Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 860052 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
  • И въпреки всичко,аз съм помак.
Re: Ние сме просто - Помаци!
« Reply #795 on: December 07, 2010, 00:28 »
        Станиславе, не знам откъде се изписа и ти?Малко ли бяхме?Не знам и кои помаци познаваш от района около Велико Търново,но това което казваш за тях горе долу е истина.Аз може би познавам около 80% от твоите познати и приятили и не се учудвам от твоите констатации.Болшинството от помаците които познаваш са потомци на помаци изселени през 1948 година от нашия край.Познавам ги и имам доста мои роднини там.Често ми идват на гости,а по често аз ходя при тях.И това което ти го цитираш,че те са истинските помаци това не е вярно.Те са истинската издънка на този род.Може би им е повлияло дългото съжителство с другите етноси и ред други причини,но те не могат да се нарекат истински помаци.Цитирай ми един род на тези твои приятели и аз ще ти отговоря публично що за хора са те.Има и истински помаци,но те изглежда не са от твоето обкръжение.Мога да сбъркам за някои помаци от Сухиндолския регион.За там не претендирам.Но за останалите.....Затова не Ни подвеждай и като чета писаното от тебе,повярвай-никак не ми харесва.Недей да замесваш хора,които хал хабер си нямат от всичко това за което пишеш.Направо това си е една обида отправена към Нас помаците.Кои са истински и кои не.Навлизаш във води,които не знаеш колко са дълбоки.Нищо,че си израснал в Свищов и си се учил да плуваш в местността"Паметниците",разхождал по пътеките на крепостта "Калето" и може би завършил СА.Нищо лошо.Но не се намесвай там,където не ти е мястото и в най-болните проблеми на един етнос,който е на кръстопът.Дилемата е ще пребъдем ли или ще бъдем претопени-политика водена от държавата още от началото на миналия век.И както виждам ти си на страната на тези,които не са наши приятели.И Вие както мнозина в този в този сайт тръгнаха да Ни кръщават.Недей - Нас ни кръстиха последно през 1971-1974 година.И кои останаха кръстени.Твоите приятели -истинските помаци.По-голяма глупост досега не бях чел в този сайт.

Offline Hashashin

• Defendor of the Truth
  • Forum fan
  • Has odabaşi
« Reply #796 on: December 07, 2010, 00:55 »
Асане от каде си бе джаном? Чим си от Девин? Ага ти гльодам имено мислем чи си или от Борино или от Гьоврен. Ейсей ли е?
??

Offline Stanislav Stoianov

• Senior member
« Reply #797 on: December 07, 2010, 02:58 »
Хасане. Изглежда не си чел , внимателно какво съм писал. Писал съм "помаци" като наименование, а не като автентичност. Не съм искал да подвеждам или заблуждавам някого. Писал съм това което мисля и това което са ми разказвали. На мен са ми казали , че в родопите славяноезичните мусюлмани се наричат ахрени, и че названието помак, в по късен етап става нарицателно за всички групи славяноезични мусюлмани натериторията на страната. Ако греша, моля информирай ме как точно стоят нещата. Не мога да разбера за какво се засягаш. Истински , неистински - малко детско ми звучи.
За това , че съм на страната на вашите неприятели, не си прав. Аз мисля , че вие сами си създавате тази илюзия за неприятелите. Да, предполагам, че можеш да ми цитираш стотици случаи , когато си бил обиждан и т.н. от "българи", но аз мисля, че това е в рамките на стандартните човешки отношения. Отдавам го на невежеството на голяма част от българите християни. Също и на това , че имаме различни имена и религии. Но за "врагове" смятам , че е пресилено. Аз лично съвсем нормално си ви приемам и нямам нищо против вас и вашите традиции и обичаи. Както писах, при нас те са се загубили в по голямата си част. И със всяко поколение стават все по малко. Това е цената на цивилизацията и глобализацията. Характерните черти на народите се размиват.
Смяташ ли, че е нормално и учтиво, да ми пишеш по завоалиран начин, че не съм желан на този сайт? Къде е демокрацията и свободата на словото? Нали за това и вие пропагандирате....  И на мен не ми харесва какво си ми написал ти. Ама хич. Публикация в абсолютно нападателен и груб тон.
Политиката на държавата за така наречената асимилация приключи 1989 година. Оттогава насам, може да е имало някоя и друга изцепка, но едва ли можем да говорим за целенасочена политика. Нито иска някой да ви кръщава, нито ще стане.
Но няма да стоя безучастен ако съм свидетел на откровенни лъжи и манипулации. А вдиях доста такива на този сайт....
Поздрави от мен и не се сърдете, нищо умишлено няма от моя страна, и извинявайте ако съм ви обидил нещо. Просто съм написал каквото мисля.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #798 on: December 07, 2010, 03:39 »
 Станислав Стоянов е наш нов член на сайта pomak.eu.
Нека му кажем Добре дошъл в сайта на помаците.Да почувствува тук,че сме добронамерени,а и от постингите му досега си личи,че дискусията,диалога на толерантност е запазена.
Никой няма право да казва дали даден член е желан или нежелан!
 Екипа на сайта не е малък и поне до днес виждам одобрение и реалност на всички хора различно мислещи от нас,това е силата,в спора се ражда истината!
 Аз съм горд,че ние  сайта единствено останахме крепост на помаклъка тук в рамките на правилата на форума ни,защита на помашките ценности,култура,религия,съхранени традиции...!
Нека продължи дискусията относно заглавието на темата" Ние сме просто-Помаци!

