pomaklarin etnik kökeni ne olabilecegini ben buldum pomak kelimeyi nasil icad etmisler bir düsünün oda makedon kelimeden geliyor bu sekilde po.make.don pomake. makedon. po.make.don pomake . po.makedon ne anlami tasiyor herkes anliyor zaten dahada makedon gercek makedon anlamini tasiyor zamanla bölgemizden büyük yöneticiler gelmis gecmis ve pomakedon kelimeyi evire cevire herkes kendi cikari icin sonuc pomak kelimeyi icad etmisler sanirim herkesde memnun bu durumdan ama biz pomaklar degiliz asagida görüyorsunuz yunan olsun türkiye olsun bulgarlar olsun hatta araplar bile bize nerden ve neyiz anlatmaya calisiyor tabii onlarin cikaridir o yuzden öyle hareket ben makedonyaya gezmeye gittigimde ben pomakca konusuyorum onlar diyorki sen eski makedon dilini kullaniyon bulgaristana gittigimde onlarda ayni sekilde madonmusun sordular hirvatistandada ayni soruyla sen makedon veya sirpsin dediler bosna ve sirbistana gitmedim daha orayada gittigimde ne diyecekler pomak.edon dilime bilmiyorum
Çok ilginç bir yorum ilk kez böyle bir yorum okuyorum bunun doğru olabileceği bizlere torbeş denilmesi gibi pomak denilmesinden kaynaklanıyor olabilir.Torbeşler makedon kökenli aynı zamanda bir çok çevre bize pomakta diyor üstelik bizim yaşlıların konuştuğu dile eski makedonca diyorlar, Sn.İskecelinin vermiş olduğu bilgiler gerçekten çok ilginç zaman içinde pomakedon kelimesi pomak olarak kısaltılmış olunabilir.
Ayrıca biz torbeşler makedon kökenliyiz Makedonyadaki pomaklarla torbeşler arasında çok büyük farklar yokken yada tamamen aynılarken Makedonya dışındaki pomaklar la makedonyadaki torbeşler arasında farklarda var.
Bu farkların oluşma nedeni büyük ihtimalle bölgesel-coğrafi ve kaynaşmalardan dolayı.
Makedonyanın çoğu yerinde Torbeşler yada pomaklar makedonlarla içiçe yaşarlarken makedonya dışındaki pomaklar türkler ve bulgarlarla içiçe yani karışık-birlikte yaşamışlar.
Makedonya dışında torbeşlerden çok fazla söz edilmezken ve genel anlamda pomak olarak değerlendirilirken Makedonya içinde ise pomak kelimesi yerine daha çok torbeş kelimesi kullanılmaktadır.
Yaşlıların söyledikleride bize torbeş,pomak ve makedonce diyorlardı sözleri balkanlardaki tüm pomak-torbeşlerin aynı kökenden geldikleri düşüncesini aklıma getirmekte, acaba doğruluk payı nedir ?
Fakat bugüne kadar pomakların makedon kökenliyiz gibi bir açıklamaları olmamıştı genel kanı ya slav yada bulgar kökenli olduklarıydı.
Makedonyada ki torbeş-pomakların Makedonya dışındaki pomaklarla ne gibi bağlantıları olduğunu merak etmekteyim...
Sonuç olarak Makedonya dışındaki pomakların makedon-türk-bulgarlarla daha çok birlikte yaşadıkları için aradaki farkların bu yüzden olabileceğini düşünmekteyim.
Buna rağmen Makedonyadaki torbeş-pomaklar da Makedonlarla birlikte yaşadıkları için daha saf kaldıklarını düşünüyorum...
Pomaklar makedondur demiyorum fakat ilginç bir şekilde pomak kelimesinin gerçek anlamını bize torbeş denildiği gibi neden pomakta denildiğini ve torbeşlerle pomakların birbirleriyle bağlarını merak etmekteyim.Acaba torbeşlerle pomaklar aynı kökenden mi geliyorlar.
Eğer öyle ise pomakların makedon kökleride var.Bu arada aynı şeyi rodoplardaki pomaklarda o halde torbeşlerinde bulgar-türk kökleride var demelerine neden olacaktır.Fakat Torbeşlerin genel olarak bulgarlar yada türklerle bağları yok torbeşlerin geçmişte yoğun yaşadıkları batı makedonya da torbeşler hırıstiyan makedonlarla aynı kökten geliyorlar...Zaten bulgar tezlerine göre Makedonlar aslında bulgar oluyorlar ama gerçekte bunun doğruluğu olmadığı gibi bulgarlarında türk-fin-ogur ve slav oldukları aşikar.Yani ortada yunanistanın ve bulgaristanın siyasi amaçları nedeniyle pomakları bulgar yada yunan göstermeleri olasılık dahilinde özellikle yunanların pomakları makedon kökenliler olarak değerlendirmesi soru işaretlerine neden olmakta. O halde biz torbeşlerde pomak olduğumuza göre ve hırıstiyan makedonlarlada aynı kökten olduğumuza göre ve hıristiyan makedonlar dna sonuçların da antik makedonların devamı oldukları kanıtlanmışken, pomakların makedon olma olasılıklarıda var.
Tabi ki bu bağları tam olarak bilmiyoruz, nedir ne değildir.
Tabi çok fazla siyasi amaçlar güdüldüğü için işin içinden çıkmak mümkün olmuyor, bizlerde siyasi amaçlardan sıyrılıp objektif olmalıyız....
Saygılar.