Biz bunu çeşitli konu başlıkları altında defalarca kez yorumsal olarak tartıştık sonuca varılması çok güç bir konu olduğundan fikirsel ifadeden öteye gidemedik..
Bir kere Pomakların etnisite ( ırk ) konusu çok farklı tezlere dayandırılıyor.Bu konuda bilim adamları dahil çok insan farklı tezleri öne sürüyor..Dersin ki kimisi politik , kimisi blimsel, kimisi doğru, kimisi yanlış..bu yorumlar nedir biliyor musun?? bu yorumlar sadece ve sadece senin kabul ettiğin teze göre değişen doğrulardır.Ve sadece SANA GÖRE dir..Neden? bu konu muamma ve muallaktır ! Biz dedik ki etniside konusuna girmeyin ( şimdilik ) zira pomak kimliğini yeni öğrenenler var..sizler herhangi bi kültürel bir bağ kurmadan pomak kimliğini ve kültürünü, dilini tanıtmadan etnisiteye girerseniz pomaklar bölünür !! nasıl mı ? Bana Bulgar kökenlisin dersen ben ''hadi ordan şuursuz '' diyecek kadar sinirlenir, edebimin dışına çıkmamak için zorlarım kendimi ! Zira bende kendimce Pomakların Karadenizin kuzeyinden göç edip Slavlarla karişarak yeni bir etnisite oluşmuş olan POMAKLAR olduğu inancını besliyorum.Ama tek fark BUNU DAYATMIYORUM! bunu dayatırsam Pomaklarin şu zerre kadar emeklerine ket vurmuş olurum.Üstelik diyorum ki şimdilik bırakalım şu etnisite davasını önce Pomak kimliğimizi bir tanıyalim tanıtalım.Kültürü neymiş? kimmiş? ne yer ne içermiş? neler giyerlermiş ?'' Bak Bulgaristan da ,Makedonya da ,Arnavutlukta ,Yunanistan da benim kanımdan canımdan insanlar var Pomakça konuşuyorlar'' diyebilene dek bunu idrak edip yürekten hissedene dek etnisite konusunu KESİN ÇİZGİLERİ VARMIŞ gibi konuşmayalım.''Sözlerimize dikkat edelim'' derken bunu ifade etmek istiyorum.Bilmeden ihanet içerisindesiniz.Bu şekilde devam edicek olursanız ,Pomaklar arasinda bölünmeye sebep olacaksınız. Kendini Bulgar hisseden Pomaklar, kendini Türk hisseden Pomaklar , kendini Makedon hisseden Pomaklar hatta kendini Yunan hisseden Pomaklar...Bunun farkına varabilecek yaşta olmadiğını ifade etmişsin saygı duyuyorum ve yeniden bir çok yazida ifade edilen bu konudaki sakıncaları özetlemeye çalıştım..Tekrar söylüyorum ..inandığınız etnisite teorisi bir netlik kazanmamiş ve muallakta olan birşey..bunu mutlak doğruymuş gibi ifade edip bir evvelki yazınızdaki gibi abesle iştikal seviyesine varacak cümleler kurmanızı ( Pomak devleti ) kabul edilebilir sınırlarda bulmuyorum.Ve her sefer yeniden etnisite konusundaki radikal fikirlerin çok cesurca açıklamalarina yine aynı şeyleri ifade etmekten sıkıldık..sıkılsakta yanlış olan tutumlara cevap vermek boynumuzun borcu olsun...