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
« Reply #799 on: December 07, 2010, 12:36 »
Не мога да разбера,защо там където има помаци винаги има проблеми.В България даже тези проблеми са от национално ниво продиктувани от икономически интереси и нещо повече,заплаха за националната сигурност.
Най-пресния случаи е този с Алексеи Петров видя се май че той не е ОКТОПОДА тогава питам аз кой е боса и защо няма нито един осъден престъпник от висшия ешалон на властта.
Другите случаи с помаци са известни като,борба с ислямския фундаментализъм,кметът Ахмед Башев,имамина на село Лъжница,дребни бизнесмени от Смолянско,претарстванията в над 200 офиси и домове в Рудозем,Мадан,Доспат и т.н.Излишно е да споменавам случая с Главно мюфтийство,може би и това е някаква превантивна мярка с цел да се покаже на обществото и света колко лоши хора са помаците.
На знам .но мойто мнение е,че това е някаква дългосрочна политка не само на това управление с цел да се ограничи развитието на помаците и опетняване на честта им.

Offline Svetla

• Advanced member
« Reply #800 on: December 07, 2010, 15:52 »
Цитат:
Най-пресния случаи е този с Алексеи Петров видя се май че той не е ОКТОПОДА тогава питам аз кой е боса и защо няма нито един осъден престъпник от висшия ешалон на властта.

Май Алексей Петров е особен случай и е забъркан с "по-големи" от него и преди него. Според мен фактът, че е помак не е от значение.

Offline Azim

• Senior member
  • Това от което се нуждая е това което имам
« Reply #801 on: December 07, 2010, 16:17 »
Мисълта ми за Алексеи не беше толкова като помак,а заради това,че не се знае много за него от гледна точка на това какви отношения е имал към сегашните управляващи и дали като шеф във ДАНС е издавал заповеди за анти терористически акции които са насочени именно към помаците.

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
« Reply #802 on: December 07, 2010, 20:56 »
        Балканджи,ти горе долу си на прав път.За Х позна.Но в старанието си някой да не ме изпревари съм пропуснал приставката "ов".Та името подвежда.В Борино,Гьоврен и Грохотно помаците са кът.Там повечето са турци.Но съм от този район.От селата около Триград.Но не и от Триград.Но какво значение има.Аз бяух до тук.Да дадем път на новите членове на сайта.Даже ще помоля администраторите да ме заличат.Нека "истинските помаци" да стигнат далече,като търсят истината за тях.Но тя не се търси.Тя се налага от такива,които са изпратени в сайта .Желая на Всички помаци да намерят себе си и бъдат много щастливи.Амин.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #803 on: December 07, 2010, 22:32 »
Балканджи,ти горе долу си на прав път.За Х позна.Но в старанието си някой да не ме изпревари съм пропуснал приставката "ов".Та името подвежда.В Борино,Гьоврен и Грохотно помаците са кът.Там повечето са турци.Но съм от този район.От селата около Триград.Но не и от Триград.Но какво значение има.Аз бяух до тук.Да дадем път на новите членове на сайта.Даже ще помоля администраторите да ме заличат.Нека "истинските помаци" да стигнат далече,като търсят истината за тях.Но тя не се търси.Тя се налага от такива,които са изпратени в сайта .Желая на Всички помаци да намерят себе си и бъдат много щастливи.Амин.
Еех, сигья за адньа дребна кавга, чак помаците да вдигат бель байрякь и да напускать тъй безславно и без бой полесражението, то не си струва, бре, джанъмь, аркадашь Хасанье и то при положение, че акьаньа сьи думашь истината!?!  ::) ??? 8) ;)
Чьи, то тъй сегья с туй бежкьом напущане на бойното поле, нема да срамим нашейять брачеть помачето-ахмачето Спартакьа и неговитье аскерьи, деть сьа плашилье денья и нощьа сичкитье ромленье и крастьоносци по помачькитье баирье и равнишкьи, дье !  ;D  :) ;)

