаен от Пламен Пасков продължава и няма свършване.Има да спорим със теб тук със дни години.Нямам време за това.Сега бивали толкова неточности да говориш все от славната Божидардимитровска история.Пламене ти не си наясно със много неща.Именно такива данни че Сюлейман Паша е взел много българи за роби за да ги продаде във Истанбул хем показва че нищо не знаеш и показва и другото че говориш със цел и сееш същите корени на вражда във по малките българчета.Робството за което говориш е вече във края на 16 век е забранен със ферман от Султана и да се премине на това във една система където ислямскте фундоментални мисления са основа... не можеш да ни убедиш във правилноста на тези твои исказвания.Обратното има много документи че след Априлското въстание и Старозагорскто на много въстанници им се въстановява имуществото.Отпускат се най различни средства за да си въстановят къщите и добитъка и инвебтара си.Това се върши под наблюдението на Европейските държави.А ти ми говориш как са продавани като роби.Срамота бе Пламене да пишеш толкова преиначавания на документи и неща коити се знаят.Какво правиш ти сега по форумите приготвяш новите поколения към по агресивни взгляди към нас малцинствата.Не е ли така или пишеш новата история на АТАКА  и като нея подобни.Историята на Старозагорското въстане приготвено от руснаците и руски деятели във консулствата.Така както и Априлското.Там са убити много мирно мюслюманско население преди да се потуши въстанието.Но защо сменяш тематиката на темите Пламене .Скачаш от клон на клон?
Сега да ти се смея и на "девширмето" ,който толкова умело приказваш и със професионализъм.Смешно бе Пламене само какви цифри даваш!!!!! ;DТа по твоятя логика във България до сега да не са били останали хора.Ти въобще знаеш ли колко е населението на България във периода на ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА бЛАКАНИТЕ ОТ Османците?Общо девширмето не обхващало  повече от 7 000-8 000 от цялата територия на Османската Империя за една година,като обхващал всички христиани.Така че иди да говриш със някой друг за тези неща.И не скачай от клон на клон  пак да правиш същата работа като правиш във всички форуми.Знанията ти са преди всичко БожидарДимитровски ;D

Къде ти останаха по предишните данни че общо от България са вземани за еничари около 30 000 000 млади момчета.Спомняш ли Балама какво беше ти отговорил за теи данни и беше ти посочил цифри и то достоверни Османски архиви?

Пламен Пасков

• Guest

Пламене ,
пак се насочваш към общологията на историята и няма никакво време като теб да ти отговарям на пунктирите ти.
Според мен ти си по общологията, както сполучливо се изрази, и не можеш да ми отговориш не поради липса на време, а на аргументи и факти!

Защото омагьосания кръг създаен от Пламен Пасков продължава и няма свършване.
Абе, според мен друг беше Властелинът на обръчите, ама да не задълбаваме...

Има да спорим със теб тук със дни години.Нямам време за това.
Ресурс нямаш, не време!

Сега бивали толкова неточности да говориш все от славната Божидардимитровска история.Пламене ти не си наясно със много неща.Именно такива данни че Сюлейман Паша е взел много българи за роби за да ги продаде във Истанбул хем показва че нищо не знаеш и показва и другото че говориш със цел и сееш същите корени на вражда във по малките българчета.
Аз да имам вина за това, че го е направил?

Робството за което говориш е вече във края на 16 век е забранен със ферман от Султана и да се премине на това във една система където ислямскте фундоментални мисления са основа... не можеш да ни убедиш във правилноста на тези твои исказвания.
Значи, или са нарушавали фермана на султана, или новите султани са го отменили, но факта си остава - продадени българи-пленници, и то мирно население от Стара Загора има! Народният епос от тези години също упорито само това твърди. Чужди хронисти и историографи, както и комисиите по зверствата след Априлското възстание - също! Сега и МакГахан ще изкараш, че е лъгал, или Карнеги?

Обратното има много документи че след Априлското въстание и Старозагорскто на много въстанници им се въстановява имуществото.Отпускат се най различни средства за да си въстановят къщите и добитъка и инвебтара си.
Щом са много документи, дай да видим поне един де! Откога те моля!
Дай поне едно доказателство за думите си!
На колко възстанника? на 3-4 от хилядите избити?

Това се върши под наблюдението на Европейските държави.
Под наблюдението на журналисти и кореспонденти от чужди държави са описани именно зверствата по потушаването на Възстанието.
Ако имаш или има данни и документи за парична или друга помощ за възстановяване на унищожените стопанства - дай да ги видим!
Къде са?
Въпросите се трупат, Тео, но отговори от тебе не мога да получа!

