Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872763 times)

0 Members and 38 Guests are viewing this topic.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1680 on: July 24, 2012, 17:06 »

Преди време ме попитаха защо нямало помаци журналисти.
(Макар че то има вече.)

После защо нямало помаци писатели.
(И това има.)

Сега - защо нямало съдии и прокурори.
Не знам защо няма, но ако ми дадете и един пример, че някой завършил право в България помак и е бил възпрепятстван да стане част от съдебната система и да расте в нея само, защото е помак, тогава ще приема, че има дискриминация.

Освен това, прощавайте - що се отнася до армията пък, дето вече я няма - нали трябва да има човек, поне така се предполага, поне малко патриотизъм, за да защитава една страна (не дай Боже да се наложи де, щото армия вече няма). Как хора, чиито майчин език е български, пък не щат да признаят това, как хора, които са патили от предишния строй в тази страна и затова сега продължават да я гледат с голямо недоверие или направо да я мразят, могат да я защитават? 

И въобще, крайно време е да се разбере, че нещата зависят много и от самите вас.

А що се отнася до мен, аз въобще не искам най-успелите помаци да са хора като Алексей Петров, Румен Пашата или Младен Михалев - Маджо.

п.с.:

Единственото, което т.нар. мнозинство трябва да разбере и то зависи от него - т.е. българите християни или атеисти трябва да разберат е, че не всеки български гражданин, който има турско-арабско име, е български гражданин с турски произход. Има едно такова невежество или незнание има по този въпрос. С което въобще не искам да кажа, че гражданите на България с турски етнически произход не са равнопоставени с всички други. Не разбира се. Това, което искам да кажа е, че трябва да се разсеят разни незнания и невежества.  (Макар че хич не са малко помаците, които смятат, че са с такъв етнически произход, и в този смисъл незнанието на едни може хич да не засегне други.)

Друго невежество, което също трябва да престане, е използването на неточния термин "мохамедани" за изповядващите исляма, който термин някои продължават да използват и до ден днешен, също от незнание.

Я ми изброй помаците,че нещо не съм в час ??? ::) Тогава  ще ти коментирам всяко име цитиране от теб ;)

Offline Subeyi Kurt

• Forum fan
« Reply #1681 on: July 24, 2012, 22:17 »
Когато една държава се счита за правна, тя е длъжна да подсигури еднакви условия за учащите. Това е основното право.
Ако условията на обучаване са различни, тогава и възможностите им да следват във ВУЗ'ове ще да е различно. В БГ преподавателите в основните училища в Кърджалийски окръг бяха българи с ъс средно образувание. Това е дискриминация и  унижение. После някои се чувствали пренебрегнати че ужким е имало контингент за турците в университетите. А за активните борци и ятаци против фашизма изобщо да не говорим. За дискриминацията при приемане на работа е същата картина. Предполагам че и сега с арабско или Турско име почти нямаш шанс. Това е голата истина и никой да не си криви душата.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1682 on: July 24, 2012, 23:31 »
Когато една държава се счита за правна, тя е длъжна да подсигури еднакви условия за учащите. Това е основното право.
Ако условията на обучаване са различни, тогава и възможностите им да следват във ВУЗ'ове ще да е различно. В БГ преподавателите в основните училища в Кърджалийски окръг бяха българи с ъс средно образувание. Това е дискриминация и  унижение. После някои се чувствали пренебрегнати че ужким е имало контингент за турците в университетите. А за активните борци и ятаци против фашизма изобщо да не говорим. За дискриминацията при приемане на работа е същата картина. Предполагам че и сега с арабско или Турско име почти нямаш шанс. Това е голата истина и никой да не си криви душата.

Хайде да говорим за сегашно време. Такова нещо днес няма. Всеки има равни възможности, за да се изучи. В по-горен етап зависи от възможностите на семейството, но тези проблеми са еднакви са всички- както за християни, така е за мюсюлмани. Всеки има различна финансова възможност, за това дали ще изучи децата. Проблема не е етнорелигиозен, а социален. И просто властта трябва да стимулира младите да учат, а не всяка година да повишава семестриалните такси. А в това отношение преди видях пълна незаинтересованост както от християни така и от мюсюлмани. ПОЗОР.  Трябва да се говори за нещо градивно днес, а не какво било през комунизма, преди това или пък пред Османска власт. Едните да говорят, че само те са били клани, и другите също да говорят същото.

