Буквало ви премествам една тема от форума на КърджалиХабер.ком.Слагам тук за да видя и вашето мнение.Аз твърдя че помаците са отделен народ със примеси на траки,тюрки,славяни.Това е едно мое виждане през призмата на моето мислене.Не се обиждайте не го слагам със цел да обидя някого.Ако темата е провокативна може и да махнете.Повярвайте ми,целта ми като един турчин не да слагам една тема,със която да покажа както някои обидно биха идентифицирали Помаците като Турци.Не, аз нямам такова намерение.Дори твърдя че, Помаците са отделен народ.
Браво!
Но каква е връзката между мнението на Митхад паша и тълкуванията над произхода на помаците?
Сензационността на публикацията му в "Научен обзор", както се превежда "Revue Scientifique", показва, че според представителя на османската държава (какъвто е бил той)
не е имало турци на Балканите, предположително, с изключение на гарнизоните и администрациите, вероятно! Точно това е смисълът на изказването му, не е ли очевидно?
Що се отнася до твоета "увереност" че помаците са такъв весел микс и именно от посочените от тебе народи, ще те помоля, ако може, със сериозни източници, да ми дадеш данни:
- славянски етнически, или езиков термин е, особенно според мнението на съвременните учени?
- тюрки и турци (малоазийски и на Балканите) едно и също ли е?
- траките какви са?
Ще те чета с интерес, но, както се досещаш, аз съм зареден с проверяеми и доказуеми отговори на тези ключови за твоята теза въпроси.
Мислите ми които ще видите във тази тема са се родили от логиката и последователноста на някои дадености и те ме водят до едни логически "траси"(следи) че помаците са един прекрасен народ .....
Прекрасен или противоположното са лирически впечатления, а не логически умозаключения. Така че, давай по-добре по същество...
Искам да подчертая именно, отделен народ!!!
Ясно е, че искаш да го подчертаеш!
Също така ясно е - защо искаш да го подчертаеш!
Не е ясно обаче - как смяташ да го докажеш!
Този велик народ за мен има пълното право да се счита именно, като един отделен народ.
Правото на един народ да бъде считан за такъв се базира не на дитирамбите на Тюрхан (Тео), а на критерии, които са определни от науката и трябва да се изпълнят. Това определяне е задължително работа на интердисциплинарни проучвания, каквито ти в никакъв случай не си провеждал, и не си в състояние да приведеш.
И тези науки, които трябва и могат да се произнесат за един народ: какъв, аджеба,е той, и откъде идва и прозлиза, са:
- генетика (генетичен анализ)
- лингвистика
- стопанска история
- фолклор и обичаи
- археология
-антропология
Ти лично представител на коя от тях си, или с данни на коя от тях можеш д боравиш като доказателственна част за твърденията си?
Нека да поспорим!!Тук във моето изказване аз говоря и за българо-тюрките ,които са се слели във турския народ.
Сега, ако можеш да го докажеш твоа свое твърдение, с изключение на едиснвтенният инвентар списък на въоръжение, какъвто има намерен отв ремето на Омуртаг, браво ще ти кажа. Придворната за Татово време Вера Мутафчиева, която е тюрколожка, и естественно дърпаше чергата към своята специалност, за мен не е аргумент. защото и Бешевлиев, и Петър Добрев, и Божидар Димитров (вашият любимец) и много други я опровергаха многократно през годините, и дотук никой не ги е оспорил!
Отварям нова тема защото именно това исказване на Митхад Паша се изопачава и искам със мои думи да проследа самата му обосновка.
Кое е изопаченото?
Превода от френски е мой.
Има ли неточности?
Граматически или фактологически? Или оспорваш автентичността на факсимилето на френски, което намерих в линк, даден от твоя приятел Арда Бой от Торонто?
Размахвайки този вестник и това изказване на Митхад Паша,знам какво искате да кажете.Но грешите!
Кой греши?
Турският държавник от преди 130 години, или Тео, днес обременен от тежненията си към ДПС, забравил бързо и странно, как миналата година с жар ги плюеше и заклеймяваше?