А ти ми говориш как са продавани като роби.Срамота бе Пламене да пишеш толкова преиначавания на документи и неща коити се знаят.
Срамота е!
Да се срамува Соломон Леви!
Даже е позорно!
Аз за какво да се срамувам!

Какво правиш ти сега по форумите приготвяш новите поколения към по агресивни взгляди към нас малцинствата.Не е ли така или пишеш новата история на АТАКА  и като нея подобни.
А ти искаш да прикачиш на помаците тюркска етническа принадлежност и да ги гушнеш осиновителски към ДПС и югоизточната ни съседка.
Като пътьом газиш и риташ историята на Балканите и българите.

Историята на Старозагорското въстане приготвено от руснаците и руски деятели във консулствата.Така както и Априлското.Там са убити много мирно мюслюманско население преди да се потуши въстанието.
Възможно е. Но що го твърдиш - още веднъж: откъде е тази информация? Кой съвременник в кой документ го е написал?
Кой свидетелства за това?

Но защо сменяш тематиката на темите Пламене .Скачаш от клон на клон?
Аз?!?
Ти правиш така, стига с тактиката на крадеца, който вика: "Дръжте крадеца!"

Сега да ти се смея и на "девширмето" ,който толкова умело приказваш и със професионализъм.Смешно бе Пламене само какви цифри даваш!!!!! ;DТа по твоятя логика във България до сега да не са били останали хора.Ти въобще знаеш ли колко е населението на България във периода на ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА бЛАКАНИТЕ ОТ Османците?
Знам: 3.2-3.5 милиона души

Общо девширмето не обхващало  повече от 7 000-8 000 от цялата територия на Османската Империя,като обхващал всички христиани.
И какви други християни е имало в империята, освен балканските народи?

Така че иди да говриш със някой друг за тези неща.И не скачай от клон на клон  пак да правиш същата работа като правиш във всички форуми.Знанията ти са преди всичко БожидарДимитровски ;D
Ти, когато обориш професор Боджидар Димитров с факти, а не с отричане и ирония, тогава ще можеш да бъдеш приет за по-достоверен източник на историческо познание.

Пламен Пасков

• Guest

---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."
----------

Тео, превода верен ли е?

Offline teo

• Advanced member
Във Тоя период АНГЛИЯ НЕ СА ТОЛКОВА,сега ти искарваш че българите са били 3,5 милона.Тогава даже няма единна България та ти ги искарваш за толкова .Навярно броиш и всички балкански народи.А исъс един такъв като Божидат Димитров който е станал символ на кича във историята едва ли би ми е пример и цел.Та аз несъм историк че, го оборвам како да кажа за другите които са компетентни ....той при тях даже няма да може да се доближи.

Пламен Пасков

• Guest
Във Тоя период АНГЛИЯ НЕ СА ТОЛКОВА,сега ти искарваш че българите са били 3,5 милона.Тогава даже няма единна България та ти ги искарваш за толкова .Навярно броиш и всички балкански народи.А исъс един такъв като Божидат Димитров който е станал символ на кича във историята едва ли би ми е пример и цел.Та аз несъм историк че, го оборвам како да кажа за другите които са компетентни ....той при тях даже няма да може да се доближи.

Ти не го оборваш, а го отричаш и иронизираш, което не е едно и също!

Offline teo

• Advanced member

---------
"И, най-напред, трябва да се отбележи, че измежду българите, за които се проявява такъв жив интерес, има повече от един милион мюсюлмани. В това число няма нито татари нито кавказци. Тези мюсюлмани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както се смяташе по-рано; това са наследници на българите, приели исляма в епохата на завладяването и във времето, което го е последвало. Това са деца на същата тази страна, от същата раса, дошли от същия този клон. И те говорят само на български..."
----------

Тео, превода верен ли е?

Думите на Митхат Паша не могат да бъдат основа за генетичната даденост на народи живеещи във България.Все едно някой некомпетентен да говори за генетика.Но аз достатъчно ти направих цялостна характеристика на каква база той мисли и как изкарва броя на мюслюманите които са приели тази вяра по късно.Така че ....казах ти мнението си.

Пламен Пасков

• Guest

Думите на Митхат Паша не могат да бъдат основа за генетичната даденост на народи живеещи във България.Все едно някой некомпетентен да говори за генетика.Но аз достатъчно ти направих цялостна характеристика на каква база той мисли и как изкарва броя на мюслюманите които са приели тази вяра по късно.Така че ....казах ти мнението си.
А чии думи могат?
Щом съвременник на събитията  от преди 130 години, който гарантирано не работи за комунистическата пропаганда и Божидар-Димитровската история, не може да бъде ориентир за вас, кой може да бъде?

