Merhaba.
Eğridere’ye bağlı Hotaşı(Rusalsko) ve çevresi hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlara sormak istediğim birkaç soru var. Konuya vakıf olan arkadaşlar cevaplayabilirse çok sevinirim.
Baba tarafımdan Hotaşlılıyım. Kendilerini Türk olarak adlandırıyorlar ve Pomakça bilmiyorlar. Fakat Eğridere’ye bağlı Çitak köyünde yaşayanların, bizim bölge için Pomak dediğini öğrendim. Bu iddianın aslı var mıdır, Hotaşlı ve çevresi Pomak bölgesi midir yoksa Türklerle meskun bir mahal midir? Eğer bölgede Pomaklar yaşıyorsa sonradan Türkçe öğrenme ve Türkleşme gibi bir olay yaşanmış mıdır?
Bir de aile büyüklerimizden birkaçı, Dolaştır(Zagrazhden) tarafından, Tozyanı isimli bir köyden gelmişler. Bu sebeple aile içinde bir kısım, Tozyanı’ndan gelenlere Pomak diyormuş. Fakat dedeme sorduğumda Tozyanı’ndan gelenlerin Pomakça değil, Türkçe konuştuklarını öğrendim.Bütün aramalarıma rağmen Tozyanı isimli köyün tam yerini ve bugünkü ismini de bulamadım. Bu köyün tam yerini ve bugünkü ismini bilen, köy halkının Türk mü yoksa Pomak mı olduğuna dair malumatı olan var mıdır?