Нещо си се объркал с гостите.Мюсюлманите са гости макар и неканени защото са завладели тези земи през 14в. доста след като е имало българска държава точно твойто село е било владение на Момчил преди да падне под мюсюлманска власт.Естествено ,че всички български граждани независимо от вероизповеданието са равни.Това , че някои тъпанари са те обидили е частен въпрос и си търси правата.
До Onegavon Някъде в сайта аз бях изложил една теза, че ние помаците сме аборигените на България, а другите турци и българи са придошли от някъде. Аз не съм историк и е възможно да греша, но в книгата си първи том "Помаците", автора Петър Яхов твърди, че при навлизане на турците в Родопите по време на превземането на България са констатирали, че местното население, общува на славянски език и изповядва мюсюлманска религия. Нивото на развитие на религията която изповядвало това население е била силно развита. Дори за тогавашното време били построени джамии, докато самите турци на този етап нямали построени такива.
Не знам дали това е вярно, вие историците е необходимо да го коментирате.
Ако ти си помак ще те разбера, но ако си от другите ще го коментираш с видимо пристрастие.
Сигурно знаеш, че Петър Яхов е българин християнин-македонец.
Четох някои твои публикации и много ми харесаха.
Аз съм строител четвърто поколение сина ми също прави дипломна работа пак за строителен инженер и много обичам професията си, но обичам също така и историята и то за помаците.
Ще се радвам да науча нещо ново за нас помаците.