Но първо ще помоля преди всичко тези които живеят във Турция,да проверят автентичноста на това исказване на Мидхад Паша.Нека сега да минем,към текста и да се опитаме да дадем логичен отговор.
Прекрасно предложение!
Само че понеже е публикувано в Revue Scientifique, следва да се првоерява автентичността му не в Турция, а в архивите на френското списание. Турските архиви могат също да имат данни за това, би било любопитно, разбира се...
1.Българският народ всеки знае че се състои от две части -българо турките или истинските протобългари и славяните.
Всеки = никой.
Докажи я тази теза, която беше основната политическа идеологема на комунистите, наложена и режисирана не от историци, а от Москва и панславянската доктрина.
До насилственото покръстване и хитрата византийска "добросъвестност" във създаването на така наречената славянска азбука на Братята Кирил и Мефоди(Методи).Те са просто натоварени във една хитра мислия на византийския Император,да създадат една славянска азбука.
Това е пълна глупост, прости за откровенността!
Византийският император е последният човек на земята, който има интерес от създаването на глаголическата, а впоследствие и кирилическата азбука! Запомни това!
Той е бил щастлив, когато е покръстил Борис-Михаил, и веднага е пратил свещенници да проповядват на
ГРЪЦКИ език, и се е надявал покрай религиозната да направи и езикова асимилация, а впоследствие - завладяване на България! Всичко е толкова прозрачно, че само политически изкривени хора или исторически игноранти и наивници могат да вярват в тези глупости!
Кирил и Методий са имали мисия, това е точно така,
но от Борис! И двамата са от царствен род, пострадал в династическите битки за бългсркия престол, но произхода си на велики боили никога не са го забравяли и никой не го е забравял - в житията им има достатъчно ясни текстове на тази тема!
Посредством със тази азбука който е "близнак" със елинската азбука Императора иска да привлече славяните към Православието.Защото вече по на горе във Европа-Чехия
Отново грешно предположение и твърдение!
"Славяните", или по-скоро, обитателите на Склавиниите, както е указано на старите ромейски карти, са били покръстени много по-рано, още от апостолите Петър и Павел, през 1 век, поне обитателите на Пловдив и региона, ако не знаеш!
И азбуката НЕ Е близнак на елинската!
Отново голямо незнание не само на българската история, но и на елинската азбука!
и ,Словакия,Полша,Словения,Хърватско както знаете вече действа католическата църква.
Полша още я няма като държава тогава - тя едва започва да се формира през края на 9 век...
Задачата на Цар Борис със тази новосъздадена азбука е да приобщи всички българо-тюрски племена във един именно във славянския.Защо така постъпва Цае Борис?Ами защото му е внушено от Византийския Император,че той може да стане владетел на славяните,чрез тази азбука и приемането на Православието.А и освен това Цар Борис се чувства самотен край морето от христиани около царството си и за да спаси страната си от бъдещи "кръстоносни" опустошителни войни решава да предприеме предложения трик на Византийския Император.
Отново недобросъвестен преразказ на комунистически псевдо-исторически доктрини и идеологеми, или, казано простичко и в прав текст: изсмукани от пръстите митове.
Тюрхане, с тези си съждения ти показваш, че не знаеш, ама изобщо, какво е било устройството и "правилата на играта", то ест, законите в Древна и средновековна България!
Канасюбиги е бил всемогъщ и самодържец, и е бил посредника в общуване с Тангра, то ест, колобър, но само при определни условия!
Ако канът е водил неуспешни войни, лоша политика, загуба на територии и други индикации на лош или неуспешен владетел или политик, го е чакало ритуално (а не заговорническо) удушване - пращат го при Тангра да си научи уроците, и като ги научи - да заповяда в следващо прераждане!
Великите боили от Саракта са избирали нов кан, понеже всички те са от династически и царственни родове, и всеки следващ Кан знае отлично, че той отговаря не с имуществото или авторитета и престижа си за качеството на своето управление, а е в буквалния смисъл на думата заложник на това управление!
