Здравей Ибрахим. Никога не съм твърдял, че помаците са българи или турци, напротив винаги съм определял и ще продължавам да определям всички помаци, като отделен етност от другите етноси в България. Аз също се определям като такъв. Не разделям помаците, напротив боря се да се обединим. Само констатирам факта, че някои от помаците се турчеят и българеят/Разбирай прикриват, като християни/. Не коментирам другите помаци които живеят извън България, защото тях не ги познавам. Но желая и с тях да се обединим в единомислие по въпроса свързан с помаците по целия свят, че ние сме си помаци и всякаквии други прикачени понятия за помаците ще ни бъдат чужди.
По принцип областите са отделни структури от територията на страната. Нормално е помаците живеещи в различните области да се различават по диалект, начин на общуване, начин на обличане и други битовизми. Примерно има помаци които говорят помашки по меко и по твърдо, възрастните жени в област Благоевград се обличат различно, примерно от жените в област Кърджали. Манталитета и начина на мислене на помаците в различните райони на България е различен. Това го има при всички етоноси в България и е нормално. Нормално е да твърдя това и за Кърджали.
За Ататюрк не съм чел никъде, да се е борил за помаците. Той си е създал Турската държава. Бил е страничен наблюдател по време на събитията през 1912., когато помаците са гонени, клани и покръствани.
Знам, че е бил военно аташе в България и, че искал да се ожени за дащерята на някой си български генерал. И не му е била метреса, а искал да се ожени за нея, но поради обстоятелства, не зависещи от него не е успял. За това никога не се е оженил.
За него съм чел някъде, че майка му е била помакиня, а баща му турчин. А ти знаеш какво означава това.
А за пламенния ти патриотизъм, защитаващ помаците ти благодаря и сме на едно мнение само, че някой път не ме разбираш, какво искам да поясня или пък не искаш.
И последно, за пореден път се опитваш да избягаш от въпроса. От къде се познаваме? и къде сме се срещали?