Offline Mangr

• Adviser
  • "Samoopredelenieto e Spasenieto"
Повтарям: кой ви е сменял религията през 20 век?!?!?!
И личен въпрос: Вие на колко сте години?
Ако сте над 40-45, трябва да знаете, че Тодор Живков беше от фамилията Яшар, те бяха влашки цигани, и се е оженил за Маруца, за да се българее.
Ако не са виновни комунистите, кой е виновен?
Българите ли?
Кои българи?
Ако ще го удряме на анализи на стари рани и на политически процеси, да ви задам въпроса: между доносниците, организаторите, проктантите и извършителите на Възродителния процес имаше ли и местни турци и мюсюлмани?
Имаше, и още как!
Имаше ли организатори на "Голямата екскурзия" от същите представители?
Пак имаше!
Къде са днес тези отстъпници на Род и религия?
В Парламента, и ви искат гласовете!
Така ли е?
Или пак българите ще са ви виновни за нещо?

Da... prav si imashe i pomaci imashe i Turci no as nikoga ne sam kazal che samo Balgarite sa vinovni, onia koito se prodavat za jelti stutinki sa mnogu po vinovni i gadni, a zashto vie Balgarite ne sprahte tezi izmenici nali sme brate? ne li vi beshe tejko da gledate kak bratete vi stradat ili ne?, "nikoga ne otricham che v sako stado ima marshe".

Пламен Пасков

• Guest
Da... prav si imashe i pomaci imashe i Turci no as nikoga ne sam kazal che samo Balgarite sa vinovni, onia koito se prodavat za jelti stutinki sa mnogu po vinovni i gadni, a zashto vie Balgarite ne sprahte tezi izmenici nali sme brate? ne li vi beshe tejko da gledate kak bratete vi stradat ili ne?, "nikoga ne otricham che v sako stado ima marshe".
Естественно, че им беше тежко!
Ако ще се връщаме към събитията, в студения декември-януари 1990-91, когато именно помаците подсмърчаха, мръзнаха и плакаха пред Парламента, и казваха: "искаме си само имената, нищо друго!", зад тях не стоеше никаква политическа сила, която да ги организира, и която да ги подкрепи! Стояха те и тези техни приятели, които ги поддържаха морално и материално в тази акция с каквото могат, но на чисто лична, човешка основа.
Така ли беше?
--------
Колко от познатите ви българи (като изключим мършите от стадото, както се изразихте) злорадстваха при Възродителния и при екскурзията?
Според мен, никой!
Аз даже познавам тогавашни служители в репресивния апарат, както и войници от вътрешни войски, които са учвсвали в това потушаване, и в тези събития - никой не е длъжен да вярва, но даже и много от тези хора са били на ваша страна, но изпълняваха заповед на Системата! Казвали са ми го не само сега, но даже и 1-2 години след това, и не можеха да се оправят от стреса на насилието и страданието, което са ги принудили обстоятелствата да упражнят!
Болшинството подкрепяха хората и бяха против това насилие, особенно против потушаването в Момчилградско...но това е вече друг, по-тежък разговор, и на формата на този форум не му отиват такива тежки спомени и анализи.

halikan

• Guest
gospodin paskov ti pravi6lise ili znae6 4e ni6to neznae6,kak taka smenyalisase samo imenata ne religiyata ti nayasnolisi 4e o6te 1913g taka nare4enite 'duhovni misii'na4elo s episkopi i sve6tenoslujiteli,kak popskite pomo6tnici napraskvali s voda selyanite igi preimenuvali sled koeto im vra4vali krast4eta i gugli,kakgi zadaljavali vsyaka nedelya da prisastvat na liturgia,kak sve6tenicite gi u4eli dase krastyat,kak zadaljavali pri novorodeno i pri pokoinik dase vika pop,kak na grobi6tata slagali krastove,a gospodine ti ilise pravi6 ili pak ni6to neznae6