Той плаща само по един начин: с живота си!
Борис е водил само неуспешни войни. Той няма нито една спечелена битка или война. Той е бил обречен. И убийството, то ест, избиването на българската аристокрация: 52 болярски рода, което е между 3500-5000 човека, чиито масови гробове са намерени покрай Девня, е бил жест на спасяване на собственния му живот!
Затова и ослепява собственния си син, Владимир Расате, защото Расате, почитайки старите си закони, е бил длъжен да му даде възмездие за това! Затова и след възцаряването на Симеон Борис сам отива и се замонашва в обител, да търси покаяние и прошка за огромните си грехове, и пише писма до римският папа, в които го пита в прав текст колко голям е грехът му, за това, че е "предал на меч" болярите си.
Азбуката ни е началото на трагедията на прабългарите-тюрки.Те насилствено са насилвани да приемат славянският език....забележете езика на малцинството във това време във Българското царство ...но, езика на мнозинството наоколо Българското царство.
Това, което наричаш славянски език, е солунският диалект, на който са преписвани свещенните книги, и впоследствие се разпространява като църковно български език, а в комунизма, за да угодят на СССР, го преименуваха на църковно-славянски!
И това не знаеш!
И дай за прабългарите-тюрки: като докажеш, че са били такива, тогава го продължаваме този разговор!
Дотука си Слаб, 2 по история на България!
Със един удар два заека!!!!!Човека искал хем да поблазни окото на Императора,приемайки Православието и да отклони бъдещи нападения от страна на тогавашната Църковна Инквизиция(църковно управление).И разбира се асимилирайки поголямата си част от населнеието...или българо-тюрките.. да стане влиятелен във славянския мир и после да може да окаже влияние.
Асимилирането не е процес, какъвто ти се струва на тебе над чашка чай или сок (знам, че алкохол не пиеш)
Асимилират обикновенно:
- по-многобройните
- по-силните админситративно и военно
"Славяните" не са отговаряли на нито едно от тези условия. Доказатслства: много: като започнеш от Ганчо Ценов и стигнеш и до маса съвременни историци.
Искам тук да забележите до покръстването българо-тюрките и славяните са си отделни общества те не са се смесили.Бог на прабългарите-тюрки си е Тангра.
Я кажи: какъв е знакът на Тангра?
Откъде знаеш, отражение на какво е Тангра и какво точно е тенгрианството на дрвените българи?
Джокер: подсказката можеш да я намериш, ако знаеш материята, във фолклор и обичаи, но едва ли ще се справиш!
Тоест еднобожието.
Богът, същността на Тангра, не е нито Слънцето, нито Небето, нито велик белобрад старец горе на небето или високо в планините. Тюрхане, въпреки, че си си избрал за ник "Тео", изобщо не знаеш уроците и по теология...да не ти подсказвам повече...
Докато във православието е :"Отца сина и светова духа".
Не само в Православието, а и в католицизма.
И днешното Православие е много далече от първоизточника си.
Как е в исляма, вие по-добре можете да кажете.
Днес даже Бог е забравен и направо се кланя на Иса(Исус).Което шокирва българо-тюрките и те не искат да приемат тази вяра.Започват кланетата над тези достойни хора прабългарите-тюрки.
Това, даже и да има зърно истина, не е точно така, но за момента ще го подминем
Във българската история се приема само няколко боляра ами около 50-тина са изклани.Но не е така...Да проследим два пътя:
1.Единият е след християнството Във много места и особено във Родопите и Рила и Пирин и някои места на днескашна Македония и Албания....сещате се за какво говоря ...именно за местата на днескашния Помашки народ.Помаците не приемат Християнството и се превъплъщават във Богомили.Те са гонени и насилвани или (една от версиите за името на Помаците идва от думата "помачени"(помъчени)).
За богомилите в Черна гора, в Гора, в Родопите, Ловешко и в Сливенско е вярно, че са приели исляма доброволно.
Но ти твърде широко (териториално) обобщаваш и генерализираш, което не отговаря на истината.
