Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872690 times)

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Offline Snake

• Forum fan
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #195 on: November 22, 2008, 08:36 »
Nazmi,nqkoi se opredeliha kato MUSULMANI,da znae6,ne turci,ne gurci,-MUSULMANI.Ama ti kato kazva6 neka vseki si pomogne,kato trugna za Amerika zashto zamina direktno za Win Gap,a ne otide v Oregon ili Utah.Nali sam mojeshe da si pomognesh i v tezi states.

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #196 on: November 22, 2008, 10:00 »
Не си разбрал посланието ми Snacke  :),когато казвам всеки сам да си помогне имам впредвит онази вътрешна борба в нас самите си в душите ни да приемем факта,че сме Помаци,а не както споменаваш по горе Що съм дошъл някъде си там.Естествено гордост е за мене да има помаци навсякъде по света да си помагаме днес те на мене,утре аз на друг.Не за това говорим обаче...

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #197 on: November 22, 2008, 10:21 »
Nazmi,nqkoi se opredeliha kato MUSULMANI,da znae6,ne turci,ne gurci,-MUSULMANI.Ama ti kato kazva6 neka vseki si pomogne,kato trugna za Amerika zashto zamina direktno za Win Gap,a ne otide v Oregon ili Utah.Nali sam mojeshe da si pomognesh i v tezi states.
                            Какво да говоря повече от това дето пишеш.." някои се определиха като мюсюлмани"....? Ще ти дам един пресен пример,наскоро един близък помак поиска с ДНК да разбере какъв е,и когато сподели пред приятели помаци че го е направил беше запитан...ами ако се окажеш християнин??? Даже не се и замисли колко глупав въпрос беше задал..,та да не би в кръвта ни да има полумесеци,звездички или кръстове!!! Това религията ни такава си няма нищо общо с произхода ни,една религия може да се наследи,да се промени,да се наложи и ...Когато говорим да се определим какви сме факторите са други,аз намерих за себе си моето решение!

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #198 on: November 22, 2008, 11:11 »
Sega ve4e da ti kaja Selam Nazmi ot men -Suleiman Pasha ot Slashten.Greshi6 v mnogo ne6ta,a osobeno kato naburkash i Islama,totalno se oburkva vsi4ko.NIe v Islama na tazi vutreshna borba u 4oveka kazvame-DJIHAT,a kak e v drugite religii ne znam.Drugo,Islama nemoje da e nasledstven-tova nee niva ili kushta  koqto da nasledi6.Tova e u4enie,filosofiq ,moral,pravila za jivota.Ako e taka shte spomena samo edin primer: Na boqndobrev.com,bashtamu e musulmanin,maika mu musulmanka-toi za6to ne e musulmanin a e hristiqnin{subotqnin}.A nai loshoto e ,4e nie zagubihme vruskata s Islama i ot tam proizti4at kup problemi.Za tezi ne6ta mogat da se proiznesat hora kato pomak_bg,Halikan,bogutevolu.Da prav si ,4e religiqta ni nqma nishto obshto s proizhoda ni,no ne zabravqi,4e imenno tazi religiq ni e zapazila do sega.NO v poslednite 60-god. se narushi vruskata ,u4enieto na Islama i nas,deto sme naslednici na bashti i maiki musulmani.

Offline Тоска

• Charter member
  • % 100 + POMAK
« Reply #199 on: November 22, 2008, 13:41 »
Li4no az ne sym protiv vqrata i vseki ima pravo da si izbira takava kakvato jelae. @snake dokolkoto vijdam, ti pak  narushavash pravilata na foruma. Sledva6iqt pyt nqma da ima preduprejdenie. 6te te banna bez preduprejdenie!

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #200 on: November 22, 2008, 20:08 »
Тук съм в този Сайт благодарение на един разказ спомен написан от Рахмие за моето родно село Туховище,не ми се пише откровено,но виждайки различните мнения все си мисля аз обикновения помак мога да съм от полза за народа ни след нас,писаното остава вековно.Далеч съм от мисълта да споря,или да налагам мнението ми,в тази насока ми се иска да има градивна критика,идвам от друг Сайт,харесва ми тук.Дано Модераторите- Админи да го разберат и в името на Сайта да се изказваме подготвени.Мнението ми не бе по Темата.за което моля разбиране,нов съм.. :)

Offline Dobrev

• Forum fan
« Reply #201 on: November 22, 2008, 23:51 »
Na boqndobrev.com,bashtamu e musulmanin,maika mu musulmanka-toi za6to ne e musulmanin a e hristiqnin{subotqnin}.

Това пък откъде го измисли?
Да не си бил на кръщенето ми? Или някой пак сериозно те е подхлъзнал?
Не, нито съм съботянин, нито съм християнин.

Offline Snake

• Forum fan
« Reply #202 on: November 23, 2008, 07:19 »
A kakuv si ti i roditelite ti ,da nebi da ste katolici ili protestanti.Nqma nishto losho v tova ,ti si izbirash koq religiq da izpulnqvash a ne az.

halikan

• Guest
« Reply #203 on: November 23, 2008, 13:41 »
Nazmito za6to neuvajava6 mnenieto na tezi hora,istinski hora ane kakto ti kazva6 horica kogato te se opredelyat kato turci,uveryavamte te nebarkat ponyatiyata tur4in ,musulmanin  nezavisimo 4e nesa bili v Amerika tesa dori mnogo po golemi hora ot nas,pita6me kakvo 6temi pomogne da razbera kakvi sase opredelyali predcitemi,az sam tehen naslednik Nazmi,kru6ata rajda kru6i.yabalkata yabalki,az ako izmetna to kakav sam,zna6li do predi nyakolko godini po svatbite momite po4ti vsi4ki byaha s karpi,s rokli,fustani a sega sa s kasi poli,a majete s obici,a znae6li na6ite predci kolko silno vyarva6ti sa bili,a sega kajimi kolko ot tvoite priyateli i blizki darjaha oru4 poslednia Ramazan,ni6to li4no no nazle varvim