• Senior member
« Reply #804 on: December 07, 2010, 23:25 »
Айдее, пак започнаха теории на конспирацията. Този пратен, онзи пратен. То човек да не смее никъде нищо да пише. Още веднъж си поднасям извиненията, ако съм обидил някого, без изобщо да разбера как и защо...
Четейки по старите публикации, виждам това което всеки малко по различен от "стадото" би ми разказал. Знам , че са преживяни и нееднократно преглъщани обиди и унижения и се ядосвам защо трябва да е така. В нашите глави са насадени една камара предразсъдъци, които ни пречат да имаме нормални взаимоотношения. Все има някакви подозрения. И на политиците просто им е дюшес тази ситуация. Всеки си разиграва коня. Използва и манипулира народа. И едните и другите. Но така ще е докат има партии които съществуват само на базат ана тези предразсъдъци. В България са 2 и са вечните врагове. Пък имаше теории, че по късната е продукт на по старата , за да втвърдява електората.  Няма да прокопасаме докато е така. Партиите трябва да са смесени и да не се гледа етническа принадлежност и религия. Стига с тази религия! Вярата е силно интимно и индивидуално усещане. Всеки има право да вярва по какъвто начин желае. Повярвайте ми, според мен религията в тази си форма ( непроменена от хилядолетия) е прът в колелата на личното усъвършенстване. Също така е удобна за манипулации и извличане на финансови и политически дивиденти. Навремето - да, създавала е психологическа бариера в индивида. Насаждала е СТРАХ от божие наказание и е ограничавала реализацията на нечистите помисли и желания. Но говорим за средновековно необразовано общество. Днес, информацията е навсякъде. Обществото се е развило и е създало системата на образование. Прибавям и домашното възпитание.
Излиза , че днес имаме няколко философии(религии) на определени лица от историята, наложени по света със сила и кръв , именно от умели антични, средновековни и съвременни политици. Четейки ги , намираме 90% припокриване със по стари истории и епоси от Египет, Шумер, Вавилон.
Мисълта ми е, че не искам да съм враг с някой, само защото съм кръстен. Не искам да имам такива изкуствено поставени бариери в общуването ми хората. Всичко това трябва да остане в миналото. Светът се променя - и ние със него. На места сме вкопчили нокти в миналото и в траициите. Но времето и поколенията неминуемо ще доведат до очакван резултат. В недалечен ден, ако света още го има, всичко това, за което са измрели стотици милиони хора, и са прекършени милиарди съдби, ще бъде по музеите. А ние ще бъдем модерен вариант на хомо сапиенс , без предразсъдъци, без подозрения, свободни. Естествено, задължително трябва да помним корена си. Откъде произлизаме и какъв е бил пътя ни.
Аз смятам , че в границите на нашата мила родина, ние толкова много сме станали НАРОД, че чак си измисляме причини и търсим различия , за да се делим ( незнайно защо). Дори някога, преди 1000 години, аз да съм произлязъл от едно племе, някой в Родопите от друго, днес това въобще няма значение, защото съжителството и мешането през всичките тези години ни е направило ясно различим народ, със ясни културни и битови белези. Носим името българи от 1400 а и май много повече години, и като такива светът и историята ни познават. Пък сега , че българите от македония и помаците искат да са нещо различно днес, аз смятам , че е продукт на безумни и напълно грешни политики на балканскит държави.
Естествено, ние като цивилизовано общество сме ОК с тези техни желания, но се съмняваме дали няма намесени отново политици от нашата , а и от съседни на нас държави....  Това е повод за притеснение, защото национализма на балканите все още не си е заминал. Незнам дали има по толерантен народ от българския... Затовам все страдаме и затова всички все от нас грабят. Докога ще е така? Докога това лицемерие? Като изключим отец Саръев, едва ли има други, които да са тръгнали да налагат християнска религия и да промиват мозъци. За разлика от "онези" емисари, които не престанах да кръстосват. Пък после като вляза някъде да напиша нещо, ме обвиняват , че мътя водите и скачат срещу мен...
Сега превантивно искам да кажа: Не ме обвинявайте , че проповядвам атеизъм. Събрали сме се тук за да философстваме и аз философствам. Доста съм мислил над тези неща и споделям МОИТЕ впечатления и не искам на никого да ги вменявам. Дайте да държим нацията единна и да вървим заедно напред. Според мен не трябва да хабим енергия и време за това кой какъв е , ад амислим как да се развиваме. Ние тук залагаме яко на туризма. При вас предпоставките за такъв вид дейност са ОГРОМНИ. Трябва много бачкане и популяризиране. Имате движение в тази посока, но трябва още много. Златоград е прекрасен пример. Всъщност освен дърводобив и тютюн, какви са другите отрасли които са развити при вас?
Относно съхраняването на традициите. Хубаво е, но не може да е завинаги. Ще стане като индианците в Америка. Резервати. Светът се променя и всичко старо заминава в музеите. Аз бих бил много щастлив , ако държавата по някакъв начин организира, на най-важните национални празници да сме с носии. Мисля , че Естонците правят така. Имам носия и много и се кефя. Но няма къде да я обличам... Освен 1 път в годината на фестивала в Жеравна.  На когото му допада, той ще пази традициите. Ако иска - иска. Ако не - не. Мен няма кой да ме накара да не слагам чесън в таратора:)  А ни плашеха преди да влезем в ЕС, че ще забранят чесъна. Няма сила на света която да забрани чесъна на балканите:))) 
Малеее, дано пак не съм обидил някого...