И това, че хора с арабско-турски имена нямали шанс днес за работа е една абсолютна лъжа. А да те питам Юксел Кадриев как е станал водещ на новините на една доста комерсиална телевизия като БТВ ?  Има доста успели хора ? В противен случай е много лесно от някъде си много от вас да пускат слухове без да си имат напредстава каква е картината в БГ. Да си пишат каквото си искат. А факт е днес, че подраствощото население независимо от религията живеят заедно и с годините се опознават. Имаше едни деца- от български и турски произход, които бяха комшии, приятели са ако може да се каже от количките, когато родители са ги разхождали навън и докато растяха все бяха заедно и една такава връзка е наистина ценна, а такива случаи в изоболие и просто няма смисъл от всяване на страх един от друг. Със сигурност има и такива екземпляри, които ще обидят, и ще кажат някоя лоша дума, но го правят, защото просто не са опознали другия до него. И все пак не се това не е лицето на християните, а помислете за първия пример. А такива в България в изобилие.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1683 on: July 25, 2012, 01:17 »
ТЪМРЪШ

Според мен ПОМАШКАТА ТЪМРЪШКА РЕПУБЛИКА все още съществува и ще съществува в сърцата на ПОМАЦИТЕ.

Загърнали я с нежност и любов, като новородено пеленаче, скрито от чужди и свирепи погледи, някаде там в душата ни за нас и само за близки и приятели. Нали знаете какво излъчва една рожба, особено когато е собствена, паднала от душата едно парче. А когато ти се усмихне, то тогава изгряват няколко слънца, тогава душата ти се отпуска поимаш си дълбоко въздух, в мислите ти се появява една струя от добри мисли иска ти се да полетиш, да запееш песен не чувана до сега.
Претискаш я блиско до сърцето си за да ти почуства топлината и душата, даряваш я с една, две, хиледи целуви, иска ти се да я изедеш както казват нашенци......

Но заплаче ли, тогава люта змия хапи сърцето, черни облаци надвисват над теб, плачът не е плач а писък който пронизва и камък.Плачеш с него, пееш му нежно, целуваш го както никога до сега, за да се усмихне, за да стопли душата ти.

Ах рожбо моя за теб бих умрял, бих дал и дъхът си, усмивката си, погледа си.........
Ах рожбо моя за теб бих направил това което мога и немога, за да бъдеш и пребъдеш.

ТЪМРЪШ

Ти си искрата, мечтата,
в моят живот.
Ти си копнежът, сълзата,
в моят живот.
Ти си дъхът, лъчът,
в моят живот.
Ти си денят, ноща,
в моят живот.

Offline botev

• Forum fan
    • Истинските майни!
« Reply #1684 on: July 25, 2012, 08:32 »
ТЪМРЪШ

Според мен ПОМАШКАТА ТЪМРЪШКА РЕПУБЛИКА все още съществува и ще съществува в сърцата на ПОМАЦИТЕ.

Според мен на 100 помака един ако е чувал за нея пак добре!

Offline zinia

• Senior member
« Reply #1685 on: July 25, 2012, 10:09 »

Ти нали си в Турция, там никой не те дискриминира. Напуснал си България значи няма какво да критикуваш повече. А и това, дето го казваш няма нищо общо с истината.

Offline skoti3

• Forum fan
« Reply #1686 on: July 25, 2012, 11:37 »
Нека и така да се нарекат, но са група от която вие българските християни се разграничавате и не си го признавате.И българските турци правят същото.  по отношение на помаците.

Ще ти отговоря тук, защото мисля, че това е по правилната тема отколкото тази за Арменците.

И кажи тогава какво представлява това, че християните се разграничават от помаците, че дори и български турци.  Само не казвайте пак, че не ги взимали на работа, което не отговаря на истината. Как така се разграничават хората от помаците ? На моменти оставам с впечатление, че по скоро част от помаците се разграничават от българите. Не слагам всички под един знаменател, но е имало и такива случаи.  Та сега кажи повече за това разграничаване, което мислиш.

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #1687 on: July 25, 2012, 12:47 »
Аз не отричам, че през последните няколко години донякъде не се ограничават правата и развитието на помаците. Това става с всички етнически групи. Аз имах в предвид самата истина, че колкото и да се напъвате да ни определяте като вас, съществува граница, която много добре знаете, а тя е, че ние и вие сме замесени от различно тесто. Същото важи и за българските турци. Те не са замесени от нашето тесто.

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1688 on: July 25, 2012, 13:01 »
ТЪМРЪШ

Загърнали я с нежност и любов, като новородено пеленаче, скрито от чужди и свирепи погледи, някаде там в душата ни за нас и само за близки и приятели. Нали знаете какво излъчва една рожба, особено когато е собствена, паднала от душата едно парче. А когато ти се усмихне, то тогава изгряват няколко слънца, тогава душата ти се отпуска поимаш си дълбоко въздух, в мислите ти се появява една струя от добри мисли иска ти се да полетиш, да запееш песен не чувана до сега.
Претискаш я блиско до сърцето си за да ти почуства топлината и душата, даряваш я с една, две, хиледи целуви, иска ти се да я изедеш както казват нашенци......

Но заплаче ли, тогава люта змия хапи сърцето, черни облаци надвисват над теб, плачът не е плач а писък който пронизва и камък.Плачеш с него, пееш му нежно, целуваш го както никога до сега, за да се усмихне, за да стопли душата ти.

