Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872637 times)

0 Members and 61 Guests are viewing this topic.

Offline ibrahim65

• Moderator
Ynt: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1860 on: August 12, 2012, 07:46 »

Ибрахиме, Ибрахиме,

голям неблагодарник си, в известен смисъл.

Това просто не го разбрах дали съм задължен на някой за нещо.
Или аз Ибрахим, потомъка на Ахмед агата, трябва да стана овчинка.

Offline Mariana

• Forum fan
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1861 on: August 12, 2012, 13:41 »
Това просто не го разбрах дали съм задължен на някой за нещо.

Или аз Ибрахим, потомъка на Ахмед агата, трябва да стана овчинка.

Чийто и потомък да си, ако не можеш със собствената си глава и в днешното си битие да отличаваш добро от зло, все тая.

Не българите в днешния ти ден, или аз още по-малко, те правят на овца.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1862 on: August 12, 2012, 22:24 »
Чийто и потомък да си, ако не можеш със собствената си глава и в днешното си битие да отличаваш добро от зло, все тая.

Не българите в днешния ти ден, или аз още по-малко, те правят на овца.

Защо ли в душата ми напира уважение към всички вас.
Защо ли пак сърцето ми шепти прости им Ибрахим прости им.
Който ми знае цената ще ме търси под дърво и камък, ден и нощ.
А който ми подаде ръка никога няма да е ,,пишман,, първо ще я целуна
след това ще я окача със злато и сребро а защо не и.........

Pjesma Kono Sarajko - Hasiba Agic & Ferid Avdic

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1863 on: August 13, 2012, 11:20 »

Около 30 г. на миналият век терминът българо-мохамедани започва да измества в научната област термина помаци

Поздрави

Rasate : То тогава помаци не е имало всички българи приели исляма са се само наричали турци,християните са ги наричали турци. И някой се е сетил че трябва да бъдат българомохамедани :D
Rasate: Около 30 г. на миналият век терминът българо-мохамедани започва да измества в научната  :D :Dобласт термина помаци и окончателно се въвежда след 44 година.- Много е научно разбира се. Тези научните фашисти първо да научат че религията е Ислам. А ти Расате сигурно знаеш че израза българомох. е измислен с цел да не се унижат Помаците и да се откажат от религията. От където и да погледнеш само ксенофобия  ви гази а науката я оставате на хора които я уважават и са напреднали във всяка сфера. Rasate, остави да ни пробутваш фашизоизми, ужким били научни.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1864 on: August 13, 2012, 12:30 »
Защо ли в душата ми напира уважение към всички вас.
Защо ли пак сърцето ми шепти прости им Ибрахим прости им.
Който ми знае цената ще ме търси под дърво и камък, ден и нощ.
А който ми подаде ръка никога няма да е ,,пишман,, първо ще я целуна
след това ще я окача със злато и сребро а защо не и.........

Pjesma Kono Sarajko - Hasiba Agic & Ferid Avdic

Първо аз не съм вие.

И второ, това, което някакви овластени глупаци са ти причинили в миналото, не бива да го прехвърляш на някакви други хора само, защото са българи, на някакъв такъв общ принцип.

И трето, ако смяташ, че не добро, а лошо съм ти направила....
не знам наистина какво да кажа.

Съмнявам се, че има какво да ми прощаваш, във всеки случай,
освен онова малко добро, което никой друг не е направил за тебе в последните сигурно 20 години.

Ако не мислиш така, посочи ми аджеба какво зло съм ти направила.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1865 on: August 13, 2012, 13:17 »
Rasate : То тогава помаци не е имало всички българи приели исляма са се само наричали турци,християните са ги наричали турци. И някой се е сетил че трябва да бъдат българомохамедани :D
Rasate: Около 30 г. на миналият век терминът българо-мохамедани започва да измества в научната  :D :Dобласт термина помаци и окончателно се въвежда след 44 година.- Много е научно разбира се. Тези научните фашисти първо да научат че религията е Ислам. А ти Расате сигурно знаеш че израза българомох. е измислен с цел да не се унижат Помаците и да се откажат от религията. От където и да погледнеш само ксенофобия  ви гази а науката я оставате на хора които я уважават и са напреднали във всяка сфера. Rasate, остави да ни пробутваш фашизоизми, ужким били научни.

Терминът българомохамедани е плод на незнание, така е тръгнал, поради невежество, до голяма степен.
Но си мисля, че идва края все пак на това незнание и на неговата публична употреба. Или поне е крайно време това да стане.

Невежеството в този термин е в думата "мохамедани", която разбира се е неточен термин.
А това, че не приемате, или че мнозина не приемат и израза българи мюсюлмани, е отделен въпрос. То е плод разбира се и на репресиите над помашката общност в България, на натиска за смяна на вяра или на имена, които, както може и да се очаква, са имали обратен ефект. Ефектът на отдалечаване на помаците, не на приемане на "лошия факт" за българския майчин език и българските етнически корен, който не биха искали да е такъв.

