Author Topic: Речта на помака Митхад Паша !  (Read 161907 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Имам чувството, че най-накрая Мидхад паша няма да излезе по-добър от комшията на Бай Ганьо:

- Данко бе, нашия комшия страшно ми се пери, учен бил, честен бил и н'ам какви дивотии. Да му теглим ли един калай?

И почва се писането... "Научаваме се, че..." - пише бай Ганьо и излага върху един лист бяла хартия такива черни хули срещу своя съсед, за каквито не само че не се е "научавал" някой път, но нито насън му са минавали. Пише бай Ганьо, пише и зачерква, той е все недоволен от ядовитостта на своите стрели: крадец е за него нежна думица, той я зачерква и пише хайдук, но тая дума е станала обикновена, бай Ганьо добавя пладнешки и я съединява с едно фатален. Съседът, жена му, децата му, родът му - излизат под перото на бай Ганя феноменални изверги...

Точно това направи България с помаците в периода 1878-1989 година. Накрая излезе, че "помак" е обидна дума, а помаците сме утайката на обществото и носим всички лоши качества.

Offline Rahmie

• Charter member
Точно това направи България с помаците в периода 1878-1989 година. Накрая излезе, че "помак" е обидна дума, а помаците сме утайката на обществото и носим всички лоши качества.

A ne e li veche vreme, da ne se vliyaem ot tova za kakvi sa ni mislili nyakoga, nyakoi vlasti...
Vajnoto e che DNES az, ti, toi...nie sme prosto pomatsi i ne se chuvstvame nito utaika, nito vtoro kachestvo narod. A dostoini i spravo da jiveyem na tozi svyat kakto vsichki ostanali...

Tova tryabva nie sami da si svarshim da sme na ti sas sebe si sas proizhoda si. Minaloto nyama da se varne, no dnes da jiveyem kato pomatsi i da se gordeyem s tova che sme tuka i che ni ima...

I da se obichame takiva kakvito sme... :-*

Пламен Пасков

• Guest
Твърдението ви е меко казано пресилено.
В него има много повече лъжа, отколкото истина.

Offline Chechliya

• Ace
  • Advanced member
  • Flight instructor
    • Pomak Leaks
Айде бе, имало повече лъжа. Така ти се говори, защото не си помак и не си изтърпял това, което ние сме изтърпяли.

Offline Gelina

• Forum fan
Всички народи са преживели по нещо лошо! Трябва да се гледа напред и да живеем заедно! Няма смисъл да се ровим в минали неща! Това на никой не помага! Дайте да измислим нещо за настоящето,за бъдещето! Само се "джафкаме" тука!  ;)

Offline dim56

• Forum fan
Що се отнася до емиграцията, то тя е съвсем логична: напомням за кой ли път: мюсюлманите в империята са имали друг социален статус, много по-привилигерован от не-мюсюлманите: като се започне от данъците и се свърши с тежестта на гласовете в съда. Гарант за този статус им е била единственно и само империята. Зад гърба си са имали още димящите развалини от потушаването на Априлското въстание, то ест, огромно заредено напрежение между двете групи: на мюсюлманите и на не-мюсюлмианите.
Естественно, че ще потърсят спокойствие и продължение, запазване на тези привилегии там, където са ги имали, то ест, в границите на империята, къде другаде?

Пламене, можеш ли да ни разкажеш как е протекло Априлското въстание в Североизточна България и какво е участието на местното турско население в потушаването му? С документи и свиделства, разбира се - нали така предпочиташ?
Предполагам, че книгата на въпросния доктор не си я виждал (аз също  ;)), но първо трябва да я видиш, да се увериш дали авторът посочва библиография на източниците си, и ако няма такава, тогава да го анатемосваш с обилните си цитати.

Пламен Пасков

• Guest
Пламене, можеш ли да ни разкажеш как е протекло Априлското въстание в Североизточна България и какво е участието на местното турско население в потушаването му? С документи и свиделства, разбира се - нали така предпочиташ?
Нямам в момента подръка документи и свидетелства, въпреки, че ако имах повече време, мога да намеря.
Цитирам по памет и по смисъл: там са учавствали най-вече черкезки банди, а не толкова местно турско население. По тази причина и самата османска империя е изселила черкезите след това в Кавказ, за да се избегнат конфликтите с останалото българско население.
Ако ви трябва по-подробно и наистина с цитати и докмуенти: в почивните дни или в средата на другата седмица че пак се подготвям за път...

Предполагам, че книгата на въпросния доктор не си я виждал (аз също  ;)), но първо трябва да я видиш, да се увериш дали авторът посочва библиография на източниците си, и ако няма такава, тогава да го анатемосваш с обилните си цитати.
Нямам нищо против да видя книгата на въпросния доктор. Но, доколкото знам, Джемал добросъвестно го е цитирал така, както си е.
Затова и за мен това е представителна извадка и цялата ми критика към въпросния доктор е в сила.