Ах рожбо моя за теб бих умрял, бих дал и дъхът си, усмивката си, погледа си.........
Ах рожбо моя за теб бих направил това което мога и немога, за да бъдеш и пребъдеш.

ТЪМРЪШ

Ти си искрата, мечтата,
в моят живот.
Ти си копнежът, сълзата,
в моят живот.
Ти си дъхът, лъчът,
в моят живот.
Ти си денят, ноща,
в моят живот.

Дано не стане като с евреите и "обетованата земя".
Защото обетована земя може да е само тази, в която има мир.
А за да има мир, никой не бива да смята, че земята (или планината, както е в случая), е само негова.

Това, за което мечтаеш, е помашка държава.
Което би значело на практика да се запали балканското буре с барут
или да се направи един мини Близък Изток.

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1689 on: July 25, 2012, 13:17 »
Аз имах в предвид самата истина, че колкото и да се напъвате да ни определяте като вас, съществува граница, която много добре знаете, а тя е, че ние и вие сме замесени от различно тесто. Същото важи и за българските турци. Те не са замесени от нашето тесто.

С голяма предубеденост го казваш. Но нека се разграничим от религията малко. Много си сигурен, че помаците са с много различен корен от българите-християни. Не самоопределям никого лично. Говоря като група от хора, а не индивидуално. Иначе някои се самоопределят като турци, други като помаци, трети като българи или българомохамедани ( само се чудя, защо тези, които правят статистики ги правят ги направи тези две понятия различни при поожения, че не са).

Offline BG POMAK

• Senior member
« Reply #1690 on: July 25, 2012, 13:33 »
Няма такива представители от помаците които да се определят като турци или българи християни. Ако е имало такива случаи те са единични явления. Това не значи, че същите са убедени в това. Дори българите франгаджии-християни/има такава група в Кърджалийско и Смолянско/ които са приели християнството 1912г. още не са убедени в това, че са християни. Има и такава група от помаците, които се опитват да се определят като турци, но самите турци не ги приемат, като такива и ги определят като бивши помаци. Същите са се определили като турци покрай събитията през 1912г.

Offline skoti3

• Forum fan
Ynt: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #1691 on: July 25, 2012, 13:47 »
Няма такива представители от помаците които да се определят като турци или българи християни. Ако е имало такива случаи те са единични явления. Това не значи, че същите са убедени в това. Дори българите франгаджии-християни/има такава група в Кърджалийско и Смолянско/ които са приели християнството 1912г. още не са убедени в това, че са християни. Има и такава група от помаците, които се опитват да се определят като турци, но самите турци не ги приемат, като такива и ги определят като бивши помаци. Същите са се определили като турци покрай събитията през 1912г.

Тука грешиш, не съм казал българи християни. Как го измисли това. Като казвам българи, никъде не съм казал християни. И така според статистиката процентът самоопределил се като турци или българи е доста по голям, отколкото тези, които са се самоопределили други. Използвам графиката преброяване за област Смолян.

Около 28 000 мюсюлмани- след това -1700 други, 1300- не се самоопределят. 4600 турци, а останалите ?
В област Благоевград процента самоопределили се като турци е доста по голям. За това не мисля, че са излючение.

Offline ibrahim65

• Moderator
« Reply #1692 on: July 25, 2012, 13:55 »

Дано не стане като с евреите и "обетованата земя".
Защото обетована земя може да е само тази, в която има мир.
А за да има мир, никой не бива да смята, че земята (или планината, както е в случая), е само негова.

Това, за което мечтаеш, е помашка държава.
Което би значело на практика да се запали балканското буре с барут
или да се направи един мини Близък Изток.

Вие тук българите са сте побъркали или не четете или си фантазирате някакви бурета някакви войни.
Не искам война но ако ви стиска опитайте се, кого плашите, ни най малко пък мен.
Имам право да си мечтая да се самоопределя да живея да  да да да да да да да да да да да да да да да да дишам.

Offline havaika

• Adviser
  • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
    • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
« Reply #1693 on: July 25, 2012, 13:57 »
Вие тук българите са сте побъркали или не четете или си фантазирате някакви бурета някакви войни.
Не искам война но ако ви стиска опитайте се, кого плашите, ни най малко пък мен.
Имам право да си мечтая да се самоопределя да живея да  да да да да да да да да да да да да да да да да дишам.

Може ама без да дишаш ;D ;D

Offline Mariana

• Forum fan
« Reply #1694 on: July 25, 2012, 14:01 »
Аз не отричам, че през последните няколко години донякъде не се ограничават правата и развитието на помаците. Това става с всички етнически групи. Аз имах в предвид самата истина, че колкото и да се напъвате да ни определяте като вас, съществува граница, която много добре знаете, а тя е, че ние и вие сме замесени от различно тесто. Същото важи и за българските турци. Те не са замесени от нашето тесто.

Е да, понеже сте взели и от едното, и от другото "тесто".
Затова има различия.
(Ако разбира се вярата и етносът могат да се определят като "теста".)