Ако има помаци - а такива има много разбира се, които смятат, че нямат нищо общо с българите - без значение каква е историческата истина - щом така се чувстват, така и ще се определят.

Помаци във всеки случай не е било етническо название.
Помаците не са били отделен етнос.

Ако са били такъв, нямаше да се чудят сега едни турци ли са били предците ми, други - печенеги ли са били, кумани ли са били и пр. И нямаше едни да се самоопределят като такива, други като онакива. Нямаше да има люшкане в разни посоки.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1866 on: August 13, 2012, 13:35 »
Терминът българомохамедани е плод на незнание, така е тръгнал, поради невежество, до голяма степен.
Но си мисля, че идва края все пак на това незнание и на неговата публична употреба. Или поне е крайно време това да стане.

Невежеството в този термин е в думата "мохамедани", която разбира се е неточен термин.
А това, че не приемате, или че мнозина не приемат и израза българи мюсюлмани, е отделен въпрос. То е плод разбира се и на репресиите над помашката общност в България, на натиска за смяна на вяра или на имена, които, както може и да се очаква, са имали обратен ефект. Ефектът на отдалечаване на помаците, не на приемане на "лошия факт" за българския майчин език и българските етнически корен, който не биха искали да е такъв.

Ако има помаци - а такива има много разбира се, които смятат, че нямат нищо общо с българите - без значение каква е историческата истина - щом така се чувстват, така и ще се определят.

Помаци във всеки случай не е било етническо название.
Помаците не са били отделен етнос.

Ако са били такъв, нямаше да се чудят сега едни турци ли са били предците ми, други - печенеги ли са били, кумани ли са били и пр. И нямаше едни да се самоопределят като такива, други като онакива. Нямаше да има люшкане в разни посоки.

Ето това е този постер ще го копирам и ще си го закача в бюрото си най после да се каже истината.
Мерси Марияна аз съм ПОМАК това е ти си първият човек кадето ме прие и призна остава да те последват и останалите.
Целувам ти ръка мила супер си да аз съм ПОМАК.

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1867 on: August 13, 2012, 13:40 »

Cамите български академици се люшкат ту в Хунската ту в Тюркската ту в Иранската ту в Тракийската, ту в Арийската та ив Германската теория. Щом като академици ви се люшкат като падащ лист какво остава за другите хора в такава една страна. Единственният изход е самоопределението и никой да не се прави на Учен Петко и да поучава другите.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1868 on: August 13, 2012, 14:10 »
Комисия сепната от негативизма на Ботев към турците, не можело така

„Да гледа турчин, че бесней над бащино ми огнище”, е пример за политически некоректен израз, тъй като внушава негативно отношение спрямо турците и ги представя като поробители и насилници. Поне така е според логиката на чиновниците от Комисията на защита от дискриминацията, която разкритикува остро начина, по който се представят турците в учебниците ни. В такъв случай какво да правим – да изхвърлим Ботев от програмата ли, пита в отговор директорът на издателство „Просвета” Йоана Томова.

http://www.blitz.bg/news/article/150459

Offline Rasate

• Forum fan
  • Българите носят произходът си- в своето име.
« Reply #1869 on: August 13, 2012, 15:48 »

Името помаци се появява за първи път в Ловешкият балкан.С това име е означено населението със спомагателна за армията на султана функция.

Според ловешкия  изследовател Борис Караконовски след падането на Търново синът на Баязид I  Челеби с цялата си войска се насочва към Ловеч, но след дълга и неуспешна  обсада започва преговори с ловешкия воевода Станко. Сключено е споразумение  Станко да признае сюзеренитета на султана, а в замяна да бъдат запазени  животът, имотът и вярата на българите. Станко трябвало и да дава спомагателна  войска на султана в случай на война. Според Ст. Попов правата, с които Ловеч се  ползвал по този, скрепен с ферман договор, били още по-големи – да не се  установява турско население в околностите на града, да не се взема кръвен  данък, Ловеч си запазвал правото да взема мито от всички стоки, които  преминавали през него. Според Борис Караконовски Ловеч окончателно е включен в  рамките на империята чак в 1474 г., когато крепостта му е превзета от Синан  паша. Датата на документа (1430 г.) е определена от Руси Стойков, обаче в  ”Турски извори за българската история” регистърът е отнесен към средата на ХV  век, което по никакъв начин не го противопоставя на тезата за късното падане на  града под османска власт.

Арменския  пътешественик от края на XVIII век Хугас Инджеджян твърди, че.. ”Ловеч бил превзет през 1463 г. от Фатих  султан Мехмед”. Турският пътешественик Хаджи Калфа, починал през 1665 г.,  твърди, че Ловеч е превзет в 1462 г.