Offline ciberman·s

• Candidate member
  • *
Мустафа, натиснете тук, и ще видите документи, които, надявам се, отговарят на вашите критерии за автентичност.
Там няма да намерите новопоявилия се (за мен поне) критерий за преход към исляма "син на Абдуллах", както го извеждате с Чечлия.
Какъв е бил Митхад паша?

Вие и опониращите ми най-често започвате с това, какъв не е бил:
1. Не бил генетик (сякаш тогава генетичните лаборатории са били във всяко кафене на империята),
2. не бил историк (не знам, кои висши учебни заведения на Империята са присвоявали тогава тази специалност),
...не бил още не знам си какъв....
Вие сте неточен, като твърдите, че това било РЕЧ, то ест, политическа изява, и го сравнявате с Волен Сидеров (което е нелепо и за двамата)
Митхад паша е направил ПУБЛИКАЦИЯ (а не реч) и то във френското научно списание Revue Scientifique, брой от юли, 1878 година!
Аз ще ви кажа какъв е бил: той е бил валия на Туна вилает, в който е влизала не само почти цяла днешна северна България, ами даже и Самоковско! Валия, означава официален представител, управител на османската империя! То ест, държавник!
Освен това е бил и велик везир. В превод: над него е бил само султана!
Слагаме в добавка, че е роден в Ловешко, по произход българин мюсюлманин, то ест, помак.
Освен това, цитирам: Особено активен (от 1869 до 1872 г.) бил масонът Мидхат паша, който бил министър на правосъдието в правителството на Мохамед Рашид паша по времето на Абдул Азис. Той писал на султана да установи  конституционно управление по образеца на западните демокрации. Така корупцията в страната щяла да бъде  изкоренена и с новите закони щял да бъде въведен ред, равноправие и благоденствие.
Естественно, всеки е свободен да вярва или да не вярва на източника на цитата.
Давам и друг малък цитат:
Мидхат паша получил поста Велик Везир и образувал комитет за приемане на конституцията. Тя била приета след много трудности. Абдул Хамид усетил намесата на Англия и го пратил на заточение. Младотурците, емигрирали във Франция и Женева, го свалят от престола. Брат му, Мехмед Рашид, възстановил конституцията.
Иначе казано, той е бил това, което по-късно е станал Ататюрк - един друг, този път: полу-помак, днешният национален герой на Република Турция.
Борили са се за едно и също, както виждате.
А вие, ако не искате, не му вярвайте.
---
P.S.
Туна вилает = Дунавски вилает
Дунавският вилает е голяма административно-териториална единица в Османската империя с център град Русчук (Русе).
Създаден е след териториална реформа през 1864. Обхваща 65 каази, 1500 общини и градовете Русчук, Тулча, Търново, София, Ниш.

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser
komentar za Paskov

Cherkezite za koito spomenava Paskov sa zaseleni po Balkanskite zemi ot Osmanskata darjava . Tova sa cherkezi naselyavali zemite koito darjavata gubi po severniya briag na cherno more i potarpevshi ot Ruskite voinici. Vijdaiki zlodeyaniata na rusnacite tam proiavavat grubost pri potushavane na buntovete  na uchasnicite v buntovete(koito razbirase sa v pomosht na rusnacite). Sled zagubata na zemite v balkanite Osmanskata darjava zaselva tezi cherkezi ne v Kavkazieto a v Siriya kadeto po tova vreme Osmanskata darjava stroi jelezopatnata liniya Hidjaz ( ot Sham do Meka). Tai kato stroitelnite obekti postoianno sa napadani ot  arabskite bedoini darjavata gi nastaniava pokrai stroitelnite obekti. Ako Paskov ima kasmet da otide do tam shte vidi che sega goliama chsat ot siryicite sa sas sini uchi i svetal ten. Kogato pishete neshto ne se opitvaite da pishete po pamet shte napravite greshka.

Offline AlperenKIRIM

• Advanced member
За Татар Пазарджик се говори че носи това име много отдавна и не е измислено от Османците.Там са живеели татари.И когато са дошли тук Османците това име вече съществувало.Така и със  турското име на Становец- Юрюклер.Във тези земи много отдавна са били юрюците.''''''''''''''''''''''''''

Ти кои броиш за татари?
Татаро-монголите на Батий, на Ногай, или днешните кримски татари, и казанските татари, които са си котрагови българи и българи, останали от Старата Велика България, приели исляма през 9 век?
Щото едните са монголоиди, а другите - европеиди, което иде да рече, че никак, ама никак не могат да са един и същ народ?

tatar pazarcik , tova ime e ot osmansko vremena, a tatarite na tatar pazarcik sa "kara mogoli" , idvali sa s "timur leng" v anadolu i s osmanli do pazarcik.... ne sa tyurki a sa mongoli , veche nyamat razbira se...

v momenta v balgariya ima samo krimski tatari...

