Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 159557 times)

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

Offline Hat

• Moderator

hat, ето ти факсимилето на Митхад паша в оригинал. Покажи ми по същия начин оригинала на Христо Стамболски.
Митхад паша, като валия на Туна вилает и като Велик везир по-късно, е говорил за подопечните му хора и територии: това му е било работата: да ги знае, кои са и какви са, за да ги управлява. И не само е оперирал с османските архиви, ами ги е притежавал и ги е съхранявал в канцелариите и хранилищата на вилаета си.
А въпросният Христо Стамболски кого е изследвал, кога и кого е управлявал, с какви изворови данни може да се похвали, че е работил? Хайде кажи.
И най-важното: става дума за мнение на един човек срещу мнението на валия, Велик везир, високообразован (знаел е френски свободно писменно и говоримо) управител на огромната част от Балканите, когото френското научно списание е счело за нужно и достойно да публикува.
Искрено се надявам в най скоро време да имам вьзможноста  да ти завра под носа не само книгата на Стамболски,като оригинал но и много други доказателства,които да ве накарат да проумеете,че сьщноста на изявлението вьв френският печат на Митхад паша е имало една единствена цел да не се допусне изселване и гонения над помашкото население.Ако малко се поразмислиш ще откриеш,че един високообразован човек Велик везир не би допуснал такова зло да бьде извьршено и за това му дава такава широка гласност и то именно из цяла Европа,която не би искала сьщо това да се случи.

Offline akif aliev

• Avarage member
В това,че  Митхад паша е направил това изказване може да се види само загрижеността му за всички онези мюсюлмами(турци или не) които остават в новосъздадените държави. ''Високата порта'' си е давала сметка,че оттегляйки се Империята изоставя свои верни поданици които попадат под чужда власт и новите управители ще се отнесат с тях като с нежелано,чуждо и вражеско население.С това си изказване той се опитва да обърне вниманието на по-цивилизования Запад докато не е станало твърде късно.За съжаление той не е чут нито тогава,нито през целия следващ век което води до хиляди трагедии.Но това продължава да не е''забелязвано'' от Европа.Що се отнася до това,че този милион мюсюлмани са помаци или не -възниква въпроса''къде е сега този милион''?Така е при всяка империя силния управляващ етнос асимилира останалите.А къде е днес населението на Византия?Цялото ли е в Гърция?Разбира се,че не.И не само в Османската,а още от Римската та до Съветския съюз и САЩ.Ето това е предимството на водещия в страната и ето това е недостатъка на помаците.Има ги в няколко страни но на всякъде са малцинство и втора ръка граждани където не могат да наложат своите традиции,а се съобразяват с чужди и изоставят своите.Давате ли си сметка колко помаци са се влели в други народи и продължават да се вливат само защото нямат общ идеал?А за да го има трябват много неща едното от които е държавността.Ето защо ние продължава ме да даваме от себе си на другите  и понеце така или иначе пак ще даваме започва борбата -на кого?Затова сме и българи,и турци,и араби и какви ли не още.Факт е,че смс помаци но няма къде да се запазим и защитим.И затова всяка държава ще бълва истории за произхода ни за да ни присвои и то,само защото ние сами не можем.От толкова голямо значение ли е произхода, а бъдещето не е ли важно?И как го виждате вие?

Offline KaraIbrahim

• Moderator
     Стига сте ни завирали под носа това прословуто изказване!
 То едва ли ще реши всички спорове по произхода на помаците.

Правилно!А и Мидхад Паша не е бил историк,а политик.Редно е да се позоваваме на исторически изследвания,а не на статии с политическа насоченост.

Offline Сидхарта

• Historian
Искрено се надявам в най скоро време да имам вьзможноста  да ти завра под носа не само книгата на Стамболски,като оригинал но и много други доказателства,които да ве накарат да проумеете,че сьщноста на изявлението вьв френският печат на Митхад паша е имало една единствена цел да не се допусне изселване и гонения над помашкото население.Ако малко се поразмислиш ще откриеш,че един високообразован човек Велик везир не би допуснал такова зло да бьде извьршено и за това му дава такава широка гласност и то именно из цяла Европа,която не би искала сьщо това да се случи.
Много съм любопитен за твоите доказателства-направо нямям търпение-давай.

