Author Topic: Ние сме просто - Помаци!  (Read 872965 times)

0 Members and 12 Guests are viewing this topic.

Offline teo

• Advanced member
  • ПОМАК -ЕДНО ДОСТОЙНСТВО !
Ynt: Ние сме просто Помаци!
« Reply #135 on: October 11, 2008, 14:56 »
Ади,за Сърница знам повече от някои,които живеят там,имам приятели,била съм безброй пъти там и т.н,не е тайна че именно там има фундаменталистки организации и пр. За тези с библийте е излишно да коментираме,има ги на всякъде,зомбирани и надъхани да краен предел,опитват се да объркат и християните,но там вече е до личен избор. Друго,което искам да ти кажа е,че и без тези зомбита,много помаци си смениха религията и се покръстиха,което пак е личен избор,това,което най-много ме притеснява е,че някой от вън иска умишлено да съсипе отношенията между християни и мюсолмани и понякога успява,разбира се,че съм за свободата,всеки е свободен да избира начин на живот,религия,убеждения и т.н и всички ние трябва да уважаваме избора на другите,Ади,не си разбрала това,което искам да кажа,от нас зависи как ще живеем и какви ще са взаимоотношенията ни,дали ще позволим на някой да ни обърка и настрои един срещу друг или ще продължаваме да съжителстуваме в мир. Помисли

Скъпа Йована,
има една проста истина.Която, е за една секунда!Тоест да повярваш че мюслюманите каквато и джамия да си строят,каквато и носия да носят че ние никога не сме тръгвали във България на етностна вражда и стълкновения и че ние като мюслюмани се отличаваме със търпението си и уважението си към собствените си убеждения и обичаи.Живея във Канада,рядом, със синагогата са ортодоксална църква,будиска,католическа и мюслюманска джамия.Също и училищата са рядом.Децата щом искат да отиват забрадени на училище не им се забранява.Даже сикхите отиват на училище със една камичка която е свещенна във тяхната религия.Съсъ закон е приет във Канада.Защо?Защото вече дълги години не е имало проблем със употреба на тези ками.Простата истина че, децата са възпитавани че тези камички(ножове) са свещенни и те не могат да се използват във  една детска свада например.Не може ли и малко мирогледа във самата България да се промени и да ни гледате със по нормални погледи без да ни се присмивате и да ни унижавате .Просто приемете ни като хора и човеци които векове сме живели заедно и ще живеем.Тази земя принадлежи на всичките ни.Помаците са исконното население на България.Турците са също дошли във едни същи времена със Славяните.Ние трябва да се обединим и да не гледаме към другите като че ли те са ни виновни за всичко.Нека да потърсим общите си точки на допир и да ги развиваме.Само по тоя път ще отминем етно неразбирателството.Тези хора искат да живеят ,така както си искат според своите си възгледи.А не да им се налага.Стига вече със баналното и тотално неразбиране на проблемите ни.Значи щом се строи джамия значи там ще има терористи.Именно такова виждане тласка етмо мира във прегръдките на хаоса и недоверието.Във България има 1400 джамии и само 400 са построени след 1990г.И  то те са построени на базата на други които са съществували и за били разрушени и унищожени.Джамията е домът на Аллах и то възпитава и то на добродетели!Ако наистина не ги разбираш седни да тълкуваш какво се пише във айетите  на светите писания и ще разбереш че ние не сме терористи.Не бъркай други страни със България.Най простата истина е ако всички ни приемат такива каквито сме именно като във САЩ и Канада,България ще настъпи исктинският етно-синхрон.Извинявай но исказванията ви са твърде ксенофобни!

Offline Gelina

• Forum fan
« Reply #136 on: October 11, 2008, 16:42 »
Ади,за Сърница знам повече от някои,които живеят там,имам приятели,била съм безброй пъти там и т.н,не е тайна че именно там има фундаменталистки организации и пр. За тези с библийте е излишно да коментираме,има ги на всякъде,зомбирани и надъхани да краен предел,опитват се да объркат и християните,но там вече е до личен избор. Друго,което искам да ти кажа е,че и без тези зомбита,много помаци си смениха религията и се покръстиха,което пак е личен избор,това,което най-много ме притеснява е,че някой от вън иска умишлено да съсипе отношенията между християни и мюсолмани и понякога успява,разбира се,че съм за свободата,всеки е свободен да избира начин на живот,религия,убеждения и т.н и всички ние трябва да уважаваме избора на другите,Ади,не си разбрала това,което искам да кажа,от нас зависи как ще живеем и какви ще са взаимоотношенията ни,дали ще позволим на някой да ни обърка и настрои един срещу друг или ще продължаваме да съжителстуваме в мир. Помисли

za si4ki tyrci smart 
скрийотговори на mir4oo_1912

Най-хубавия помак е умрелия помак!!!ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!РОДОПА ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!
скрийотговори на tatrattata1

kvi turci be vie ste edni mrysni gadni mirizlivi pomaci sram vi e da si kajite imenata koga i da vi izbiem vse vi e kysno
скрийотговори на fmirisankaput

И още много,но наистина много такива коментари! Помаците са най-миролюбивия народ!