Пламен Пасков

• Guest
komentar za Paskov

Cherkezite za koito spomenava Paskov sa zaseleni po Balkanskite zemi ot Osmanskata darjava . Tova sa cherkezi naselyavali zemite koito darjavata gubi po severniya briag na cherno more i potarpevshi ot Ruskite voinici. Vijdaiki zlodeyaniata na rusnacite tam proiavavat grubost pri potushavane na buntovete  na uchasnicite v buntovete(koito razbirase sa v pomosht na rusnacite). Sled zagubata na zemite v balkanite Osmanskata darjava zaselva tezi cherkezi ne v Kavkazieto a v Siriya kadeto po tova vreme Osmanskata darjava stroi jelezopatnata liniya Hidjaz ( ot Sham do Meka). Tai kato stroitelnite obekti postoianno sa napadani ot  arabskite bedoini darjavata gi nastaniava pokrai stroitelnite obekti. Ako Paskov ima kasmet da otide do tam shte vidi che sega goliama chsat ot siryicite sa sas sini uchi i svetal ten. Kogato pishete neshto ne se opitvaite da pishete po pamet shte napravite greshka.
Случва ми се, признавам си.
Затова гледам да проверя постингите си внимателно, преди да ги пусна...ако имам време и възможност.
В случая с черкезите нямах нито време, нито възможност, така че, може и да съм сгрешил.

Offline shaban

• Forum fan
Не разбирам какво толкова сте се захванали с едно изказване. Какъв е бил Митхад Паша? Историк, посветил живота си в изследване историята на помаците ли?! Едва ли. Това е просто част от политическа реч - чист популизъм, който няма никаква историческа стойност. Все едно след сто години някой да цитира изказване на Волен Сидеров.
Брат ми ,ти утрепа темата.
Анджак де, и аз  викам същото ,това си е само едно интервю на един политик,ама на некои им е по началъм ,тфа да е иначе.
Иначе след тези твои думи ,на мене си ми бива,ако ме питат, и да я закатанчат.Ама немакой да ме пита

Offline mustafa_b

• Forum fan
    • Всичко за село Корница
Брат ми ,ти утрепа темата.
Анджак де, и аз  викам същото ,това си е само едно интервю на един политик,ама на некои им е по началъм ,тфа да е иначе.
Иначе след тези твои думи ,на мене си ми бива,ако ме питат, и да я закатанчат.Ама немакой да ме пита

Да, мисля, че схванах намека ти :

А,така също не мислиш ли ,че този документ беше началото на идеята за Възродителните процеси както на помаците така и на турците.

Много жалко ако наистина е било така.

Пламен Пасков

• Guest
Да, мисля, че схванах намека ти :

Много жалко ако наистина е било така.
така е било, Мустафа, за съжаление точно така е било.
Но пак ви връщам към примера: ако се качите зад волана на прекрасен Мерседес, и го насочите и убиете някой пешеходец, колата ли е виновна, или човекът зад волана?
Каква е вината на историческата истина за това, че една доктрина (комунистическата) е решила с нея да оправдае насилието над една част от българите?
Айде, за това Митхад паша им крив, а на не-мюсюлманите за избитите попове, инакомислещи и християни, които също гниеха и гинеха, за тях кого да виним?
Аспарух? Борис-Михаил? Паисий Хилендарски?

Offline Hat

• Moderator
От всичко прочетено по темата виждам,че споделеното от пашата на Берлинският конгрес се използува с голяма охота и се влага голяма доза пошлост от много наши сьфорумници,някои вече бивши.Вижте какво пише в книгата си Христо Стамболски издадена през 1927г. в София и озаглавена "Автобиография,дневници и спомени"том ІІ
-Особено силно впечатление ми направи речта и поведението на Мидхад паша по време на Берлинският конгрес през 1878година след,който Княжество Бьлгария вече е самостоятелна дьржава.Предполага се че властите от Княжеството ще започнат да изселват турското население.Един ден така ще е и в Източна Румелия,ако влезне в сьстава на Княжеството.Затова Митхад паша решил да се намеси и в едно от най големите френски списания,излизащо в Париж той публикувал обширна статия, в която изложил,че в пределите на бьлгарската дьржава ще влезнат около милион хора,които бьлгарските власти ще искат да прогонят и да завземат имотите обявявайки ги за турци поради това ,че изповядвали една и сьща вяра с турците.И Митхад паша обяснява и за конгреса в Берлин и за всички дьржави и народи,че този един милион които властите в новосьздадената бьлгарска дьржава,а и посетне ще искат да прогонят не са турци.Общото им с турците е само вярата им.Те не са били дошли из тези земи с османските орди,а са били заварени тук.Че незнаят турски език.Настоява да си останат по родните места.Обявява ги за самостоятелна народностна общност,която тепьрва при новите условия на Балканите ще се развива в национална посока.Помаците са нещо отделно от другите националности.

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42