Offline Сидхарта

• Historian
Нямам никакви намерения да споря с теб предубеденият.Извор искам но не мога да бьда,извор са вьзрастните хора от които сьм чул всичко,което ми е било интересно за родният ми край.Не само мисля,че не се излагам а дори се гордея,че имам вьзможноста да споделя с мои сьбратя това,което сьм чул и знам за предците си.Хора достойни за преклонение.Когато греша имам достойнство и си признавам и извинявам но в случаят ти си заблуденият опитвайки се да натрапваш измислици нямащи нищо общо с действителноста.Агентурното минало може да бьде присьщо само на ближегьзсци способни на всичко само и само да припечелят някой лев и много от тези написани книжки,които четеш са точно от такива полуидиоти нямащи никаква представа от живата действителност по онова време.
Предубеденият си ти -и стига с тия книжки -явно не ги обичаш много книгите -колко пъти да ти се казва че информацията ми е от хората живеещи там-от самите помаци от махалите.
Ти не живееш там но можеш чрез роднини да провериш това което казвам-и стига си потдържал неверни твърдения -срамота.

Гласувано ти е доверие-модератор си .

Offline Hat

• Moderator
Предубеденият си ти -и стига с тия книжки -явно не ги обичаш много книгите -колко пъти да ти се казва че информацията ми е от хората живеещи там-от самите помаци от махалите.
Ти не живееш там но можеш чрез роднини да провериш това което казвам-и стига си потдържал неверни твърдения -срамота.

Гласувано ти е доверие-модератор си .
Ако информацията ти беше от хората по махалите,както казваш нямаше да пишеш толкова глупости.Всичко,което си казал сьм го проверил и няма нищо вярно с действителноста само голи твьрдения прочетени от нейде си...
Всяка година годишната ми отпуска прекарвам сред тези хора и главната ми цел е точно такава да изяснявам това,което ме вьлнува относно произхода ми.Не подьржам неверни твьрдения,както ти пишеш а тьрся истината в кристален вид.Няма от какво да се срамувам,главната ми цел е на всяка цена да вьзтьржествува истината и тя лека полека настьпва бавно и безвьзвратно.Виждайки този необратим процес се чуствам горд вестител на истината и това ми носи хармония и спокойствие в живота.Ти продьлжавай да лаееш неистово ние се нуждаем все още от катализатори на процеса.

sirrio

• Guest
Аз знам една приказка: "Когато фактите говорят и боговете мълчат". Явно hat предпочита да изопачава фактите (или пък е надминал боговете). ;)

Offline Сидхарта

• Historian
Не знам какво си проверил но явно не си проверил както трябва и пишештият глупости си ти.
Защитаваш невярна твърдение-от незнание или нарочно.
Все си мисля че не е от незнание.
Във форума съм от преди теб и винаги съм се стремил да боравя с факти-и за първи път тук някой се опитва да изопачи фактите, който съм споделил.
Аз предлагам да се обърнем към съфорумци от този край ,да разпитат за местност''радювица'' да речем -има ли я или не между Цветино и Крантиите ,та да видим кой греши.

Offline Hat

• Moderator
Не знам какво си проверил но явно не си проверил както трябва и пишештият глупости си ти.
Защитаваш невярна твърдение-от незнание или нарочно.
Все си мисля че не е от незнание.
Във форума съм от преди теб и винаги съм се стремил да боравя с факти-и за първи път тук някой се опитва да изопачи фактите, който съм споделил.
Аз предлагам да се обърнем към съфорумци от този край ,да разпитат за местност''радювица'' да речем -има ли я или не между Цветино и Крантиите ,та да видим кой греши.
Имаме модератор от този край Айше -предлагам да се обърнем към нея в този наш спор-ще и пиша на лични.
Това,че си тук преди мен не значи нищо просто сега си попаднал на точният човек.Обрьщай си кьм когото искаш няма изопачени факти от моя страна а само споделена истина.Това,че тя не ти харесва си е твой проблем.Не се опитвай да сееш заблуда сред сьфорумниците ни базирайки се на ненадеждни източници а в сьщото време да парадираш,че си водил разговори  и т. н. Помаците от Велинградско имат чисти души и сьрца и сеячите на поквара,като теб винаги са удряли на камьк.