Помаците са част е една богата палитра от смес на остатъци от траки,прабългари-тюрки и славяни.
Остави лириката и рисуването, успокой полета на въображението си и дай факти: сухи, конкретни, доказуеми и проверяеми факти.
Аз смятам, че нямаш такива.
Дай да видим!
Но народ запазил корените си със прабългаро-тюркското си отенки.Нека сега да разгледаме предположенията и оставените "трасета" (следи).Аз смятам че тюркското присъствие на Балканите варира от 5 век.
На базата на какви данни го смяташ?
И къде са ти следите?
За това има много следи.Да не говорим за хуните,маджарите,аварите,които са тюркски племена и се пръсват във цяла Европа.
Огромна грешка, да не кажа по-тежка дума за абсолютно неверни данни!
Хуните НЕ СА ТЮРКИ!
Маджарите са угро-фини, и НЕ СА ТЮРКИ!
Аварите НЕ СА ТЮРКИ! Аварци има и днес във Кавказ, имало е и има достатъчно артефакти и в днешна Унгария, които сочат безапелационно и категорично едно: НЕ СА ТЮРКИ!
Други?
Страно ще ви звучи.Но Хунгар,Татар,Авар (а и от там и името на Бавария),Булгар,Маджар не са съвпадения те са следите на великте тюрки които са сътворявали историята на Великото Преселяване на народите.
Други смятат, че приставката -ар е само за арийски народи!
Ха сега де?
Пишат го хора с академични тили, историци, и цели монографии пишат. А ти какъв си по образование, колко книги си написал и къде са ти доказателствата на размислите над чашка чай?
Вълкът е символ на тюрките.Аллах да го прослави това животно,защото преданието разказва че едно тюркско племе останало вдън гори на една непроходима планина ....гладни и притиснати от глада......намира спасение именно от вълка.Като казвам вълк тръпки ме пробиват.Моите уважения към това животно.Обичам това животно!!!!Вълкът е много умно животно.
Чувствата ни към това животно са еднакви - и аз го обичам и уважавам.
Ама тези ни общи чувства към един достоен звяр, родоначалника на всички кьопеци: от пинчера до санбернара, нищо не значат.
Значи преданието разказва как малки деца плачели от глад и тогава идва вълка(ВЕЛИКИЯТ БОЗ КУРТ) и води тюрките по следите си ....и изловената плячка оставя на племето.По следите на вълка във тази страшна зима и непрестъпни гори,тюрките се научават да придобиват прехраната си....именно благодарение на благородните постъпки на ВЪЛКА(Аллах да го прослави това животно и нека тоз който носи във жилите си тюркската кръв да почитат вълка.)Нека тук да не забравим и ....една от най-важните следи че българите са тюрки....именно Монумента на Мадарския Конник във с.Мадара:
Отворете на Гугъл снимка на Мадарския Конник и погледнете много добре какво изобразява.Този монумент много неправилно се тълкува от нашите историци.Буквално се изопачава.Отдолу под коня не е никакъв лъв а си е Барс,който забалежете е със вдигната опашка....тоест барса наблюдава плячката си ,конника следи какво прави.Барса също е от животните символизирани от тюрките.
Я сега, като стана толкова добър и по символика (нямаш си представа в какво блато сам се накисна) разкажи малко по-подробно: кой и къде е указал, че барсът е бил символ на тюрките?
За Мадарският конник трябва да се отвори съвсем отделнатема, защото тук с 2 думи не може да се каже.
Това във българската история е описано като че ли някой си Хан е изображил победата си над Византийския Император във една поредна война и под коня е именно символа на Византия Лъва.
Дай данни - къде и в коя история това е указано?
Мадарският конник е много по-стар от самата Византия, Тюрхане!
Но погледнете "трасите" водят не до лъв а до животно приличащ повече на барс.
Обоснови се, ако можеш!
На днешен ден поради ерозията това е невъзможно.
Имаш ли нещо истинско като доказателственна част?
