Не знам кой е моделът за България. Може би моделът е да не се слушат литератори. Вазов митологизира Левски докрай. Не, аз не съм го демитологизирал в книгата "Другият", просто разказах историята за майка му, която губи пет от шестте си деца и се самоубива. Коя майка би понесла детето й да бъде обесено за убийство на друго дете? Ако Левски дойде и заколи вашето дете, той ще бъде ли вече иконата Левски?Създавайки митове от такива като Левски, ние създаваме условия за поява на хора като Бойко Борисов. Създавайки митове от такива като помаците, ние създаваме условия за изтребване на нацията, ако щете. Гадно е, но е така. Докато не се отървем от това митологизиране, няма да се оправим. Митовете ни задушават. Създаваме мит от евентуален олимпийски шампион по дълъг скок като Левски. Комитетите, които се приписват на Левски, всъщност са идея на Георги Сава Раковски, на Матей Миткалото.Защо най-сетне не създадем истинските митове? Има десетки. Добри Желязков Фабрикаджията от Сливен осъжда Отоманската империя през 1868 г. в Цариград. Аз 15 г. съдя България за забрана на моя книга и делото ми в Страсбург още няма решение. Защо никой не знае за Желязков? Или Пенчо Семов Фабрикаджията от Габрово, който през 1919 г. дава 300 000 златни български лева от джоба си подкуп на двама кардинали, за да лобират за целостта на България? Кой друг го е правил? На тези хора трябва да се възхищаваме, а не да превъзнасяме Крали Марко, чийто първообраз Марко Вълкашин изколва собствения си народ на Косово поле!
Христо Стоянов, „Марица"
Нерде Левски, нерде Бойко Борисов...
Що се отнася до това, че никой не бил знаел за Матей Миткалото, за Георги Раковски, за Добри Желязков, ако г-н Стоянов не е знаел и късно е научил, не бива да приписва това свое първоначално незнание на други хора. Нито да правим манипулативни внушения.
Не знам защо толкова ви пречи Левски. Нито защо на Христо Стоянов му пречи Левски.
Никой не казва, че на романтичността на дядо Вазов не трябва да се гледа с разбиране, че той наистина романтизира героите на своето време. Но да се твърди, т.е. нагло да се лъже, че Левски е убил дете, това е нещо съвсем различно.
Но както и да е.
Аз наистина нямам време за празни спорове.
Продължавайте да вдигате костите на Левски, макар че това наистина е грозно и говори за липса на самочувствие и липса на мяра не у някого другиго, а у настървените да го правят.
Странно, че за разлика от немалко негови съвременни турци, които са крили Левски от властта, които са го уважавали и почитали, днес се намират турци, които изпитват върла омраза към него, въпреки че нито са му съвременници, нито могат да бъдат заподозрени в нещо друго, освен в това, че правят подобни неща просто от омраза към всичко българско. Както и хора като Христо Стоянов, които да се нуждаят от това да цапат името на Левски, под маската на псевдозагриженост към историята.
И се стига дотам, че в примерно в теми като тази, която е за турски учен, който казал, че помаците са турци, не знам колко постове има вече пак за Османската империя и пак за това, че Левски бил убил дете... Аз от много време не бях влизала в този форум, но имам спомени, че тия същите неща много пъти са били писани и повтаряни в други теми, само и само да се настървяват членовете на този форум към презрение към всеки добър пример от българската история и непрекъснато да им се повтаря, че нищо красиво и добро няма тази история. Само в историята на Османската империя има нали, как иначе, и за тази империя кой знае защо толкова много се коментира и днес. Защо е това, не мога да разбера? Защото има хора, които мечтаят тя да се върне под някаква форма, затова ли е целият зор?
Е, желая ви всичко хубаво.
Аз не съм привърженик на безкрайните повторения, в които някакви пропагандисти непрекъснато се упражняват.