Offline Сидхарта

• Historian
Това,че си тук преди мен не значи нищо просто сега си попаднал на точният човек.Обрьщай си кьм когото искаш няма изопачени факти от моя страна а само споделена истина.Това,че тя не ти харесва си е твой проблем.Не се опитвай да сееш заблуда сред сьфорумниците ни базирайки се на ненадеждни източници а в сьщото време да парадираш,че си водил разговори  и т. н. Помаците от Велинградско имат чисти души и сьрца и сеячите на поквара,като теб винаги са удряли на камьк.
Ти не си точният човек  а поредният заблуден .
Аз не сея заблуди ами ти сееш такива и ще ти го докажа.
Никой никъде не твърди че помаците от тоя край не са с чисти сърца и души .
Това че съществуват такива имена от далечното минало и факта че са просъществували и до днес е показателен за това кой сее поквара.
И имаи в предвид че имената на реки планини местности и пр. също са част от културата на общноста която ги населява-и отричането на дори част от тях е посегателство срещу тази култура - да се отричат елементи от нея апък да се афишира загриженост за нея е меко казано абсурдно.

Offline Hat

• Moderator
Ти не си точният човек  а поредният заблуден .
Аз не сея заблуди ами ти сееш такива и ще ти го докажа.
Аз сьм поредният да но внимателно забележи "пробуден".За пореден пьт ти казвам няма никаква заблуда това е истината в чистият и вид и такива пробудени,като мен ще се явяват много а такива,като теб шовинисти са все по малко.Престани да ми пишеш глупости на лични.Льжите ти граничат с погнусата.Спирам стига толкова,че пак ще ме обвинят в спамене на поредната тема а тя е статията на Митхад паша та по нея искам да ти поясня още че тази статия е предназначена преди всичко за заседаващите в Берлинският конгрес а не за бьлгарите,които още не са си сьздали бьлгарска дьржава след 500 годишното османско владичество и никой не е предполагал,че тя може да бьде толкова погрешно разбрана та дори и от болни мозаци основали се именно на нея за да дадат началото на срамен вьзродителен процес.Никаде в статията не е споменато,че това население,което си е местно е бьлгарско.Никаде.Казано,е че е местно но не и бьлгарско.Не може дори да се допусне,че Митхад паша ще определи помаците,като бьлгари.Не може и не трябва много мозьк за да се проумее но вьпреки всичко ти  и тези,като теб все това лаете и все сте толкова далеч от истината но не го сьзнавате.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
.................Никаде в статията не е споменато,че това население,което си е местно е бьлгарско.Никаде.Казано,е че е местно но не и бьлгарско.Не може дори да се допусне,че Митхад паша ще определи помаците,като бьлгари.Не може и не трябва много мозьк за да се проумее но вьпреки всичко ти  и тези,като теб все това лаете и все сте толкова далеч от истината но не го сьзнавате.

Hat, напротив, виж какво точно е казал. А ти или не виждаш или просто не искаш да видиш ;)

".. Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български."[/i]

изказване на Митхад паша из "Турция в своето минало, настояще и бъдеще", списание "Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж", година VII, януари-юли 1878 година, стр. 1152
[/quote]

Offline tersid

• Adviser
Препоръчвам на всеки да прочетете темата от начало ,защото всичко става несериозно особено с хилядите повторения  на едни и същи думи, казани от човек който не е историк и казани  във връзка  със военно политическата обстановка за онова време.
Препоръката е най вече за  онези които ,считат че думите на Митхад могат да бъдат мерилото за историческата истина и онези които въз основа на тези думи предявават нездрави претенции породени от болни комплекси.Всъщност ,ако някой лъже лъже себе си така ,че си повтаряйте лъжите.

Offline Hat

• Moderator

Hat, напротив, виж какво точно е казал. А ти или не виждаш или просто не искаш да видиш ;)

".. Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български."[/i]

изказване на Митхад паша из "Турция в своето минало, настояще и бъдеще", списание "Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж", година VII, януари-юли 1878 година, стр. 1152

Превода на това,което показваш не  е точен.Нагласен е така,както се иска на някого.Точният превод казва това,което сьм написал прочети го внимателно и осмисли ако желаеш за да забележиш тьнката разлика в превода.

Свободен чове

• Guest
Вече и професионалните преводи отричаме тука, к'о си мислите вие :)) Става интересно :)) Очаквам hat да посочи по-точен превод за да видим как ще изглежда изказването на Мидхат паша :))