Offline ficinka

• Adviser
« Reply #805 on: December 08, 2010, 02:16 »
Цитат:
. Според мен фактът, че е помак не е от значение.
Ако фактът , че е помак не е от значение ,защо тогава се изписа толкова из пресата за родът и произходът на Алексей ,кому беше нужно всичко това? Заглавия от сорта на "Малкият Асан станал Алексей " и т.н.

• Senior member
« Reply #806 on: December 08, 2010, 09:43 »
Защото медиите в България са се побъркали. Също така са всичките свързани с някакви кръгове, и са поръчкови.
Търси се пикантното, сензацията. Не им пука , че вредят на хората и на техните близки. И аз скоро имах проблеми с определен вестник, в който журналистите гледат тавана и си пишат свободно съчинение, без да те търсят за информация. И после дори не ми дадоха право на отговор. И не можеш нищо да им направиш. Няма закон. Има само етичен кодекс, който не се спазва. Така, че във връзка с това, че медиите на места са наблягали на факта , че Алексей Петров е помак, е само заради търсенето на допълнителни евтини сензцации ( за мен това въобще не е някаква сензация). Просто някой се е ровил, видял го , че е помак и веднага му щрака мозъка, че може да извади статия и от това. А обикновенния човек въобще не го интресува, ако ще да е марсианец. Престъпниците нямат етнос и религия:)
В крайна сметка, мисълта ми е, че не е търсено умишлено унизяване или заклеймяване на помаците. Търсен е само медиен ефект.

Offline EvroPOMAK

• Global moderator
  • POMAK - POMAKY
« Reply #807 on: December 08, 2010, 10:08 »
........ Дайте да държим нацията единна и да вървим заедно напред. Според мен не трябва да хабим енергия и време за това кой какъв е , ад амислим как да се развиваме. ............
"Станислав-Стоенье", ьязье като адньо просто селско помаче от високите баирье на Родопите, самь прозрель и презрель, че НАЦИЯТА требувьа да бидье една - СЪВКУПНОСТ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕТНИЧЕСКИ И РЕЛИГИОЗНИ ОБЩНОСТИ И ГРУПИ, в туй число и ПОМАЦИТЕ като такъв,такава или такива!  ::) ???
И затуй, че ако и другият (те) не възприемат , че и Помаците са една такава част като - етнос, общност със своето разнообразие и т.н. , и т.н. , сичкьки други сладки приказки за "братство", "обич", "либьовь", "единство", равенство", "еднинна нация" и т.н, и т.н., шье си останувать катьу адниь шекереньи омайни приказки изречени като един големь "бошь лафь", дружье, аркадашье !  8) ??? :o ;) :) ;)
Ееех, можьи и да нье ьйе така, а онакьа, да видим наближаващото преброяване през 2011г.!  8) ::) ;)