Offline Yovana

• Avarage member
Bulgaristan pomakları ve izlenimler
« Reply #137 on: October 12, 2008, 09:55 »
срамувам се и съжелявам за тези думи Гелина,Тео,защо никой не разбира какво съм написала,аз не ви определям какви хора сте,аз ви казвам,че има реална заплаха,да бъдем настроени един срещу друг,проумейте го,нито за религията нито за начина на обличане иде реч

Offline zlati

• Candidate member
  • *
« Reply #138 on: November 06, 2008, 17:58 »
Здравейте! Аз съм помакиня от Ловешко, една от основателките на Помашката партия, която съществува вече година и няколко месеца. Член съм на Управителния съвет на партията. Много са ми интересни тезите за произхода ни, макар и аз да не знам от къде произлиза прозвището ни Помаци. Но знам, че съм ПОМАКИНЯ и това не може никой и по никакъв начин да го промени. Гордея се с това и ще помоля администраторите на сайта да игнорират тези, които пишат некоректни неща по наш адрес, за което им благодаря предварително.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
« Reply #139 on: November 06, 2008, 20:11 »
От османския период в българския език са останали множество турски думи на предмети и наименования. Едно от тях е така пополярното наименование за времето си “ямак”, което е отбелязвано и в регистъра на войнуците в Ловешко от 1548 г. Ямаците са били от населението със специален статут. Думата в превод от османотурски език означавало ”помагачи”. При изговора по-ямак или по-ямаци (по-помагач, по-помагачи) е произлязло и наименованието помак или помаци.

Offline PNK2003

• Forum fan
  • Ius Est Ars Boni Et Aequi...
« Reply #140 on: November 06, 2008, 20:51 »
От османския период в българския език са останали множество турски думи на предмети и наименования. Едно от тях е така пополярното наименование за времето си “ямак”, което е отбелязвано и в регистъра на войнуците в Ловешко от 1548 г. Ямаците са били от населението със специален статут. Думата в превод от османотурски език означавало ”помагачи”. При изговора по-ямак или по-ямаци (по-помагач, по-помагачи) е произлязло и наименованието помак или помаци.

Чисто турски думи и днес използва всеки от нас.  За думата "ямак" ми стана ясно, но нещо не мога логически да си изясня в какъв смисъл се е употребявал толкова често израза "по-ямак", а от там и да е произлязло наименованието помак.  Значи ли, че всички помаци са били по-помагачи? 

Във връзка с посочения пример, нека да направим следната аналогия - ятак и по-ятак.  Всички знаем какво значи ятак - помагач, снабдител или укривател на партизани или четници.  Но лично аз не съм чувал да се употребява израза "по-ятак".

Може ли да ми посочите някакви конкретни примери с използването на изразите "по-ямак" или "по-ямаци"?   

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #141 on: November 06, 2008, 21:55 »

Това обяснение на произхода на думата ми се струва приемливо.
Мога да обясня връзката (стига да е действителна)
по по-добър начин от изложения тук, но може би по-нататък.

Има някаква логика в самата връзка ямак - по-ямак - помак,  но ми е интересно в кои случаи се употребява израза "по-ямак" или "по-помагач".   Поради това аналогично посочих израза "по-ятак", който не съм срещал да се употребява, а по смисъл по-ятак е като по-помагач.     

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #142 on: November 07, 2008, 19:20 »
по-ямак в буквален превод е по-помагач, сиреч самата османотурскадума по-ямак да се опотребява като по-голям помагач. Следователно тук под по-голям помагач или като по-големи помагачи, да се изразява предаността на това население към Османската влас. Колкото до преданоста за нея може да се говори много. Не мисля че трябва да издребняваме нещата до там, че да можем да ги схванем като смисъл. Неми се ще да се изнервям тъй като понякога аз самия имам нужда от повече обеснение и опростяване на нещата за да разбера и аз значенията им. Освен това не всички могат бързо да схващат и човек понякога трябва да им влиза в полужение.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #143 on: November 07, 2008, 20:08 »
по-ямак в буквален превод е по-помагач, сиреч самата османотурскадума по-ямак да се опотребява като по-голям помагач. Следователно тук под по-голям помагач или като по-големи помагачи, да се изразява предаността на това население към Османската влас. Колкото до преданоста за нея може да се говори много. Не мисля че трябва да издребняваме нещата до там, че да можем да ги схванем като смисъл. Неми се ще да се изнервям тъй като понякога аз самия имам нужда от повече обеснение и опростяване на нещата за да разбера и аз значенията им. Освен това не всички могат бързо да схващат и човек понякога трябва да им влиза в полужение.

Посочихте, че думата помак произлиза от ямак.  Мисля, че не ми разбрахте конкретния въпрос.  Запознат съм с формите за степенуване в българския език.  Това, което не ми е ясно е следното:

1.  Аз лично не съм срещал да се употребяват изрази като "по-помагач", "по-ятак" и т.н.  Помолих да посочите конкретни примери. 