Пламен Пасков

• Guest
gospodin paskov ti pravi6lise ili znae6 4e ni6to neznae6,kak taka smenyalisase samo imenata ne religiyata ti nayasnolisi 4e o6te 1913g taka nare4enite 'duhovni misii'na4elo s episkopi i sve6tenoslujiteli,kak popskite pomo6tnici napraskvali s voda selyanite igi preimenuvali sled koeto im vra4vali krast4eta i gugli,kakgi zadaljavali vsyaka nedelya da prisastvat na liturgia,kak sve6tenicite gi u4eli dase krastyat,kak zadaljavali pri novorodeno i pri pokoinik dase vika pop,kak na grobi6tata slagali krastove,a gospodine ti ilise pravi6 ili pak ni6to neznae6
halikan, знам за това християнизиране от началото на 20 век.
Колко е било доброволно, и колко е било доброзорно, могат да кажат само съвременници и документи, оставени от съвременници.
Аз, когато писах, че са сменяни само имената, имах предвид последното, комунистическото, от преди 20 години.
Ако сте ме разбрали обобщено, сега уточнявам: визирах "Възродителния" и "Голямата екскурзия"

Offline teo

• Advanced member
Мисля че ,стигнахме до обобщителните думи във тази тема че нито аз нито някой друг страничен човек нямат право да хвърлят сол във горящата рана.Последната дума е на Помака и той или тя, ще каже без значение какво казват там многото съчинени "исторически произведения".Да Помашкия народ си има пълното право да търси корените си.Този народ векове е изтърпял на гърба си страшните мъки и затворил болката си във себе си ....даже без да нарани душата на другите и днес иска да даде душата си и добрината си във името на добросъседството и мира .Този сайт именно това изразява!Този сайт е мястото където Помака изразява и болката си и обичта си към съседите си.Този сайт  е новото измерение на Помашката душа във самобитноста си и във търсенето на идентификация.Нека да им пожелаем попътен вятър и никой да не помисли че това е със някакви си политически привкусици.Тука не става въпрос за нови вълни на мъст и ненавист или припомняне на стари рани.Не именно този сайт показва далечината на помаците от Политиката  и зрелоста им във Бъдещето на България.Аз от тоя народ и многото си приятели помаци едно разбрах,този народ никога не мрази и никога не се стреми към злото.Нека да им протегнем ръка и да не отичаме.Отрицанието не е майка на разума!

Пламен Пасков

• Guest
Мисля че ,стигнахме до обобщителните думи във тази тема че нито аз нито някой друг страничен човек нямат право да хвърлят сол във горящата рана.Последната дума е на Помака и той или тя, ще каже без значение какво казват там многото съчинени "исторически произведения".
Темата я отвори ти - виж как се казва, и ми кажи какво общо има тук последната дума на Помака, когато Митхад паша се е произнесъл във френско научно списание преди 130 години.

Да Помашкия народ си има пълното право да търси корените си.
Лошо няма, и наистина се надявам да ги намери, за да грейне най-после: част от кой народ е.

Този народ векове е изтърпял на гърба си страшните мъки и затворил болката си във себе си ....даже без да нарани душата на другите и днес иска да даде душата си и добрината си във името на добросъседството и мира .Този сайт именно това изразява!Този сайт е мястото където Помака изразява и болката си и обичта си към съседите си.Този сайт  е новото измерение на Помашката душа във самобитноста си и във търсенето на идентификация.Нека да им пожелаем попътен вятър и никой да не помисли че това е със някакви си политически привкусици.Тука не става въпрос за нови вълни на мъст и ненавист или припомняне на стари рани.Не именно този сайт показва далечината на помаците от Политиката  и зрелоста им във Бъдещето на България.Аз от тоя народ и многото си приятели помаци едно разбрах,този народ никога не мрази и никога не се стреми към злото.Нека да им протегнем ръка и да не отичаме.Отрицанието не е майка на разума!
Стига лирика и четки.
В темата са ти зададени, на тебе конкретно, десетки въпроси с предизвестени отговори.
И отговор, още по-малко, конкретен, не си дал на нито един от тях.
За мен това е епилога, който съдържа в себе си отговорите на въпросите от спора.

Offline teo

• Advanced member
Ами ти така промени тематиката на поставената тема че от арменците ,та езерото Ван,от там на друго място и обходи толкова бързо че,нищо друго не ми оставаше да добавя последните си думи.Спор със теб?Просто е безсмислен,аз си казах това което трябваше да се каже.Защото със теб разликата на взглядове е на съвсем различен ъгъл.Ти исползваш терминологията на Божидар Димитровщината,тоест терминологията на шовинизма  че дадено малцинство трябва да се чувства според взгляда на мнозинството.Отмина времето кога ме учеха че турчин или помак,или ром да е една мръсна дума въпреки че и до днес днешен, малките деца така се възпитават.Не съм виновен аз за това Пламене,ако гледаш към мен със същото достойнство на човек тогава и аз не бих реагирал така.Всеки човек е достоен и няма велики народи.Защото и един малък народ може да ражда чудеса и да даде на света много.Остани със здраве Пламене!