Във тюркската митология никога няма символи на пирувания и зверски отношения дори над животни.Но обесмъртяването на спасителите на тюрките вълците ги има във много истории.Това е легендата за Рим и вълчицата който храни(кърми) човешките същества.
Браво!
Значи римляните са откраднали мита за Ромул и Рем от тюрките, а основателите на Рим не са енеидите, а тюрките?
Сигурен ли си, че наистина тогава тюрк се е показвал не в Италия, а даже и в Мала Азия?
По течението на горни Лом по скалите е съществувало и друг подобен конник като на Мадарския,но унищожен от иманяри.В книгата на Георги Китов и Даниела Агре "Въведение в тракийската археология" се споменава, че в началото на ХХ век по течението на Русенски Лом е бил известен "голям скален релеф на конник", по- късно взривен от иманяри.Самото име на Балканите който си е чисто тюркско име приема това име още векове преди да дойдат тук Османците.
И какво означава на тюркски Балкан?
Щото аз мога да ти кажа на древнобългарски какво значи, но ми е любопитно да чуя твоята версия...
И като си тръгнал, кажи попътно и какво означава Харк?
Нека да прегледаме и другата версия която ни води по следите на тюрките именно във Родопите.Вече всеки знае че във 1050 по нареждане на Византийския Император са заселени повече от 60 000 души туркмени и юркски турци(тюрки).
А сега!
Стана наистина интересно!
Имаме година, точна бройка (60,000) византийски император (не стана ясно кой, но няма да издребняваме), и два народа, коитоТюрхан казва, че са заселени именно в Родопите.
Такива твърдения изискват точен цитат и хронист.
Имаш ли такива?
Но нека да вземем и населението на Родопите предимно Помаци и тук там славяни.Славяните не са планински племена и дори във българската история пише че те преобладаващо живеят във равнините.
Интересно...а към каква езикова група би причислил помашкият диалект?
Към тюркската?
Още бисери - славяните не живеели в планините.
Я ми кажи: какви по език хора живеят по Татрите, Карпатите, югославските планини, Пирин, Рила, Стара планина, Сакар, Странджа, да не изброявам всичките планини на Балканите и Източна Европа?
Те според тебе безлюдни ли са били, или само тюрки са припкали сръчно по техните баири?
Или може би - готи, келти?
А и целта на Императора е именно да засели Родопите със тюркските племена има предназначението "със един куршум два заека" .
И кои са зайците, че не ми стана ясно?
Византийците са известни със това си качество и така са си останали във историята.Целта на Императора е заселвайки там тюрките да предотврати набезите на славяните.
Набези на славяните?
През 1050 година?
Тюрхане, според мен имаш температура.
Грешката ти е само с някакви си няколко века, ама доста повече от 5...
Един вид им казва това са ваши земи и ги защищавайте.А от друга страна при едни набези на славяните първият отпор против тях ще са тюркските племена.Хитро е нали!
Хитро, но според мен хитреца си ти, с това измислено пренаписване на историята.
Звучиш като писаря или хрониста на въпростния император, но дотук нито името, нито хрониката, нито хрониста, нито цитати от хрониката видях.
Къде са?
До туй време известни са само млаобройно славянско население и то предимно смоляни.
Я пак?
Сигурен ли си, че само смоляни е имало в Родопите?
Те са капка във морето между тюрките и Помаците.
Капка в "морето" от 60,000 тюрки?
Те, видимо, според тебе, са били една махала от 2-3 семейства, така ли става?
Ще ви обясня защо не казвам на Помаците, Българи.
Много ще ми е любопитно...
Но още един път искам да изтъкна че във 1365 година Византийският Император изпраща още една вълна тюркмени и юрюци около 100 000 души.
В 1365 година византийският император изобщо няма думата не само за Родопите, но даже и Одрин!
Всъщност, знаеш ли кой император е бил тогава?
Всичко това е документирано и днес не е никаква сензация.
Браво!
Мъжка приказка!
Дай да ги видим най-после тези документи!
Сензация за за нас във България защото Божидар Димитровската история съзнателно и целонасочено ги отбягваше и обявяваше че,Родопите са си Български.Затова много дечица и пубертетчета все още викат на исконното население на Родопите или на нас турците :марш във Анадола!