• Senior member
« Reply #808 on: December 08, 2010, 11:23 »
Напълно съм съгласен. Затова днес сме разделени на етнографски области. Имаме различия, защото някога сме били различни племена. Те само тракийските и "салвянските " са били десетки.  Българската нация се е консолидирала с хилядолетия и днес имаме най-богатия фолклор в Европа, именно защото сме били много и различни. Днес в инернет "пред чужденците" аз мога да се похваля с някоя прелрасна песен от Родопите ( примерно "Руфинка, болна е легнала") , ти можеш да се пхвалиш с прекрасното българско "Дунавско хоро". Това богатство е на всички ни. Етикетът който носи това богатство е "българско".  А откъде е дошло в клокочещия казан на нацията е исторически и етнографски въпрос. Лошото е , че като се извадят някакви стари народи от гардероба и се правят опити да се възкрасяват, това води до разпокъсване на нацията и конфликти. НЕзнам защо...  Но примерът на Югославия е пред очите ни. С Македонците нали точно това стана.... За 100 година от прави българи ги направиха антияни македонци...  И сега са научени да ни мразят.  Ех политика, политика....

Offline Hasan Ismail

• Avarage member
« Reply #809 on: December 08, 2010, 21:28 »
     Станиславе,Много приказваш,а малко неща казваш.Искаш ли да те черпя едно кафе във В.Търново другата седмица.Познавам там двама с това име,но фамилии не знам и може да излезем познати.Имам една работица,която трябва да свърша в Русе и не ми представлява труднност да мина през В.Търново.Там имам и двама приятели -чисти българи.Ама така да се каже чисти и приятели-аканъ,които много добре знаят,че съм помак и държат много на мен.Помаци ме предадоха,но те не.Много ги уважавам,но има една народна поговорка-Всяка жаба трябва да знае гьола си.В онзиденшната ти приказка много ме доболя,че някои си твои приятелчета казват,че истинските помаци са на север от Стара планина,а всичко останало на юг е лъжа и боклук.Затова реагирах така.Другото писано нямаше нищо общо с теб.Не съм те канил,камо ли да те гоня.Кой съм аз за до го правя.Другото си е дошло от народа.Приказката,че нацията трябва да бъде единна е вярна-особено в настоящият момент,когато трябва да се преодоляват купища проблеми от най различно естество.Но съгласете се,че всичко е приключило през 1989 година и сега в обществото цари демокрацията,няма подтиснати и угнетени,няма привилегировани,че всичко върви към пълна хармония в човешките взаимоотношения в милата ни татковина е една химера.Напротив където е текло,пак тече.Сладкодумието е  излишно.Това,че се стараеш да постигнеш хармония и душевен мир е похвално.Пожелавам ти го от все сърце.Дано успееш.А пропо,не се ли занимаваш с дървообработване,защото има един Станислав,който преработва дървесина накрая на града посока Беляковец?Извинявай,неуместен въпрос.
         Европомак,Защо ми причиняваш това,не съм дигнал бял байряк,но съгласи се с мен,че досега не съм предложил нищо конструктивно,а само защитавам помашката идентичност и то с никакъв успех.Изглежда,че методите,похватите  и подходите ми са неудачни.Разбирам те,че от този райн бяхме може би двама,може би греша,но сега оставаш сам.Какво да се прави?Това е живота.С фанатици не може да се получи диспут.Това се отнася и за мен.Може би грешката е в мен-знам ли.Никой не е идеален.Но честно казано в този сайт не намерих това което очаквах.Трябва да знаеш какво искаш и как да го постигнеш иначе си загубен.И въпреки всичко,ако Алексей Петров се кандидатира за президент гласувайте за него.По добъар кандидат няма да има.Ако е вярно туй дето се говори по медиите- това е плюс за него,ако не е вярно-слагам му два плюса и му казвам ЕВАЛЛА.Ние сме просто помаци,а не прости помаци.И накрая Честит празник на всички бивши и настоящи студенти.Време е да празнуваме.Ха наздраве.....