Навярно именно през 15 век се е появило името помаци за означаване на българското богомилско население на Ловеч,в последствие приело исляма.

Тезата се потвърждава и от няколко песни от Ловешко,ето една от тях- записана от Л. Каравелов и публикува във в-к Свобода през 1869 г. :

“Помак Панчоолу се бие с турци”

- Книга пише юнак Панчоолу,
та я праща брату, побратиму,
байректару Нану Бугарину:
"Ой мой брат, Нану Бугарину,
я събери бугарски юнаци,
ако можеш до десет хиляди,
и прибързай во града Ловеча,
да помагаш брату Панчоолу;
че си иде на мене садразам,
а след него турци, еничере,
сос аскере, сос пусти читаци.
Иска мене садразам да хване,
да ма веже като вакло агне,
да ма води вов Ловеча града,
по ловешки улици широки,
да ма беси на сухата върба."
Книга чете Нану войводата,
събрал Нану бугарски юнаци,
и прибързал да помага брату.
Срешнале са турци с помаците
с помаците и па с бугарите,
турци режат, а помаци колат:
Зачервиле ниве и ливаде,
кръв потекла вода от планина,
трупе лежет, как снопе на нива;
Провикна са юнак Панчоолу:
- Я послушай царски садразаму,
не йе помак от туркиня роден,
не йе расъл в кадифе, в коприна,
не йе ручал ни тлъсто, ни сладко, -
родил са йе от черна бугарка,
порасъл йе под дъба зелена,
хранил са йе с кукурузен лебец.
Махна са сабля и отсече глава,
турска глава, глава садразамска.

През 1886 г в Русе Захари Стоянов събира всички публикации на Л.Каравелов  и издава-Съчинения (Т. 1, Русе, 1886) :
"Съчинения" е преиздаван няколко пъти,като текстът на редица песни е осъвременяван многократно-последна версия от 1961 г. -  http://liternet.bg/folklor/sbornici/bnt/3/117.htm

От http://liternet.bg/folklor/sbornici/bnt/3/content.htm

Поздрави

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1870 on: August 13, 2012, 21:29 »
Cамите български академици се люшкат ту в Хунската ту в Тюркската ту в Иранската ту в Тракийската, ту в Арийската та ив Германската теория. Щом като академици ви се люшкат като падащ лист какво остава за другите хора в такава една страна. Единственният изход е самоопределението и никой да не се прави на Учен Петко и да поучава другите.

Това е съвсем друга тема, курт.

Дълги и сложни са нишките на историята на древните българи, останалото наследство от тяхната материална култура е пръснато на два континента /Азия и Европа/, в най-различни днешни държави, намирани по различно време от различни учени, събирано описвано, скрито или разпилявано в различни музеи. Това не е като наследството на древните гърци примерно - все горе-долу на едно и също географско място, това е съвсем различно.

А невежеството по отношение на неточния термин "мохамедани" е тръгнало оттам, че българите християни или атеисти са използвали този термин, това е била тяхната дума за означаване на мюсюлманите. То е плод на верско или междуверско непознаване. Споменът за това, че пет века християните са били втора ръка в Османската империя е бил твърде силен в първите години след възстановяването на българската държава. Това може би или най-вероятно е една от причината да не е имало добър междуверски диалог, чрез който да се уточнят подобни термини. И така терминът, с който християните или атеистите са наричали мюсюлманите, се е повтарял и не се е подлагам на съмнение, може би защото и самите мюсюлмани не са се опитали да повдигнат въпроса за това пред представители на българската наука още, докато тя се е зараждала. А тя е тръгвала да се развива в много посоки тепърва, в най-различни направления, и сред нея е имало учени османисти например не един и два, но не и учени, запознати достатъчно с религията ислям, които да повдигнат въпроса и да се направи корекция в неточния термин.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1871 on: August 13, 2012, 21:36 »
Вадене на очи с помашко- македонски език

http://www.blitz.bg/news/article/130993

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1872 on: August 13, 2012, 21:56 »
Ние сме просто - Помаци!

Dai Si Ma Maiko Pomak Pesnası Balkanlıyız Balkancıyız

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1873 on: August 13, 2012, 22:10 »
Моят свят
моят цвят
моят глас
има ли го някаде

Да, да, там в Родопите
има свят като рай,
има цвят като дъгата,
има глас като на славей,
там има ПОМАКИНЯ.

http://www.dailymotion.com/video/xb2xbo_rodop-daylary-yukriye-tutkun-balkan_lifestyle?ralg=meta2-only#from=playrelon-8

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1874 on: August 13, 2012, 22:31 »
Защо е тази обърканост
защо са тези граници
защо е това налагане
писна ми вече писна ми

Помаците в Северна Гърция