Дай да ги видим данните, стига с тази сензация!
Целта на Императора е да намали тюркските племена във територията си да ги отдалечи от постоянно напиращите новоорганизирани тюркски държави.
Още един бисер: значи, за да ги намалял, ги транспортирал в такива маси и обеми през цялата си останала империя, белким тръгнат да тормозят българите, щото и те не му били симпатични!
И, само за десерт: кои са тези "постоянно напиращите новоорганизирани тюркски държави"
Много ми е интересно...
Именно тогава Византия е на смъртния праг във война със Селжуци и по късно със Османците.Както виждате как се образува тюркското население във пределите на България и Родопите.
Този смъртен праг е продължил почти 100 години...Не е ли бавна агонията за един умиращ?
Разбира се възниква въпроса ...Родопите са си тракийска земя,дали тогава не е имало остатки от тракийци?
Я уточни първо: кои и какви са траките?
Това ме води по другата версия и то правилната че Помашкият народ е смесица от славяни,траки и тюрки(печенези,кумани).Кое ми дава правото да си мисля така?Ами предишното име на Мусала е Тангра.А Тангра е бог на тюрките.А предимно във тези земи живеят Помаци.
Блестящо!
От топонима на един връх (който, между другото, не даваш: нито от кой източник, нито от коя епоха, нито от кой хронист го знаеш) извади блестящото заключение за микса тип "орел-рак-и-щука", като родоначалници на Помашкия народ!
Весело.
Пробвай пак, това не става...на базата на един връх и на името на българският Бог да изкарваш помаците...как беше: тюрко-славяно-траки, само в никакъв случай, ама за нищо на света: българи...мно-о-ого сериозно и академично...
И освен това много кратно съм показал тук научните търсения на Университета Кьонинген и съм давал генно-процентната съставка на Помаците.
Тюрхане, пак носиш вода от мръсни кладенци!
Даваш имената на сериозни учебни заведения, но всъщност доказателствата ти винаги сочат само Уикипедия, където можем да пишем не само аз и ти, но и длалеч по-недобросъвестни от мене и тебе!
Я по-добре дай директен линк към публикацията на това изследване от самия университет Кьонинген: няма сериозен университет без сайт, архив и архив на публикациите, изследванията и дисертациите. Намери го и го дай тука, тогава ще видим...
Искам да отбележа че тогавашна България се разпростирала предимно във територията на Северна България и малко по надолу във Софийско,но предимно временно и то за няколко години.
Тогавашна за кой период?
Одрин е български от Крум Страшни, Симеон е стигал до Лариса, Централна днешна Гърция, а на Моняк (преди това Арпезос, сега Кърджали) е коронован Анри, братът на Балдуин, след което Калоян го разбива и прогонва отвъд Босфора в Никея!
Та, за кой период през тези векове според тебе Родопите са били български само за няколко години, ей така, дребна работа, изтърване станало?
Тоест Родопите са родина на Тюрките и Помаците и разбира се преселилите се там смоляни.
Родина на тюрките?!?!?!?!?
Ами Алтай?!?!?!?
Тюрхане, ти пренаписа не години, а цели векове, епохи и историята на Евразия!
Но те са капка във морето.
Кои са капката в морето?
Тюрките?
Смоляните?
Траките?
Българите?
А, да бе - за нищо на света българи никога не е имало тук, освен като насилници, преминаващи бегом и без спиране през тези райони. Траките - избити, смоляните, то ест, славяните - малко, значи - остават тюрките, как иначе!
А кои имаме за тюрки?
Ами куманите и печенегите, които не стана ясно нито кога, нито кой император, нито как така през цялата империя ще им устройва такива екскурзии...абе, много неща останаха неясни, и най-вече, грешките в територии и години, и в народи, н но това са дреболии за полета на мисълта ти.