Offline Nazmi

• Charter member
  • Да почива в мир!
« Reply #204 on: November 23, 2008, 13:54 »
quote... Далеч съм от мисълта да споря,или да налагам мнението ми,в тази насока ми се иска да има градивна критика,uважавам всяко мнение,както и аз споделям моето.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #205 on: November 24, 2008, 22:31 »
Snake, вие сте странен човек.
Такива ги гледах даже в един репортаж: питат ги: "Вие като какви се определяте по етнически признак? Отговарят: мюсюлмани! Репортера търпеливо и любезно ги връща към темата: Добре, мюсюлмани по религия, но аз ви питах като какви се определяте като НАРОДНОСТ, като етнически произход, а не като РЕЛИГИОЗНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ. Отговорът отново беше: МЮСЮЛМАНИ!

Това ми прилича да питаш някого "Колко е часът?". А той да ти отговори: "Слънчево е, няма да вали".
Ти пак да го питаш: "абе човек, не те питам каква е прогнозата за времето, а колко е часът!"
И той пак да си е на своето: "Казах ти вече - няма да вали!"

Та и вашата работа такава: изпълнявате услужливо политически доктрини да слагате знак за равенстнво между религиозна и етническа принадлежност. И изобщо не ви смущава факта, че сами влизате в капана на абсурда с тази позиция - да се изкарвате един народ с негри, малайци, дравиди, монголоиди, цигани, араби и прочее НАРОДИ ,които говорят на различни езици, имат различни фолклор, традиции и обичаи, имат различен манталитет, и които никога няма да кажат: "Помаци сме, защото сме мюсюлмани", или още по-нелепото: "Турци сме, защото сме мюсюлмани".
Помислете си за това.

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #206 on: November 24, 2008, 22:40 »
Бъкате от СКАТ-ски цитати, докторе. Тази телевизия не трябва да се цитира и споменава, защото води ксенофобска политика.

А в този филм, репортерката въобще нямаше данни за журналист - никаква правилна дикция и въпроси, зададени правилно, предвид това, че има хора, които не знаят що е "етнос".

Но иначе, по темата, мюсюлманска нация няма. Има нации - турска, циганска, българска, руска, помашка, но не и мюсюлманска.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #207 on: November 24, 2008, 22:46 »
Бъкате от СКАТ-ски цитати, докторе. Тази телевизия не трябва да се цитира и споменава, защото води ксенофобска политика.

А в този филм, репортерката въобще нямаше данни за журналист - никаква правилна дикция и въпроси, зададени правилно, предвид това, че има хора, които не знаят що е "етнос".

Но иначе, по темата, мюсюлманска нация няма. Има нации - турска, циганска, българска, руска, помашка, но не и мюсюлманска.
Е, те за тази нация, ще ви помоля да ме осветлите по-подробно, за предпочитане, с преместване на дискусията в темата за произхода, да не прекаляваме с офтопика тук.
Дайте определение за нация, дайте източници и ни залейте с достоверна информация - кога и къде, аджеба, се е зародила тази нация.
Кой надежден източник, през кой век, го е осветил и отразил този исторически момент?

Offline al-fatiha

• Senior member
« Reply #208 on: November 24, 2008, 22:52 »
Има една дума, докторе, която би трябвало да Ви говори нещо: демокрация. Та именно това позволява САМОНАЗОВАВАНЕТО. В темата за произхода ще пиша утре, надявам се тогава да се включите в спора между вас, българите-националисти, отричащи помаците като нация, и нас, които смятаме, че има такава нация.

Вие може да счетете и Библията, и Корана за "недостоверни" източници. Това е относително нещо.

Пламен Пасков

• Guest
« Reply #209 on: November 24, 2008, 23:05 »
Има една дума, докторе, която би трябвало да Ви говори нещо: демокрация.
Вие знаете ли какво означава и как се е практикувала демокрацията в първоизточника и?
Или смятате да ме убеждавате колко е добра съвременната демокрация на Запад, която за мен е мръсна дума и символ на двойни стандарти и манипулативна пропаганда, която трябва да стои в речниците редом с комунизъм и светлото бъдеще?

Та именно това позволява САМОНАЗОВАВАНЕТО.
Аз не питам за днешното самоназоваване.
Има много търговски религиозни секти, които бързо си измислят религия, название и символика, и с помътнели очи те убеждават, че те вече са такива и като какви са се родили те или дедите им за тях вече няма никакво значение.
Самоназоваването е особена категория, с която злоупотребите водат до много неприятни и комични ситуации.

В темата за произхода ще пиша утре, надявам се тогава да се включите в спора между вас, българите-националисти, отричащи помаците като нация, и нас, които смятаме, че има такава нация.
Аз бях доста време на път, през много държави, и сега вече седнах зад компютър, така че ще следя с интерес, през близките дни.
После пак тръгвам.
Та, вие дайте определение за нация, и тогава ще говорим.

Вие може да счетете и Библията, и Корана за "недостоверни" източници. Това е относително нещо.
Теорията за относителността обяснява много неща, но, за съжаление, лишава споровете от смисъл, ако злоупотребяваме с нея.