Расате, ако си вярваш на това което си пишеш ,сериозно много си верьян и въобще не си за пред хора защото само се излагаш. Виждам ,че си изучил Българската история в най различните и, и най шантавите варианти , та си минал и на историята и на Османската империя. Браво ,ама гледай и нея да я побългариш ,защото всуе пак че се умориш.
Виждам ,че не правиш разлика между Мохамед (Салаллаху алейхи уа салам) и Али , но то на тебе не ти и трябва. Аз ако съм го писал , не съм го писал до тебе ,защото ти няма да го разбереш ,писал съм го до хората които ще го разберат.Те коскоджамити прафесори доскоро ни викаха ,"българи мохамедани" , а ако знаеха че има помаци алиани , кой знай на тях как щяха да казват . Така ,че не бързай ти да ме апострофираш ,защото това тебе не те касае ,чоджум нека първо чуем думата на академията на науките , а после след нея и академията на неуките ,респектирам тебе.
Между другото след като си изчел Османскта история ,ще ми кажеш ли според нея колко помаци са били велики везири , колко българи са били велики везири , и защо Османската Империя ги дели на помаци и на българи.Не бързай да ми отговаряш ,проучи старателно за да нема пак ни мое ни твое ,като онова куче дето беше пазило сеното от козите.
Дори не ти стиска да си признаеш ,че съм прав- Али ибн Абу Талиб е зет на Мохамед и според Шиитите е първият Халив.
Алиените -или последователите на Али ибн Абу Талиб са ограничена общност сред сунитското море.Те са продукт на раздвижването настъпило в рамките на Османската империя и са неин продукт.Алевизмът е следствие на смесване на суфизъм и шиизъм,но това един сунит няма как да го разбере!
Суфизмът е следствие на арийското християнство и на павликянската ерес широко разпространена в Северна Африка и Близкият изток.
Суфистките ордени (тарика), биват както шиитски, така и сунитски,в редица случай смесени или изцяло необвързани с двете основни течения в исляма, обикновено извеждат духовното си родословие от пророка на исляма Мохамед чрез неговия братовчед и зет Али ибн Абу Талиб.
В Османската империя няма такова животно като помаци
Везири българи:Исак паша,Херсекли Али паша(босненец),Хадим Синан паша(род Боронивичи,близък до Паячевичи и Шишманци),Соколлу Мехмед паша(Соловичи-род близък до Неманичи и Шишманци),Синан паша(Коце),Мехмед паша,Дамат Ибрахим паша,Филибели Хафиз Ахмед паша(Пловдивчанин-Фелибе),Малкоч Явуз Али паша,Иваз Мехмед паша,Силахдар Дамат Али паша,Косе Бахир Мустафа паша,Молдованчи Али паша,Ивазад Халил паша,Калафат Мехмед Паша,Алемдар Мустафа Паша,Бендерли Мехмед Селим Сири паша,Мидхат паша(От Русе) и пр.
Самите везири носят или името на града от който произлизат или вплетено собственото или името на рода от който произхождат.
Соколу Мехмед- Еничар от рода на Соколичи,Коча(Коце) Синан,Косе Бахир Мустафа,Силхадар Дамат(Силадар) и пр.
Филибели Хафиз Ахмед-Фелибе-Пловдив,Дарендели Цебецизид Мехмед-От Даренде,Чандарли Ибрахим от Чандарлъ ,Ермени Сюлейма(Арменецът Сюлеман) и пр.
Поздрави