Казах ти вече много пъти: печенеги има заселвани в България в района на Софиското поле, в количество около 50,000 души. Топоними и населени пунктове, съсдържащи в себе си думата печенег има в румънска добруджа, и в Румъния, на 3-4 места.
Това е!
не бъркай Добруджа и Влахия с Родопите, че и Софийското поле е далече!
До 1912 г населението на Родопите бяха 95% турци и помаци.
Откъде са тези проценти?
От чия статистика?
Данни имаш ли?
Родопите са преселени след това от бежанците от беломорието и Тракия.Дори и днес населението на помаци и турци във Родопите е преобладаващо или наполовина.
Същият въпрос: Статистика?
И в кой район? Кърджалийско?
Ивайловградско?
Къде точно е преобладаващ в Родопите?
Я ми кажете дали някой славянски народ има за музикален инструмент - гайда ?Гайдата е инструмент на планинските народи.
Гайда имат корсиканците, и се казва почти така: гайта (да не ги изкараш и тях тюрки), и шотландците, то ест, келтите, които си имат легенда за народа на Фир Болг, които са древни българи.
А български преселения, заточения и девширмета в Мала Азия има милиони през годините.
Право мериш, криво целиш!
Във Турция гайдата е също е музикален инструмент но, предположенията че помаците са смоляни малко ме отдалечава от мисълта,защото смоляните идват от земите на днескашна Украйна и Беларус.
Нещастните смоляни! Даже в Украйна и Беларус ги натири!
Я все пак: откъде, от кого, от кога е това прозрение? Дай източник?
Там такъв инструмнет не срещаме.Не срещаме и по надолу.А това че връх Мусала преди се казвал Тангра още повече засилват тезата че Помаците носят нещо тюркско.
Повторението е майка на мантрата, а не задължителнона истината, Тюрхане!
Или ти, като Гьобелс: "Една лъжа, повторена 1000 пъти, става на истина!"?
Именно Мидхат Паша говори за тези тюрки които са исконното население на тогавашна България.
Верно?
А защо в текста това го няма, а има съвсем друго: че не са татари, кавказци или малоазийци, а са наследници на силямизирани българи, и говорят само на български?
Значи при идването на Османците тук във Българската земя във Родопите вече съществува компактно население тюрки и помаци които вече са приели исляма от тези турци.
Ами не е така, освен в пропагандите на ДПС!
Няма капчица източници, които могат да потвърдят думите ти!
И напротив: има море от документи какви са тези хора, дето сега искаш да им сменяш народността!
Защо Помаците приемат Исляма?Защото Исляма е близък до техната вяра във един бог.Те вярвали само на Тангра.Те именно зарад това не приели христианството и са били "помачени".
Верно?
И тези, от Чернатишкия дял?
И тия от Чепинско?
А другата версия за името на помаците е че при идването на тези турци във РОДОПИТЕ ПОМАЦИТЕ им са били предводители и помощници при разпростирането на Исляма.Тоест по изкривените думи на тюрките "помагачи","помачи" и от там помаци.
И откъде се е взел исляма в Родопите преди турците, когато Родопите са били между две ортодоксални првославни империи: България и Византия?
Ей така, от тръните и глогинките ли е порастнал?
Сменянето на Името на връх Тангра със Мусала(Планината на Аллах)- показва че помаците са приели тази религия със желание и доброволно.
Това, ако е логика, аз съм подземен орел...
Във корана излично е казано че насила религия не се приема и абсолютно съм уверен че, помаците са приели доброволно тази религия както и днескашна Босна,които също са изповядвали Богомилството.
Пак ти казвам: прочети Време разделно, гледай филма, прочети още много-много книги на автори, историци, краеведи из Родопите, и ще видиш колко доброволно е станала тази работа за много хора, поне в началото...
Сега да погледнем по нагоре и да отидем във Североисточна България.По време на покръстването цар Борис си е бил във столицата Плиска.Но покръстването не се посреща със почит от булгарите-тюрки,защото им унищожава тяхната свещенна религия към Тангра.Тук има бунтове които са погасени със доста прабългарска кръв(Мир на праха им!!!!!!!!
Мир да е!