2.  Кои са били по-многобройни: помагачите или по-помагачите?  След като помагачите са били с особен статут, то по-помагачите би следвало да са с още по-особен статут.                   

Offline zlati

• Candidate member
  • *
« Reply #144 on: November 07, 2008, 20:44 »
 :) Не знам за такива по-помагачи, наистина нямат смисъл, но доколкото знам за думите в турския език ( не че знам и думичка на турски ) самите турци говорят в един единствен род и използват една и съща дума за няколко различни изречения, всяко от което е с различен смисъл. И, ако може нещо по-конкретно за произхода на наименованието ни, със смисъл де, го приемам, но такива безсмислици - не, благодаря!  :)

Offline Metka

• Forum fan
« Reply #145 on: November 07, 2008, 20:54 »
:) Не знам за такива по-помагачи, наистина нямат смисъл, но доколкото знам за думите в турския език ( не че знам и думичка на турски ) самите турци говорят в един единствен род и използват една и съща дума за няколко различни изречения, всяко от което е с различен смисъл. И, ако може нещо по-конкретно за произхода на наименованието ни, със смисъл де, го приемам, но такива безсмислици - не, благодаря!  :)

Zlati, razlikata vaz osnova na DNK analizite , saotvetno mejdu zemniqt 4ervei i 4oveka e blizo 20 procenta, moiqt priqtel u4itel po biologiq  Issa, mi kaza 4e e daje po-malka.I dalbaeme li mnogo za proizhoda, nezavisimo kakvi sme bili predi hilqdoletia , prosto prili4ame pove4e na parvoto, may.
Nie se opitvame da razbereme po absoliutno smislen na4in proizhoda na dumata - ¨Pomaci¨,
Bihme se radvali da ni osvetlish po - po -po po- smislen na4in zna4enieto na tazi duma.
- Davai, 4akame...

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #146 on: November 07, 2008, 20:59 »
Вие много .............. По-помагач е буквалния смисъл на по-ямак. Понакога по-помагач го поставям в скоби, за да не се възприема буквално. То е един превод нищо повече. Вие или сте малоумен или просто целите да убъркваш хората. Няма по-особен статут. Статусът е приливигирован. И не е по-приливигирован само за това че са били по-предани на османската власт а е привилигирован статут, какъвто е бил и на българите дервенжии от Габрово.

Колкото до множеството турски думи, които се използват и от помаците, като пример тепсия, ястък, саат и пр. те са много.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #147 on: November 07, 2008, 21:19 »
Вие много обърквате хората. По-помагач е буквалния смисъл на по-ямак. Понакога по-помагач го поставям в скоби, за да не се възприема буквално. То е един превод нищо повече. Вие или сте малоумен или просто целите да убъркваш хората. Няма по-особен статут. Статусът е приливигирован. И не е по-приливигирован само за това че са били по-предани на османската власт а е привилигирован статут, какъвто е бил и на българите дервенжии от Габрово.

Колкото до множеството турски думи, които се използват и от помаците, като пример тепсия, ястък, саат и пр. те са много.

Явно с вас не може да се разговаря нормално!  А дали съм МАЛОУМЕН не сте вие този, който имате право да дава подобно заключение!!!

НЕ съм езиковед и ви помолих най-учтиво да ми посочите КОНКРЕТЕН пример /примери/ с използването на израза по-ямак. Не искам от вас по сто пъти да ми обяснявате превода на думата ямак или пък да ми четете лекция за чуждиците и степенуването в българския език.  Как по-конкретно да си задам въпроса вече не мога да разбера...   И не мога също така да разбера защо се заяждате с мен лично!!!

Offline pomak BG

• Historian
« Reply #148 on: November 07, 2008, 21:28 »
Не се заяждам вие се стремите да объркате хората във форума, като задавате кой от кой по объркващи въпроси. Просто понякога е нужно да се помисли малко върху нещата. Много е просто сядаш и се позамисляш, вместо да задаваш смешни въпроси от типа ама аз пак не разбрах или ама пак ще попитам.

Offline PNK2003

• Forum fan
« Reply #149 on: November 07, 2008, 21:50 »
Не се заяждам вие се стремите да объркате хората във форума, като задавате кой от кой по объркващи въпроси. Просто понякога е нужно да се помисли малко върху нещата. Много е просто сядаш и се позамисляш, вместо да задаваш смешни въпроси от типа ама аз пак не разбрах или ама пак ще попитам.

За мисловната ми дейност има кой да съди и не се нуждая от вашите съвети в тази връзка. 

Зададох ви конкретен въпрос и отново не ми отговорихте.  Ще ви го припомня.  Бихте ли ми посочили конкретен пример, от който да се вижда употребата на израза "по-ямак"?  Оставам с впечатлението, че вие се правите на разсеян и отклонявате темата.  Аз не твърдя, че този израз се е употребявал или че не се е употребявал, казах ви, че не съм езиковед.  И не виждам с какво обърквам хората.