Author Topic: Диалекти  (Read 62884 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline rsrebranov

• Avarage member
Ynt: Диалекти
« Reply #75 on: May 21, 2009, 00:14 »
еееееее, во Гръцко веке издаваа книжлета, речници, дори получих от един мой дост, адвокатин от Солуна града, едно книжле "Учим со помацку", написано по английски тертип. Връти-сучи, ама само да не е болгарско. Използваа грешните хорица и тяхната мъка, експлоатират ги подобаващо. Има бедни хора, други лакоми и за кинти се продават. Или пък никой не му обръща внимание и само това чака, някои да шилне, както казват във Вълкосел. Неслучайно има лаф - прост народ - слаба държава.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #76 on: May 21, 2009, 00:15 »
Tabi pomakların çoğunun konuştuğu veya konuşmak istediği farklı bir dil daha var o da türkçe. Böylece sorundan kurtulmuş oluruz :) İşte size seçenek. Türkçeninde bulgarcanın bir şivesi olduğunu iddia edemezler ya ;)

Offline Nedim Mehmedoski

• Moderator
  • Torbesh
« Reply #77 on: May 21, 2009, 00:20 »
 :D Samo jas znam kako da ve zapalam za da imate zhelba da pishuvate!.
Vas naimnogu ve drazni Makedoniya i makedontzite i se povrzano so niv!..

Ayde drugpat che vi ya razgoram temata ;D,oti sega moram da si legnam..utre imam mnogu obvrski.
Selam aleykum..na moite POMACIIIII!!!

река_Въча

• Guest
« Reply #78 on: May 21, 2009, 00:24 »
Ама и на торбешите не им е лесно, фукарите...Да са живи и здрави, винаги супорт, колкото може да им даваме от България..Язък, че чак сега като Косово стана самостоятелна държава някой се сети, че има българи мюсюлмани там..Не можеше да се отвори дума при комунизма , че има българи в Югославия..

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #79 on: May 21, 2009, 00:28 »
Торбеш, па баш ме брига за Македония, ама и вие да не думате дека съм македонец. А баща още вика: ония оданат границата, сръбето, югославците. Кви макета, кви пет леа. А па ти като се пишуваш како друг етнос, шо те брига за македонците? :-)

река_Въча

• Guest
« Reply #80 on: May 21, 2009, 00:29 »
Он зборуваше вкупно за Мекедониjа..

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #81 on: May 21, 2009, 00:30 »
А сиганите мюсюлмане какви са? Като сме тръгнали по той правец.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #82 on: May 21, 2009, 00:32 »
Тошка, уоти бре, джанъм, са праиш на интересен. Да не си от федерацията на оня Мюмюн кой извади фалшификато. Нимо са пука. Ние са конущисваме:-)

Canım burası pomak forumu böyle siyaset yapmaya devam ederseniz gereği yapılır. Burası müminin veya doğanın propaganda yeri değil... Molq,trqbva da znaete tuk NE  e mqsto za politika !!! Vsi4ko dotuk,tolkova !!!!!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #83 on: May 21, 2009, 00:33 »
Наскоро съм в чата. Влиза едно момче и понеже ника му не ми говори нищо го търся в сайта. Виждам му профиля - Турция. Селям му пиша, той отговаря и донадва нещо на турски... Донт ъндърстенд френд... Ноу енгл? Bad вика той и започна една мъка... в един момент му пиша interesno mi e da si pi6em ama mnogo se ma4im priyatelu... Brat! 6to ne kazvash che znaesh pomashki :) Pomak li si? Ne викам bulg. hristianin. -Pa otde znaesh pomashki?

И е весело и е тъжно...

река_Въча

• Guest
« Reply #84 on: May 21, 2009, 00:34 »
ахахахаахахахахах поста на абц, утрепа рибата хахаахахах

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #85 on: May 21, 2009, 00:47 »
Не бе, они фрут са правят на интересни и на ощипани. Ей така, като бях в Годяшево и съзирам две нинки на една шахта сьоднали. И аз нарочно забавих ход и таман да ги отмина, едната се обръща към мен и вика: чо, ти откадье си? И почнах едно обясняване, че съм от Вълкосел, а те си помислиха, че хазяинът ми е баща. И добре, че знаех родата на хазяите. И почнах да им обяснявам за родните в Слащен и т.н. И когато усетих, че вече пада съмнението, почнах да ги питам за названията на различните треви. Едната баба започна да ми казва, но другата я посръга: "Нимо ма, казваш, уоти ша ни искарат болгаре". А другата й отговаря "е, той си е наш чивяк". И почнаха да ми ги казват. Та така успях да събера немалко имена на растения. :-)

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #86 on: May 21, 2009, 00:51 »
V poslednite nqkolko postinga ima mnogo Spam,govori se za politika.Moje  bi v zaglavieto na Temata e obyrkvashto,kasae se za dialekti pri pomacite i turcite,tuk e pomashki sajt i edinstveno ot polza e tam da se nablegne za razlichniq dialekt. Vsichki postingi ottuk natatyk shte bydat izstriti  ako sa za politika ili NE po Temata!

Offline abc

• Forum fan
« Reply #87 on: May 21, 2009, 00:59 »
Да ме прощаваш, но като е помашки сайт защо слагаш турците в привилегировано положение спрямо българите?
Политиката е едно изречение в един пост май.

Offline rsrebranov

• Avarage member
« Reply #88 on: May 21, 2009, 01:03 »
Много е странно това турски и помашки, това е все едно български и турски, само защото имат общи думи, или тук иде реч и за религията. Ама сполай ми каква е връзката между религия и диалект? И не е ли много близко до политика? Когато пише за спомените в помашкия край, не е за да се рекламирам, а за да покажа колко е специфично такова изследване, какви са трудностите. Значи нямах никакви проблеми да публикувам моите наблюдения в американското списание, а се оказва, че тук има. Намирисва на религиозна сегрегация.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #89 on: May 21, 2009, 01:05 »
Да ме прощаваш, но като е помашки сайт защо слагаш турците в привилегировано положение спрямо българите?
Политиката е едно изречение в един пост май.
Не ги слагам турците в" привилегировано" положение абс,изхождам от тезата,че тука в сайта ни има много турци наши членове дето са отраснали в БГ по Родопите или в смесица райони.А за политиката е доста повече,така че бъдете конструктивни ако искате да има диалог!